Mila_Wroc 08.05.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Mila_wroc, a pytalas w qproject.pl? jutro zadzownie, dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.05.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Madeleine a sama dobierałaś te zraszacze? Pytam bo jestem lajkonik firma mi wyceniła nawadnianie za 7500 z robocizną a ja myślę ile kosztuje takie cos samodzielnie i jak to dobrać mąż dobierał, ale to jest proste. Sklep z dobrymi cenami jest na Wojszycach zresztą. Generalnie projekt zrobią Ci w każdym sklepie internetowym gratis przy zakupie osprzętu. A potem to już tylko rozłożyć (również proste) i wkopać (proste, ale wymaga machania łopatą). Do tego musisz zrobić podłączenie - czyli całe kucie i przebijanie się z rurami. My na razie mamy podłączenie do kranu ogrodowego - tymczasowo wystarczy. robić zamek w bramie? do garażu można też wejść przez dom, to warto czy nie? uzasadnienie mile widziane. a czemu ten zamek miałby służyć? nie rób, szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 no właśnie też nie wiem, czemu miałby służyć ten zamek skoro niczemu, to szkoda kasy ktoś ma jeszcze pogląd w tej sprawie? oraz ANTABA (czyli pochwyt) i ELEKTROZACZEP - czy ktoś ma u siebie w drzwiach zewn. takie rozwiązanie albo je rozważał i może się podzielić doświadczeniami/wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 ludzie, pomocy - muszę w końcu tę bramę garażową rozgryźć. (oraz drzwi zewn. ale ten temat jest mi bliższy). zanim wybiorę producenta, mam pytania wstępne. najpierw założenia: brama ma być segmentowa, biała, bez przetłoczeń. lepiej żeby była z fakturą czy gładka? co się lepiej sprawdza w praktyce? robić zamek w bramie? do garażu można też wejść przez dom, to warto czy nie? uzasadnienie mile widziane. Jakich producentów macie oprócz Hormana i Normstahla? My też jesteśmy na etapie wyboru bramy garażowej. Nasze rozpoznanie: 1. Lepsza gładka niż z fakturą ( sąsiad ma białego Normsthala z fakturą od jesieni ub. roku i widać, że w rowkach osadza się kurz itp.). 2. Słyszeliśmy, że na ewentulny serwis długo się czego, a w przypadku bramy jest to raczej istotne. 3. Fajne są bramy Novofermu -zarówno jakościowo i cenowo i byliśmy prawie zdecydowanina zakup - ale główny dystrubutor w Poznaniu wogóle nie odbiera telefonów ( dzwoniłam przez kilka dni o różnych porach) więc nie wiem, czy zaryzykuję. 4. Oglądaliśmy Hormana i Krlispola (stały obok siebie więc można było porównać) i Krlispol wypada zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 AMF - a te problemy z serwisem to w Normstahlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Jeżeli chodzi o zamek to zdecydowanie nie robić. Uzasadnienie - oprócz walorów estetycznych jest to podobno dobry punkt dla ewentualnych nieproszonych gości.Aby zamknąć brame, gdy zabraknie prądu wystarczy,że są zamontowane rygle zabezpieczające. Zamykamy bramę od środka garażu i wychodzimy przez dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 AMF - a te problemy z serwisem to w Normstahlu? Tak. Mówiło nam o nich dwóch dystrybutorów, a sąsiad - co prawda jakiś bzdet - czeka już dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Dzięki, a jak porównywałeś hormana z krispolem, to otwierałeś je może? bo sąsiad ma od niedawna krispola i przy zamykaniu/otwieraniu mechanizm wydaje takie odgłosy, jakby wszystko miało się zaraz rozpaść na drobne trybiki. inna rzecz, że sąsiad ma beztroskie podejście do budowy i mam wrażenie, że udziela się większości ekip, które u niego pracują, więc zakładam, że ma po prostu coś niehalo z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Mąż oglądał je dosyć długo, otwierał i zamykał w róznych opcjach tzn. sprawdał jak reagują na przeszkody, na zatrzymanie zamykania, otwierania itp. Odgłosów strasznych nie wydawały. Porównywał też różne - dla mnie tajemnicze - rzeczy. Istotne jest też, czy napęd jest na łańcuch (głośniejszy), czy na pasek . Krispola warto brać z napędem Somfy, podobno ten Krispolowy jest słaby, a za napęd i tak płaci się osobno. Zwracano nam też uwagę, aby bramę montować po tynkach, bo jak się zanieczyści napęd to mogą być problemy z prawidlowym funkcjonowaniem bramy. Zastanów się też nad pilotem. W stadnardzie jest dwukanałowy, za dopłatą może być czterokanałowy ( istotne zwłaszcza przy dwóch bramach garażowych, ale ty masz chyba jedną) - podobno można do niego doprogramować rózne dziwne rzeczy np. zamykanie rolet z zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 AMF - po opisie rzeczy tajemniczych i dziwnych poznaję w Tobie bratnią duszę a gdzie można zobaczyć hormana i krispola obok siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Miło spotkać na FM bratnią duszę O ile dobrze pamiętam to przy ul. Legnickiej "OKNA MIKOŁAJCZYK". A tak przy okazji, czy 30 zł. za punkt (instalacja elektryczna) oraz 25 zł./mb położenia kabla elektrycznego - od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki w budynku - to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.05.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Dzięki, a jak porównywałeś hormana z krispolem, to otwierałeś je może? bo sąsiad ma od niedawna krispola i przy zamykaniu/otwieraniu mechanizm wydaje takie odgłosy, jakby wszystko miało się zaraz rozpaść na drobne trybiki. inna rzecz, że sąsiad ma beztroskie podejście do budowy i mam wrażenie, że udziela się większości ekip, które u niego pracują, więc zakładam, że ma po prostu coś niehalo z montażem. są we Wrocławiu firmy, które mają różnych producentów w ofercie i na miejscu można porównać produkty konkurentów. W północnej części, z tego, co pamiętam, chyba też w kierunku Długołęki. Odgłosy to raczej kwestia zabrudzenia mechanizmu Aczkolwiek faktem jest, że Krispol/ Wiśniowski nie mają najlepszych notowań w sieci. Jedna rzecz, że to nie jest półka cenowa Hormanna czy Normstahla, ale druga - że to jest też funkcja skali, obstawiam, że realizują sporo większe obroty niż H/N, to i ilościowo mają tych reklamacji więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Madeleine - w bingo mają hormana, normstala i wiśniowskiego, ale nie mają krispola - dlatego dopytuję AMF - zdradzę Ci, że jest nas tu więcej podjadę na tę Legnicką, dzięki. co do elektryki - to ja w końcu nie wiem, jaką miałam cenę za punkt, bo p. Mietek ma jakieś tajemnicze metody wyceniania instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Nie chciałabym, aby ktoś pomyślał, że namawiam na Krispola. Początkowo raczej nie brałam go pod uwagę. Stawiałam na Novoferm i Normsthala ewentualnie Hormanna, ale po obejrzeniu kilkunastu bram u różnych dystrybutorów ( starałam się wybierać takich którzy mają w ofercie różne bramy, bo z reguły jak ktoś sprzedaje jednego producenta to zazwyczaj "ten produkt jst najlepszy":no: ) i wysłuchaniu opinii na temat ewentualnych problemów serwisowych itp. ich notowania znacznie zmalały i gdyby nie potencjalne problemy z serwisem zdecydowałabym się na Normsthala, ale" we wcześniejszym wydaniu". Nie wspomnę, że zachwalano mi bramy Wiśniowskiego, ale jestem zdecydowanie na NIE.Co co ceny-przy założeniu takiego samego koloru i ewentualnie przetłoczenia - Hormamm i Krispol to ok. 200 zł różnicy, do Normsthala trzeba dodać ok.700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Madeleine - w bingo mają hormana, normstala i wiśniowskiego, ale nie mają krispola - dlatego dopytuję AMF - zdradzę Ci, że jest nas tu więcej podjadę na tę Legnicką, dzięki. co do elektryki - to ja w końcu nie wiem, jaką miałam cenę za punkt, bo p. Mietek ma jakieś tajemnicze metody wyceniania instalacji To bardzo miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 http://deser.pl/deser/1,111858,11681366,Najlepsze_kwiatki_z_egzaminu_gimnazjalnego_2012___Zbyszko.html ja się uśmiałam do łez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Faktycznie porażające . Ale z drugiej strony jak w szkołach uczą rozwiązywania testów, a nie myślenia i czytania całych lektur (jak można omawiać np. fragmenty "Pana Tadeusza") to potem mamy się z czego pośmiać. A jak Ci się podobały wstawki z kaktusem na maturze z języka polskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 aaaaa to nie znam tego kaktusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 09.05.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Maturzyści umawiają się jakiego słowa użyć na maturze pisemnej z polskiego. W tym roku był kaktus ( dwa lata temu koza). "Wstawki" maturzystów podawali chyba w Panoramie , z lektur była min. "Lalka" i "wrzucenie" w treść tego kaktusa bywało rewelacyjne, śmieszne i - co ciekawsze - w większości przypadków miało sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 09.05.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Wesprzyjcie mnie dobrym słowem. Dziś był kierownik budowy i nie odebrał chudziaka. Mam zrobić dziury, geolog ma przyjechać zrobić badanie zagęszczenia piasku. Jak będzie źle, to kucie chudziaka, wywalanie całego piasku, na nowo wrzucanie, ubijanie i zalewanie nowym betonem :( ratunku... Mam nadzieję, że będzie jednak dobrze ubity - przecież ekipa go ubijała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts