Frankai 20.05.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ooooo - mam 4 siekiery Znaczy się 7777 postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 21.05.2012 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Pisząc wylewka samopoziomująca miałem na myśli gotowe mieszanki. Ta którą cytujesz pewnie się do takowych zalicza i na Twoim miejscu drążyłbym ten temat. Niestety - kieszeń zaboli. Ale ta z linku, to po prostu gotowa wylewka, ale nie samopoziomujaca - do ukladania na prowadnicach, ale ponizej 30mm grubosci najpierw trzeba szlamowac swiezo ulozony grunt ta zaprawa. Cenowo: 2kg/m2 na kazdy mm grubosci. Wychodzi ok. 50zl/m2 4cm wylewki. Oczywiscie sporo drozej od tradycyjnej, ale i sporo taniej od samopoziomujacej. Z okresu w którym analizowałem nierówności mojej wylewki i musiała być wykonana samopoziomująca, wiem że każdy mm wysokości ma swoją cenę. Jeżeli masz 20mm różnicy (tak mi się kojarzy), to znaczy, że w jednym musisz mieć te minimum 10mm, a w innym dojdziesz do 30mm. Być może dałoby radę zrobić tak, że tam gdzie jest mniej miejsca, dajesz te cienkie wylewki 5-15mm, dylatację i w kolejnym pomieszczeniu tą 10-80mm. No jest gorzej. W lazience bedzie to od 20 do 50mm, a w kuchni od 20 do 60mm. Aha - rozumiem, że istniejący strop generalnie jest ok (wylewka się go chwyci i nie odpadnie z jego fragmentami) i chodzi tylko o wyrównanie poziomów. A tego, to ja nie jestem w stanie ocenic. Generalnie strop lany, ale zdaje sie sa na nim fragmenty pokryte jakims lepikiem, ktory musze zedrzec/skuc. W lazience troche gorzej, bo wydaje mi sie, ze na betonie sa jeszcze warstwy zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 21.05.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Co ile trzeba mieć wpis w dzienniku budowy ? Bo ostatnio znajomy stwierdził, ze zmieniły się przepisy i raz na 2 lata. Coś mi się wierzyć nie chce, ale może faktycznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 a to nie jest tak, że nie można robić w budowie przerw dłuższych niż dwa lata, co powinny potwierdzać wpisy w dzienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 21.05.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 No przecież wiadomo, że wpisy są na bierząco Czyli skoro raz na dwa lata "coś" konkretnego zrobi się na budowie i odnotuje w dzienniku to wszystko jest OK ? Wydawało mi się, że był 1 rok wcześniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.05.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Wydawało mi się, że był 1 rok wcześniej.... Jak tylko sięgnę pamięcią - 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.05.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Generalnie strop lany, ale zdaje sie sa na nim fragmenty pokryte jakims lepikiem, ktory musze zedrzec/skuc. W lazience troche gorzej, bo wydaje mi sie, ze na betonie sa jeszcze warstwy zaprawy. Cuś mi się kojarzy, że są firmy które frezują beton, ale to znowu - wydatki. Co do przyczepności się nie wypowiem. Jak wybierzesz rodzaj tej wylewki, zapytaj może przedstawiciela danej firmy. Jeżdżą po hurtowniach i może nawet podjechaliby do Ciebie na konsultacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.05.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Gdyby komuś się kuna przypałętała, to zaczynam walkę i opiszę ją w wątku o kunie domowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 jeszcze się powtórzę,jakby umknęło w zalewie Frankajowych postów gdzie we Wrocku kupię tynki KABE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.05.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 jeszcze się powtórzę,jakby umknęło w zalewie Frankajowych postów gdzie we Wrocku kupię tynki KABE? Zamiast kręcić, że za dużo piszę zadzwoń sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 czułam, że to napiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 21.05.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Poradźcie mi - gdzie i jak szukać ekipy? Bo chcemy ruszyc od sierpnia z budową,szukamy ekipy od stanu zero do stanu zamknietego, z dachem.Wolelibyśmy nie rozdrabniać się na kolejne ekipy od stanu zero, otwrtego itd. Pomożecie? Pokierujecie? Chciałam coś na oferteo wpisac ale coś maja błą na stronie i się konto z muratorem nie integruje itd.no i nie wiem na ile to dobra metoda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 21.05.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Poprawka - w niektorych miejscach nie da rady 4-6cm wylewki, jesli chce miec 240cm. Czy wylewke pod plytki ceramiczne (lub plytki korkowe jesli mnie cos nawiedzi) mozna zrobic cieniutka, powiedzmy 2-3cm? zbadaj temat wylewek anhydrytowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 21.05.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 zbadaj temat wylewek anhydrytowych Ok, ale z nimi jest ten sam problem, co z jakakolwiek wylewka - nigdzie nie moge znalezc informacji, ile taka wylewka musi kryc instalacje, zeby nie pekala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.05.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 czułam, że to napiszesz Ja dla Ciebie linkę poszukałem, a Ty na mnie z językiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Mila ,a wątek nasze ekipy masz przeszukany? ja miałam osobno murarzy, osobno dachowców i sobie chwalę - każdy się znał na swojej robocie i nie było, że "bo podwykonawca nawalił" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 21.05.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Mila ,a wątek nasze ekipy masz przeszukany? ja miałam osobno murarzy, osobno dachowców i sobie chwalę - każdy się znał na swojej robocie i nie było, że "bo podwykonawca nawalił" no własnie bałam się opcji że przy oddzilenych ekipach od wszystkiego to bedzie zwalanie na poprzedników, ze to źle zrobili, wiec oni juz nie mogli na tym równo/dobrze itd. Ale przemyślę i ten wariant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 ja robiłam tak, że zanim się rozliczyłam z murarzami, na budowie byli cieśle i wylewkarze, którzy posprawdzali, czy nie mają krytycznych uwag do pracy poprzedników. nie mieli i było dobrze. tak samo przy zamawianiu okien - pan od pomiarów sprawdzał poziomy nadproży i czy wymiary zgadzają się z projektem - gdyby było coś nie tak, miałabym jeszcze czas zażądać poprawek. nie bylo problemów, bo murarze to była doskonała ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.05.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Olleo w sprawie grubości wylewek najlepiej pogadać z wykonawcami wylewek. Też miałem ból co do grubości wylewki (na podłogówce) ale wykonawca stwierdził, że da radę zrobić cieńszą niż się powszechnie robi i będzie OK. Jest OK U nas robił wspominany tu Jarek K. (nie pamiętam nazwiska a nie chcę przekręcać - pewnie ktoś zaraz podpowie ). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Michał, i ile cm Wam dali tej wylewki? bo u nas miało być 6 cm i podobno tyle jest, ale tam gdzie widać grubość (przy "dziurze" na prysznic czy schody) - wylewka ma od 7 do 8 cm. podobno nieprzekraczalny max na podłogówce to 9 i przy tych ośmiu nie będzie kłopotów, tylko większa bezwładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts