wojgoc 29.05.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 ok,to po co pytasz o cene 100zl za robociznę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.05.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 a to napisałam na samym początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.05.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Polecam stan zero sobie samemu zrobic. Raz, ze zaoszczedzi sie ze 20k na robociznie, dwa ze bedzie niewiele wolniej (z uwagi na brak terminow i wiele budow naraz polecanych ekip), a trzy, ze dokladniej. To zależy czy się ma jakiś czas wolny i czy człowiek nie jest zbyt drobiazgowy. Ja na ogół nie miałem czasu na nic, a nawet więcej - gdybym chciał pracować więcej, to bym mógł. I stawka jednak wyższa niż robotników. Z kolei gdybym zaczął się zagłębiać w technologię, to fakt - zrobiłbym lepiej, ale najpierw 3 razy tyle czasu ile robota, zajęłoby mi szukanie informacji. Potem nauka jak się coś robi i na koniec wykonawstwo znowu 3 razy tyle. Ogólnie - kicha. Lepiej szukać porządnej ekipy i ją nadzorować. Żałuję, tylko że własnymi ręcami nie zrobiłem elektryki na której się znam. Potem więcej czasu spędziłem na poprawianiu. Rzygam juz cala branza budowlana i czuje do niej gleboka odraze i atawistyczna niechec. Kuzwa nie ma ani jednego aspektu branzy budowlanej, na ktorym inwestor nie musi sie znac i nie musi samemu studiowac, pilnowac, a potem i tak reklamowac. Hmmm... Popatrz ile domów stoi. Nie zawalają się, a z pewnością nie wszyscy pilnowali fachowców. Człowiek czasem popada w paranoję podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.05.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Słuchajcie - czy ja mam totalnie skrzywioną inwestorską optykę, czy 100 zł za robociznę ocieplania skosów, to jest dużo? w grę wchodzi 2xwełna, folia, zabudowa kg (pojedyncza płyta, te wszytkie tam masy itd do gruntowania włącznie. skosy proste, bo dach dwuspadowy. bo mam i tańsze oferty, a autor tej najdroższej przekonuje, że za mniej to się nie da dobrze zrobić i zarobić. hm? Moim zdaniem - ciut za dużo. Inflacji budowlanej od moich skosów nie było zbyt dużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.05.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Dziewczyny i chłopaki - z jakim wyprzedzeniem zamawialiście styro na elewację? bo dużo czytam o poślizgach i nie wiem, czy wpadam w paranoję, czy jednak warto wszystko zgromadzić przed wejściem ekipy. oraz pocieszcie mnie, że zmieszczę w chałupince 200 paczek styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.05.2012 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 nawet już znalazłam, tylko muszę na panów ciutkę poczekać, a u mnie z umieniem czekania krucho no nic, popracuję trochę nad charakterem i poczekam. w międzyczasie przepytaj Panów, jak zrobią Ci obróbkę okien dachowych. Zwróć szczególnie uwagę na fakt, że masz wysoką ściankę kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.05.2012 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dziewczyny i chłopaki - z jakim wyprzedzeniem zamawialiście styro na elewację? bo dużo czytam o poślizgach i nie wiem, czy wpadam w paranoję, czy jednak warto wszystko zgromadzić przed wejściem ekipy. oraz pocieszcie mnie, że zmieszczę w chałupince 200 paczek styro termoorganikę miałam w 3 dni od zamówienia, swisspora w 5-6. U mnie styro na elewację i fundamenty wszedł do garażu w słupkach po 5 sztuk każdy. Połowę wrzucisz do garażu, resztę do domu. Zmieścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 30.05.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Obudowalibyscie plyte balkonu dookola styro, zeby zmniejszyc mostki cieplne, skoro plyta juz jest i to monolityczna ze stropem? Wylewkarz twierdzi, ze nic to nie da. To samo w przypadku plyty tarasowej, ktora jest wylana przy fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.05.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dziewczyny i chłopaki - z jakim wyprzedzeniem zamawialiście styro na elewację? bo dużo czytam o poślizgach i nie wiem, czy wpadam w paranoję, czy jednak warto wszystko zgromadzić przed wejściem ekipy. oraz pocieszcie mnie, że zmieszczę w chałupince 200 paczek styro ile sie da wkladaj w garaż - reszta do srodka ale tak by mozna bylo chodzić. tylko nie rzucaj paczkami!!! - szkoda narozników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.05.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Obudowalibyscie plyte balkonu dookola styro, zeby zmniejszyc mostki cieplne, skoro plyta juz jest i to monolityczna ze stropem? Wylewkarz twierdzi, ze nic to nie da. To samo w przypadku plyty tarasowej, ktora jest wylana przy fundamentach. ja bym tego nie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.05.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 w międzyczasie przepytaj Panów, jak zrobią Ci obróbkę okien dachowych. Zwróć szczególnie uwagę na fakt, że masz wysoką ściankę kolankową. podstawowy element castingu, no co Ty chcieli "książkowo" (góra w poziomie, dół w pionie), ale ucięliśmy sobie pogawędkę o mostkach, grubości ociepleń etc. i ma być tak, jak nakazuje forumowy guru (chyba nawet miałaś fotki w dzienniku na ten temat, dobrze pamiętam?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.05.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a jak nakazuje forumowy guru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.05.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 termoorganikę miałam w 3 dni od zamówienia, swisspora w 5-6. U mnie styro na elewację i fundamenty wszedł do garażu w słupkach po 5 sztuk każdy. Połowę wrzucisz do garażu, resztę do domu. Zmieścisz ja mam garaż 1-stanowiskowy, ale z połowa może wejdzie najgorzej, że chyba powinnam równocześnie zamawiać materiały na wykończeniówkę. wełnę to może wrzucimy na górę, ale kg sami nie damy rady. ajć, będzie ciasno. Wojtek - jak dostawca raz rzucił naszym styropianem, to mu A. taki wykład strzelił na temat szanowania materiału, że jeszcze za sto lat będzie nim wnuki straszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.05.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a jak nakazuje forumowy guru? a oglądnij fotki u Spirei, bo to jeden obraz wart tysiąc słów, ja się nie podejmuje wytłumaczyć bez machania rękami, a online to trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.05.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Obudowalibyscie plyte balkonu dookola styro, zeby zmniejszyc mostki cieplne, skoro plyta juz jest i to monolityczna ze stropem? Wylewkarz twierdzi, ze nic to nie da. To samo w przypadku plyty tarasowej, ktora jest wylana przy fundamentach. na mój rozum, żeby to miało znaczenie, to musiałbyś ten balkon i taras obudować styro ze wszytkich stron, inaczej szkoda zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.05.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a oglądnij fotki u Spirei, bo to jeden obraz wart tysiąc słów, ja się nie podejmuje wytłumaczyć bez machania rękami, a online to trudno a która strona u Spirei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.05.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 nooo chłopaku, to już musisz poszperać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 30.05.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 ja bym tego nie robił Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.05.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witaj Trociu Jeśli skończyła Ci się możliwość regulacji na drzwiach balkonowych to możesz spróbować te drzwi jeszcze raz przeszklić, to powinno pomóc. A wgniecenia na ramach to pewnie od pasów, którymi okna były spięte na stojaku Co rozumiesz przez przeszklenie? Rozłożenie i ponowne złożenie drzwi tylko lekko mniejszych?? Raczej od metalowych grzechotek, bo to były punktowe wgniecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.05.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Obudowalibyscie plyte balkonu dookola styro, zeby zmniejszyc mostki cieplne, skoro plyta juz jest i to monolityczna ze stropem? Wylewkarz twierdzi, ze nic to nie da. To samo w przypadku plyty tarasowej, ktora jest wylana przy fundamentach. Obudowałem polistyrenem. 7-8 (więcej nie weszło) od góry, 5cm pod i 2cm od frontu. Na tarasach daje się styro nie tylko ze względu na ocieplenie, ale także ze względu na zabezpieczenie przed pękaniem. No ale nie pytajcie czemu - bo nie pamiętam. W dodatku nie wiem czy to była tylko teoria Muratorowa czy zdecydowanie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts