Moorela 02.04.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Wrócę do tematu okien Dostaliśmy w sumie dobrą wycenę. Zastanawiam się nad zamówieniem u nich. Ktoś może korzystał? Albo ma jakąś wiedzę na temat ich usług? W sumie też chętnie posłucham Mamy wycenę (dobrą), zamówienia jeszcze nie złożyliśmy, więc ciekawam Jakie okna jaga123 wybrałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.04.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 STYRO na SZCZYTY Jaki styropian daje się na szczyty? Wystarczy zwykły fasadowy, czy trzeba zakupić twardy? I drugie pytanie: izolacja między murłatą a wieńcem: folia na zakładkę czy coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 02.04.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 STYRO na SZCZYTY Jaki styropian daje się na szczyty? Wystarczy zwykły fasadowy, czy trzeba zakupić twardy? I drugie pytanie: izolacja między murłatą a wieńcem: folia na zakładkę czy coś więcej? W projekcie domu powinno być opisana przez architekta. Generalnie folia to najtańsze i najsłabsze rozwiązanie. Najczęściej stosuje się podwójną dobrą papę, np. IcoPal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 02.04.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 - Art Hotel - świetna kuchnia, bardzo ładne wnętrza, klimatycznie. - Lwowska w rynku, klimaty kresowe w kuchni. - Piwnica Świdnicka w Ratuszu, dobre jedzenie i nie ma masakry cenowej. - Sfinks koło Marii Magdaleny (no ale tam wiadoma kuchnia, schaorma itp) - a tanio to w Bazylii koło UWr. Jeśli możesz wybrac się poza Wrocław, z czystym sumieniem polecam 'Czarny Kur' w Chrząstawie. Boskie jedzonko. dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.04.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Jeśli możesz wybrac się poza Wrocław, z czystym sumieniem polecam 'Czarny Kur' w Chrząstawie. Boskie jedzonko. I niedługo będą mieli swoje piwko - jeszcze chyba z tydzień został do pierwszego rozlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 02.04.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 I niedługo będą mieli swoje piwko - jeszcze chyba z tydzień został do pierwszego rozlewania. Pierwsi już pili!! Piwo Augustiańskie, a browar nazywa się Widawa, niefiltrowane i niepasteryzowane piwo pszeniczne, górnej fermentacji w stylu „hefe-weizen”, ekstrat 11,8 % wag. Alk. 4,9 % obj. Nazwę są otrzymało na pamiątkę uzyskania przez augustianów prawa warzenia piwa wrocławskiego w Chrząstawie w roku 1669 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.04.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Dziwne, ja dostaję... to pewnie "nowsi dostają", a takich starszaków jak Ellaj, Wojgoc i ja to już administatorzy tu nie chcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.04.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Wg mnie to nie ma sensu bo zysk z tego niewielki a szkoda armatury. tak mi się też wydaje, ale jak człowiek na głos pomyśli, to jakoś wiekszego przekonania nabiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.04.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 STYRO na SZCZYTY Jaki styropian daje się na szczyty? Wystarczy zwykły fasadowy, czy trzeba zakupić twardy? I drugie pytanie: izolacja między murłatą a wieńcem: folia na zakładkę czy coś więcej? u mnie był zwykły fasadowy ( a potem poszedł się tegować, bo mam nienormalnego kb ) izolacja pod murłatą: u mnie papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.04.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 u mnie był zwykły fasadowy ( a potem poszedł się tegować, bo mam nienormalnego kb ) izolacja pod murłatą: u mnie papa a jak się wytegował, to przyszło coś na zastępstwo, czy zostałaś bez styro? papa 1 warstwa czy 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.04.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 W projekcie domu powinno być opisana przez architekta. Generalnie folia to najtańsze i najsłabsze rozwiązanie. Najczęściej stosuje się podwójną dobrą papę, np. IcoPal. u mnie kb z wykonawcą uzgodnili zwykłą papę na tekturze 2 warstwy. dobrze, że zdążyłam zareagować, to w ogóle coś dali. ale już nie zdążyłam wyegzekwować, żeby coś porządniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.04.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 a jak się wytegował, to przyszło coś na zastępstwo, czy zostałaś bez styro? papa 1 warstwa czy 2? zostałam bez będzie tylko ocieplenie od strony elewacji wykonawca pociesza, że na szycie "leży" krokiew, a drewno jest dobrym izolatorem. papa x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.04.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 papa x2 a czemu x2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.04.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 a czemu x2? Może, dlatego, żeby na zakładkę było?? Albo żeby grubiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 02.04.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Ktoś pisał, ze cicho tu, wiec sie melduję: walcze dalej o WZ ale wiem juz że mamy wszystkie media, teraz projekt WZ idzie do konserwatora i do lotniska,jak klepną te WZ to juz tylko kilka podpisów i juz. Także za około miesąc powinnam mieć WZ. Za to walka o kredyt na działkę to masakra - mineły już 2 miesiące bujania się z bankami,a dodam że zdolnośc mamy bez problemu. DB dał zgodę, ale warunki kiepskie i chcieli dodatkowo milion dokumentów, z którymi byśmy czasowo nei zdążyli do podpisania aktu notarialnego w Gminie Za to Bank Pocztowy to dopiero masakra - warunki niby dobre proponuje ale od ponad miesiaca nie moze wydac decyzji, i codziennie chce coś nowego, mam wręcz wrażenie że wcale nam nie chce dać tego kredytu i tylko szuka haka w papierach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Za to walka o kredyt na działkę to masakra - minęły już 2 miesiące bujania się z bankami, a dodam że zdolnośc mamy bez problemu. DB dał zgodę, ale warunki kiepskie i chcieli dodatkowo milion dokumentów, z którymi byśmy czasowo nei zdążyli do podpisania aktu notarialnego w Gminie Za to Bank Pocztowy to dopiero masakra - warunki niby dobre proponuje ale od ponad miesiaca nie moze wydac decyzji, i codziennie chce coś nowego, mam wręcz wrażenie że wcale nam nie chce dać tego kredytu i tylko szuka haka w papierach.. Niestety od 2012 warunki zaciągania kredytów hipotecznych znacznie się pogorszyły (Rekomendacja S) i Banki trochę sobie wybierają klientów... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 02.04.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 a czemu x2? Dla bezpieczeństwa. Koszty niewielkie. Moim zdaniem kładzenie folii, jest kompletnie bez sensu. Natomiast, drewno to izolator i ma zupełnie inną strukturę i 'porowatość' od betonu wieńca. Papę kładzie się, po to żeby para wodna wykraplała się na betonie pod papą a nie na drewnie. Genralnie, dobrej papy typu Icopal wystarczy jedna warstwa, natomiast papy 'DiT' lepiej połozyć podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 02.04.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 zostałam bez będzie tylko ocieplenie od strony elewacji wykonawca pociesza, że na szycie "leży" krokiew, a drewno jest dobrym izolatorem. Tataraku - mój kierbud też miał zdanie, że ocieplenie na szczycie nie jest potrzebne - na szczęście udało mi się go przekonać i mam miejsce na izolację na ścianach szczytowych. Zdaje się, że u Ciebie nie ma przewieszonej połaci dachu poza szczyt i stąd krokiew leży na ścianie? Jeżeli tak jest, to pewnie krokiew nie zakryje całej szerokości ściany. Zadbaj aby wypełnić wolną przestrzeń materiałem izolacyjnym - inaczej ściany będą Ci się wychładzać. Wiem czym to pachnie, bo miałem mieszkanie na poddaszu, deweloperskie, i ten element izolacji był tam zrobiony zdecydowanie kiepsko. Ściany w szczytach może nie przemarzały, ale były bardzo zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 02.04.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Niestety od 2012 warunki zaciągania kredytów hipotecznych znacznie się pogorszyły (Rekomendacja S) i Banki trochę sobie wybierają klientów... Powodzenia! no właśnie to mnie tym bardziej dziwi, bo w teorij jestesmy wymarzonym klientem - 2 etaty, plus działalnosć gospodarcza z dobrymi wynikami. no nic, podobno pocztowy własnie dał pozytywna decyzje, ale czekam na szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.04.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 no właśnie to mnie tym bardziej dziwi, bo w teorij jestesmy wymarzonym klientem - 2 etaty, plus działalnosć gospodarcza z dobrymi wynikami. no nic, podobno pocztowy własnie dał pozytywna decyzje, ale czekam na szczegóły. Wszystko Mila_Wroc zależy od tego co wykazałaś oprócz zaświadczeń o zarobkach: miesięczne wydatki, dodatkowe kredyty (i w jakiej walucie), linie kredytowe, karty kredytowe, co masz w historii konta (np. miesięczne płatności za przedszkole), inne koszty utrzymania. Jeżeli masz działalność gosp. to ważne też, jakie miałaś dochody w poprzednich latach (często ludzie podkręcają w ostatnim roku dochody właśnie "pod kredyt", a banki się na to nie chcą łapać ). Dalej, możesz negocjować marżę np. wzięciem dodatkowego produktu (ubezpieczenie - raczej nie polecam, banki na tym świetnie zarabiają lub karty kredytowej, albo jakiś śmieszny program oszczędzania na 100 zł/m-c). I w sumie najważniejsza sprawa, wnioskujecie o kredyt w PLN czy walucie obcej? Kolejna ważna - wysokość wkładu własnego, progi wpływające na obniżenie marży to zazwyczaj 10%, 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts