Tatarak 18.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jeśli latem nie będziesz używać GWC do chłodzenia ... i nie planujesz powyżej 10 mieszkańców na stałe to te 350 spokojnie wystarczy. a gdybyśmy jednak mieli zrobić GWC, to lepiej wziąć mocniejszą centralę? i takie pytanie: załóżmy, że chcemy zrobić GWC, ale za parę lat. można sobie jakoś teraz przygotować podprowadzenie od gwc do czerpni, żeby potem nie ingerować w elewację? jak tę rurę od gwc w ogóle prowadzić do reku? na jakiej wysokości ją wprowadzić do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 widać jesteś młodszy niż się wszystkim wydaje, albo mieszkałeś gdzie diabeł dobranoc mówił, bo z czym jak czym ale z trampkami to problemu nie było z mojej strony koniec dywagacji o wyższości trampek nad tenisówkami Jeżeli wg Ciebie ta wypowiedź ma zakończyć dyskusję (nie było problemów z trampkami --> to jesteś młodszy), to znaczy że zszedłeś na poziom "Hodujesz rybki? Nie? To jesteś pedałem". Można i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 "Hodujesz rybki? Nie? To jesteś pedałem" A jakby ktoś nie znał, to podam ten kawał: Idzie ulicą dwóch policjantów i znajdują książkę o tytule "Logika". Pyta jeden drugiego: - Ty Heniu co to jest właściwie ta logika? - No widzisz Józek wytłumaczę ci to na przykładzie: masz akwarium? - No mam. - To znaczy że masz rybki? - No mam. - Czyli masz dzieci? - No mam. - Czyli masz zonę? - Mam. - To znaczy że nie jesteś pedałem. Widzisz jakie to proste Józek. Na drugi dzień Józek spotyka kolegę i postanawia zabłysnąć: - Wiesz Włodek czytałem książkę o logice. - A co to właściwie jest ta logika? - Wytłumaczę ci to na przykładzie: masz akwarium? - Nie mam. - No widzisz Włodek, bo ty pedał jesteś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 19.02.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 ponawiam pytanie o ekpiy od ogrodzeń-ktos moze polecić? a przy okazji szukam ekpiy od odwodnienia-zagospodarowania deszczówki na działce...może ktos coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.02.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 a gdybyśmy jednak mieli zrobić GWC, to lepiej wziąć mocniejszą centralę? i takie pytanie: załóżmy, że chcemy zrobić GWC, ale za parę lat. można sobie jakoś teraz przygotować podprowadzenie od gwc do czerpni, żeby potem nie ingerować w elewację? jak tę rurę od gwc w ogóle prowadzić do reku? na jakiej wysokości ją wprowadzić do domu? To zależy jak bardzo ma chłodzić - im mocniejsza tym będzie wydajniejsza także w schładzaniu pomieszczeń [o ile będzie dobrze dobrany GWC]. CO do GWC to najlepiej zrobić go od razu - inaczej potem będzie trzeba rozkopywać działkę, żeby zakopać pod ziemią rury [lub rurki z glikolem przy glikolowym]. U mnie rury z GWC przechodzą pod fundamentem i wychodzą w narożniku garażu tuż obok rekuperatora. Skoro będziesz miała wykopki przy montażu DZ PC [chyba, że będą odwierty] to warto od razu zakopać rury GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja jestem zmarzluch, w życiu może z pięć razy mi było za ciepło szczerze mowiąc, bardziej myślę o gwc jako ocieplaczu powietrza wpadającego do reku zimą - podobno takie działanie też ma? Planujemy odwierty, więc wykopki będą tylko przy okazji studni. Mamy wodę dochodzącą do 1,5 poniżej poziomu gruntu, a to podobno za wysoko na żwirowca, więc trzeba by rurki. Zresztą jakie by to GWC nie było, teraz mi się nie zmieści w budżecie. mogę co najwyżej zrobić pod nie przepust na przyszłość. może być na poziomie jastrychu? czy jednak trzeba się ryć w fundamentach lub niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 19.02.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 ponawiam pytanie o ekpiy od ogrodzeń-ktos moze polecić? a przy okazji szukam ekpiy od odwodnienia-zagospodarowania deszczówki na działce...może ktos coś? Czuszka, ja umowilam sie z panem z allegro. Robil ogrodzenie u Claris. Nie moge znalezc linka. Nazywa sie Lugowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 19.02.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Czuszka, ja umowilam sie z panem z allegro. Robil ogrodzenie u Claris. Nie moge znalezc linka. Nazywa sie Lugowski. to firma metal z sycowa robili u mnie i u claris i u moich znajomych Czuszka juz Ci odpisywałam na to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.02.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja jestem zmarzluch, w życiu może z pięć razy mi było za ciepło szczerze mowiąc, bardziej myślę o gwc jako ocieplaczu powietrza wpadającego do reku zimą - podobno takie działanie też ma? Planujemy odwierty, więc wykopki będą tylko przy okazji studni. Mamy wodę dochodzącą do 1,5 poniżej poziomu gruntu, a to podobno za wysoko na żwirowca, więc trzeba by rurki. Zresztą jakie by to GWC nie było, teraz mi się nie zmieści w budżecie. mogę co najwyżej zrobić pod nie przepust na przyszłość. może być na poziomie jastrychu? czy jednak trzeba się ryć w fundamentach lub niżej Duża wydajność centrali wentylacyjnej przydaje się głównie do schładzania latem, jeśli go nie przewidujesz to wystarczy ta mniejsza [chyba, że planujesz w domu imprezy z wieloma uczestnikami lub palaczami]. Przepust najlepiej pod fundamentem bo inaczej zimą sporo zysku z GWC ucieknie płytkim przepustem chyba, że planujesz GWC glikolowy i ocieplisz rurki wychodzące spod ziemi - wtedy faktycznie możesz je wprowadzić na dowolnym poziomie. Przy GWC glikolowym i tak będzie potrzebna nagrzewnica z filtrem na wlocie rekuperatora, więc na Twoim miejscu wolałbym podciągnąć rurkę z zaworkiem z ciepłą wodą z PC i nie bawić się w GWC [chyba, że to jest trudne do wykonania]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 20.02.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 to firma metal z sycowa robili u mnie i u claris i u moich znajomych Czuszka juz Ci odpisywałam na to pytanie dzięki zadzwonię do nich. mam jeszcze z allegro jakąs firmę z Ozorowic. a ta z Sycowa robi podmurówkę wylewaną czy z gotowych elementów? bo zalezy nam na wylewanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.02.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Duża wydajność centrali wentylacyjnej przydaje się głównie do schładzania latem, jeśli go nie przewidujesz to wystarczy ta mniejsza [chyba, że planujesz w domu imprezy z wieloma uczestnikami lub palaczami]. Przepust najlepiej pod fundamentem bo inaczej zimą sporo zysku z GWC ucieknie płytkim przepustem chyba, że planujesz GWC glikolowy i ocieplisz rurki wychodzące spod ziemi - wtedy faktycznie możesz je wprowadzić na dowolnym poziomie. Przy GWC glikolowym i tak będzie potrzebna nagrzewnica z filtrem na wlocie rekuperatora, więc na Twoim miejscu wolałbym podciągnąć rurkę z zaworkiem z ciepłą wodą z PC i nie bawić się w GWC [chyba, że to jest trudne do wykonania]. o skarbnico! imprezy może i będą, ale bez przesady. dla palaczy przewiduję taras, chociaż nie wiem czy i to nie za blisko domu Reku i pc będą w jednym pomieszczeniu, już rozmawiałam o tej rurce z instalatorem - to musi być jako osobna pętla z rozdzielacza puszczone, nie? Instalator jeszcze proponował, żeby zamiast nagrzewnicy samochodowej, która jednak ma swoje rozmiary i nie bardzo by się zmieściła w kanale nawiewnym (trzeba by kombinować z jakimiś wstawkami?), puścić rurkę karbowaną w formie spirali wewnątrz kanału nawiewnego - jako dodatkową pętle z rozdzielacza - i zaworek i git. jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 20.02.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 dzięki zadzwonię do nich. mam jeszcze z allegro jakąs firmę z Ozorowic. a ta z Sycowa robi podmurówkę wylewaną czy z gotowych elementów? bo zalezy nam na wylewanej. Z gotowych elementow. Ja zdecydowalam sie na siatke ocynkowana, najgrubsza, jaka maja. Chcialam powlekana czarnym pcv, ale tato i brat woleli te grubsza. Trudno:( Najwyzej pomaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 20.02.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 u mnie w domu też nie będzie miejsca dla palaczy, na szczęście nie wielu jest takich w rodzinie i wśród znajomych więc te kilka osób jakoś będzie musiało przeżyć wyznaczyliśmy nowy termin przeprowadzki na kwiecień, chciałabym na świeta ewentualnie maksymalnie wydłużyć do 27.04 (urodziny ślubnego) niech ziemia odmarza, w sobotę sprawdzałam to szpadel wchodzi na około 7 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 20.02.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Z gotowych elementow. Ja zdecydowalam sie na siatke ocynkowana, najgrubsza, jaka maja. Chcialam powlekana czarnym pcv, ale tato i brat woleli te grubsza. Trudno:( Najwyzej pomaluje. my chcemy z paneli, powlekanych i w kolorze grafit. już dzownilam i faktycznie tlyko z gotowych robią a podobno wylewana jest trwalsza. no nic, zorientuję się jeszcze w innych ofertach i najwyżej do nich wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 20.02.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Reku i pc będą w jednym pomieszczeniu, już rozmawiałam o tej rurce z instalatorem - to musi być jako osobna pętla z rozdzielacza puszczone, nie? Instalator jeszcze proponował, żeby zamiast nagrzewnicy samochodowej, która jednak ma swoje rozmiary i nie bardzo by się zmieściła w kanale nawiewnym (trzeba by kombinować z jakimiś wstawkami?), puścić rurkę karbowaną w formie spirali wewnątrz kanału nawiewnego - jako dodatkową pętle z rozdzielacza - i zaworek i git. jak myślisz? Tataraku - i w tej rurce miałaby być woda z CO? To przecież ci zamarznie zanim się obejrzysz. Na wszelkie automatyki bym tu nie liczył, bo zawodzą zawsze, kiedy nie powinny. W takiej nagrzewnicy musi być płyn niezamarzający. Koniecznie. Może jednak lepiej GWC i to glikolowe. Koszt wstępny jest nikły - koparka i 100-150 m niebieskiej rury a potem można dorobić całą resztę. Jak chcesz zobaczyć własnymi oczami, to Piczman będzie u mnie na początku marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.02.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 mówisz, że mi woda o temp. zasilania podłogówki zamarznie w nawiewie? no to niedobrze gdyby to miał być płyn niezamarzający, to musiałby chyba odbierać ciepło z bufora i mieć osobną pompkę do wymuszania obiegu, nie? chcę zobaczyć własnymi oczami, póki nie mam kupionej centrali, to zawsze mogę wybrać tę większą (bo dobrze rozumiem, że przy GWC jednak powinnam wziąć 420 a nie 350?). Dasz mi znać, gdzie i kiedy dokładnie robicie ten gwc? przy okazji - Awo - bo nie wiem, czy doczytałeś w dzienniku - "Ruda" jest już od 5 lutego u nowej rodziny! kamień z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 mówisz, że mi woda o temp. zasilania podłogówki zamarznie w nawiewie? no to niedobrze gdyby to miał być płyn niezamarzający, to musiałby chyba odbierać ciepło z bufora i mieć osobną pompkę do wymuszania obiegu, nie? Woda o temperaturze podłogówki nie zamarznie w nawiewie. Awo65 miał na myśli co innego. Wszelkie urządzenia techniczne, mają tendencje - zgodnie z prawami Murphy'ego - do psucia się lub zawodzenia w inny sposób w najbardziej niekorzystnym momencie. Przykładowo - kiedy wyłączyłem przypadkiem swój kocioł? Kiedy wyjechałem, ale nie na 1 czy 2 dni, a na 4 i to w dodatku w największe mrozy. Zrobiłem to dwukrotnie!!! W zeszłym roku (przypadkowe wyłączenie małej różnicówki na OSOBNY obwód na kocioł zamiast eSki nr 2 od czujnika ruchu w wiatrołapie) i w tym roku (wyłączenie kotła po napaleniu w kominku i skleroza by go załączyć na powrót). Ja zaufałbym na Twoim miejscu automatyce tylko wtedy, jeżeli byłoby tak jak piszesz - wymiennik (ale jak?), glikol i pompka, albo awaryjne ogrzewanie elektryczne tych rurek i brak wyjazdów ponad 2 dni w zimie, albo... celowe osłabienie obwodu. W tym ostatnim przypadku, należałoby to rozwiązać tak, że jeżeli woda zamarznie, to rozsadzi odcinek, który najprościej wymienić. Gdzie następują uszkodzenia w instalacji? Na zamkniętych zaworach, w licznikach wody, w najsłabszych miejscach. Nie wiem jak to podgrzewanie miałoby wyglądać (taki niby grzejnik?), ale zapewne tuż przed nim i za, trzeba by dać cieńszą rurkę - jak pęknie to tam. Oczywiście jeżeli łatwo można się tam dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra66 20.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Serdeczne "dzien dobry" (ewentualnie "dobry wieczór" dla Wrocławian Czy możecie polecic mi dobrego kafelkarza? Parę dni temu wraz z mężem pożegnaliśmy niejakiego P Jerzego, który robił wszystko aby spieprzyć nam łazienkę. Taka swoista "złota raczka" ;/ Nie buduję domu, robię przebudowę mieszkania. Łazienka i kuchnia niewielka, więc i roboty nie tak dużo, ale za to wiecej pitolenia się jak to w małych pomieszczeniach. Mamy zerwane deski w tych pomieszczeniach i wylanego chudziaka, rozglądamy się za kafelkarzem. Będe wdzięczna za "namiary". Mam dreszcze gdy sobie pomyśle, ze moze mi się trafić następny pseudofachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Reku i pc będą w jednym pomieszczeniu, już rozmawiałam o tej rurce z instalatorem - to musi być jako osobna pętla z rozdzielacza puszczone, nie? Instalator jeszcze proponował, żeby zamiast nagrzewnicy samochodowej, która jednak ma swoje rozmiary i nie bardzo by się zmieściła w kanale nawiewnym (trzeba by kombinować z jakimiś wstawkami?), puścić rurkę karbowaną w formie spirali wewnątrz kanału nawiewnego - jako dodatkową pętle z rozdzielacza - i zaworek i git. jak myślisz? Bardzo dobry pomysł - zapamiętam sobie Faktycznie przy takiej rurce powinno to działać. WG mnie większa centrala się nie przyda skoro ani częstych imprez, ani chłodzenia latem nie planujesz - jednak ze względu na możliwość tego drugiego przy GWC [a nuż będzie 40 st latem i zachcesz jednak chłodzić] weź pod uwagę propozycję AWO. Wydajniejsza centrala wymaga większych kanałów, i nie wiadomo od jakiej minimalnej wydajności rusza - dobrze byłoby jakby mogła pracować od 60-80 m3/godz., inaczej zimą czeka Cię intensywne nawilżanie lub czasowe wyłączanie centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 20.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Serdeczne "dzien dobry" (ewentualnie "dobry wieczór" dla Wrocławian Czy możecie polecic mi dobrego kafelkarza? Parę dni temu wraz z mężem pożegnaliśmy niejakiego P Jerzego, który robił wszystko aby spieprzyć nam łazienkę. Taka swoista "złota raczka" ;/ Nie buduję domu, robię przebudowę mieszkania. Łazienka i kuchnia niewielka, więc i roboty nie tak dużo, ale za to wiecej pitolenia się jak to w małych pomieszczeniach. Mamy zerwane deski w tych pomieszczeniach i wylanego chudziaka, rozglądamy się za kafelkarzem. Będe wdzięczna za "namiary". Mam dreszcze gdy sobie pomyśle, ze moze mi się trafić następny pseudofachowiec Polecam Damiana Bigielmajera 669989021 zrobił mi dwie piękne łazienki (zdjęcia mogę wysłać na maila). Fugi mam na 1 mm, pozostawili za sobą porządek. Jedna z lepszych ekip jakie miałam. Robią też regipsy, ocieplenie, elewacje. Nie wiem jak z terminami stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts