Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Jak nie zapomnę to wieczorem wkleję namiary na gościa, od którego kupowałem Neotherm w dobrej cenie.

Potem jak zabrakło mi kilku paczek to dokupowałem we wspomnianej hurtowni na Opolskiej (nazwy nie pomnę, cena też była taka se).

Potwierdzam ogromne problemy fabryki z dostawami. Jak nie zamówi się z wyprzedzeniem, albo braknie to 2-3 tygodnie postoju.

to ja też chcę te namiary :) start elewacji mam wstępnie umówiony na 7 maja, a tu jeszcze tyle decyzji trzeba podjąć :( jakimi systemami robiliście u siebie? w sensie producenta. kogo omijać szerokim łukiem?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Buduję Dom w Rododendronach 5 Archonu w trójkącie Wrocław-Oleśnica-Trzebnica

obecnie na tapecie Okna

Co do tego Styropianu Neo Grafit to byłem u producenta -kiedyś to był Styropol teraz Neoprofil

Styropian jest oki nie mają czegoś takiego jak magazyn tylko tną pod klienta i na auto

Niestety podczas załadunku rzucany jest mocno -różki lecą a jak frezowany to już tylko gorzej

więc szukam własnego transportu albo gwarancji-późniejszego rabatu

Do osób które miały styczność z tym styropianem Czy jest problem z przecieraniem tego styro

w fakturze ma on takie 8mm dropsy(kulki)

A co z sezonowaniem -jak tną na bierząco to z dwa miesiące powinien leżeć na budowie?

Uważajcie na producentów styropianów, bo niektórzy produkują chłam.

Na tych stronach są informacje o zakwestionowanych produktach (nie tylko styropian).

Myślę, że pojawienie się tam producenta z jakimkolwiek produktem powinno zapalać u nas ostrzegawczą lampkę:

http://www.gunb.gov.pl/kwzwb/index1.php

http://www.gunb.gov.pl/kwzwb/index.php

jesli lampka mi sia ma zapalać, bo nie wiadomo kto, znalazl jeden produkt w jakimś stopniu niewłasciwy to popadlbym w paranoje

Jasne, ale ja np. rozpatrywałem zakup zbiornika na deszczówkę od jednej z firm. Firma jest od 2011 na liście z dopiskiem, że zakwestionowano "Wszystkie egzemplarze wyrobu budowlanego wprowadzone do obrotu od 01.05.2004 r. do 14.07.2011 r.", a chodzi o betonowe szambo.

Pewnie, że drobne wpadki mogą się zdarzyć każdemu. Mam na myśli częste/masowe występowanie na takiej liście.

oczywiście, ze masz racje i ostrozności nigdy nie zza wiele.

zawsze warto przed zakupami sprawdzić co i jak.

a jaki zbiornik na deszczówke chcesz kupić? kto Ci to bedzie to robić?

Chcę kupić betonowy zbiornik prawdopodobnie 10 m3 (dachu mam około 280 m2). Będę go chciał sprowadzić z "zagłębia" - Jedlińsk. Wybrałem już firmę.

Bliżej montażu (maj/czerwiec) będę szukał inną/innego chętnego na zbiornik, to będzie tańszy transport.

Mamy taki zbiornik-szambo 10m3 na deszczówkę. Własnie leci 2-gi rok użytkowania. Jesteśmy zadowolenie bo umożliwia nam to swobodne podlewanie ogrodu a latem wieczorami ciśnienie w sieci wodociągowej wyraźnie spada (nie mówiąc o kosztach wody która ma by coraz droższa). Oczywiście w sensie finansowym to żaden biznes ale przy okazji rozwiązuje problem z deszczówką (nie mamy gdzie odprowadzać). Tak pro ekologicznie zadziałaliśmy ;)

Michał

My robimy taką studnię, do której będziemy odprowadzać wodę deszczową i móc z niej podlewać wodę. prawdopodobnie w okresie suszy nie będzie z niej wielkiego pożytku, ale głównie nam chodzi o pozbywanie się deszczówki. nie każdy ma kanalizację burzową :)

Tataraku, a jak to to wygląda? Taka studnia jak na wsi, czy jakoś inaczej? Mu tez chcemy kopać studnię do podlewania, a że nie mamy gdzie doprowadzać deszczówki, to może dwa w jednym? Tylko boję się, że mi tam dziecipowpadają ;)