Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Czesc grupo wroclawska! Szukam kogos, kto robil u siebie podloge z desek litych z modrzewia syberyjskiego. Warto to to? Podoba mi sie kolor, rysunek sloi oraz cena, ale malo opinii na necie znajduje. A moze w jakims salonie mozna obejrzec taka podloge (z tego, co widze, to glownie dab, jesion i egzotyczne). Chetnie tez bym obejrzal podlogi z korka, ale dom korkowy zlikwidowali w Domarze :(

Czy ktoś robił licencjat z pap i może mi powiedziec, czy na daszek płaski wybrać papę podkładową z osnową z welonu szklanego czy włókniny poliestrowej?

jako wierzchniego krycia pójdzie Swisspor PYE PV200 S52H 5 m2 na włókninie poliestrowej (grubość 5,3 mm), a na podkładową nie mogę się zdecydować... lepiej grubszą (np http://www.sklep.budujesz-kupujesz.pl/swisspor-papa-asfaltowa-podkladowa-bikutop-200-pye-pv200-s40-p-94.html) czy może właśnie cieńszą (http://www.sklep.budujesz-kupujesz.pl/swisspor-papa-asfaltowa-czarna-mamba-v60-s30-p-161.html) albo jeszcze cieńszą (http://www.sklep.izolacja-jarocin.pl/tania-papa---jarbit-v60-s30-podkladowa---rolka-10-m2-cat-33-id-64.aspx)? metrów mam mało, to mogę zaszaleć i dać nawet "papę ze złotą nitką" ;), ale chciałabym wiedzieć, jaki wybór będzie optymalny.

A używasz nawozu? Bo na nawozie (wcisnęli mi go przy kasach) napisane jest, żeby użyć go... dzień po podlewaniu. No i jak tu podlewać raz na tydzień, skoro ten nawóz to rozrabia się wodą :rolleyes:

Sorki, że z takim opóźnieniem, ale na wyjeździe byłem i dopiero nadrabiam.

Nie - nie używam nawozu, chyba że przy podlewaniu co jakiś czas zwykłych zielenin domowych mi zostanie w butelce, to i wtedy leję do nich. Ale to jakiś ogólny nawóz a nie specjalistyczny.

Witam. Dotarliśmy do takiego momentu budowy, gdy czas zdecydować się na jakieś okna. No i klops. Osiołkowi w żłoby dano... Pomóżcie, proszę. Czy ktoś ma doświadczenia z firmą Czarniak z ul. Trzebnickiej (lub - zdaje się z ich drugim punktem - z Długołęki). No i tak ogólnie - gdzie kupowaliście stolarkę?

Czy gdzieś znajdę na wątku odpowiedzi na takie pytania?

Ja do niego dotarłam po przeczytaniu postów właśnie na forum (na ogólnym). Wszystko super, tylko cenowo przerasta to trochę nasze możliwości :( Tzn. mam jeszcze inne wyceny (właśnie m.in. od Czarniaka) i trochę mniejszy zawał... Chciałabym bardzo ten Hekaplast, bo to jakość zachwalana i u pana Mariusza też atmosfera sprzyjająca kupującemu (tak jakoś bezpiecznie się człowiek poczuł), ale cóż... miałam nadzieję, że to wypadnie trochę mniej. Dodam, że nie mamy w planach reku, tylko grawitacyjną i eko-groszek, a poczytałam, że w takim wypadku nie za wiele się np. na trzeciej szybie zaoszczędzi. No i w ogóle mam wątpliwość, czy w takim wypadku warto tak inwestować w okna. Heh...

Jaga, nie trzeba od razu brać trzech szyb, a inwestycja wokna to nie tylko kwestia energooszczędności, ale też ważne jest, żeby były estetycznie wykonane, trwałe, żeby miały solidne zawiasy, w razie czego sensowny serwis... ale wiadomo - kasa się nie chce mnożyć. ja się właśnie zastanawia: jak przy styro elewacyjnym o grubości 20 cm zejdę z lambdy 0,038 na 0,040 (i zaoszczędzę jakieś 3,5 k), to jak to wpłynie na ogólny bilans energetyczny budynku... muszę zagadnąć swojego ozc-obliczeniowca...

Widzę, że dużo jeszcze przede mną... I tak przy okazji: jaki styropian wybraliście? tzn. firmę i typ. Też chcieliśmy 20 cm, ale znajomi budowlańcy twierdzą, że niewiele zyskamy w porównaniu do 15 cm. Proponowali nam ewentualnie przemyślenie 18 cm na zakładkę (np. 15 i 3 cm), ale to tylko gdybyśmy się upierali

chodzi o obliczenie zapotrzebowania budynku na energię do ogrzewania (zależy od parametrów wszystkich przegród, izolacji, okien itd.). w tej chwili mam to zapotrzebowanie na poziomie niecałych 6kW i ciekawe, czy mi bardzo skoczy, jak zmienię styro na "gorszy"

a z wełną sprawdzałaś jak to jest?

Czesc grupo wroclawska! Szukam kogos, kto robil u siebie podloge z desek litych z modrzewia syberyjskiego. Warto to to? Podoba mi sie kolor, rysunek sloi oraz cena, ale malo opinii na necie znajduje. A moze w jakims salonie mozna obejrzec taka podloge (z tego, co widze, to glownie dab, jesion i egzotyczne). Chetnie tez bym obejrzal podlogi z korka, ale dom korkowy zlikwidowali w Domarze :(

i raczej nie znajdziesz, bo obecnie większość osób robi ogrzewanie podłogowe co wymusza wierzchnią deskę warstwową a nie litą.

Szybciej znajdziesz taras lub saunę niż salon

Jaga - ale wiesz, że budowlańcy to najchętniej radzą tak "jak inni robią" ;) oraz jak "im pasuje". my mamy w ozc założony styro z lambdą 0,038 - taki fasadowy to np Termoorganika Fasada Gold i jakoś dużo innych niemogę znaleźć. gdybyśmy zeszli do 0,040 to już wybór się znacznie poszerza.

Wojgoc - nie sprawdzałam wełny, bo jakoś... nie lubię koncepcji wełny na elewacji. całkiem bez zdania racji. jakoś to do mnie nie trafia. być może całkowicie nieracjonalnie, ale nikt mnie nie nigdy nie próbował przekonać, że z wełną jest lepiej/taniej więc się trzymam styropianu :)

Widzę, że dużo jeszcze przede mną... I tak przy okazji: jaki styropian wybraliście? tzn. firmę i typ. Też chcieliśmy 20 cm, ale znajomi budowlańcy twierdzą, że niewiele zyskamy w porównaniu do 15 cm. Proponowali nam ewentualnie przemyślenie 18 cm na zakładkę (np. 15 i 3 cm), ale to tylko gdybyśmy się upierali

Styropiany różne ludzie wybierali - Swisspor, Austrotherm, Neotherm. Jeżeli budżet napięty można szukać innych, tańszych - Genderka, Yetico itp. Ja dzisiaj jadę obejrzeć Izoterm z Kępna. Co do grubości - budowlańców bym nie słuchał. Obecnie 15 cm to absolutne minimum, można dać 18, ale nie na przekładki (więcej roboty i materiału) tylko w jednej warstwie i dobrze zapiankować styki między płytami. Pamiętaj, że groszek też ciągle drożeje. Moim zdaniem izolacje trzeba dać najlepszą na jaką nas stać - to się zwróci. Lepiej zrezygnować z extrasów do wykończeniówki.

Co do okien - ten Czarniak to Avante? Jeżeli tak,to sprawdź jeszcze Krysiaka.