Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Wracając na chwilę do domów budowanych przez deweloperów. Dziś na jednym z mijanych osiedli widziałam takie oto cudo: rzecz dotyczy domu, którego mury (z pustaka) powstały jesienią ubiegłego roku, i stały sobie bez dachu i niczym nie osłonięte przez całą zimę. w ubiegłym tygodniu na domu stanęła więźba. aktualnie jedna ekipa rozkłada dachówkę na dachu, a druga ociepla elewację. przy czym dom nie ma jeszcze stolarki - straszy pustymi otworami na okna i drzwi. ale za to styropian idzie grafitowy ;) i otóż myślę sobie, że są na tym świecie rzeczy, o których się nie śniło filozofom, a sporo z nich to pomysły deweloperów :( czy Wam też forum od wczoraj zgłupiało? bo ja nie mam absolutnie żadnej możliwości formatowania postów :(

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Tatarak mam wrazenie, ze to standard rowniez w budownictwie indywidualnym. Kolega za nich nie chcial pomyslec nad ociepleniem styropianem na koncu, a mury u niego tez staly nieosloniete. Kolejnosc u niego od stanu surowego na przestrzeni paru tygodni: wiezba, dachowka, styropian, okna, wszystkie instalacje (takze te na podlogach), tynki (juz za tydzien), wylewki (po tynkach). Jak widze, co tynkarze robia z moim pradem w peszlach, to nie mam pytan o kolegi rurki CO i wody... Dobrze chociaz, ze kolega w ogole nie ociepla dachu (ociepli strop, ale to na koncu), bo pewnie by to juz zrobil.

Niedaleko mnie tez jest domek, ktory stal z odkrytymi murami przez zime - popekaly troche, ale ocieplili, zatynkowali i bedziepanzadowolony ;)

p.s. drugi raz postawiona scianka jeszcze gorzej - miedzy scianka a sciana placki zaprawy, ktora nie wszedzie trzyma, bloczki komorkowe tez nie zwiazaly niektore idealnie z zaprawa (powinien byc cienkowarstwowy klej, ale tutaj to doklejka, wiec stwierdzili, ze sie nie da), zamiast gwozdzi sa prety, ale niespecjalnie trzymaja... Do rozbiorki. Nie wiem, jak maja wykonac te sciane, ale tez i niespecjalnie ja powiniennem wiedziec w koncu.

Olleo, ale to chyba taki standard u inwestorów, którzy robią w kolejności, jaką im dyktują wykonawcy, a ci oczywiście dyktują taką kolejność, z jaką im wygodniej. typu: "ja mam przez zime czas, to panu ocieple poddaszę, a o tę wilgoć z tynków i wylewek, że niby w wełnę wejdzie, to niech sie pan nie martwi, to tylko takie bajki dla histeryków" ;) inna rzecz, że buduje taki deweloper domek, nawet w zasadzie fajny. i tuż obok siebie na elewacji frontowej jest otwór na bramę, drzwi wejściowe i okno (chyba z kuchni). I każdy otwór ma nadproże na innym poziomie! ale widać, że te poziomy są tak bezmyślnie pomieszane... normalnie nóż mi się w kieszeni otwiera. ile razy to widzę :(

Tatarak mam wrazenie, ze to standard rowniez w budownictwie indywidualnym. Kolega za nich nie chcial pomyslec nad ociepleniem styropianem na koncu, a mury u niego tez staly nieosloniete. Kolejnosc u niego od stanu surowego na przestrzeni paru tygodni: wiezba, dachowka, styropian, okna, wszystkie instalacje (takze te na podlogach), tynki (juz za tydzien), wylewki (po tynkach). Jak widze, co tynkarze robia z moim pradem w peszlach, to nie mam pytan o kolegi rurki CO i wody... Dobrze chociaz, ze kolega w ogole nie ociepla dachu (ociepli strop, ale to na koncu), bo pewnie by to juz zrobil.

a co jest złego w tej kolejności?

tynkarz nie baletmistrz by skakać na paluszkach przez cały dzień wokól instalacji - mozna je przecież zabezpieczyć na czas tynkowania np zbic drewniane obudowy, lub najpierw zrobić wylewki a potem tynki

Hej,

czy ktoś kupował lub zna opinie o zbiornikach na szambo w firmach WAF-POL lub PROBUD?

waf-pol ja i claris (chyba)

ponieważ nikt mi nic innego (bliżej) nie podpowiedział pojechałam do tego prolila na ostrowskiego i to jest absolutnie mekka profili listew dyletacji do kafli do paneli do odwodnień balkonów itd no jest tam chyba wszystko co produkują jeśli będziecie szukać to polecam

Kolejny raz w Groupon jest promocja w Duon na "tańszy" prąd.

Jako, że sam się nad tym zastanawiałem i znalazłem ciekawy artykuł na ten temat to podrzucam linka, żebyście sami mogli ocenić czy warto [bo wg mnie i mojego zużycia prądu nie warto] - link:

http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,11832445,Ile_naprawde_kosztuje_tani_prad_z_Groupona_.html

Wracając na chwilę do domów budowanych przez deweloperów. Dziś na jednym z mijanych osiedli widziałam takie oto cudo: rzecz dotyczy domu, którego mury (z pustaka) powstały jesienią ubiegłego roku, i stały sobie bez dachu i niczym nie osłonięte przez całą zimę. w ubiegłym tygodniu na domu stanęła więźba.

Niedaleko mnie stała sobie budowa. Stała sobie i niszczała. Wiem, bo przyglądałem się działce obok. Pewnego pięknego poranka pojawiła się ekipa i zaczęła... budowę szeregówek, które objęły mury tejże budowy. Ktoś kto nie widział co stało i w jakim stanie, pewnie będzie miał wyjaśnione jaką to okazję podłapał, że ma mury z cegły i że nikt już tak porządnie nie buduje bo teraz to panie tylko pustaki :sick:

Witam,

Nie udzielam się dużo na forum, ale zawsze staram się przeglądać rzeczy o których się tu pisze. Po ostatnim moim poście, który wywołał dyskusję na temat zadawać albo nie zadawać głupich pytań, postanowiłem, że zwrócę się do was znowu z prośbą o pomóc... Mam nadzieję, że nikogo nie obrażę, jeżeli temat był opisany, ale przegapiłem lub nie odnalazłem

Do osób, którzy zainstalowali rekuperator i już przez to przebrnęli:

do których z firm we wrocławiu najlepiej się zwrócić o projekt/wycenę? chodzi o kilka firm, które według waszych doświadczeń warto wziąć pod uwagę?

W planie jest również pompa ciepła, jak to sprawnie połączyć z rekuperacją aby to współdziałało? Wiadomo, że firmy będą przekonywali do swoich produktów oraz rozwiązań, ale chciałbym zasięgnąć waszej opinii na ten temat..

musze w takim razie popracować nad swoją wyobraźnią.:yes:

czy sufit z paneli wygląda ok to kwestia indywidualnego gustu

Wojtek w mieszkaniu moich rodziców w takich panelach mój tato zrobił przedpokój. Ściany i sufit. Jak dla mnie, wygląda to nieładnie. Tylko, że to dawno było i może teraz te panele są ładniejsze i jest większy wybór. :rolleyes: Nie wiem tego, bo nie zgłębiałam tematu. :no: