Tatarak 14.04.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 A jakie sa wady i zalety kozy w porownaniu do kominka? kozy są z reguły mniejsze niż kominek z obudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 14.04.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Sluchajcie, czy przesuniete o półtora metra wejscie wody do budynku w stosunku do projektu może być problemem podczas przyłączenia wody przez wodociagi? Ja do pierwszego projektu wody mierzyłem na około o pomyliłem się o 2 metry (kawałek w drodze) i musiałem drugi raz składać projekt do starostwa. U Ciebie nie ma żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 14.04.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Czy ktoś z Was planuje przed wakacjami zakup szamba ? Ja chcę betonowe na deszczówkę - około 10 m3. Myślę, że dla mnie dobry terminem będzie koniec maja / początek czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.04.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 A jakie sa wady i zalety kozy w porownaniu do kominka? Koza jest tańsza i mniejsza. Koza może łatwiej oparzyć. Koza grzeje tam gdzie stoi, a kominek może grzać powietrze na inne pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.04.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Tu Tu nie o dekoracje chodzi. Salon jest zrobiony z dwoch pokoi z podciagiem w wykutej scianie nosnej, przy czym jeden z pokoi jest dluzszy. Wiecej sie nie dalo go powiekszyc, bo na tej samej scianie nosnej jest komin i podciag dociera w jego poblize - efekt, to ksztalt litery L, a komin w jej zagieciu po wewnetrznej stronie. Jesli dam zwykly pod katem 45st to zajmie minimum 30% wiecej miejsca, a nie chce miec takiej wielkiej wyspy na srodku salonu. Dlatego pomysl na dwie szyby skierowane w strone czesci wypoczynkowej. Może jestem mało bystry, ale za Chiny Ludowe nie kumam jak są te pokoje usytuowane i gdzie się nie dało powiększyć. Jedyne co rozumiem to L-ka z z kominkiem po wewnętrznej. Jak grzejesz tylko ten salon, to faktycznie pomyśl o kozie. Żeby się przekonać jak będzie się palić kominku narożnym, znajdź kogoś kto takowy ma i zapytaj o wrażenia. Albo jeszcze lepiej - sam napal, dokładaj, a potem... wyczyść Ja po swoim wiem, że ładowanie kilku polan kończy się ich opieraniem o tył wkładu i nierzadko o ścianki boczne. Jak będą tam szyby, to nie wiem czy im się to spodoba. A jeżeli tam jest ogranicznik (taki mam przed frontową, to zmniejsza się szerokość kominka. Poza tym każda szyba wygląda ładnie... na początku. Potem się brudzi i już fajnie nie jest. Czyszczenie jest uuuuuuuuuuuupierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiljano 14.04.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam budujących Jesteśmy z Wrocławia a domek powstaje w gm Długołęka. Mamy mury , dach i ścianki działowe Proszę podajcie firmy od okien które polecacie lub bierzecie pod uwagę... U nas po pierwszej wycenie , ale trochę drogo wyszło chyba .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 15.04.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam budujących Jesteśmy z Wrocławia a domek powstaje w gm Długołęka. Mamy mury , dach i ścianki działowe Proszę podajcie firmy od okien które polecacie lub bierzecie pod uwagę... U nas po pierwszej wycenie , ale trochę drogo wyszło chyba .... Ja wybrałem salon w Oławie a cenę tam dostałem -po pierwszej wycenie o 7000 niższą niż ten sam salon we Wrocku Później próbowali zbijać ale i tak doszli tylko do tej pierwszej z Oławy więc wybrałem salon który nie próbował mnie ..... Mój wybór padł na okna PCV Avante Forte XXL ,6-kom,3szyby,obustronny antracyt rdzeń szary,z bajerami np. bez widocznych zawiasów Oferty wysyłałem mailowo 40 odpowiedzi i tyle samo wycen Wyceny różnych producentów profili dla mojego domu zawierały się w przedziale 8000-28000 więc warto poszukać A najlepiej wiedzieć czego oczekujemy od naszych okien Ja kierowałem się enerooszczędnością, estetyką i jakością wykonania Co do montażu to wszystkie firmy montujące okna zapewniają że mają najlepszych montażystów - warto to sprawdzić bo nawet najlepsze okna łatwo zniszczyć podczas montażu A wyjdzie to dopiero po skończeniu gwarancji(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 16.04.2012 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 kozy nie zrobisz z płaszczem wodnym No i z reguły mają mniejszą moc. Ale są tańsze. Nie bede mial plaszcza wodnego, a ogromnej mocy tez raczej nie potrzebuje - ot, zeby okazjonalnie napalic i popatrzec w ogien, a przy okazji podgrzac salon, w ktorym kominek sie bedzie znajdowal (ok. 26m2) i ewentualnie 4 pomieszczenia wyzej (3 pokoje i przedpokoj, po parenascie m2), a od samego komina jeszcze jeden na poddaszu. Ostatnio spodobaly nam sie kominki w obudowie, jak piec kaflowy, cos w tym stylu: http://www.kominki-piotrowski.pl/images/cms/1136/katalog4/20090716253(1).jpg ale z takim wkladem: http://www.kominki-piotrowski.pl/images/cms/1136/katalog2/IMG_0012.jpg lub takim: http://kominkikwidzinski.pl/images/realizacje/006d.jpg Sa jakied istotne wady kaflowej obudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.04.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 czas nie jest podany - możesz rozliczyć nawet faktury z 2005 roku. Natomiast limit kwotowy jest pięcioletni. Natomiast jest on wysoki, do zwrotu jest maksymalnie jakieś 40 tysięcy. A biorąc pod uwagę, że część rzeczy kupuje się z vatem 8%, na część nie ma odliczeń - to naprawdę wyczerpać limit nie jest tak łatwo, jakby się wydawało. a co mozna kupić samemu z 8%Vatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.04.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam budujących Jesteśmy z Wrocławia a domek powstaje w gm Długołęka. Mamy mury , dach i ścianki działowe Proszę podajcie firmy od okien które polecacie lub bierzecie pod uwagę... U nas po pierwszej wycenie , ale trochę drogo wyszło chyba .... podstawowe pytanie - plastikowe, drewniane czy aluminiowe? z plastików to bardzo chwalony jest Pan z Olesnicy - chyba Spirea i Tatarak maja od Niego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.04.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 si, ja mam od pana z oleśnicy Hekaplast i jestem bardzo zadowolona - wycena była lepsza niż z lakbudu, montaż w terminie, jeden zarysowany element został wymieniony bez żadnych dyskusji na temat tego, czy gwarancja obejmuje takie zarysowania. okna śliczna, montaż bdb (mąż osobiście nad nimi stał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jak interesuje Was wątek wkładów i nawet obudów kaflowych, to na forum jest kilka fajnych wątków poświęconych tematowi. Co prawda jak wszędzie trzeba odsiać ziarno od plew, ale można się dowiedzieć ciekawych rzeczy. Chocaiżby takie, które ja śledzę:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189402-Jak-powstaje-kominek-ciep%C5%82y-szamotowyhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?181603-Robimy-zabudow%C4%99-kominka-samemu Ja osobiście zdecydowałem się na wkład Pama Diablo II. Od jesieni niestety czeka na wpięcie i pierwsze rozpalenie. Ale może wkrótce się to uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiljano 16.04.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 podstawowe pytanie - plastikowe, drewniane czy aluminiowe? z plastików to bardzo chwalony jest Pan z Olesnicy - chyba Spirea i Tatarak maja od Niego okna. Plastiki ... Dzięki za odp. powysyłam maila do tych co polecacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.04.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Emiljano - to dla jasności: ja polecam f-mę Bauman z Oleśnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiljano 16.04.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Emiljano - to dla jasności: ja polecam f-mę Bauman z Oleśnicy Dziękuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 16.04.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Emiljano - to dla jasności: ja polecam f-mę Bauman z Oleśnicy Ja po waszych poleceniach też się zdecydowałem na Bau-Mana. Rozmowy i podejście bardzo mi się podobały. Dostałem w marcu wycenę na Hekaplast ciut tańszą niż na Jezierskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 16.04.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 a co mozna kupić samemu z 8%Vatem? To chyba lekki skrót: towar z usługą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 16.04.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Zna ktoś: - Karolina Kaim z Ząbkowic Śląskich - firma Deko STANISŁAW BABŁO z Bralina. Bo rozważam do wykonania ogrodzenia i nie wiem koogo wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.04.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 nie kojarze, aby kiedykolwiek te firmy sie przewijaly na FM.a to tymczasowe czy docelowe ogrodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 16.04.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Docelowe, z siatki, bez podmurówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts