Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

w taki mróz to minikopareczka nie da rady z wykopaniem rowu pod przyłącza, co?

byłam umówiona z dużą kopareczką na rozwożenie humusu, jak mrozik błoto zetnie. chyba ściął za bardzo, bo się coś koparkowy nie odzywa.

jak tam Twój dach płaski? ja muszę MC wezwać do przesunięcia okna dachowego, żeby było zgodnie z projektem... ciekawe, kiedy mi się uda...

byłam umówiona z dużą kopareczką na rozwożenie humusu, jak mrozik błoto zetnie. chyba ściął za bardzo, bo się coś koparkowy nie odzywa.

jak tam Twój dach płaski? ja muszę MC wezwać do przesunięcia okna dachowego, żeby było zgodnie z projektem... ciekawe, kiedy mi się uda...

Nijak,

Zimno jest więc nic się złego nie dzieje. Postanowiłem, że go jednak wyleję. Tzn pójdzie styro a na to zwykła wylewka potem 2x papa. Niezawodny Pan Korólczyk po raz kolejny pokazał klasę (to zdecydowanie najlepsza moja ekipa) - był, obczaił i obiecał zrobić (w bardzo rozsądnych pieniądzach). Chemia ponoć zabezpiecza beton do -12 ale mówi, że lepiej, żeby chociaż podczas lania i 4 dni po było bliżej zera niż -12. Więc czekamy. Jak wyleje to przyjdzie Pan Cięciwa i położy tylko papę + obróbki.

A jak Twój ?

Wszystko zależy co to mają być za drzwi. Jak stylowe lub naturalistyczne, to można sobie wyobrazić robienie ich z litego (nie z jednego kawałka oczywiście) drewna bez pokrywania fornirem. Wiąże się z tym szereg problemów związanych z podatnością drewna na wypaczanie.

Najpierw waga. Przyjmijmy typowe drzwi do pokoju o świetle ościeżnicy 90 i wysokości 208cm. Skrzydło w takich drzwiach to 80x200x4, czyli 0.064 m3. Suche drewno to jakieś (mogę się mylić) 500-1200 kg/m3. Te najcięższe to bardzo duża rzadkość (są cięższe niż woda), podobnie jak te najlżejsze. U nas większość będzie miała między 600 a 800kg/m3 i raczej bliżej tej górnej wartości. Przynajmniej jeżeli chodzi o drewno na drzwi. Przy 800 kg/m3, takie skrzydło by miało ponad 51 kg !!! Taka waga wymaga dobrych zawiasów i precyzyjnego ich osadzenia, bo inaczej będą reklamacje z powodu skrzypienia. Drewno jest drogie, jego dobre przygotowanie także, ryzyko rozeschnięcia i pęknięć duże, więc ceny mebli i drzwi z litego drewna są bardzo wysokie. Minimalizuje się je przez robienie szkieletu i przykrycie go czymś, co potem się pokrywa fornirem. Dobre drzwi będą pokryte drewnem klejonym, co zapobiegnie ich wypaczaniu się. Będą mimo wszystko dość masywne, co już nie obciąży aż tak zawiasów, a spowoduje przyjemne wrażenia akustyczne i eleganckie domykanie się. Takiej klejonki się nie da po prostu polakierować, bo wyjdzie patchwork. Musi być zafornirowana i dopiero potem bejcowanie i lakierowanie.

hmm.. otworzyłeś mi oczy na tematy o których nie myślałam..dzięki. rzucę czelendż mojemu stolarzowi i popytam. ale jak będzie usilnie chciał sprzedać, to mi wszystko wmówi :)

Ja mam Terrivę z keramzytu. Niewiele był droższy od zwykłego, więc wziąłem. Ścian chyba nikt tu nie miał z keramzytu. Nie wiem czemu. Może droższy? A poza tym jest tu też silna ekipa od silki ;)

Ja b-k na ścianach konstrukcyjnych i bloczki ceramiczne lub klinkier na osłonowych

Frankai,

strop z keramzytu a sciany z bloczków keramzytowych to nie to samo i kto jak kto, ale Ty - Ojciec Załozyciel - powinien to dobrze wiedzieć.

pustaki keramzytowe w stropie to 90% grupowiczów pewnie ma

a jakiej marki masz te baterie?

Prysznic Hansgrohe, bateria na parterze to La Torre - TowerTech podtynkowa , na piętrze Graff - Targa naumywalkowa (aczkolwiek ponoć mają problem z ewentualnym serwisem, bo woda sodowa im uderzyła do głowy przez eksport do USA; to info z 2009).

sugerowana przez stolarza olcha mieści się w tych dolnych rejonach wagowych.

Nawet bez patrzenia w tabele się zgodzę, bo... do kominka nie należy do topowych, a tam zwykle polecane są ciężkie (z wyjątkiem brzozy która łatwo się pali). Sprawdziłbym jednak jej parametry skurczowe, bo obawiam się, że nie są najlepsze.

strop z keramzytu a sciany z bloczków keramzytowych to nie to samo i kto jak kto, ale Ty - Ojciec Załozyciel - powinien to dobrze wiedzieć.

pustaki keramzytowe w stropie to 90% grupowiczów pewnie ma

Ja przecież nie twierdzę, że to samo ;P

Inna sprawa, że tytuł "Ojciec założyciela" nie chroni przed dyletanctwem ;) Mogę mieć już nawet demencję starczą :rotfl:

Nijak,

Zimno jest więc nic się złego nie dzieje. Postanowiłem, że go jednak wyleję. Tzn pójdzie styro a na to zwykła wylewka potem 2x papa. Niezawodny Pan Korólczyk po raz kolejny pokazał klasę (to zdecydowanie najlepsza moja ekipa) - był, obczaił i obiecał zrobić (w bardzo rozsądnych pieniądzach). Chemia ponoć zabezpiecza beton do -12 ale mówi, że lepiej, żeby chociaż podczas lania i 4 dni po było bliżej zera niż -12. Więc czekamy. Jak wyleje to przyjdzie Pan Cięciwa i położy tylko papę + obróbki.

A jak Twój ?

i może to jest dobry pomysł... u mnie nijak - tzn "czekam na wycenę" - a doszło, że muszą okno dachowe przesunąć, bo jest niegzodnie z projektem. mam nadzieję, że nie przestaną telefonów odbierać. przesunięcie okna moim zdaniem muszą zrobić nieodpłatnie, więc nie wiem, jak będzie :(

w razie czego ukłonię się o namiary na P. Cięciwę :)

Jestem rozdarty między producentami pustaków 25 P+W. Słyszałem dobre opinie o Kozłowicach, Robenie i Wienerbergerze.

Nie za dobre opinie czytałem o Jopku.

Ale cała reszta: Leier, Eder czy inni, to totalna tabularaza.

Wiem, że pustak nie może się kruszyć, a to z kolei zależy od materiału, z jakiego jest zrobiony.

Czy niektórzy z producentów powinni odpaść w przedbiegach, bo kiepska jakość?

Trochę już budujecie. Podzielcie się doświadczeniami.

u mnie był z kolei Krotherm z Cerpolu.

Tatarak a sprawdzałaś styropian z Mega1000? Bardzo szybka dostawa ceny dobre.

Ja kupowałem w Mega1000 - dostawa prosto od producenta, cena ok, styropian ok - w sumie nie mam zastrzeżeń ... ale to było 3 lata temu.

Tynk zewn. silikonowy też kupiłem od nich bo mają mieszalnię i zrobili mi dokładnie taki jak chciałem [faktura, granulacja, kolor] ... a gdy zabrakło moim fachmanom 1 wiaderka to bez problemu domówiłem.