awo65 29.03.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Czy cena 4 tyś. za przyłącze wodne (robocizna+materiał+wodomierz) to n ie jest przypadkiem jakiś odlot w kosmos? Muszę podciągnąć wodę z ulicy, jakies 40 metrów... Nie wiem dlaczego myślałam, że zapłacę za to jakieś 1500 zł... :/ My za ponad 80 metrów zapłaciliśmy w zeszłym roku 3850. Robiła spółka gminna wodociągowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.03.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 to ile placiles? ja jak narazie znalazlem najtaniej z 6 zeta sztuka, ale to troche drogo... A zerknij na alledrogo - ja jak potrzebowałem w zeszłym roku trochę stępli tam znalazłem kogoś to właśnie odsprzedawał. Chyba coś koło 2 zł było wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 29.03.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 pawel2210, przejedź się po okolicznych budowach, może gdzieś leżą stemple i właściciel będzie chciał odsprzedać lub odstąpić. Ja kupiłem 100 m od swojej budowy po 4 zł na 2,90 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.03.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Moreela, ja dokładnie tyle płaciłam, już z wpięciem i papierologią. Cenę z gminy dostałam na 6 netto, więc podziękowałam. Słuchajcie, do piaskownicy to piasek kopany, a do rozluźnienia ziemi rzeczny? czy ktoś mi przywiezie jednym transportem dwie różne rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 do piaskownicy można kupić taki specjalny workowany w obi albo w castoramie. jak nieduża i zamykana (przed kotami szczególnie), to warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.03.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ja chcę dużą piaskownicę, tak 2x2m. ze 2m3 wyjdzie.Pytanie jest takie, czy do rozluźnienia ziemi pod trawnik daje się piasek kopany czy płukany i o jakiej granulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Madeleine, tu porada Gleba gliniasta (ciężka) Nie przepuszcza wody, a pod jej wpływem lepi się i maże. Wyschnięta zbija się w twardą skorupę i pęka. Wiosną bardzo wolno się nagrzewa, co opóźnia budzenie się roślin. Dostarczone substancje odżywcze pozostają w zwartej glebie i nie są dostępne dla roślin. Taka gleba wymaga rozluźnienia struktury przez dodanie gruboziarnistego piasku lub drobnego żwiru oraz wzbogacenia zasobności przez dodanie kompostu czy obornika. Oba typy gleby warto obsiewać zielonym nawozem, czyli szybko rosnącymi roślinami jednorocznymi. Tuż przed kwitnieniem należy je ściąć, rozdrobnić, pozostawić do zwiędnięcia, a następnie przykopać (lekko wymieszać z ziemią), tak aby zapewniony był dostęp powietrza do rozkładającej się masy zielonej. Ważna jest nie tylko ich część nadziemna. Korzenie wrastają bardzo głęboko – rozluźniają lub wiążą podłoże, wydobywają z głębszych warstw ziemi substancje odżywcze, a pozostawione po ścięciu części nadziemnej rozkładają się, dostarczając próchnicy. Bardzo cenne są rośliny motylkowe, które żyją w symbiozie korzeniowej z bakteriami azotowymi i wzbogacają glebę w azot. Na gleby ciężkie nadają się: facelia, lucerna, łubin niebieski, peluszka, nostrzyk biały, bobik. Na glebach lekkich można wysiać: gorczycę, łubin żółty, owies, seradelę, wykę siewną. ze strony http://www.wymarzonyogrod.pl/2633_3539.htm - pamiętasz, jak Ci pisałam o łubinie? to je to motylkowe i zajrzyj jeszcze tu: http://poradnikogrodniczy.pl/gleba_gliniasta.php - masz nawet rośliny, które dobrze rosną na glinie. moim zdaniem warto celować w takie rośliny, którym będzie u Was dobrze, zamiast przepłacać za dostosowywanie do innych o specyficznych wymaganiach (typu nawożenie torfu, żeby zrobić wrzosowisko na glebie o odczynie zasadowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.03.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 o, mogę tatarak na mojej glinie hodować dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 30.03.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 30.03.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Madeleine na naszych glebach najlepiej dac piasek rzeczny - ten biały do murowania.(niestety duzo droższy) jak dasz ten z gliną to właściwie nic nie uzyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.03.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 nie polecam piaskownicy zamykanej, chyba, że to taka typ "muszelka", czyli ma dno. U nas zrobił się korzystny mikroklimat i świetnie rozwinęły się chwasty i wszelkiego rodzaju robaczki, ślimaczki itp. Piasek kupowałam w workach w Obi, alr to była piaskownica coś ok. 1,2x1,2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.03.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 a jakie masz dno w piaskownicy? wymyśliłam jakąś geowłókninę na dno (ew. kawałek membrany dachowej, bo mam - ale ona raczej wody nie przepuści?) i drewniane lub materiałowe przykrycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.03.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 u nas nie ma żadnego dna. Ziemia była jedynie przekopana, powybierane chwasty. Od początku miało to być rozwiązanie tymczasowe. Może więc ta geowłóknina zapobiegnie wyrastaniu chwastów. Przykrycie było drewniane - po złożeniu tworzy ławeczkę do siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.03.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Spirea, XX, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 nic się nie popsuło na grupie? bo nie dostają powiadomień o nowych postach, aż się zmartwiłam, co tu taka cisza, a tu zadna cisza. hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 30.03.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Ja tez nie dostaje.Ledwo nadrobilam zaleglosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 31.03.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 FILTR DO WODY Czy ktoś z Was robił taki duży filtr do wody na wejściu do domu? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.03.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 O, Ellaj, to witaj w niedoli... ciekawe, czy to już na zawsze? Moorela - my zamierzamy, będzie podłączony za podlicznikiem na "wodę ogrodową" i zlewem roboczym w pom. gosp. tak jeszcze myślę, czy wodę do spłukiwania wc jest sens puszczać przez ten zmiękczacz. dokładny model nie wybrany, ale rozważamy m. in takie coś polecane tu na grupie: http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-d40-automat-dla-5-6-os-gratisy-i2038930983.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 31.03.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Moorela - my zamierzamy, będzie podłączony za podlicznikiem na "wodę ogrodową" i zlewem roboczym w pom. gosp. tak jeszcze myślę, czy wodę do spłukiwania wc jest sens puszczać przez ten zmiękczacz. dokładny model nie wybrany, ale rozważamy m. in takie coś polecane tu na grupie: http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-d40-automat-dla-5-6-os-gratisy-i2038930983.html Kurcze, Tatarak, nie wiem, czy to mam na myśli (sama nie wiem, o co mi chodzi ), ponoć w mojej wiosce jest "syfiasta woda" i ludzie wkopują w ziemię jakieś filtry, jeszcze przed wpuszczeniem wody do samego budynku, czyli wszystko co do tego domu wleci, jest już przefiltrowane, również woda klozetowa , żeby nie zostawiać kamienia i osadu na urządzeniach sanitarnych, itd. A ten Wasz wstępnie wybrany to się zakopuje, trzyma w garażu, czy co się z nim robi? Edit: tak sobie myślę, że w sumie po co to zakopywać w ziemi? może to chyba stać już na powierzchni właśnie w tym garażu, c'nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.03.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 to chyba instalowane sa w studzience, bo nie wiem jak w zakoapnymmozna wymieniac wklady???równie dobrze mozna go zainstalować tuz przed licznikiem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts