Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Planujemy rolety montowane na nadprożach. Fachowcy od montażu okien sugerują przyklejenie na nadprożach 2 cm styroduru, aby uniknąć mostków termicznych. Czy ktoś z was stosował takie rozwiązanie. I dlaczego akurat styrodur ? :eek:

Po pierwsze - nie wszyscy wiedzą jaką technologię stosujecie (1-W, 2-W, 3-W?).

Po drugie - czy roleta będzie zaraz na oknie, a jeżeli tak - to z której strony puszka.

Styrodur to nazwa własna polistyrenu ekstrudowanego (w skrócie XPS) jednego z producentów. We Wrocławiu z tego co widać - używa się praktycznie tylko Styrodur i XPS. Fachowcy mają rację, bo polistyren ma znacznie niższą lambdę. Na ogół jest o 0.028 przy styropianie na poziomie 0.040 i wełnie 0.035. Oczywiście są i lepsze, i gorsze rodzaje dla każdego z tych materiałów. Najlepsze mają pianki (0.023) - występują także w płytach a nie tylko jako element montażowy okien ;) - ale niestety są wrażliwe na wilgoć po uszkodzeniu struktury.

Przy roletach pamiętaj, że skrzynka jest elementem w które wnika zimno. Ja mając 3-W dałem ją w murze osłonowym, z rewizją od zewnątrz. Wyjątek balkon, gdzie mam 2-W i tam jest w murze konstrukcyjnym, co nie jest w sumie najszczęśliwsze, a w dodatku klapki tam wygięte są w inną stronę. Na szczęście obok nie ma innych.

Jako że rolety są najczęściej na oknach, to trzeba pamiętać o skróconym okapiku i ewentualnie o nawiewnikach, oraz o tym by wnęką wewnątrz miała odpowiednią wysokość jeżeli planuje się roletki w niej.

Po pierwsze - nie wszyscy wiedzą jaką technologię stosujecie (1-W, 2-W, 3-W?).

Po drugie - czy roleta będzie zaraz na oknie, a jeżeli tak - to z której strony puszka.

Styrodur to nazwa własna polistyrenu ekstrudowanego (w skrócie XPS) jednego z producentów. We Wrocławiu z tego co widać - używa się praktycznie tylko Styrodur i XPS. Fachowcy mają rację, bo polistyren ma znacznie niższą lambdę. Na ogół jest o 0.028 przy styropianie na poziomie 0.040 i wełnie 0.035. Oczywiście są i lepsze, i gorsze rodzaje dla każdego z tych materiałów. Najlepsze mają pianki (0.023) - występują także w płytach a nie tylko jako element montażowy okien ;) - ale niestety są wrażliwe na wilgoć po uszkodzeniu struktury.

Przy roletach pamiętaj, że skrzynka jest elementem w które wnika zimno. Ja mając 3-W dałem ją w murze osłonowym, z rewizją od zewnątrz. Wyjątek balkon, gdzie mam 2-W i tam jest w murze konstrukcyjnym, co nie jest w sumie najszczęśliwsze, a w dodatku klapki tam wygięte są w inną stronę. Na szczęście obok nie ma innych.

Jako że rolety są najczęściej na oknach, to trzeba pamiętać o skróconym okapiku i ewentualnie o nawiewnikach, oraz o tym by wnęką wewnątrz miała odpowiednią wysokość jeżeli planuje się roletki w niej.

Ściana jest 2-W, rolety będą zaraz na oknie, puszka z rewizją od zewnątrz. A o co chodzi z tym murem osłonowym ?

Ściana jest 2-W, rolety będą zaraz na oknie, puszka z rewizją od zewnątrz. A o co chodzi z tym murem osłonowym ?

Osłonowy to ten zewnętrzny przy ścianach 3-W.

Kolejne pytania:

1. Czy montujesz okna na krawędzi muru, czy w ociepleniu za pomocą specjalnych kotew? To drugie rozwiązanie jest lepsze, ale droższe. Większość od muru 2-W wybrała tu montaż w murze.

2. Czy kaseta na roletę przykręcona jest wyłącznie od zewnątrz, czy nachodzi nad okno? A może kaseta zawiera już w sobie ocieplenie?

Moim zdaniem osłona na kasecie od zewnątrz z polistyrenu, będzie dobrym pomysłem z uwagi na ewentualne pękanie tynku. Jest lepszy niż zwykły styro. Jeżeli chodzi o przenikanie zimna, to możesz raczej uznać puszkę rolety jako posiadającą temperaturę otoczenia. Z tego powodu widziałbym polistyren zarówno nad nią, jak też wstawiony wokół kasety nad oknem, o ile na to kształty pozwalają.

Myślę, że dalej wątek pociągną ludzie, którzy z tym są na bieżąco, robią 2-W i doktoryzowali się z kaset i montażu okien.

Osłonowy to ten zewnętrzny przy ścianach 3-W.

Kolejne pytania:

1. Czy montujesz okna na krawędzi muru, czy w ociepleniu za pomocą specjalnych kotew? To drugie rozwiązanie jest lepsze, ale droższe. Większość od muru 2-W wybrała tu montaż w murze.

2. Czy kaseta na roletę przykręcona jest wyłącznie od zewnątrz, czy nachodzi nad okno? A może kaseta zawiera już w sobie ocieplenie?

Moim zdaniem osłona na kasecie od zewnątrz z polistyrenu, będzie dobrym pomysłem z uwagi na ewentualne pękanie tynku. Jest lepszy niż zwykły styro. Jeżeli chodzi o przenikanie zimna, to możesz raczej uznać puszkę rolety jako posiadającą temperaturę otoczenia. Z tego powodu widziałbym polistyren zarówno nad nią, jak też wstawiony wokół kasety nad oknem, o ile na to kształty pozwalają.

Myślę, że dalej wątek pociągną ludzie, którzy z tym są na bieżąco, robią 2-W i doktoryzowali się z kaset i montażu okien.

Dzięki. :)

AMF, styrodur to chyba dlatego, że jest mało miejsca, a ten materiał ma lepsze parametry. Montujesz chyba tzw. rolety integro i sugeruje się wtedy wrzucenie tego styroduru właśnie. Idź do wątku o oknach albo wrzuć w wyszukiwarkę montaż rolet integro - jest tego mnóstwo, włącznie z rysunkami. Zgłębiałam to 1-1,5 roku temu. U nas są podniesione nadproża i na poziomie skrzynki do rolet wstawione poszerzenia systemowe. Trzeba to jednak robić już na etapie murowania. Z integro może być ten problem, aby zmieścić kasetę w elewacji (do skrzynki musisz dodać wtedy te 2cm na styrodur).

Witam po latach :)

Po latach budowy przyszły czasy.... odnawiania i remontów :)

Gdyby ktoś mógł się podzielić wiedzą tajemną odnośnie farb nadających się do pomalowania tynku silikatowego to będę ogromnie wdzięczna:)

Wybraliśmy kolor "prawie biały", który po 5 latach wygląda na...brudny

Dlatego zdecydowałam się na pomalowanie budynku na szary.

Jakich farb szukać? Chodzi oczywiście o stosunek jakości do ceny :)

Frankai koty boskie!

Gdyby ktoś mógł się podzielić wiedzą tajemną odnośnie farb nadających się do pomalowania tynku silikatowego to będę ogromnie wdzięczna:)

Wybraliśmy kolor "prawie biały", który po 5 latach wygląda na...brudny

Dlatego zdecydowałam się na pomalowanie budynku na szary.

Jakich farb szukać? Chodzi oczywiście o stosunek jakości do ceny :)

Nie wiem czy nadają się do silikatowych, bo ja planuję użycie do mineralnych, ale skłaniam się ku Neosil'owi. Początkowo chciałem Lotusan, ale gość który wcześniej był pracownikiem jednej z tych połączonych firm, napisał mi na priv, że Lotusan jest strasznie reklamowany, więc drogi a kto wie czy Neosil nie jest nawet lepszy (dłużej trzyma kolor). Ponoć z uwagi na strukturę, faktycznie deszcz je zmywa, a jeżeli nie to myjka ciśnieniowa z pewnością.

Frankai koty boskie!

Szukamy im nowego domu. Może chcesz? Gdzie podrzucić? Raz że są strasznie przyjacielskie, a dwa że mimo iż piwnicują i dostają mleko i żarcie, to są łowne. Ta szara (Pusia) ostatnio doprowadza nas do rozpuku jak szaleje po ogrodzie. Do kompletu jeszcze babcia (Murzyn powinno być raczej Murzynka, ale za nazwy odpowiadał synek), które nie wiemy jak jest stara - z pewnością ponad 10 lat - to ciągle drobniutka, chadza własnymi ścieżkami, sadystycznie bawi się myszkami, a najśmieszniejsze jest jak się łasi. Kiedy przestanie się ją głaskać, to łapką bardzo delikatnie paca w rękę jeżeli jest w jej zasięgu, a jeżeli nie, to w nogę czy cokolowiek.

Murzyn jak się bawi myszką:

http://frankai.smugmug.com/Animals/Koty/i-qvtD3XW/0/S/DSCN2567-S.jpg

cena 37 netto to 40zł brutto przy 8% vacie. rzecz jasna wazna jest powierzchnia i grubość do wylania

zrób casting z blizszej okolicy - Bronowicki, Korólczyk, bracia Lipcowie czy tez Zaremba

nigdy nie słyszałem o polecanym wylewkarzu z Wieruszowa, ale jazda z maszyna 250km ma swoje dodatkowe koszty

Sprawdze. W tej cenie 13zl netto, to robocizna, a reszta material. Poza tym pan robi tez wylewki styrobetonowe, a u mnie jakies 40m2 jest do wyrownania na cieplo. Moze tamci tez sie czyms takim paraja.

cena robocizny standardowa. nie mam pojecia czy parają się wylewkami styrobetonowymi - sprawdź