gosia86 12.03.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 mam podłogówkę, grzejnik tylko w łazience i w pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.03.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 i na podłogówce masz taką małą fugę? zobacz co tu piszą: http://www.glazurnik.org.pl/index.php/szerokosc-fug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.03.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 i na podłogówce masz taką małą fugę? zobacz co tu piszą: http://www.glazurnik.org.pl/index.php/szerokosc-fug pare postów wczesniej pisalas, ze nie nalezy wierzyc we wszystko co piszą czy mówią ja też mam fuge 1,5mm w holu, a w lazience 1mm - wszedzie podlogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.03.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ja bym chyba umarła, jakby miała żyć z fugą 9 mm przy kaflach 60x60 cm także też nie zamierzam wierzyć w te zalecenia, ale... myślisz, że to tylko marketingowe kłamstwa producentów fug, żeby im sprzedaż nie spadała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 nie o to chodzi.jasne, ze tego typu materialy maja swoja rozszerzalność cieplną rosnaca w miare wzrostu temperatury.ja nie mam wodnej podlogówki, gdzie zmiany temperatur sa wysokie, wiec ze spokojem dałem 1,5mm.w przypadku wodnej i kafli 60x60 dalbym 2,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 12.03.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Awo - bądź tak dobry i napisz tu, dlaczego nie warto przepłacać za sztywne rury. Masz temat dobrze rozpracowany, to wytłumacz - wiesz, w ramach rekompensaty za kopanie przy płocie, jeśli czujesz taką potrzebę, a jeśli nie - no to po prostu, bo koleżanka prosi Elastyczne tłumią dźwięki powstające w instalacji, sztywne je wzmacniają. Elastyczne dość tanie, sztywne kilkukrotnie droższe - zwłaszcza, że trzeba doliczyć sporo dedykowanych elementów mocujących. Elastyczne mogą być prowadzone po krzywiznach, sztywne każdą zmianę kierunku wymuszają stosowanie kolanek - kolejny koszt. Przy instalacjach robionych 'temi rencami' elastyczne są nieporównywalnie prostsze w montażu. W domkach, tak naprawdę jedynym argumentem sprzedawców za sztywnymi jest konieczność czyszczenia kanałów, tylko że nie ma ich z czego czyścić - trochę drobnego kurzu i tyle. Pleśnie i rosnące grzyby to tylko marketing i tworzenie rynku, jak w reklamach domestosów, brefów i tym podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.03.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 a to jeszcze inny. bo Suspenser chyba o tym pisał:http://www.mega1000.pl/ ale można sprawdzić obu. jakiego koloru robicie elewacje? bo mój A. właśnie wizualizuje różne wersje kolorystyczne i nie wiem, czy moja koncepcja wszechbieli się utrzyma. ja bym chciała białą, ale obawiam się, że długo białą nie pozostanie przez wszechobecny piach i okoliczny wciąż plac budowy. Stanie więc na złamanej bieli w kierunku lekkiej szarości. pytanie do osób które maja kafle w salonie czym wykańczaliście przy ścianach listwa czy cokolik z kafli?? ja chcę listwę mąż się zastanawia nad cokolikiem bo twierdzi że nie dobierzemy idealnie listwy do koloru kafli u mniew komentarzach jakiś czas temu była taka dyskusja. Stanęło na "nie" dla cokolików. Na dół idą białe listwy, na górę najprawdopodobniej systemowe do paneli w kolorze paneli - dziecięce będą miały 58mm, pozostałe 90mm. gdzie polecicie wybrać się we wrocławiu obejrzeć tapety?? potzrebuje tylko na jedna ścianę ale jeszcze nie mam konkretnie upatrzonej widziałam w Dekorian na Braniborskiej obok Ascota. A najlepiej poszperać w necie. Jest tego mnóstwo. Ja właśnie zamówiłam na próbę jedną rolkę dla córki. Jak będzie ok, to domówimy na całą ścianę. kwestia białych fug: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-ŁAZIENKI-NASZE-!!!!!!/page224 i n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.03.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No właśnie chyba mega1000 jest hurtownią, która sprzedaje Malfarb? Tak coś kojarzę. Ja robię białą elewację, jak w oryginalnej koncepcji z kamiennymi dodatkami. W Mega1000 brałem także styropian bo był tam najtaniej a przyjechał i tak bezpośrednio od producenta. Gdy kupowałem wykonywali dużo inwestycji [ocieplenia, tynki zewn.] dzięki czemu mieli najlepsze ceny [efekt skali zakupów u producentów]. W każdym razie spytałbym ich i porównał z ofertę Malfarb. Mam tynk silikonowy i po prawie 4 latach jest czysty, ale jakby co to mogę go zawsze opłukać wężem ogrodowym [nie wiem czy Karcherem także - nie próbowałem]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.03.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Suspenser, ale ten tynk jes produkcji Mega1000 czy Malfarb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.03.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ja nie wierzę w oddychanie ścian. wierzę w wentylację mechaniczną Ty to chyba w nic nie wierzysz W prąd też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.03.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 pytanie do osób które maja kafle w salonie czym wykańczaliście przy ścianach listwa czy cokolik z kafli?? ja chcę listwę mąż się zastanawia nad cokolikiem bo twierdzi że nie dobierzemy idealnie listwy do koloru kafli Ja mam wkute ścinki kafli z podłogi. Nie rażą jak cokolik, acz wykończenie upierdliwe. Do wglądu w moich zdjęciach. Zastanawialiśmy się nad daniem listew drewnianych. W salonie mamy merbau + listwy podkolorowane na merbau i taką opcję rozważaliśmy, ale w sumie nie żałuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.03.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ja bym chyba umarła, jakby miała żyć z fugą 9 mm przy kaflach 60x60 cm także też nie zamierzam wierzyć w te zalecenia, ale... myślisz, że to tylko marketingowe kłamstwa producentów fug, żeby im sprzedaż nie spadała? Ja mam 3mm na podłogówce wodnej (a to ma znaczenie?) i jest spoko. Nie wyobrażam sobie 9mm fugi. To masakra jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 12.03.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Tataraczku, jak to nie nadaja sie na podjazd? Frankai, a jakby byly mniejsze plyty? Ale z kolei jakie? 30x30? Jeeezu, to juz nie wiem. Gosia, zadnych cokolikow. Mialam w salonie i oderwalam, bo nie moglam patrzec. Listwy biale lub jak u mnie jasminowe do takowych scian (zlamana biel w kierunku ecru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 12.03.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Rozterki ze styropianem zakończone, ale mam kolejne: Czy 700 za projekt przyłącza wody to normalna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.03.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 za projekt przyłącza od granicy działki, gdzie miałam studzienkę, do budynku płaciłam w 2010r. 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moana 12.03.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witajcie, Mam do Was pytanie o papę termozgrzewalną, szukałam na forum, ale nie znalazłam odpowiedzi. Jeśli nie dałam pod chudziak folii, a teren mam gliniasty, podchodzący wodą, to chyba dobrze byłoby dać papę termozgrzewalną na chudziaka? Myślałam o Icopal Fundament Szybki Profil SBS, ale cena mnie zabiła - 27 zł za m2. Ktoś z Was to stosował, możecie podzielić się opiniami, warto w to zainwestować? Czy na chudziaka pod papę termozgrzewalną dać jakiś grunt? Proponowali mi Siplast Primer. Orientujecie się, czy robocizna za gruntowanie, rozłożenie i zgrzanie papy 13 zł za m2 to przyzwoita cena czy rozbój w biały dzień? Przecież sama tymi ręcami tego nie zrobię, z trójką maluchów na głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 12.03.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Elastyczne tłumią dźwięki powstające w instalacji, sztywne je wzmacniają. Elastyczne dość tanie, sztywne kilkukrotnie droższe - zwłaszcza, że trzeba doliczyć sporo dedykowanych elementów mocujących. Elastyczne mogą być prowadzone po krzywiznach, sztywne każdą zmianę kierunku wymuszają stosowanie kolanek - kolejny koszt. Przy instalacjach robionych 'temi rencami' elastyczne są nieporównywalnie prostsze w montażu. W domkach, tak naprawdę jedynym argumentem sprzedawców za sztywnymi jest konieczność czyszczenia kanałów, tylko że nie ma ich z czego czyścić - trochę drobnego kurzu i tyle. Pleśnie i rosnące grzyby to tylko marketing i tworzenie rynku, jak w reklamach domestosów, brefów i tym podobnych. Ma to sens... Dzięki. Właśnie gościu, z którym jesteśmy wstępnie ugadani na montaż powiedział, że sztywne rury w zasadzie przydają się tylko/głównie do ewentualnego, późniejszego czyszczenia wentylacji, ale póki co, to nie ma takich zwyczajów ani nawet chyba firm, które się tym zajmują... Zostają jeszcze grzyby i bakterie, które mogą nas zaatakować znienacka z anemostatów , ale gdybym w to wierzyła, chyba w ogóle nie robiłabym WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 12.03.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Jeszcze odnośnie sztywnych rur w WM. Była jeszcze gadka o tym, że sztywne rury są lepsze pod kątem późniejszych prac - giętkie łatwiej uszkodzić. I tak sobie myślę, że jeśli my rozprowadzamy WM na strychu, a na strychu jednocześnie nie planujemy wylewki, to faktycznie jak to potem zabezpieczyć?? ;/ Chyba, że po strychu puścić sztywne, a potem w dół na poddasze i na parter polecieć giętkimi? Czy przekombinowałam?W piątek jesteśmy umówieni z tym naszym magikiem na Tarbudzie, to jeszcze raz go przepytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 12.03.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ma to sens... Dzięki. Właśnie gościu, z którym jesteśmy wstępnie ugadani na montaż powiedział, że sztywne rury w zasadzie przydają się tylko/głównie do ewentualnego, późniejszego czyszczenia wentylacji, ale póki co, to nie ma takich zwyczajów ani nawet chyba firm, które się tym zajmują... Zostają jeszcze grzyby i bakterie, które mogą nas zaatakować znienacka z anemostatów , ale gdybym w to wierzyła, chyba w ogóle nie robiłabym WM. Firmy czyszczące wentylacje już są - można znaleźć na sieci. Tylko, że to czyszczenie tyczy się kanałów średnicy takiej, że rambo by się zmieścił. Jak będziecie w jakim dużym markecie, to zadrzyjcie głowę do góry i obejrzyjcie sobie kanały wentylacyjne. A w domku - średnice max 200 mm - kot przejdzie ale nic większego. A widziałaś wysyp grzybów w lesie w czasie suszy? No właśnie - w kanałach wentylacyjnych panuje cholerna susza. Powietrze, które tamtędy goni zabierze każdą wilgoć i nie ma żadnych szans na rozwój jakiegokolwiek utajonego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.03.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Tataraczku, jak to nie nadaja sie na podjazd? Frankai, a jakby byly mniejsze plyty? Ale z kolei jakie? 30x30? Ellaj - problem w tym, że jadąc po takowych płytach generuje się nacisk punktowo. Im cięższy samochód, im większy element i im jest on cieńszy (zwłaszcza w proporcji do wielkości), tym łatwiej go złamać. Weź połóż herbatniczka na stole i niech wystaje poza krawędź. Naciśnij wystającą część. Łatwo się złamał - no nie? A teraz tego herbatniczka weź postaw w pion i próbuj go złamać naciskając od góry. Tym razem to już trudniejsze. Prawda? No to ta wybrana przez ciebie płytka to taki herbatniczek. Kant stołu to na przykład kamień pod nim. A postawiony herbatniczek na sztorc to kostka brukowa. Na podjazd do domu daje się kostkę grubości 6cm. Na podjazdy gdzie jeżdżą duże auta, daje się kostkę 8cm. W ten sposób rośnie stosunek - grubość/długość. Jeżeli nie wpuścisz żadnej ciężarówki (nawet z meblami, nawozem, itp.) to możesz ryzykować z płytkami. Wszak samochody wjeżdżają na chodniki i nie powodują natychmiastowego ich zniszczenia. Nie wiem tylko czy upilnujesz przez 40 lat, żeby Ci nikt nie wpadł na pomysł z wjechaniem tam ciężkim sprzętem. Kolejna sprawa którą trzeba zrobić, to "brak kantów". Nie wiem czy są szanse, żeby zrobić idealny, nie pękający podkład - np. lity beton. Być może zadziałałoby zrobienie betonu z porządnym odwodnieniem i na to warstwa piasku. Zdecydowanie jednak prościej zgrać z tymi płytami jakąś kostkę na podjazdy Są producenci kostek, którzy na wierzchu robią warstwę dekoracyjną. Być może udałoby się zamówić coś pasującego kolorystycznie do tych płyt. No ale pewnie cena będzie też zabójcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts