Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

w każdym razie pilnuj ich :) nawet najbardziej polecana ekipa najlepiej pracuje, jak ją pańskie oko tuczy :)

Ponieważ pracuję, moje pilnowanie polega na codziennej wizycie po pracy i kurs po budowie z miarką, łatą i poziomicą. Do tego dokładna dokumentacja fotograficzna.

Przy fundamentach źle nie było. Prędzej to ja mieszałem swoim brakiem doświadczenia. Teraz się trochę przez zimę podszkoliłem i będzie lepiej.

Spirea, Kaśka - podajcie jeszcze rok budowy, co?

ja w końcu nie wiem, jaką mam powierzchnię dokładnie po tych zmianach projektu, a liczyć teraz mi sie nie chce, ale będzie ok. 160 dom i 20 garaż - budowa w 2011 - robocizna za SSO (bez dachu) - 42 k

Budowa SSO 2010 z kończeniem dachu 2011

Podajecie powierzchnie w różny sposób.

U mnie pow. całkowita, to pow. użytkowa + pom. gospodarcze, garaż. Razem 228 m2

Po podłodze to będzie ok. 270 - 2x 150 - pustka chyba 30

Powierzchnia użytkowa - 181 przy powierzchni pomieszczenia liczonej jako powierzchnia posadzki w stanie wykończonym bez

listew przypodłogowych

177 - gdy powierzchnię pomieszczenia liczymy jako sumę 50% powierzchni o wysokości pomieszczenia

od 1,40m do 2,20m i 100% powierzchni o wysokości pomieszczenia powyŜej 2,20m (to chyba norma PN-70itd.)

Ogólnie SSO wyszedł mi 192 550, czyli na m2 pow. całkowitej 843 zł. Tak jak pisałam, robocizna to było ok. 60-65 tys. Poza dachem, pozostałe elementy były rozliczane wraz z materiałami, więc dokładnie nie jestem w stanie wydzielić robocizny. Dach 16k, ale coś tam potrącałam. Miało być chyba 17,5k.

Rozwiązaniem problemu jest nawilżacz, ale musi sporo wody rozpylić zimą [z doświadczenia w moim domu przy obecnych warunkach pogodowych byłoby to z 10 litrów wody na dobę, żeby uzyskać 45-50% wilgotności] - suszenie prania pomaga tylko trochę.

Póki co mam około 30% wilg. i muszę dokupić zapas destylowanej bo szybko schodzi [żadnej innej nie polecam - próbowałem filtrowanej, zmiękczonej kranówki i miałem mgłę w domu a potem białawy osad na wszystkim].

Na razie mam tani ultradźwiękowy nawilżacz [z Allegro], oglądałem na targach dużo wydajniejsze [szybciej działające] adiabatyczne, lecz są sporo droższe i bardziej skomplikowane.

Czym filtorwałeś tą wodę? Ja do swojego nawilżacza wrzucam wodę po osmozie i póki co żadnych problemów nie mam.

Schodzi mi około 5L na dobę przy non stop działającym nawilżaczu i obecnie też jakieś 30% mam - w porywach do 40%.

Jak jeszcze tak zimno nie było i mniej się grzało, to do 70% dobijałem.