wojgoc 04.04.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 bardzo grzecznie, czyli można - nawet będąc Skorpionem przecież ja tak zawsze pisze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.04.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Grzechu, a ten filtr to w którym miejscu instalacji się daje? za wodomierzem czy przed czy jak? Za wodomierzem, zaraz za blaszką mocującą go do ściany [tzw. panelem]. Przed wodomierzem nic nie wolno montować bo można by go wtedy łatwo omijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.04.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 bardzo grzecznie, czyli można - nawet będąc Skorpionem No pewnie, że można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.04.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Gdzie jest sens jechać za rurkami Wavin do podłogówki? Instalator mi sprawdza ceny w hurtowniach, które obsługują tylko instalatorów, ale może gdzieś można utrafić promocję albo wytargować rabat na kilometr rurecki, rozdzielacze itp. itd. PPlast Wrocław ul. Tęczowa lub Allegro - tyle mi do głowy przychodzi tak na szybko. Acha i jest też nowa hurtownia w Jelczu mHURT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Spirea - miałam, ale dziecko nie chciało samo wracać z przedszkola 10 km Pedro - dziękuję Wojgoc - dla określonej definicji słowa "zawsze" Suspenser - jak zawsze niezawodny! - dzięki u nas "na wsi" na tę blaszkę mówią "konsola", jakaż ja byłam rozczarowana, gdy tę "konsolę" zobaczyłam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 04.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 ja mam swoje rurki pex z AKA na Jerzmanowskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Kaśka - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uriel 04.04.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 kto robił podbitkę? jakie są teraz stawki?podwykonawca wycenił mi na 100 zł/m2 (materiał+robocizna), a że mam prawie 110 m2 (tyle mu wyszło z obmiaru), to wychodzi 11 tysi za samą podbitkę!! koszmar!!czy to jest cena z kosmosu i wysłać go na orbitę czy powinnam na kolanach do Częstochowy za takiego budowlańca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 04.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Wszystko Mila_Wroc zależy od tego co wykazałaś oprócz zaświadczeń o zarobkach: miesięczne wydatki, dodatkowe kredyty (i w jakiej walucie), linie kredytowe, karty kredytowe, co masz w historii konta (np. miesięczne płatności za przedszkole), inne koszty utrzymania. Jeżeli masz działalność gosp. to ważne też, jakie miałaś dochody w poprzednich latach (często ludzie podkręcają w ostatnim roku dochody właśnie "pod kredyt", a banki się na to nie chcą łapać ). Dalej, możesz negocjować marżę np. wzięciem dodatkowego produktu (ubezpieczenie - raczej nie polecam, banki na tym świetnie zarabiają lub karty kredytowej, albo jakiś śmieszny program oszczędzania na 100 zł/m-c). I w sumie najważniejsza sprawa, wnioskujecie o kredyt w PLN czy walucie obcej? Kolejna ważna - wysokość wkładu własnego, progi wpływające na obniżenie marży to zazwyczaj 10%, 20%. No wykazałam całą prawde czyli: 2 solidne etaty , 2 dzieci (jendo przedszkolne). dochodzy z DG na b.dobrym poziomie, brak dodatkowych linii kredytowych, kart, tylko mały (w ponad połowie spłacony) kredyt na mieszkanie Wyliczyli nam zdolnosc w róznych bankach 4 x taką jak potrzebujemy. Problemme był tylko status działki tj. zurbanizowane tereny niezabudowane.. No ale nic, dziś bank chciał podpisac umowę, bez najmniejszych gwarancji na to że wypłaci środki na czas. Wieć podziekowałam... Zapłacimy własnymi środkami a refinansujemy przy kredycie na dom. Chyba z refinansowaniem nie powinno byc problemu? W piatek podpisujemy akt notarialny, i zaraz potem chcę jechac ogrodzić swoją działkę - co mi polecacie by było najtaniej? Chodzi mi głownie o to, by mi pies sąsiadów nie korzystal już z naszej działki jako WC Co mi wyjdzie najtaniej? Jakas siatka leśna? Budowlana? Czy moze lepiej ogrodzić od razu porządnie? A przy budowie się nie zniszczy? Może ktoś ma do odsprzedania coś co mi się nada? mamy w sumie po obwodzie jakies 180 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 05.04.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 kto robił podbitkę? jakie są teraz stawki? podwykonawca wycenił mi na 100 zł/m2 (materiał+robocizna), a że mam prawie 110 m2 (tyle mu wyszło z obmiaru), to wychodzi 11 tysi za samą podbitkę!! koszmar!! czy to jest cena z kosmosu i wysłać go na orbitę czy powinnam na kolanach do Częstochowy za takiego budowlańca? Ja jeszcze nie robiłem, ale wykonawca powiedział mi, że za robociznę chcą 50 zł/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.04.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 W piatek podpisujemy akt notarialny, i zaraz potem chcę jechac ogrodzić swoją działkę - co mi polecacie by było najtaniej? Tydzień temu robiliśmy ogrodzenie tymczasowe ze stempli budowlanych (kupiliśmy z ogłoszenia od jakiegoś budowlańca) + siatka leśna z LM. Kosz ogrodzenia (70m), w tym dwie bramy wjazdowe dla dużego sprzętu z dwóch stron działki wyniósł nas jakieś 550 zł + koszt dołownika sadowniczego (70 zł), który okazał się świetnym zakupem i robota poszła duuużo szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 05.04.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Tydzień temu robiliśmy ogrodzenie tymczasowe ze stempli budowlanych (kupiliśmy z ogłoszenia od jakiegoś budowlańca) + siatka leśna z LM. Kosz ogrodzenia (70m), w tym dwie bramy wjazdowe dla dużego sprzętu z dwóch stron działki wyniósł nas jakieś 550 zł + koszt dołownika sadowniczego (70 zł), który okazał się świetnym zakupem i robota poszła duuużo szybciej. Czasem ludziom zostaje siatka leśna, bo za dużo kupili. Ja taką znalazłem nową 5 km od mojej budowy i była tańsza niż w LM. A szukałem przez All..ro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.04.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 kto robił podbitkę? jakie są teraz stawki? podwykonawca wycenił mi na 100 zł/m2 (materiał+robocizna), a że mam prawie 110 m2 (tyle mu wyszło z obmiaru), to wychodzi 11 tysi za samą podbitkę!! koszmar!! czy to jest cena z kosmosu i wysłać go na orbitę czy powinnam na kolanach do Częstochowy za takiego budowlańca? Co prawda robiłem swoją podbitkę już jakiś czas temu, ale te 100zł to trochę drogawo. Zerkając na alle... same deski wychodzą po jakieś max 30zł/m2 i robociznę można w podobnych cenach znaleźć. Więc jak dla mnie 60zł/m2 za całość powinno się udać znaleźć. Jak ja szukałem fachowca dla siebie, to jeden mi nawet w wycenie wliczył koszty wynajmu rusztowań - i wyliczył ich tyle, aby od razu cały dom obstawić. Możecie sobie pewnie wyobrazić jaki to był koszt. A ten co u mnie robił, przyjechał z kilkoma bramkami rusztowania warszawskiego i też dał radę - a tam gdzie najwyżej, to drabiną się posiłkował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Mila - u nas stemple i siatka leśna. Trociu - niektórzy to się marnują w budowlance z takim talentem kosztorysowym, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 05.04.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Tydzień temu robiliśmy ogrodzenie tymczasowe ze stempli budowlanych (kupiliśmy z ogłoszenia od jakiegoś budowlańca) + siatka leśna z LM. Kosz ogrodzenia (70m), w tym dwie bramy wjazdowe dla dużego sprzętu z dwóch stron działki wyniósł nas jakieś 550 zł + koszt dołownika sadowniczego (70 zł), który okazał się świetnym zakupem i robota poszła duuużo szybciej. a jaka cena takich stempli jest dobra? Bo widze na Allergii że są np. drewniane po 6 zł i są stalowe po ok. 50 zł. I nei wiem czy mi potrzebne stalowe czy drewniane.. Słupki tak co 5 m sie stawia? Siatke 150/11/30 L znalazłam po 1,88 zł / m wiec chyba cena ok? A dołek sadowniczy to już mój maż cos mi wczoraj wspominał że chyba w Castoramie po 60 zł są. Morella - sami robiliście ogrodzenie czy mieliscie kogos do tego? Jest gdzieś jakaś "instrukcja" robienia takiego ogrodzenia? Chciałabym juz mieć to ogrodzone i czuć że stąd dotąd to moje, moje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 05.04.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 W piatek podpisujemy akt notarialny, i zaraz potem chcę jechac ogrodzić swoją działkę - co mi polecacie by było najtaniej? Chodzi mi głownie o to, by mi pies sąsiadów nie korzystal już z naszej działki jako WC Co mi wyjdzie najtaniej? Jakas siatka leśna? Budowlana? Czy moze lepiej ogrodzić od razu porządnie? A przy budowie się nie zniszczy? Może ktoś ma do odsprzedania coś co mi się nada? mamy w sumie po obwodzie jakies 180 m. mamy siatke lasną i nawet po sąsiedzku (złotniki) będzie możliwa do sprzedania ale gdzieś w maju dopiero bo wtedy będziemy robic docelowe ogrodzenie. wczesniej nam odradzili-bedzie jeszcze gruszka z betonem na taras wjeźdzac i moglaby uszkodzic ogrodzenia. ale siatki mamy tylko jakieś 50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Mila - stemple drewniane. instrukcja budowy ogrodzenia tymczasowego jest w moim dzienniku we wpisie nr 96 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162238-Wszystkie-drogi-prowadz%C4%85-do-DOMU/page3 - linek zadziała lub nie, zależy jak masz ustawioną liczbę postów na stronie, ale jak wejdziesz do dziennika to wpisz sobie "stemple" w "przesukiwanie wątku" i powinno Ci wyskoczyć bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.04.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 a jaka cena takich stempli jest dobra? Bo widze na Allergii że są np. drewniane po 6 zł i są stalowe po ok. 50 zł. I nei wiem czy mi potrzebne stalowe czy drewniane.. Słupki tak co 5 m sie stawia? A dołek sadowniczy to już mój maż cos mi wczoraj wspominał że chyba w Castoramie po 60 zł są. Morella - sami robiliście ogrodzenie czy mieliscie kogos do tego? Jest gdzieś jakaś "instrukcja" robienia takiego ogrodzenia? Chciałabym juz mieć to ogrodzone i czuć że stąd dotąd to moje, moje! Mila, wyślę Ci na priva 2 namiary z Wrocławia na te stemple, to sobie przemyślisz. My kupilismy drewniane, bo tańsze, pewnie wkrótce to zgnije, ale i tak za jakiś rok będziemy demontować ogrodzenie. Słupki stawialiśmy co 3-3,5 metra. Robiliśmy sami (mój i 2 ojców), co w sumie zajęło im jakieś 6 godzin, nie było źle. Najwięcej zabawy z bramami, żeby zrobić wjazd na działkę, ale chłopaki zrobili fajny patent z wkopanymi rurami kanalizacyjnymi, jak chcesz to podeślę Ci zdjęcia Da się to zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 05.04.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Jest gdzieś jakaś "instrukcja" robienia takiego ogrodzenia? To ja się pochwalę moją metodą stawiania leśnego ogrodzenia, które stawiałem sam temi rencami: 1. Słupki (stemple) stawiałem do około 5 m i zakopywałem przy pomocy świdra ogrodniczego na około 80 cm. Ziemię wokoło stempla solidnie ubiłem, żeby się nie kiwał. 2. Narożne słupki podparłem dodatkowo od wewnętrznej strony pod kątem 45 stopnia dodatkowymi stemplami. 3. Siatkę przybijałem taki haczykami do siatki w kształcie litery "U". 4. Ja nie robiłem odrębnej bramy. Tam gdzie miał być wjazd zaczepiam siatkę na słupku na haczykach półokrągłych i w razie konieczności ściągam i odciągam na bok. 5. Od jesieni system się sprawdza. |__________________|_________________|___________________| |\_________________|_________________|___________________/| |_\________________|_________________|__________________/_| |__\_______________|_________________|_________________/__| |___\______________|_________________|________________/___| |____\_____________|_________________|_______________/____| |_____\____________|_________________|______________/_____| |______\___________|_________________|_____________/______| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 05.04.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzięki wszystkim za rady, zaraz poczytam Wasze dzienniki Budowy by nadrobic zaległosci. A wieczorem moze w końcu założę swój Morella - wyślij namiar na priva, na pewno skorzytsam. Zaczłęam też czytać Twój dziennik, i widze że masz fajną ekipę od SSO - oni do końca u Ciebie będą robić czy "idą w obieg"? Bo ja mam nadzieję ruszyć na przełomie czerwca/lipca i powoli zaczynam myśleć o poszukiwaniach ekipy. Wiem, że powinnam szukać zima ale wtedy to ja jeszcze działki nawet nie miałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts