Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

to akurat najmniejszy problem, też mam działkę siedliskową i pełen luz. Ale raczej sprawdziłabym inne rzeczy (niektóre niestety niesprawdzalne na tym etapie). Podeślij może linka do oferty, wytkniemy Ci wszystkie słabe punkty ;)

tutaj jest link do ogłoszenia:

dom-kielczow-kielczow-170m2-5-pokoi-499000-pln-id13859190

a tu ze strony dewelopera:

http://www.budsport.pl/aktualnosci.html

Przede wszystkim to nie jest stan deweloperski. Z zewnątrz brakuje opaski. Do czego wpięte są rynny? to jest studnia od szamba czy czego?

To jest sprzedawane jako dom dwurodzinny czy bliźniak (brak płotu między garażami)?

Klatka schodowa będzie bardzo niewygodna. Brak gniazdek, oczywiście pewnie też pieca. Hasło "okna drewniane" mówi nic o ich jakości. Generalnie widać, że dom budowany na sprzedaż.

Gdzie postawisz rowery, kosiarkę, gdzie jakaś garderoba? Będzie problem z wysoką zabudową w kuchni, bo dwa okna, chyba, że zamkniesz ją od wejścia (może i dobrze, bo wchodzić wprost na garnki - nie każdy to lubi. Łazienki bez okien. Do pralki będziesz latać przez wiatrołap? pewnie nie.

Dom nie będzie mistrzostwem świata, jeśli chodzi o ogrzewanie, przez stosunkowo skomplikowany dach, kosze i zabudowy kg jest trochę miejsc newralgicznych.

Poproś dewelopera o namiary do ludzi, którym dom już wybudował, i jedź z nimi pogadać na żywo. My się kiedyś wyleczyliśmy z domu budowanego w ten sposób, a byliśmy już mocno zaawansowani z kredytem itd.

Na plus - pełnowymiarowe pokoje u góry, przestrzenna strefa wejściowa, wiatrołap sensowny, salon poprawnie rozplanowany, pokoje u góry przyzwoite.

w zasadzie zgadzam się z Madeleine, dla mnie bez sensu jest też, że klatka schodowa oddziela kuchnię od części jadalniano/salonowej i jest z niej daleko do wyjścia na taras - trzeba będzie daleko latać z kawą. usytuowanie pralni jest całkiem bez sensu.

a poza tym mijam w drodze do przedszkola osiedle budowane przez dewelopera, drugie mam niemal po przeciwnej stronie ulicy, a trzecie w drodze na swoją budowę i jak obserwuję to budowanie, to najgorszemu wrogowi bym odradzała kupowanie tych domków :(

tutaj jest link do ogłoszenia:

dom-kielczow-kielczow-170m2-5-pokoi-499000-pln-id13859190

a tu ze strony dewelopera:

http://www.budsport.pl/aktualnosci.html

Tomek, zacznij przede wszystkim od kwestii formalnych. To, co widzę wskazuje, że na sprzedaż wystawiona jest połowa bliźniaka z 50 % udziałem we współwłasności w działce. To oznacza, że razem z właścicielem drugiej połówki będziecie wspólnie zarządzać gruntem i budynkiem. Np. na remont dachu, który będzie musiał być zwiazany z jego stroną będziesz musiał mieć jego zgodę. Jeśli będziesz chciał wyłożyć kostką tę drogę przed bramą, to też w porozumieniu z jej współwłaścicielem. Zwróć też uwagę, że masz z "sąsiadem" wspólny komin.

Inny wariant prawny, z którym spotkałam się przy takich bliźniakach (tylko mniejszych, więc może tu nie wystepuje), że kupujesz lokal mieszkalny w budynku dwulokalowym a nie dom.

Taki układ moze Tobie odpowiadać, ale niekoniecznie innym i możesz w przyszłości mieć problem ze sprzedaniem swojej połówki.

Zanim zaczniesz sprawdzać kwestie techniczne, o których napisała Madeleine (wtedy najlepiej zapłacić komuś i wziąć inspektora do odbioru - na forum z okolic Wrocławia jest silenzio i brał kogoś takiego), sprawdź co tak naprawdę ma być sprzedane.

Druga sprawa - napisałeś na początku, że dom jest "skończony". Do skończenia mu jeszcze daleko i finansowo i czasowo (chyba, że masz umiejętności logistyczne jak Madeleine).

Jeszcze jedno, zrób też tak jak radzi Madeleine - poproś o namiary na inne osoby, które kupiły domy od tej osoby.

Na stronie podają, że firma działa od 1991r. Zajrzyj tu https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/SearchDetails.aspx?Id=0d84283f-b017-4a0e-a428-6ce9a64417b8. Działa od 1991, ale pod inną nazwą butsport. Budowlanka jest wpisana jako pozostały rodzaj działalności, chociaż startuje w przetargach na budowlankę.

Pamiętaj, że sprzedawca będzie odpowiadał za ewentualne wady, więc dobrze, żebyć miał realną możliwość wyegzekwowania swoich uprawnień.

Jak mieliście podpisywać umowę przedwstępną, to masz pewnie dane własciciela działki, numer księgi - obejrzyj ją sobie jeszcze w przeglądarce kw

http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html

Jeśli wszystko wyjdzie pozytywnie, to zażadaj listy materiałów, z których dom jest budowany i weź inspektora do sprawdzenia. Sprawdź czy odpowiadają Wam pomieszczenia, gniazdka, podejścia wody itp itd., bo jak nie, to wlicz w koszt wykończeniówki przeróbki.

Tatarak, nie bądź taka skromna. Masz jeden z najmądrzejszych dzienników na forum :) (napisałam "jeden z", bo wszystkich nie znam, więc może się jeszcze jakiś trafić :))

Tomek, żeby zamknąć temat - dałabym sobie spokój. Kasa nie jest mała. Za podobną cenę widziałam już urządzony dom w Pęgowie na 2x większej działce, powierzchnia domu podobna. Tutaj za dużo tych znaków zapytania. Masz jeszcze jakoś dziwnie z tą drog dojazdową. Działka jest mała (nie wiem od kiedy 650m2 jest sporą działką, jak napisali w ogłoszeniu), jakieś słupki są kawałek przed garażem, a ta utwardzona droga jest dość długa. Znasz stan prawny tej drogi? Czyją jest własnością. Na jakiej zasadzie bedziesz mógł z niej korzystać? I na balkonie jest zły spadek, bo woda po deszczu stoi ;)

edit: ten z Pęgowa jednak droższy o 100k, ale wykończony, ale też bliżniak

http://jot-be.com.pl/rynek-wtorny/mieszkania/1192/212/ODS/

Zreszta, Twoja oferta też tu jest

http://jot-be.com.pl/rynek-wtorny/mieszkania/1205/212/ODS/ Tu już napisali, że jest szambo.

Dziękuję Wam wszystkim za opinie-dla mnie są bezcenne, bo przynajmniej wiem że bezstronne. Niestety (dla nas) zrezygnowaliśmy z zakupu tego domu, chociaż jeżeli chodzi o jego rozkład i funkcjonalość to był dla nas idealny. Jeżeli chodzi o wnętrze tego domu i jego wykonanie to jest bez zastrzeżeń, co do stanu prawnego to niestety nie znam się aż tak dlatego prosiłem o pomoc.

Nie szukam domu za wszelką cenę, bo mam mieszkanie we Wrocławiu w najlepszej dzielnicy miasta-sępolno, i mamy gdzie mieszkać, ale niestety dla mojej rodziny (2+3) robi sie powoli ciasno (61m2).

Tatarak, nie bądź taka skromna. Masz jeden z najmądrzejszych dzienników na forum :) (napisałam "jeden z", bo wszystkich nie znam, więc może się jeszcze jakiś trafić :))

Tomek, żeby zamknąć temat - dałabym sobie spokój. Kasa nie jest mała. Za podobną cenę widziałam już urządzony dom w Pęgowie na 2x większej działce, powierzchnia domu podobna. Tutaj za dużo tych znaków zapytania. Masz jeszcze jakoś dziwnie z tą drog dojazdową. Działka jest mała (nie wiem od kiedy 650m2 jest sporą działką, jak napisali w ogłoszeniu), jakieś słupki są kawałek przed garażem, a ta utwardzona droga jest dość długa. Znasz stan prawny tej drogi? Czyją jest własnością. Na jakiej zasadzie bedziesz mógł z niej korzystać? I na balkonie jest zły spadek, bo woda po deszczu stoi ;)

edit: ten z Pęgowa jednak droższy o 100k, ale wykończony, ale też bliżniak

http://jot-be.com.pl/rynek-wtorny/mieszkania/1192/212/ODS/

Zreszta, Twoja oferta też tu jest

http://jot-be.com.pl/rynek-wtorny/mieszkania/1205/212/ODS/ Tu już napisali, że jest szambo.

Spirea, ten bliźniak co mi zaproponowałaś to znasz go bliżej? Albo jego historię powstawania?