Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Rozmawiałem z konstruktorem, który powiedział, że może podłoga wpaść po 2 latach, ale równie dobrze może być wszystko ok. Nikt tego na 100% nie zagwarantuje.

Rozmawiałem także z człowiekiem który układa kafle itp. w domkach nieopodal - widział w świeżych domkach popękane kafle, właśnie od podłogi.

Ja tam nie wiem jak mam piasek. Ubijał chłop co mi robił prace ziemne, a nie jakiś fachowiec. Nikt tego nie mierzył czy dobrze ubite. Przyjechała grucha, murarze zalali i jest. Coś tam chyba delikatnie pękło, ale ładnych parę lat i ani śladu czegoś złego.

Ciekaw jestem czy pełne ubezpieczenie domu, obejmie też takowe sytuacje.

Dokładnie. A na dodatek ten chlebodawca nie ma na ich zachowanie wpływu. Twierdzi, że na rynku budowlanym jest ciężko, a oni stosunkowo dobrze pracują. Wg KB są powyżej przeciętnej, ale np. schody wylewali dwukrotnie, tynk na kominie kładą czwatry raz. Strach pomyśleć jak co jest, jak się trafi na przeciętną ekipę.:eek:

Rozmawiałem z ludźmi o przetargach na drogi. Ponoć konkurencja taka, że najpierw się wygrywa przetarg najniższą ceną, a potem łapie ludzi którzy mają 2 ręce i 2 nogi na fachowców od budowy dróg ;) Pewnie więc jak ktoś jest poniżej przeciętnej, to po jakimś czasie kończy na drogach.

Rozmawiałem z ludźmi o przetargach na drogi. Ponoć konkurencja taka, że najpierw się wygrywa przetarg najniższą ceną, a potem łapie ludzi którzy mają 2 ręce i 2 nogi na fachowców od budowy dróg ;)

i tak bedzie dopóki najwazniejszym kryterium wyboru oferty jest cena. w zasadzie nie wiadomo po co placi sie ludkom za wyliczenie wartości i zakresu robót, skoro wygrywajaca oferta bywa o 70%niższa....:lol2:

ciekawe czy GDDKiA dostało już odszkodowanie od chinczyków:eek:

a w ogóle to co by bylo jakby GDDKiA pokazalo ile faktycznie zaoszczedzilo na tych przetargach w stosunku do zakladanych budzetów wykonawczych....:mad:

Sluchajcie, jak to jest, ze czesc stolarzy i producentow schodow daje takie zdjecia na swoich stronach?

A co w tym złego? Całkiem ładne schody (zresztą podobne do moich ;) )

Ostatni schodek wystaje jakies 3cm ponad parkiet...

U mnie wystaje tak ok. 0.5-1cm. Już nie pamiętam czy chciał tak parkieciarz czy schodziarz (raczej on), ale w sumie to nie głupi pomysł - służy jako stoper i łatwiej wykonać brzeg. Po pierwsze parkieciarz polakierował sobie swoje drewno i nie musiał czekać na schodziarza. Po drugie - u mnie dziura na schody jest eliptyczna - nie było problemów z przycinaniem klepek i nierówną "fugą".

Sluchajcie, jak to jest, ze czesc stolarzy i producentow schodow daje takie zdjecia na swoich stronach?

http://www.stolarz.elblag.pl/images/x21.jpg

Ostatni schodek wystaje jakies 3cm ponad parkiet...

jakby nie wystawał (a jest zaoblony) i u góry byłyby panele - byłby problem, bo trzeba by listwę zrobić. A bez górnego stopnia najwyższy byłby zlicowany. Aczkolwiek wygląda to średnio :/

Tatarak, coś w tym kurczę jest. Właśnie panowie zrobili mi taras (XX - http://www.drewniany-taras.pl/ ). No i zrobili ok, ale już chcieli jechać - a wracałam ich 4 (sic) razy, żeby jeszcze to, jeszcze tamto. Liczyli, że chyba nie zauważę uszkodzeń, niedomalowanych desek itd. No halo...

Ale cena bardzo dobra, i jak im się nad głową stoi, to ok ;)

i tak bedzie dopóki najwazniejszym kryterium wyboru oferty jest cena. w zasadzie nie wiadomo po co placi sie ludkom za wyliczenie wartości i zakresu robót, skoro wygrywajaca oferta bywa o 70%niższa....:lol2:

ciekawe czy GDDKiA dostało już odszkodowanie od chinczyków:eek:

a w ogóle to co by bylo jakby GDDKiA pokazalo ile faktycznie zaoszczedzilo na tych przetargach w stosunku do zakladanych budzetów wykonawczych....:mad:

Chińczycy byli już dawno, po nich był DSS wybrany bez przetargu i teraz po bankructwie zostawił masę podwykonawców z nie zapłąconymi fakturami [od których muszą skarbówce VAT zapłacić] - największe przekręty dopiero zaczynają wychodzić, bo jak to powiedział klasyk "prawdziwe interesy robi się na słomianych interesach".

A co w tym złego? Całkiem ładne schody (zresztą podobne do moich ;) )

U mnie wystaje tak ok. 0.5-1cm. Już nie pamiętam czy chciał tak parkieciarz czy schodziarz (raczej on), ale w sumie to nie głupi pomysł - służy jako stoper i łatwiej wykonać brzeg. Po pierwsze parkieciarz polakierował sobie swoje drewno i nie musiał czekać na schodziarza. Po drugie - u mnie dziura na schody jest eliptyczna - nie było problemów z przycinaniem klepek i nierówną "fugą".

Zawsze myslalem, ze pierwszy stopien ma byc prawidlowa wysokosc ponad parkiet, a ostatni zlicowany z parkietem, a tutaj im wiecej ogladam zdjec, tym czesciej trafiam na stopnice jeszcze na parkiecie na dole i ostatni stopien wystajacy o te 2-3 cm ponad parkiet. Czy to aby nie efekt bardzo czestego bledu wykonawcy (taki sam zrobil u mnie), ze nie robi pierwszego stopnia wyzszego, a ostatniego nizszego i potem trzeba dokladac?

Rozmawiałem z ludźmi o przetargach na drogi. Ponoć konkurencja taka, że najpierw się wygrywa przetarg najniższą ceną, a potem łapie ludzi którzy mają 2 ręce i 2 nogi na fachowców od budowy dróg ;) Pewnie więc jak ktoś jest poniżej przeciętnej, to po jakimś czasie kończy na drogach.

Dlatego mamy takie super drogi.:(

U mnie, z pierwszym wykonawcą, miał być ostatni stopień taki krótszy, jakby przyczepiony do podłogi na górze. Nie podobało mi się to, ale powiedziano mi, że tak będzie wygodniej. Zgodziłam się. Drugi wykonawca nie widzi potrzeby robienia tego półstopnia i po ostatnim stopniu będzie podłoga poddasza. Cały brzeg antresoli wykańczamy listwą brzegową.

Czy ktoś może się podzielić namiarami do dobrego wykończeniowca - bo zaklepany przesuwa terminy i nie wiem, jak to będzie...

zakres robót: ocieplenie skosów poddasza, sufity podwieszane, parę mb ścianki działowej kg, sporo kafli na podłogach, 2 łazienki - ceny najlepiej niewygórowane, jakość - wiadomo :) jak w erze.