wojgoc 26.03.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 albo wypożycz metalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 26.03.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 A mogę prosić o kontakt do tego Pana ? to są dwaj bracia;) wpisz w wyszukiwarkę metal-syców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 27.03.2012 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Czesc grupo wroclawska! Szukam kogos, kto robil u siebie podloge z desek litych z modrzewia syberyjskiego. Warto to to? Podoba mi sie kolor, rysunek sloi oraz cena, ale malo opinii na necie znajduje. A moze w jakims salonie mozna obejrzec taka podloge (z tego, co widze, to glownie dab, jesion i egzotyczne). Chetnie tez bym obejrzal podlogi z korka, ale dom korkowy zlikwidowali w Domarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 27.03.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Mam adres mailowy [email protected] Ellaj, Kaśka73 Dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.03.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Czy ktoś robił licencjat z pap i może mi powiedziec, czy na daszek płaski wybrać papę podkładową z osnową z welonu szklanego czy włókniny poliestrowej? jako wierzchniego krycia pójdzie Swisspor PYE PV200 S52H 5 m2 na włókninie poliestrowej (grubość 5,3 mm), a na podkładową nie mogę się zdecydować... lepiej grubszą (np http://www.sklep.budujesz-kupujesz.pl/swisspor-papa-asfaltowa-podkladowa-bikutop-200-pye-pv200-s40-p-94.html) czy może właśnie cieńszą (http://www.sklep.budujesz-kupujesz.pl/swisspor-papa-asfaltowa-czarna-mamba-v60-s30-p-161.html) albo jeszcze cieńszą (http://www.sklep.izolacja-jarocin.pl/tania-papa---jarbit-v60-s30-podkladowa---rolka-10-m2-cat-33-id-64.aspx)? metrów mam mało, to mogę zaszaleć i dać nawet "papę ze złotą nitką" , ale chciałabym wiedzieć, jaki wybór będzie optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.03.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 A używasz nawozu? Bo na nawozie (wcisnęli mi go przy kasach) napisane jest, żeby użyć go... dzień po podlewaniu. No i jak tu podlewać raz na tydzień, skoro ten nawóz to rozrabia się wodą Sorki, że z takim opóźnieniem, ale na wyjeździe byłem i dopiero nadrabiam. Nie - nie używam nawozu, chyba że przy podlewaniu co jakiś czas zwykłych zielenin domowych mi zostanie w butelce, to i wtedy leję do nich. Ale to jakiś ogólny nawóz a nie specjalistyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.03.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 po szybkiej konsultacji z googlem i dekarzem: dajemy tę ostatnią z ww wymienionych pap podkładowych, bo ona robi tylko za "klej" dla wierzchniej warstwy. najważniejsze, żeby ta wierzchnia była gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga123 27.03.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witam. Dotarliśmy do takiego momentu budowy, gdy czas zdecydować się na jakieś okna. No i klops. Osiołkowi w żłoby dano... Pomóżcie, proszę. Czy ktoś ma doświadczenia z firmą Czarniak z ul. Trzebnickiej (lub - zdaje się z ich drugim punktem - z Długołęki). No i tak ogólnie - gdzie kupowaliście stolarkę? Czy gdzieś znajdę na wątku odpowiedzi na takie pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.03.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 hej Jaga - ja kupowałam okna Hekaplast u p. Mariusza z firmy Bauman w Oleśnicy. I jestem bardzo zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga123 27.03.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Ja do niego dotarłam po przeczytaniu postów właśnie na forum (na ogólnym). Wszystko super, tylko cenowo przerasta to trochę nasze możliwości Tzn. mam jeszcze inne wyceny (właśnie m.in. od Czarniaka) i trochę mniejszy zawał... Chciałabym bardzo ten Hekaplast, bo to jakość zachwalana i u pana Mariusza też atmosfera sprzyjająca kupującemu (tak jakoś bezpiecznie się człowiek poczuł), ale cóż... miałam nadzieję, że to wypadnie trochę mniej. Dodam, że nie mamy w planach reku, tylko grawitacyjną i eko-groszek, a poczytałam, że w takim wypadku nie za wiele się np. na trzeciej szybie zaoszczędzi. No i w ogóle mam wątpliwość, czy w takim wypadku warto tak inwestować w okna. Heh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.03.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Jaga, nie trzeba od razu brać trzech szyb, a inwestycja wokna to nie tylko kwestia energooszczędności, ale też ważne jest, żeby były estetycznie wykonane, trwałe, żeby miały solidne zawiasy, w razie czego sensowny serwis... ale wiadomo - kasa się nie chce mnożyć. ja się właśnie zastanawia: jak przy styro elewacyjnym o grubości 20 cm zejdę z lambdy 0,038 na 0,040 (i zaoszczędzę jakieś 3,5 k), to jak to wpłynie na ogólny bilans energetyczny budynku... muszę zagadnąć swojego ozc-obliczeniowca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga123 27.03.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Kto jest "ozc"? I same trzy szyby to już nie taki duży dodatek. Jakieś 2k. To raczej kwestia całości: za całość i za.... jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.03.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 chodzi o obliczenie zapotrzebowania budynku na energię do ogrzewania (zależy od parametrów wszystkich przegród, izolacji, okien itd.). w tej chwili mam to zapotrzebowanie na poziomie niecałych 6kW i ciekawe, czy mi bardzo skoczy, jak zmienię styro na "gorszy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga123 27.03.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Widzę, że dużo jeszcze przede mną... I tak przy okazji: jaki styropian wybraliście? tzn. firmę i typ. Też chcieliśmy 20 cm, ale znajomi budowlańcy twierdzą, że niewiele zyskamy w porównaniu do 15 cm. Proponowali nam ewentualnie przemyślenie 18 cm na zakładkę (np. 15 i 3 cm), ale to tylko gdybyśmy się upierali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.03.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 chodzi o obliczenie zapotrzebowania budynku na energię do ogrzewania (zależy od parametrów wszystkich przegród, izolacji, okien itd.). w tej chwili mam to zapotrzebowanie na poziomie niecałych 6kW i ciekawe, czy mi bardzo skoczy, jak zmienię styro na "gorszy" a z wełną sprawdzałaś jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.03.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Czesc grupo wroclawska! Szukam kogos, kto robil u siebie podloge z desek litych z modrzewia syberyjskiego. Warto to to? Podoba mi sie kolor, rysunek sloi oraz cena, ale malo opinii na necie znajduje. A moze w jakims salonie mozna obejrzec taka podloge (z tego, co widze, to glownie dab, jesion i egzotyczne). Chetnie tez bym obejrzal podlogi z korka, ale dom korkowy zlikwidowali w Domarze i raczej nie znajdziesz, bo obecnie większość osób robi ogrzewanie podłogowe co wymusza wierzchnią deskę warstwową a nie litą. Szybciej znajdziesz taras lub saunę niż salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.03.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Jaga - ale wiesz, że budowlańcy to najchętniej radzą tak "jak inni robią" oraz jak "im pasuje". my mamy w ozc założony styro z lambdą 0,038 - taki fasadowy to np Termoorganika Fasada Gold i jakoś dużo innych niemogę znaleźć. gdybyśmy zeszli do 0,040 to już wybór się znacznie poszerza. Wojgoc - nie sprawdzałam wełny, bo jakoś... nie lubię koncepcji wełny na elewacji. całkiem bez zdania racji. jakoś to do mnie nie trafia. być może całkowicie nieracjonalnie, ale nikt mnie nie nigdy nie próbował przekonać, że z wełną jest lepiej/taniej więc się trzymam styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga123 27.03.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 z serii pytań niemądrych: skąd macie wyliczony ozc? widzę, że rację mieli ci, którzy mówili mi, że postawienie ścian, to mały pikuś, bo kłopoty zaczynają się później .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 27.03.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Widzę, że dużo jeszcze przede mną... I tak przy okazji: jaki styropian wybraliście? tzn. firmę i typ. Też chcieliśmy 20 cm, ale znajomi budowlańcy twierdzą, że niewiele zyskamy w porównaniu do 15 cm. Proponowali nam ewentualnie przemyślenie 18 cm na zakładkę (np. 15 i 3 cm), ale to tylko gdybyśmy się upierali Styropiany różne ludzie wybierali - Swisspor, Austrotherm, Neotherm. Jeżeli budżet napięty można szukać innych, tańszych - Genderka, Yetico itp. Ja dzisiaj jadę obejrzeć Izoterm z Kępna. Co do grubości - budowlańców bym nie słuchał. Obecnie 15 cm to absolutne minimum, można dać 18, ale nie na przekładki (więcej roboty i materiału) tylko w jednej warstwie i dobrze zapiankować styki między płytami. Pamiętaj, że groszek też ciągle drożeje. Moim zdaniem izolacje trzeba dać najlepszą na jaką nas stać - to się zwróci. Lepiej zrezygnować z extrasów do wykończeniówki. Co do okien - ten Czarniak to Avante? Jeżeli tak,to sprawdź jeszcze Krysiaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 27.03.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Styki plyt welny fasadowej tez trzeba piankowac/kleic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts