pedro73 14.02.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Mam nadzieję, że w końcowym rozrachunku jakość wykonanej pracy okaże się warta zapłaconej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 14.02.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 pedro 73, to jakim cudem masz 160m2 użytkowej i 310m2 całości.To podpiwniczony budynek? Już wyjaśniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 14.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Mam nadzieję, że w końcowym rozrachunku jakość wykonanej pracy okaże się warta zapłaconej kasy. duuuże wydatki to jeszcze przed Tobą zresztą zobaczysz (elektryk hydraulik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.02.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Spirea, Kaśka - podajcie jeszcze rok budowy, co? ja w końcu nie wiem, jaką mam powierzchnię dokładnie po tych zmianach projektu, a liczyć teraz mi sie nie chce, ale będzie ok. 160 dom i 20 garaż - budowa w 2011 - robocizna za SSO (bez dachu) - 42 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.02.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 zwykłe pytanie a nie atak. oki foki taki mam ostatnio walentynkowy nastrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Owszem, moja ekipa była polecona zarówno przez przyjaciela, jak i KB. Nie szukałem innych. Może to błąd. Można zawsze trafić lepiej, ale można też gorzej. w każdym razie pilnuj ich nawet najbardziej polecana ekipa najlepiej pracuje, jak ją pańskie oko tuczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 14.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 w każdym razie pilnuj ich nawet najbardziej polecana ekipa najlepiej pracuje, jak ją pańskie oko tuczy Ponieważ pracuję, moje pilnowanie polega na codziennej wizycie po pracy i kurs po budowie z miarką, łatą i poziomicą. Do tego dokładna dokumentacja fotograficzna. Przy fundamentach źle nie było. Prędzej to ja mieszałem swoim brakiem doświadczenia. Teraz się trochę przez zimę podszkoliłem i będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 14.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 oki foki taki mam ostatnio walentynkowy nastrój rozumiem, ja tez tak mam w święto Tynkarzy: Walę tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 14.02.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Już wyjaśniłem. Tak tak, już wszystko jasne. nie nadążałem czytać. Powodzenia. Pilnuj ich tak dalej I na koniec, nie daj się wydymać gadaniem w stylu, "Panie trza dopłacic, bo my jeszcze to i to i to zrobili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 14.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 rozumiem, ja tez tak mam w święto Tynkarzy: Walę tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.02.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 I na koniec, nie daj się wydymać gadaniem w stylu, "Panie trza dopłacic, bo my jeszcze to i to i to zrobili... o to to. porządna ekipa nie robi takich numerów, amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 14.02.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Trza być twardym, a nie miętkim? Staram się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 14.02.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 jak Roman Bratny No i patrz czy Ci jakoś zużycie materiałów nie idzie w górnych stanach norm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 14.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Na ile mogę, to sprawdzam. Nawet zapotrzebowanie na bloczki i pustaki zgadza się z moimi wyliczeniami.Niestety nie wszystko mogę sprawdzić, ale trochę zaufania jeszcze do nich mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 14.02.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Powodzenia więc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.02.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Spirea, Kaśka - podajcie jeszcze rok budowy, co? ja w końcu nie wiem, jaką mam powierzchnię dokładnie po tych zmianach projektu, a liczyć teraz mi sie nie chce, ale będzie ok. 160 dom i 20 garaż - budowa w 2011 - robocizna za SSO (bez dachu) - 42 k Budowa SSO 2010 z kończeniem dachu 2011 Podajecie powierzchnie w różny sposób. U mnie pow. całkowita, to pow. użytkowa + pom. gospodarcze, garaż. Razem 228 m2 Po podłodze to będzie ok. 270 - 2x 150 - pustka chyba 30 Powierzchnia użytkowa - 181 przy powierzchni pomieszczenia liczonej jako powierzchnia posadzki w stanie wykończonym bez listew przypodłogowych 177 - gdy powierzchnię pomieszczenia liczymy jako sumę 50% powierzchni o wysokości pomieszczenia od 1,40m do 2,20m i 100% powierzchni o wysokości pomieszczenia powyŜej 2,20m (to chyba norma PN-70itd.) Ogólnie SSO wyszedł mi 192 550, czyli na m2 pow. całkowitej 843 zł. Tak jak pisałam, robocizna to było ok. 60-65 tys. Poza dachem, pozostałe elementy były rozliczane wraz z materiałami, więc dokładnie nie jestem w stanie wydzielić robocizny. Dach 16k, ale coś tam potrącałam. Miało być chyba 17,5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 moje 160 m2 to po podłodze włącznie z pom. gosp. itp. i zapomniałam dodać, że jeszcze pustka - ok. 10 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Rozwiązaniem problemu jest nawilżacz, ale musi sporo wody rozpylić zimą [z doświadczenia w moim domu przy obecnych warunkach pogodowych byłoby to z 10 litrów wody na dobę, żeby uzyskać 45-50% wilgotności] - suszenie prania pomaga tylko trochę. Póki co mam około 30% wilg. i muszę dokupić zapas destylowanej bo szybko schodzi [żadnej innej nie polecam - próbowałem filtrowanej, zmiękczonej kranówki i miałem mgłę w domu a potem białawy osad na wszystkim]. Na razie mam tani ultradźwiękowy nawilżacz [z Allegro], oglądałem na targach dużo wydajniejsze [szybciej działające] adiabatyczne, lecz są sporo droższe i bardziej skomplikowane. Czym filtorwałeś tą wodę? Ja do swojego nawilżacza wrzucam wodę po osmozie i póki co żadnych problemów nie mam. Schodzi mi około 5L na dobę przy non stop działającym nawilżaczu i obecnie też jakieś 30% mam - w porywach do 40%. Jak jeszcze tak zimno nie było i mniej się grzało, to do 70% dobijałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.02.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 duuuże wydatki to jeszcze przed Tobą zresztą zobaczysz (elektryk hydraulik) Ja tam elektryki źle nie wspominam. Nawet gniazdka (a było ich sporo) wyszły poniżej oczekiwań - dzięki dobremu kontaktowi w Instel'u. Hydraulika to inny temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 14.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 duuuże wydatki to jeszcze przed Tobą zresztą zobaczysz (elektryk hydraulik) Oj wiem, znam już większość kwot, które mnie czekają do wydania: elektryk, hydraulik, wylewki, tynki. Muszę dobrze liczyć, bo to niestety nie ja wygrałem te 33 miliony w zeszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts