Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

jakieś okna czyli jakie? drewniane czy plastikowe, jaka szyba, jakie okucia, jakie parametry szyby - pytań mozna mnozyć na tak ogólnikowo zadane pytanie.

bo najtaniej to z odzysku - parametry okna 5letniego są ok. a w kieszeni sporo zostaje na wykończniowe roboty.

hmmm... troszkę złośliwości nie zaszkodzi... :) Pytanie rzeczywiście ogólne :) Okna plastikowe - tyle wiemy na pewno. Co do reszty, to ciężko doprecyzować, bo mamy wycenę na profile Schuco i na Vekę. Okucia Winkhausa. Parametry każda szyba ma inne, więc i o to pytam - z jaka szyba byłaby odpowiednia do domu bez reku., ocieplanego styropianem, o pow. ok.180 m2 z kilkunastoma oknami w bryle.

hmmm... troszkę złośliwości nie zaszkodzi... :) Pytanie rzeczywiście ogólne :) Okna plastikowe - tyle wiemy na pewno. Co do reszty, to ciężko doprecyzować, bo mamy wycenę na profile Schuco i na Vekę. Okucia Winkhausa. Parametry każda szyba ma inne, więc i o to pytam - z jaka szyba byłaby odpowiednia do domu bez reku., ocieplanego styropianem, o pow. ok.180 m2 z kilkunastoma oknami w bryle.

Jaga123, podjedź do tego Wimarolu, albo napisz. Mają właśnie Shuco na okuciach Winkhausa, również wersje economic, może doradzą. My rozmawialiśmy bezpośrendio z właścicielem, panem Tomkiem, trochę gaduła, ale przynajmniej dowiesz się więcej. Im więcej ofert tym lepiej. Powodzenia!

Spirea - mówiąc o elewacji, miałam na myśli ostyropianowanie, które masz zrobione :) "nasz murarz" mówił, że sam tynk cienkowarstwowy to 10 zł/m2.

Jaga - a ja przewrotnie zapytam o wentylację, bo że dom bez reku - ok, ale wentylacja może być mechaniczna i bez reku, czy też grawitacyjna? jeśli grawitacyjna, to trzeba uwzględnić jakieś nawiewniki w oknach. na ten temat wszystko powie Ci Frankai, bo ma i jest zadowolony :) ja wierzę w mechaniczną i na Twoim miejscu bym sprawę przemyślała, bo można nawet temat załatwić na raty: teraz sobie rozprowadzić przewody (u nas nawet po odpięciu centrali wiatr w nich hula ;)), a centralę podpiąć za rok lub dwa, jak budżet pozwoli.

a ja będę mieć jutro lany daszek płaski, na na na na :)

Tatarak, kiedy spotykasz się ze ślusarzem. Mamy się jakoś zgrać na podpisanie umowy.

Ocieplenie robiła ekipa syna mojego murarza. Ma firmę, która zdominowała ponoć okoliczny rynek. Będę też do nich wysyłać zapytanie. Ocieplenie robią sami, więc strachu nie ma.

można - ale to wymaga czasu, za który Inwestor nie zapłaci. A za piane i tak Ty płacisz a nie Wykonawca, wiec po co On ma się starać.

zadzwoniłam sobie do murarza, który nas "rzucił" i zapytałam o ten styro z frezami lub bez. zakładam, że odpowiedział rzetelnie, bo i tak nie będzie u mnie robić, więc co mu szkodzi powiedzieć prawdę. otóż powiedział, że z 20-tkami jest tak, że średnio co trzecia sztuka (czyli jedna z paczki) jest mocno pokrzywiona o jak nie ma frezu, to jakoś ją można naprostować, a ewentualne szczelinki zapiankować, a jak jest frez, to wyprostować się nie da, a zapiankować tym bardziej. hm.

Tatarak, kiedy spotykasz się ze ślusarzem. Mamy się jakoś zgrać na podpisanie umowy.

Ocieplenie robiła ekipa syna mojego murarza. Ma firmę, która zdominowała ponoć okoliczny rynek. Będę też do nich wysyłać zapytanie. Ocieplenie robią sami, więc strachu nie ma.

dzwonił w sb i mówił, że podjedzie we wtorek lub w środę. dziś go nie było, więc może jutro? u nas ma drobiazg - montaż mocowań pod barierki na portfenetrach, ale będą musieli rusztowania w 2 miejscach stawiać. w każdym razie długo im nie zejdzie, ale jak przyjadą, to dam Ci znać :)

(tak jakoś bezpiecznie się człowiek poczuł), ...

Dodam, że nie mamy w planach reku, tylko grawitacyjną ...

No i w ogóle mam wątpliwość, czy w takim wypadku warto tak inwestować w okna. Heh...

Żebyście mieli większe wątpliwości, to jeszcze dodam, iż:

- uważam, że przy grawitacyjnej warto mieć nawiewniki. Ja poszedłem w higrosterowane. Dałem je na ramie i ... miałem problem, bo murarze nie zastosowali się do wysokości wnęki nad oknem i w jednym pokoju musiałem mieć zmieniony na zwykły, a w pozostałych będę miał problem z czyszczeniem wnęki z kurzu.

- moje szyby są dość duże, więc dałem P2 na parterze i O2 na piętrze. Nie przed włamywaczami, a dla przed "pomysłami" dzieci i ewentualnymi łobuzami.

zadzwoniłam sobie do murarza, który nas "rzucił" i zapytałam o ten styro z frezami lub bez. zakładam, że odpowiedział rzetelnie, bo i tak nie będzie u mnie robić, więc co mu szkodzi powiedzieć prawdę. otóż powiedział, że z 20-tkami jest tak, że średnio co trzecia sztuka (czyli jedna z paczki) jest mocno pokrzywiona o jak nie ma frezu, to jakoś ją można naprostować, a ewentualne szczelinki zapiankować, a jak jest frez, to wyprostować się nie da, a zapiankować tym bardziej. hm.

Jak ten frez wygląda? Czy on w połowie ma uskok? No to co za problem, że w "spodniej" części nie będzie stykał? W wierzchniej w razie potrzeby można opiankować, tylko pytanie czy warto. Powietrze jest wbrew pozorom świetnym izolatorem. Byleby tylko nie uciekało, a przez tynk raczej nie ucieknie ani przez mur (ustaliliśmy już chyba, że ściany nie oddychają), ani przez tynk w stopniu, który by musiał nas martwić.

Pianka jest świetnym izolatorem (lambda na poziomie 0.02-0.025). Ma tylko jedną wadę - po przecięciu pęcherzyków jest właściwości izolacyjne szlag trafia (i dlatego niektórzy twierdzą, że należy tak piankować, by potem nie obcinać). No i pierwsze pytanie - bo nie wiem - jak bardzo tynk się zawilgaca. Drugie pytanie - bo nie wiem - czy ścięta pianka zawilgaca się cała, czy tylko powierzchownie?

A teraz uproszczę - a co producent styropianu na argumenty fachowców, że piankowanie jest lepsze niż frez?

jeśli grawitacyjna, to trzeba uwzględnić jakieś nawiewniki w oknach. na ten temat wszystko powie Ci Frankai, bo ma i jest zadowolony :)

(u nas nawet po odpięciu centrali wiatr w nich hula ;)),

Zadowolony bo ma powietrze bez zastanawiania się czy otworzyć okno czy nie. Świadomy jestem jednak minusów, a są takie, że powietrze się wymienia nawet jak nie chcę. Nawet mimo lekko pokręconej konstrukcji nawiewnika, przenika przez niego hałas z ulicy.

Ostatnio byłem w hotelu, który miał chyba wyciąg mechaniczny i nawiewniki w oknach. Ciągnął lepiej niż odkurzacz (BTW: Nothing sucks like Electrolux ;) ) , a nawiewniki były jakieś badziewne. Niezależnie czy uchylone na max (szum), czy na min (pisk), wkurzało. Próba domknięcia anemostatu nawet przy zmianie położenia nakrętki kontrującej, niewiele dała i musiałem uchylić okno.

Jak ten frez wygląda?

A teraz uproszczę - a co producent styropianu na argumenty fachowców, że piankowanie jest lepsze niż frez?

ad. 1 - no taki uskok

ad 2 - producent pewnie powie, że jego styropian jest prosty. a potem wykonawcy komentują "krzywy... jak każdy" - u kogoś z forum tak było i to pod adresem tzw markowego materiału z najwyższej półki, więc...

Ja kupowałem w Ostrowie w "Sklejce", ale to chyba nie jest tanio. W dodatku musiałem chyba stawiać na bloczkach, bo były krótsze niż potrzebowałem. Do Kępna 45km, więc to kawałek jest, a jak na całość to potrzebna by Ci była duża przyczepka. Mimo wszystko spróbuj do nich zadzwonić i zapytać.

to ile placiles? ja jak narazie znalazlem najtaniej z 6 zeta sztuka, ale to troche drogo...

a'propos przypomniała mi się dobra rada Piczmana, którą ja już sobie mogę tylko spisać dla potomnych: że dobrze jest schodki/podest przed wejściem do domu wylać razem z innymi betonowaniami. jakbym o tym wcześniej pomyślała, to po ociepleniu fundamentó można było je dziabnąć razem ze stropem na przykład. a tak to człowiek miał zagwozdkę, co zrobić z nadmiarem 0,38 m3 betonu czy coś tak około... ech, młody człowiek był i głupi ;)

wrrróć. właśnie się skonsultowałam z murarzem, który mi mial robić elewację, ale "uciekł" (ale wierzę, że się zna, więc go wykorzystuję jako konsultanta-praktyka ;)) i on mówi, że te 20 i tak są zawsze trochę krzywe, a bez frezu łatwiej nad nimi zapanować, więc lepiej bez frezu i potem piankować. no to zmieniam zdanie, bo la donna... wiecie. Czyli poproszę 20 cm, 0,04 i bez frezu (same oszczędności ;))

Trochę późno, ale:

- przy tej grubości frez jest konieczny, bo płyty są faktycznie nierówne i nie da się ich ułożyć ściśle jednej przy drugiej. Widziałaś jak wygląda piankowanie? Na jaką głębokość jest wciskana pianka? Bez frezu jest łatwiej, bo nie muszą kombinować i mniej odpadów.

- Nie można układać styropianu w dwóch warstwach, jest to błąd wykonawczy.