Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

szczęściarze :)

Szczęściarze, że mieli tydzień ferii czy tylko tydzień ferii (z perspektywy rodzica)?

dobranoc, Grupko wrocławska :)

Nie przeczytałem o odpowiedniej porze i ciągle siedzę :( No ale ludzkość czeka na wyniki mojej pracy. No - może nie cała, ale ktoś tam pewnie tak ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

... najbardziej zależy mi na sprawdzonej ekipie od rekuperatorów. Jestem na etapie wyboru wykonawcy i wolałbym kogoś sprawdzonego, mogą być też wpisy kogo nie polecacie bo wyszukuje z netu i info kogo omijać też się przyda.

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, to u mnie 8-9 marca będzie jeden z forumowych speców od rekuperacji i gwc. Jakby kto chciał pogadać na żywca z nim, to się zgłoście.

na ul. Michalczyka -z tyłu Tesco i Obi na Długiej - na samym końcu jest hurtownia tynkarska, chyba Elka się nazywa lub jakoś tak

Dzięki, Wojtek :)

Wężyk - i gdzieś Ty był wcześniej, że mnie nie ostrzegłeś? ;) nic to, uczymy się na błędach, by ich już nie powtarzać :)

Frankai - spać!

Zapisujcie się do Awo - ja jadę! :D

Frankai - spać!

Ale ja już spałem :rooleyes: Od 2:00 do 6:30 Chcesz mieć w domu prąd? Bo inaczej Ci tam PeCetka z GeWuCem pracować nie będzie. No więc ja się aktualnie staram, żeby Ci tego prądu nie trzeba było beczkowozami lub w wiaderkach dowozić ;)

u mnie puściło lutowanie na środku rynny. Mają poprawić, ale powiedzieli mi, że mam bardzo słabe rynny. Nie ma drabinek na dachu, więc po zimie zawsze tak będzie (na marginesie - przeciekało nie pod nawałem śniegu, tylko przy topnieniu i dużej ilości wody i przy ostatnich większych deszczach). Pytam, jak to? Brałam tytan cynk, bo podobno przetrwa 100 lat. Usłyszałam, że to taka kartka papieru, co ma wytrzymać 100 lat??!! Rozumiecie coś z tego? Nie założyli mi też dylatacji. Może tu pies pogrzebany? Materiał pracuje i nie ma jak sie rozszerzyć, więc puściły lutowania.

moim zdaniem musi być wina wykonawcy. nawet najlepszy materiał się nie sprawdzi, jak zostanie źle położony :( u mnie są rynny z blachy i na zatrzask, nie wiem nic o dylatacjach przy lutowanych rynnach :( ale nie może być, że to normalne.

poza tym jakby się rynny zrywały od obsuwającego się śnegu, to znaczy, ze są źle zamontowane względem połaci. ja w obecnym domu nie mam drabinek i rynny plastikowe - śnieg się obsuwa całymi połaciami z wielkim hukiem i rynnom jeszcze nigdy nic się nie stało.

Spirea, rynien z tytancynku wcale nie trzeba lutować. To nie jest wymóg z tego co wiem. Generalnie dyaltacje powinno się stosować, ale jesli masz na sztywno polutowaną całosć to dylatacja powinna być w miejscu spustu (łączenia się rynien z rurą odpływową). No i nie powinny być zamontowane na 'sztywno' hakami bo pracują w różnicach temeperatur. Jeśli ktoś sie za bardzo postarał i jest maksymalnie sztywno, to pękać będzie wlaśnie na łączeniach. Jeszcze zrozumiałbym lut na miedzi... ale tu? Trochę to przekombinowane jak dla mnie.

http://www.google.com/search?q=rheinzink+instrukcja+rynien+lutowanie&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADBS

pierwszy link to instrukcja do montażu rynien z lutowaniem. Można kleić albo lutować. My mamy to drugie. Dylatacja miała byc po jednej sztuce na środku elewacji.

Właśnie może być problem z tymi dylatacjami, bo tam powinien być zakład. Chyba dlatego machnęłam na to ręką, jak znaleźliśmy dylatacje. A teraz nie wiem co zrobić. Trzeba byłoby wymienić połowę, żeby wstawić dylatację. Inaczej rynny wyjdą za krótkie.