Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

ooooo niechby to Monsanbia usłyszała ;), co Wojtek?

to jedna z moich ulubienic:no:, zwłaszcza w salikowym wątku;)

Frankai - z żenieniem jesteś daaaaaaaleki od prawdy :)

opowiedzieć Ci? Wojtek ciągle w różnych wątkach przypominał jednej dziewczynie, że co ona robi na forum, zamiast pracować. aż niektóre forumowiczki doszły do wniosku, że skoro 1) wie, że dziewczyna ma jaką robotę na głowie, 2) tak ją ostro goni, to na pewno jest jej mężem ;)

bo czasem trudno zrozumieć kogoś, co robi ileś tam gratisowych wizualek, a nie ma czasu na płatną robótkę

ale żeby się zameldować, trzeba mieć odbiór budynku ;) Inaczej panie nie chcą zameldować

można się zameldować bez odbiorów technicznych

tak się Naczelny Sąd Administracyjny wypowiedział http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E022A52E71

urzędnik w biurze meldunkowym nie może sprawdzać odbiorów technicznych, jego obowiązkiem jest zameldowanie na podstawie zgłoszenia i ustaleniu właściciela nieruchomości.

jeżeli nie chcą, to złóż pismo aby Ci wyjaśnili na jakiej podstawie nie chcą zameldować (na piśmie)

cytat z tego orzeczenia "Podnieść także należy, iż ustawa obecnie nie uzależnia dopuszczalności zameldowania ani od posiadania tytułu prawnego do danego lokalu ani od innych okoliczności takich jak spełnienie przez lokal wymagań techniczno - budowlanych określonych dla pomieszczeń mieszkalnych. Osoba, na której ciąży obowiązek zameldowania jest zobowiązania wykazać jedynie, że zamieszkuje w określony miejscu oraz, że miejsce to posiada adres w rozumieniu ustawy"

to jedna z moich ulubienic:no:, zwłaszcza w salikowym wątku;)

bo czasem trudno zrozumieć kogoś, co robi ileś tam gratisowych wizualek, a nie ma czasu na płatną robótkę

cóż, widać nie jesteś wystarczająco atrakcyjny ;)

Cegiełka, dzięki. Wydrukuję sobie, co trzeba, i idę walczyć.

Madeline miałaś problem w gminie Siechnice??

jeśli tak to nie wiem czy się zabierać teraz za ten meldunek czy na razie sobie odpuścić, w sumie to i tak nie mam zrobionego odbioru instalacji żeby móc zmienić taryfę

Cegiełka jak pisałaś masz wnękę 140 cm a ja tylko 120 więc tam drzwi przesuwne były by chyba zbyt wąskie (nie żebym była jakaś wielkogabarytowa ;) ale dla własnej wygody) nie będziemy montować panelu tylko deszczownicę więc liczę na to że nie będzie się aż tak bardzo lało (wyjdzie w praniu) dlatego decydujemy się na drzwi otwierane

z tym zameldowaniem na pobyt stały (na potrzeby zmiany taryfy prądowej) potrzebujemy: akt notarialny, decyzję o nadaniu numeru budynku, dowód osobisty,wypełniony druczek o zameldowanie i zaświadczenie o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca (jak w tej samej gminie to nie trzeba)

i nie zależy to od widzi misię urzędnika można się zameldować na "ściernisku" i żyć ekologicznie

Można się zameldować bez odbiorów technicznych

tak się Naczelny Sąd Administracyjny wypowiedział http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E022A52E71

urzędnik w biurze meldunkowym nie może sprawdzać odbiorów technicznych, jego obowiązkiem jest zameldowanie na podstawie zgłoszenia i ustaleniu właściciela nieruchomości.

jeżeli nie chcą, to złóż pismo aby Ci wyjaśnili na jakiej podstawie nie chcą zameldować (na piśmie)

cytat z tego orzeczenia "Podnieść także należy, iż ustawa obecnie nie uzależnia dopuszczalności zameldowania ani od posiadania tytułu prawnego do danego lokalu ani od innych okoliczności takich jak spełnienie przez lokal wymagań techniczno - budowlanych określonych dla pomieszczeń mieszkalnych. Osoba, na której ciąży obowiązek zameldowania jest zobowiązania wykazać jedynie, że zamieszkuje w określony miejscu oraz, że miejsce to posiada adres w rozumieniu ustawy"

czyli i moje "od kuchni" i litera prawa są jednoznaczne

ja bym nie odpuszczała i poszła sie poprostu zameldować:)

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy WentMech - w garderobie macie NAWIEW czy WYWIEW?

projektant mi rysuje nawiew, a gdzieś tam czytałam, że powinien być wywiew. przeglądam różne strony i argumenty są dwojakie:

- lepiej wywiew, bo to "pomieszczeni brudne". nie każdy ciuch idzie po jednym założeniu do prania, więc jakieś zapachy z niego lepiej wywiewać.

- lepiej nawiew, to wtedy garderoba nie "zaciąga" kurzu na ubrania z innych pomieszczeń.

i głupia jestem.

myślę że lepiej wywiew a w drzwiach jakieś niewielkie otwory przy podłodze, wtedy będziesz miała cyrkulację. Osobiście nie widzę powodu robić nawiew w takim miejscu. Teoretycznie działa to na takiej samej zasadzie jak w łazience. Wysysa wilgotne/zanieczyszczone powietrze i pomaga (przez otwory w drzwiach) w ruchu powietrza co wcale nie znaczy że zaraz ma zaciągać jakies tumany kurzu a utrzyma pomieszczenie w świeżości. Jeżeli uważasz że będzie ci zaciągało jakiś kurz to sobie na te otworki w drzwiach filtry załóż :p

To jest moja osobista opinia, a opinii jest tyle co i użytkowników tego forum.

Druga rzecz - nie jesteś głupia tylko są takie czasy, że jak przymierzasz się do zakupu jakiegokolwiek towaru/bzdetu (nawet kubka do szczoteczki do zębów do twojej łazienki) to jest ich trzysta tysięcy na rynku i co każdy to jest lepszy. A bo ten jest z jakiegoś antybakteryjnego plastiku zrobiony, a to tamten ma zajebiste logo, a to inny ma świecący w nocy pasek :jawdrop:

można się zameldować bez odbiorów technicznych

Cegiełka, ale są dwie sprawy.

Jedna sprawa, to możliwość zameldowania. Z podanego przez Ciebie orzeczenia wynika, że organ nie musi badać czy dom ma odbiór czy nie. i to się zgadza. Nie trzeba przynosić żadnych papierów o odbiorze. Jednak oświadczasz, że stale tam przebywasz. O tym, co oznacza "stałe przebywanie" pisałam jakiś czas temu. I raczej osoby, które pisały, że się zameldowały, nie mieszkają tam faktycznie. Jeśli meldujesz się, a stale nie przebywasz, to poświadczasz w oświadczeniu nieprawdę. Możesz się zameldować, ale na własne ryzyko.

Druga sprawa, podane przez Ciebie orzeczenie rozpatruje sprawę tylko pod kątem ustawy o ewidencji a nie prawa budowlanego. Przystąpienie do użytkowania przed zgłoszeniem do odbioru i upływem do wniesienia sprzeciwu jest zagrożone dośc wysoką karą pieniężną. Jeśli więc ktoś się zameldował (czyt. poświadczył, że stale przebywa w budynku), a budynek nie jest odebrany to może się narazić na karę. Prawo budowlane nie zawiera sformułowania, ze jak się zameldujesz, to znaczy, że budynek nadaje się do uzytku. Wręcz przeciwnie, nie ma żadnej zależności i nie jest to argument przy ewentualnym wymierzeniu kary ("bo przecież organ adm. mnie zameldował").

Oczywiście, że to wszystko zależy od tego, czy jakiś urzędnik będzie nadgorliwy, ale lepiej, żeby takie rzeczy wiedzieć. A każdy sam podejmuje decyzję.

I jeszcze dalszy ciąg z uzasadnienia powołanego przez Ciebie orzeczenia:

"W omawianej kwestii w orzecznictwie sądowo administracyjnym reprezentowane są 2 stanowiska: jedno wskazujące, iż powołana ustawa nie definiuje pojęcia lokalu (pomieszczenia), ale skoro chodzi o stałe przebywanie w nim ludzi, to nie ulega wątpliwości, że lokal (pomieszczenie) w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności winien spełniać wymagania techniczno-budowlane określone dla pomieszczeń mieszkalnych przepisami prawa budowlanego. Nie jest jednak rzeczą organu ds. ewidencji ludności szczegółowe badanie, czy lokal (pomieszczenie), w którym ma nastąpić zameldowanie, odpowiada warunkom technicznym dla pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi; miarodajne w tym zakresie jest stanowisko organu nadzoru techniczno-budowlanego wyrażone w odpowiedniej (przewidzianej przepisami prawa budowlanego) prawnej formie. (tak m.in. wyrok NSA z dnia 19.03.2002r. V SA 3397/00 Lex 83812).

W orzecznictwie reprezentowany jest również pogląd, który podziela Sąd w składzie orzekającym w niniejszej sprawie, wskazujący na to, że nie jest rzeczą organu właściwego w sprawach ewidencji ludności dokonywanie oceny czy określony obiekt budowlany nadaje się na miejsce pobytu ludzi w rozumieniu przepisów prawa budowlanego i prawa zagospodarowania przestrzennego i uzależniania od tej oceny możliwości zameldowania (tak m.in. wyrok NSA w Łodzi z dnia 19.06.2002r. IISA/Łd 1963/00 OSP 2003/5/69 z aprobującą glosą B. Adamiak). Istotne jest – dla oceny powyższej okoliczności ażeby zameldowanie nastąpiło w lokalu, który -co do zasady- może być przeznaczony na pobyt stały ludzi."

Trzeba przy tym pamiętać, że w Polsce nie działa prawo precedensu.

Mam gorącą prośbę - czy ktoś mógłby mi odebrać jutro (bo już pewnie dziś za późno) sukienkę w Orsay w Kobierzycach, na Czekoladowej? W moich okolicach brak, w Poznaniu brak, ale udało mi się namierzyć we Wrocku. Prezent dla żony na urodziny.