Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Aha, Frankai, ale nastepny wtorek.

Corka ma akurat ferie teraz. 12 dni bedziemy tym razem. Nie jest zle.

Albert, przylatuje co 2 miesiace do ortodonty. Czasami na 5 dni tylko.

Wlasnie wyczyscilam akwarium. Takie male z jedna rybka. Wszystkie duze welony z duzego akwarium, niestety nie przetrzymaly opieki rodziny.

Moze jeszcze zobacze sie z kafelkarzem w tym tygodniu. I to wszystko.

Pierwsze starcie z Urzędem o WZ zakońcozne niepowodzeniem - musze uzupełnić o dwie mapy do celów opiniodawczych z CZERWONĄ pieczątką ,

bo ja miałam kopie tylko.

Wiem, ze kupuje się je na pl.Kromera - ktoś wie czy dostanę je "od ręki" czy musze wcześniej zamawiać? (osobiście? mailem?)

Ale pani w Urzędzie Maista bardzo miła, sprawdzila mi wniosek, pochwaliła rysunki ;-)

i poproszona o szczerość powiedziała że na WZ rzeczywiscie około 5 mies. mogę czekać..

Witam serdecznie,

Poszukuję fachowego i rzetelnego wykonawcy sytemu wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może pomóc?

Witaj,

Co prawda nie polecę Ci wykonawcy, bo mój już nie działa, ale za to podaję link do dyskusji o rekuperatorach dzięki której będzie wiadomo jaką centralę wybrać i dlaczego:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator/page190

Suspenser, nie masz problemów z niską wilgotnoscią powietrza w domu zimą przy WM? bo ostatnio kilka osób na fm narzekało.

znaczy czym, że sucho w domu? u mnie w obecnym mieszkaniu nie mam reku ale za to wilgotność mam taką że hoho, nawet mi się grzybek wyhodował w rogu sypialni, a ogrzewanie naprawdę się nie oszczędza. Cóż ale to UK, inny klimat, inna budowa

Albert, przylatuje co 2 miesiace do ortodonty. Czasami na 5 dni tylko.

opłaca ci się? moja koleżanka latała raz w miesiącu i średnio jej szło ok 100GBP na przelot plus wszelkie opłaty przy zębach. Chociaż swoją drogą 5 dni to jest dużo

ja od kilku miesięcy latam co miesiąc i mnie to już wykańcza. To szukanie tanich biletów, tzw bookowanie miejsca parkingowego, przylot, odbiór z lotniska, pobyt maks 2 dni (nie mogę żony z dzieckiem na dłużej zostawić), wylot itp. W międzyczasie załatwianie wszystkiego co się da (np kominek, schody, płytki itp). Koszmar. Kilka dni wyjętych z życia i ta niepewność czy się podjęło odpowiednią decyzję i czy roboty pójdą tak jak nakazałem. Osobiście nie podjąłbym się takiej opcji drugi raz. ;)

No niestety, z mojego doświadczenia na ciemnych podłogach bardzo szybko widać każdy pyłek i roztocze ;) dlatego my idziemy w zasadzie w jasne szarości. poza tym wczoraj sprawdzaliśmy jeszcze wszystkie nasze próbki pod kątem śliskości i stargres odpadł jako najbardziej niebezpieczny - nawet na sucho można się na nim zabić w kapciu na gumowej podeszwie (szczególnie, jak się ma 5 lat ;)). może gdzieś na ścianę go wrzucimy, bo na podłogę na pewno nie.

Suspenser, nie masz problemów z niską wilgotnoscią powietrza w domu zimą przy WM? bo ostatnio kilka osób na fm narzekało.

A ja nie bardzo kumam jaki wpływ ma WM na wilgotność. Gdyby to było ogrzewanie nadmuchowe (strasznie popularne w USA), a przynajmniej porządna rekuperacja, to bym zrozumiał.

Wilgotność przy mrozach po pierwsze sama w sobie jest niska, a po drugie ogrzewanie ją obniża.

znaczy czym, że sucho w domu? u mnie w obecnym mieszkaniu nie mam reku ale za to wilgotność mam taką że hoho, nawet mi się grzybek wyhodował w rogu sypialni, a ogrzewanie naprawdę się nie oszczędza. Cóż ale to UK, inny klimat, inna budowa

no dokładnie, ludzie się skarżą, że mają za sucho. ja mam teraz went. graw. i przy paleniu kominkiem jest tak sucho, że widać nawet po polikach Młodego...

czym ogrzewasz w tym jukeju?

dlatego my idziemy w zasadzie w jasne szarości. poza tym wczoraj sprawdzaliśmy jeszcze wszystkie nasze próbki pod kątem śliskości i stargres odpadł jako najbardziej niebezpieczny - nawet na sucho można się na nim zabić w kapciu na gumowej podeszwie.

A to problemu mieć nie będziesz, bo antypoślizgowe w wersji szarej to standard. Kojarzą mi się jakieś czeskie o niemieckiej nazwie, które miały porządne wypustki. Format 10x10 i 15x15. Widziałem to w lokalnym sklepie, ale jak pogooglasz to pewnie znajdziesz. Z pamięci to jeszcze udało mi się wygrzebać Stroher'a. Widzę, że antypoślizgowa seria to Secuton.

no dokładnie, ludzie się skarżą, że mają za sucho. ja mam teraz went. graw. i przy paleniu kominkiem jest tak sucho, że widać nawet po polikach Młodego...

O właśnie - to nie WM jest winne a rodzaj grzania. WM tylko transportuje powietrze. Kominek i inne formy wysokotemperaturowe (grzejniki konwertorowe) je osusza. No ale wymyślono takie fajne urządzonka - nazywają je nawilżaczami. Może po to by rozwiązać Wasze problemy? ;)

PS. Wczoraj paliłem dłużej w kominku i na końcu tak już dawało, że musiałem otworzyć okno :D A wcześniej zastanawiałem się, jak można kominkiem ogrzać całą chatę. Teraz już wiem ;) Inna sprawa, że na codzień nie chciałoby mi się bawić.

A to problemu mieć nie będziesz, bo antypoślizgowe w wersji szarej to standard. Kojarzą mi się jakieś czeskie o niemieckiej nazwie, które miały porządne wypustki. Format 10x10 i 15x15. Widziałem to w lokalnym sklepie, ale jak pogooglasz to pewnie znajdziesz. Z pamięci to jeszcze udało mi się wygrzebać Stroher'a. Widzę, że antypoślizgowa seria to Secuton.

mam na myśli gres do salonu/jadalni/kuchni. raczej większy format i bez wypustek. po prostu nie śliski :)