Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

i co miałeś złamane? jak długo miałeś rękawiczkę gipsową?

A tą od małego palca, zaraz poniżej jego "mocowania". Zrosła się krzywo, ale nie przeszkadza mi. Tradycyjnie to 5 tygodni, ale w sumie nie pamiętam. Ja mam "zdolne" kości ;) (W szczęce nie tylko nie miałem zaniku po braku, ale implant mi tak obrósł kością, że go widać nie było i trzeba było ciąć), więc z pewnością poszedłem wcześniej. Najważniejsze palce miałem wolne więc na kompie pracowałem, a zamieniłem się tylko z żoną na samochody. Ja zabrałem jej Nubanzę, bo miała automat i łatwiej się ją prowadziło, a ona wzięła moją służbową Octavię. Po zdjęciu było w miarę. Żadnych przeciwbólowych nie brałem, choć ortopeda odgrażał się, że miał takich twardzieli i potem się wracali po leki. Dwa razy tylko nieopatrznie coś próbowałem złapać. Nagły ruch i potworny ból. Gorszy niż przy łamaniu :rotfl:

Kolejny rozdział "Kominkowych obserwacji" ;)

Czy przyglądaliście się ostro rozpalonemu kominkowi? Fascynujące są wloty powietrza. Wygląda to jakby z popielnika wpadały przez nie (jest ich raptem kilka) gazowe płomienie.

Wczoraj już mi prawie wygasło. Ledwo co się tliło tu i ówdzie, więc prawie wątpiłem iż uda się rozpalić. Gdyby nie wysoka temperatura wkładu i suche drewno, z pewnością by się nie udało. Wrzuciłem kilka drewienek rozpałkowych i patrzyłem czy się zapali. Zwłaszcza na jedno, gdzie żar był jakby ciut większy. Nic przez dłuższą chwilę się nie działo, aż tu nagle... coś wybuchło wokół niego i zapaliło się.

Tak sobie myślę, czy to nie jest tak, że z drewna wydziela się jakiś gaz i to on faktycznie się tak pali przy dopływie świeżego tlenu i wokół tego drewka? A może proces spalania węgla z drewna jest dwustopniowy - najpierw do CO a dopiero potem do CO2? To by tłumaczyła obydwa efekty.

a Ty masz kominek z płaszczem wodnym?

Nie - za dużo kombinacji, a zysk mały. Podstawowym źródłem ciepła jest gaz sieciowy. Kominek jest dla nastroju, a obecnie - póki nie mieszkamy i można sobie brudzić - przejął sporą część grzania. Często tylko pomieszczenie gospodarcze i łazienki grzane są gazem. Reszta kanałami grawitacyjnymi z kominka.

Bank odmawia nam kredytu ze wzgl. na brak WZ :(

Nie chcę Cie martwić, ale nie wiem, czy znajdziesz bank, który aż tak Ci pójdzie na rękę.

A co do banków, to sprawdź jeszcze Deutsche Bank i mBank.

W tym pierwszym natknąłem się niestety na pracownika kłamcę (co innego powiedział, co innego jest w regulaminie, ale na szczęście mam zwyczaj nagrywania takich spotkań i jak się gość zaczął wypierać, że on nic takiego nie mówił, to dałem mu posłuchać).

W ING to mi nie pasowało, że chciałbym trochę kredytu kiedyś nadpłacać (100 -200 PLN/m-c), ale tam mi Pani powiedziała, że mogę nadpłacać tylko wielokrotność raty. Musiałbym się na taką nadpłatę zbierać 1,5-2 lata.

Dopytaj o takie szczegóły.

no licze własnie na mBank

bo tam ja i mąz mamy rachunki,

jakaś +/- miłą sumę zgromadzoną więc moze będą bardziej życzliwi.

obsługuje nas Open Finanse,

na pewno czekamy jeszcz też na odpowiedź z Milenium.

My też jesteśmy w mBanku. Spróbuj dowiedzieć się w mBanku (i nie tylko w tym banku) na własną rękę. Rozmawiałem z kolegą, który pracował jakiś czas temu w kredytach i powiedział mi, że pośrednicy nie zawsze sprzedają ofertę najkorzystniejszą dla klienta tylko dla siebie. Możesz w tym samym banku dostać inne warunki.

W mBanku to do kredytu musiałem w grudniu przedstawić pozwolenie na budowę.

Zobacz tutaj wymagane przez nich dokumenty pod hasłem "Budowa, remont, modernizacja nieruchomości":

http://www.mbank.pl/informacja/#cats=p/1////kredyty/wymagane-dokumety-kredyt-hipoteczny.html

To nie jest reklama, ale jestem z nich po 11 latach współpracy zadowolony.

jak słysze Millenium to mnie krew zalewa - kredytu tam nie brałem, ale karta kredytowa dała mi we znaki.

najgorsze jest to, że te placówki Millenium to zewnętrzne podmioty, występujące tylko pod szyldem banku - w razie reklamacji nie wiesz gdzie to załatwiać.

odsetki zwracali mi ponad pół roku

to zboczenie zawodowe?

Że niby nagrywanie? Nieeeeeee...

Tylko przy takich rozmowach czegoś mogę nie zanotować, zapamiętać, a tak mogę odsłuchać. To są zbyt ważne sprawy, żeby stwierdzić "Jakoś to będzie".

Inwigilacja i podsłuchy są mi obce. Ja nie jestem Gudzowaty, co Oleksego nagrywał przy flaszeczce.

Nie chcę Cie martwić, ale nie wiem, czy znajdziesz bank, który aż tak Ci pójdzie na rękę.

ING to mi nie pasowało, że chciałbym trochę kredytu kiedyś nadpłacać (100 -200 PLN/m-c), ale tam mi Pani powiedziała, że mogę nadpłacać tylko wielokrotność raty. Musiałbym się na taką nadpłatę zbierać 1,5-2 lata.

W zasadzie to trudno o kredyt bez pozwolenia na budowę, więc bez WZ moim zdaniem zero szans. Inna sprawa, że bez dwóch pensji po dwie średnie krajowe lub spadku w toku, to bałbym się ruszać z kredytem na 100% budowy. Ja dopiero od SSZ się finansowałem, w "swoim" banku, wcześniej nie mając żadnych kredytów, a nawet kart kredytowych, co skutkowało m.in. niską marżą (0.8%), brakiem prowizji i pełną współpracą. Bank niczego się nie czepiał i nie czepia. Czasem tylko się grzecznie przypomni o nowe ubezpieczenie budynku.

Nadpłacanie wielokrotności raty to chyba standard.

Nadpłacanie wielokrotności raty to chyba standard.

A tu Cię zadziwię. Wcale nie. W mBanku mogę wpłacić przysłowiowy grosz. Nie zmniejszy mi to co prawda raty kredytu, ale mogę nadpłacać dowolną kwotę.

Takie nadpłacone 100 zł zmniejszy mi ratę według moich obliczeń o jakieś 1,5 - 2 PLN.