Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

ale nie 61m2

polemizowałbym czy region Krzyków przy Parku Południowym nie jest korzystniejszy

Znam dokładnie oba rejony i werz mi - nie jest. Ale dla każdego coś dobrego. ja teraz rozglądam się za jakąś szeregówka na "wielkiej wyspie", ale niestety trzeba wyłożyć ok 700 000 i to za taką do remontu.

Znam dokładnie oba rejony i werz mi - nie jest. Ale dla każdego coś dobrego. ja teraz rozglądam się za jakąś szeregówka na "wielkiej wyspie", ale niestety trzeba wyłożyć ok 700 000 i to za taką do remontu.

Ja mieszkam na Krzykach w poblizu parku i sa tutaj naprawde fajne osiedla domkow jednorodzinnych - ciche, spokojne, bez samochodow i uciazliwych sasiadow ;)

Jesli dobrze zrozumialem, to polowka tamtego blizniaka kosztuje 499tys? Na Iwinach, w czesci wbijajacej sie od tylu w Jagodno (przy parku brochowskim), gosc sprzedaje dzialki w granicach 300zl/m2. Za dzialke ok. 700m2 trzeba dac ok. 200k, wiec pozostaje 300k na budowe, a to na domek powinno wystarczyc?

Mam pytanie do doswiadczonych kolegow i kolezanek. Byc moze ktos z was ma w swoim domu okno w rogu pomieszczenia tak, ze jego jedna krawedz dochodzi do sciany? Pytanie, jak zrobic tynk, zeby zakryl troche oscieznice? Jesli ma byc na rowno na calej scianie, to bedzie musial miec przy oknie ze 3-4 cm! Pojecia nie mam, jak to sie zazwyczaj rozwiazuje. Tynkarz z jednej ekipy nigdy sie nie spotkal, ale mlody jest, a z drugiej (dwie ekipy robia naraz, bo i pomieszczen duzo) radzi dac sama szpalete na te 3-4cm, a na poczatku wneki normalnie naroznik.

Mam pytanie do doswiadczonych kolegow i kolezanek. Byc moze ktos z was ma w swoim domu okno w rogu pomieszczenia tak, ze jego jedna krawedz dochodzi do sciany? Pytanie, jak zrobic tynk, zeby zakryl troche oscieznice? Jesli ma byc na rowno na calej scianie, to bedzie musial miec przy oknie ze 3-4 cm! Pojecia nie mam, jak to sie zazwyczaj rozwiazuje. Tynkarz z jednej ekipy nigdy sie nie spotkal, ale mlody jest, a z drugiej (dwie ekipy robia naraz, bo i pomieszczen duzo) radzi dac sama szpalete na te 3-4cm, a na poczatku wneki normalnie naroznik.

Olleo - daj fotkę, bo nic nie rozumiem ;) ja mam w kuchni dwa okna zbiegające się w narożniku, w którym jest słup żelbetowy. słup został normalnie zatynkowany. może okno jest źle osadzone, za głęboko?

Olleo - daj fotkę, bo nic nie rozumiem ;) ja mam w kuchni dwa okna zbiegające się w narożniku, w którym jest słup żelbetowy. słup został normalnie zatynkowany. może okno jest źle osadzone, za głęboko?

Tak to wyglada:

20111203_101641.jpg

Aby tynk zakryl czesciowo oscieznice, to musi byc na co najmniej 3.5cm grubosci, jesli nie ponad 4. Okna wkuc sie nie da, bo scianka ma 12cm (z porothermu), a po drugiej stronie jest dokladnie ta sama sytuacja z oknem lazienkowym.

no to może zrobić taki maluśki narożnik przy oknie? zakryć ościeżnicę "ścianką" z płyty kg? zamiast tego narożnika za szpaltą, który sugeruje drugi tynkarz.

chociaż ja bym osobiście to okno całkiem odsunęła od narożnika bardziej do środka pomieszczenia - nie da się? i tak samo w łazience po drugiej stronie. zyskasz bardziej równomierne doświetlenie pomieszczeń i na pewno wizualnie będzie o niebo lepiej.

Witam grupe wroclawska ;-)

Zaczne od wielkiej prosby: poszukuję firm,do:

- Do podłączenia hydraulicznego kominek Lechma PL-200 SBJ układ zamknięty + sterowanie RT-08G. Istniejący piec to De-Dietrich MI24 FF, developer pociągnął przewody do CO od miejsca instalacji kominka do miejsca gdzie wisi piec

- zabudowa prosta, taka o jakiej wspominałem tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53910-Kominek-z-p%C5%82yt-Super-Isol&p=5353553&viewfull=1#post5353553

Może ktoś polecić firmy do w/w ?

Dzieki,

Marcin

Tatarak, nie bądź taka skromna. Masz jeden z najmądrzejszych dzienników na forum :) (napisałam "jeden z", bo wszystkich nie znam, więc może się jeszcze jakiś trafić :))

Tomek, żeby zamknąć temat - dałabym sobie spokój. Kasa nie jest mała. Za podobną cenę widziałam już urządzony dom w Pęgowie na 2x większej działce, powierzchnia domu podobna. Tutaj za dużo tych znaków zapytania. Masz jeszcze jakoś dziwnie z tą drog dojazdową. Działka jest mała (nie wiem od kiedy 650m2 jest sporą działką, jak napisali w ogłoszeniu), jakieś słupki są kawałek przed garażem, a ta utwardzona droga jest dość długa. Znasz stan prawny tej drogi? Czyją jest własnością. Na jakiej zasadzie bedziesz mógł z niej korzystać? I na balkonie jest zły spadek, bo woda po deszczu stoi ;)

edit: ten z Pęgowa jednak droższy o 100k, ale wykończony, ale też bliżniak

http://jot-be.com.pl/rynek-wtorny/mieszkania/1192/212/ODS/

Zreszta, Twoja oferta też tu jest

http://jot-be.com.pl/rynek-wtorny/mieszkania/1205/212/ODS/ Tu już napisali, że jest szambo.

Fakt, do tego domu to tak +200 tys., żeby się wprowadzić. A zrobiona najłatwiejsza praca i w sumie najmniej czasochłonna.

A za 700 to już inna bajka, aczkolwiek faktycznie nie na Sępolnie (i tak, Wojgoc, ciężko w to uwierzysz, szczególnie mieszkając w Brx ;) - ale Sępolno naprawdę jest komunikacyjnie ok. W przeciwieństwie do Kiełczowa).

Natomiast jeśli chcesz kupić dom gotowy, to raczej nie dlatego, że masz ochotę i czas np. samodzielnie układać ocieplenie fundamentów, dlatego albo buduj od zera (jak myślisz, czemu to robimy? przecież nie dla sportu), albo rozejrzyj się za czymś skromniejszym - inny rejon? ciut gorsza lokalizacja? a może większe mieszkanie po prostu?