Tatarak 09.05.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 bardzo krzepiące, że mamy młodzież z poczuciem humoru i błyskotliwą http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11664615,Akcja__Kaktus__na_maturze__Co_uczniowie_wpisywali.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Miloszk - wspieram :hug:a dlaczego nie odebrał chudziaka? co mu się nie spodobało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 09.05.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Miloszk - wspieram :hug:a dlaczego nie odebrał chudziaka? co mu się nie spodobało? Popękany chudziak: http://img9.imageshack.us/img9/9973/zdj3w.jpg Mówi że to przez złe ubicie, ale przecież ubijali, nawet w moim dzienniku są zdjęcia widać ze ubity piasek. I w ogóle źle, że lałem wodą przed betonowaniem - a tak mi kazał szef ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Miloszk - a była folia pod chudziakiem i siatki zbrojeniowe w chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 09.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 folia była, siatek nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 a najpierw układali rury do kanalizy i potem ubijali piasek (wg naszego kb częsty błąd), czy najpierw ubili a potem kopali pod rury (wg naszego kb jedyna słuszna metoda)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 siatek nie było nam kb kazał dać właśnie po to, żeby nie było spękań, więc może te Twoje nie wynikają ze złego ubicia piasku, tylko z braku tych siatek? na pewno wszystko będzie dobrze - uszy do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 09.05.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 oby było dobrze. Kierbud stwierdził, żeby zrobić jedną dziurę i jak pręt fi8 wejdzie gładko to piasek nie jest ubity.Ale przecież widać w dzienniku że ubijany, o: http://img838.imageshack.us/img838/9178/ubicie.jpg Murarz mówił że trzeba dobrze ubić, warstwowo i że właśnie kanaliza ma być włożona po ubiciu - i tak było.Może coś się stało z piaskiem, bo kazali mi lać wodę w dużej ilości dzień przed wylaniem chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 jakoś to ubijanie u mnie inaczej wyglądało: najpierw wsypywali warstwę piasku do danego "pomieszczenia" (czyli w dane pole wyznaczone przez ściany fundamentowe) - ubijali ją na równo po całości, potem dokładali następną warstwę piasku, ubijali na równo po całości itd. nie było takich pagórków jak na tym zdjęciu. ale nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 09.05.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 No kolega mój kiedyś też sprawdzał zagęszczenie bo niby mu zagęszczali, a jak geolog pomierzył to wyszło że dobrze zagęscili tylko w jednym pomieszczeniu - akurat tam gdzie robili jak był na budowie. Ostatecznie sprawdził wszystkie pomieszczenia, chyba 700 zł go wyszło, ale tez wszedzie posprawdzał i to w kilku miejscach, i w większości było źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 09.05.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 jakoś to ubijanie u mnie inaczej wyglądało: najpierw wsypywali warstwę piasku do danego "pomieszczenia" (czyli w dane pole wyznaczone przez ściany fundamentowe) - ubijali ją na równo po całości, potem dokładali następną warstwę piasku, ubijali na równo po całości itd. nie było takich pagórków jak na tym zdjęciu. ale nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie. tak powinno się robić by dobrze i prawidłowo zagęscić. Nie ma szans dobrze zagęscić całosci. Trzeba warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 09.05.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 No kolega mój kiedyś też sprawdzał zagęszczenie bo niby mu zagęszczali, a jak geolog pomierzył to wyszło że dobrze zagęscili tylko w jednym pomieszczeniu - akurat tam gdzie robili jak był na budowie. Ostatecznie sprawdził wszystkie pomieszczenia, chyba 700 zł go wyszło, ale tez wszedzie posprawdzał i to w kilku miejscach, i w większości było źle. i co potem zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 09.05.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Mam nadzieję, że to nie jest niezgodne z regulaminem ( w końcu wklejam w słusznej sprawie) w razie czego proszę dać znać to usunę. Zdesperowani rodzice ślicznego Frania (zresztą synka jednej z naszych forumowiczek) sprzedają dom aby uzyskać pieniądze na leczenie synka...może ktoś właśnie takiego domu szuka? http://dompraktyczny.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 10.05.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 i co potem zrobił? wybierali mu ten piach i jeszcze raz zagęszczali - bo skoro mieli zagęścić a nie zorbili tego to domagał sie od tej firmy poprawek - wyniki analizy od geologa mówiły same za siebie. No i poprawili mu to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 10.05.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Jeśli kierbud ma rację to kup mu duuuużą wódkę (warunek konieczny satysfakcji to umowa z wykonawcą, na podstawie której przymusisz ich do poprawek na swój koszt - skuwanie, nowy beton, pompa, folia).Jeśli kierbud się myli (czego Ci życzę) to kup sobie duuuużą wódkę i odetchnij. Usiadająca i pękająca posadzka, fugi,, ściany to ostatnie czego byś sobie życzyła, ale jak dom juz powstanie to będzie baaaaaardzo kosztowna impreza. Trzymię kciuki Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.05.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Popękany chudziak: http://img9.imageshack.us/img9/9973/zdj3w.jpg Mówi że to przez złe ubicie, ale przecież ubijali, nawet w moim dzienniku są zdjęcia widać ze ubity piasek. I w ogóle źle, że lałem wodą przed betonowaniem - a tak mi kazał szef ekipy Zdjęcie faktycznie pokazuje jakiś problem. Pytanie czy to problem związany z betonem czy podłożem. Nie wiem. To jak u Ciebie robiono podłoże nie wygląda dobrze. Tak jak pisała Tatarak - powinno się to robić warstwami. W zależności od wielkości "skoczka" 20-35cm. Z tego co kiedyś czytałem, to lanie wody jest błędem. Wcale nie pomaga, a ubijanie mokrego piasku kończy się wybijaniem wody i dziecinnym "ubijaniem jagód" (kiedyś pod ciepłym deszczu bosymi nogami ubijaliśmy ziemię. Od razu wyjaśnię - wcale się nie ubijała, tylko robiła się błotna zupa). U mnie nie było folii i zbrojenia chudziaka i nie mam żadnych problemów. Inna sprawa, że chudziak był tak twardy, że rozbicie go (w łazience była jakaś zmiana) było problemem. Nie wiem czy rury od kanalizy były u mnie kopane, czy włożone przed ubiciem. Z pewnością po ich ułożeniu piach i tak był ubijany. Złe zagęszczenie spowoduje takie problemy potem i taki dramat, że nie martw się, jeżeli trzeba będzie poprawić teraz. Dobrze że masz czujnego kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.05.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 a gdzie kierbud byl jak wylewali chudziak? nie był podczas zageszczania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Madeleine a sama dobierałaś te zraszacze? Pytam bo jestem lajkonik firma mi wyceniła nawadnianie za 7500 z robocizną a ja myślę ile kosztuje takie cos samodzielnie i jak to dobrać Ja płaciłem ryczałtem za m2. Nie pamiętam już ale było to chyba 4800zł za 330m2 ogrodu do podlania. Gość potem to serwisuje. Roczny przegląd na koniec sezonu to 75zł. Z pewnością samemu taniej, bo roboty dużo nie ma, ale mój czas jest cenny, więc poświęcenie tygodnia (za drobiazgowy jestem) w analizę jakiej firmy lepiej kupić, jak rozmieść itp. wolałem powierzyć fachowcom. U bratowej robili i była zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.05.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 ludzie, pomocy - muszę w końcu tę bramę garażową rozgryźć. (oraz drzwi zewn. ale ten temat jest mi bliższy). zanim wybiorę producenta, mam pytania wstępne. najpierw założenia: brama ma być segmentowa, biała, bez przetłoczeń. lepiej żeby była z fakturą czy gładka? co się lepiej sprawdza w praktyce? robić zamek w bramie? do garażu można też wejść przez dom, to warto czy nie? uzasadnienie mile widziane. Jasne że robić zamek. Ja lubię mieć różne możliwości. Jednym z nich jest to, iż dawałem fachowcom kluczyk od garażu i jak mnie nie było, to mieli dostęp do prądu, zimnej wody i miejsca na magazyn swoich narzędzi. Tak samo robiłem jak chciałem komuś coś zostawić. Kluczyk ukrywałem gdzieś tam i sobie otwierał i zabierał. Napęd zamontuję dopiero teraz. Przy moim tempie, szkoda było inwestować z takim wyprzedzeniem Oczywiście otwarcie bramy garażowej - podobnie jak rolet - to dla złodzieja pikuś. Drzwi do domu za to powinny być pancerne. Jeżeli ktoś robi twierdzę oczywiście. Ile razy się u Was włamywano? Na płaskiej każde uszkodzenie będzie bardziej widoczne. Niewielka faktura (chropowatość) pomaga ukryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 10.05.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 a gdzie kierbud byl jak wylewali chudziak? nie był podczas zageszczania? kierbuda nie było podczas zagęszczania, bo ekipa wydawali sie (...) naprawdę fachowa, sami mówili jak to trzeba dobrze ubić - tak to mój błąd, powinienem go wezwać. WYNIKI: badanie geologiczne stwierdziło ubicie piasku dużo poniżej początkowej skali - wbijak wbijał się o podziałkę po 2 tąpnięciach, a powinien po 15-18. Czyli prawidłowego ubicia nie ma, szef wykonawców zwala na kierownika, że go nie było podczas ubijania. Ostatecznie stanęło, że mi poprawi, ale ja kupuje nowy beton i koparkę do wyciągania piasku. Pewnie więcej nic nie wskóram. Złość mi trochę przeszła... niech to tylko będzie porządnie zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts