Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Gosia, Tataraku, a macie może jakieś wyszczególnienie, ile z ceny tego dachu wynosi właśnie instalacja odgromowa? Na Tarbudzie była jedna firma, która się tylko tym zajmuje i oszacowali wstępnie koszty takiej instalacji na 3 tyś (materiały + montaż) - trochę dużo, co?

zależy, czy masz już bednarkę (te wąsy wspomniane przez Gosię). U nas sam dach ma wynieść kilka stówek - dokładnej wyceny nie mam. Myślę że zamkniemy się w 1000 zł.

Ja brałem z Mega1000 styropian, klej, grunt, tynk i wszystko było ok.

Potem dokupowałem wiaderko tynku [kolor i faktura na zamówienie] z czym nie było żadnego problemu [tylko sam sobie po nie pojechałem].

Dziękuję bardzo za informacje :)

Supsenser - rozwiń temat przewagi Nicoll nad Jan-Gazem? mam już tego jan-gaza zamówionego, niech wiem, co tracę za te parę tysiaczków róznicy ;)

Różnią się wymiennikiem, powierzchnią filtrów, obudową, sterownikiem.

Najważniejszy oczywiście jest wymiennik tzn. Nikol ma spiralny przeciwprądowy z powierzchnią wymiany >40 m2, a Jan-Gaz przeciwprądowy z powierzchnią wymiany >20 m2, Nikol ma także dużo większej powierzchni filtry [rzadsza wymiana].

Nie wiem jak w praktyce używa się sterownika Jan-Gaz, ale wiem, że ten z Nikol najwygodniejszy w obsłudze z pewnością nie jest.

Generalnie za te kilka tys różnicy też wziąłbym Jan-Gaz, więc dobrze wybrałaś ;) chociaż o cenę trzeba by spytać dystrybutora Nikol bo te podawane na www są jak zwykle w budowlance do sporej negocjacji.

Ciekawy wątek o Jan-Gaz:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125809-Rekuperator-Jan-Gaz-opinie/page41&

sterownik w postaci takiego zwykłego pokrętła widziałam u Awo - jak dla mnie wystarczy. Gosia1611 ma bardziej wypasiony - z elektronicznym wyświetlaczem i w ogóle - ale takie gadżety zazwyczaj obsługuje się "intuicyjnie", czyli ja bym musiała mieć zawsze pod ręką instrukcję obsługi, więc wybraliśmy pokrętełko :)

sterownik w postaci takiego zwykłego pokrętła widziałam u Awo - jak dla mnie wystarczy. Gosia1611 ma bardziej wypasiony - z elektronicznym wyświetlaczem i w ogóle - ale takie gadżety zazwyczaj obsługuje się "intuicyjnie", czyli ja bym musiała mieć zawsze pod ręką instrukcję obsługi, więc wybraliśmy pokrętełko :)

Mam też wersję "wypasioną" sterownika - chodzi o programowanie stref czasowych w kalendarzu tygodniowym.

Niestety ten mój sterownik zbyt intuicyjny nie jest :-/