Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim tym którzy starali mi się pomóc w sprawie kafelkarza :-) Sprawa sama się rozwiązała :) Dostałam namiary od znajomych. Akurat zwolnił się termin :-) Prace rozpoczną się w czwartek/piątek. Pozdrawiam :-)

a "moi" i tak będą u nas zajęci do ok 20 września a potem mają już nagraną następną pracę.

To jest łazienka na poddaszu. Po podłodze jakieś 13 m2 więc nie kolos :) Nie wszystkie ściany mają być kafelkowane. Jestem spokojna. Znajomym robili całe mieszkanie i NIC się nie dzieje. Są bardzo zadowoleni.

Tamta ekipa robiła mi łazienkę w 5 dni (cała wykafelkowana). 45m2 kafli 60x60 + 3 spore balkony robili w tydzień czasu. Już 2 rok użytkuję i nic się nie dzieje. To że ktoś robi wolno nie znaczy że robi dobrze. Grunt to dobra organizacja pracy a oni byli niesamowicie zorganizowani. Zero papierosków, kawusi itd. Praca im się paliła w rękach, więc i teraz jestem dobrej myśli.

Mnie ogarnia przerażenie jak ktoś mi pisze - tak jak Tatarak że kafelkarz ma być u niej do ok. 20 września!

nie wiem jak dużą masz łazienkę, ale mnie już się alarm włącza jak czytam, że w 3 dni...:eek:

Przyłączam się do straszenia. Znaczy się ostrzegania. U mnie najpierw dociągano rurki w określone miejsca - umywalka, grzejnik, wanna,wc. Potem robiono zabudowę gk ścianki i blatu. Potem(albo wcześniej) murowano obudowę wanny. Płytkowano i marmurowano. Fugowano. Robiono biały montaz. A między płytkowaniem a fugowaniem musi być chwila by wilgoć wyszła z kleju. Pewnie 3 dni ;)

to co Oni tak długo bedą u Ciebie robić?

ocieplenie poddasza, ścianki działowe na poddaszu, montaż grzejników drabinkowych w łazienkach, sufity podwieszane na parterze, 2 łazienki, kafle na podłogach całego parteru i kawałka poddasza. i w międzyczasie jadą na tydzień na urlop. mam nadzieję, że mimo to skończą szybciej, ale wolę się nie nastawiać zbyt optymistycznie - czy to do mnie podobne? ;)

Przyłączam się do straszenia. Znaczy się ostrzegania. U mnie najpierw dociągano rurki w określone miejsca - umywalka, grzejnik, wanna,wc. Potem robiono zabudowę gk ścianki i blatu. Potem(albo wcześniej) murowano obudowę wanny. Płytkowano i marmurowano. Fugowano. Robiono biały montaz. A między płytkowaniem a fugowaniem musi być chwila by wilgoć wyszła z kleju. Pewnie 3 dni ;)

Ja wszystkie rurki, rury kanalizacyjne i grzejnik mam na swoim miejscu - tym się zajął hydraulik jak robił instalacje. Zabudowany będzie tylko stelaż WC. Blat pod umywalki będzie z 5cm drewna egzotycznego, więc tutaj też nie będą mieli nic do roboty :-) Kafelkarze wchodzą i TYLKO kafelkują. Instalują wannę i baterię wannową. Resztę białego montażu instalujemy sami ale nie teraz :-)

Da się w 3 dni - jasne że tak :)

Ja tu http://allegro.pl/sklep/12098483_jesbud W Henko mieli faktycznie wyższe ceny niż na stronie.

Ślężankaa, nie odpisałam od razu i potem wyleciało mi z głowy. Ale na szczęście szybko się rozwiazało.

Z tymi 3 dniami, to faktycznie dość szybko. U mnie łazienka niecałe 4m2 była liczona na prawie tydzień. Najpierw drobne przeróbki, potem wymalowania 2x folią w płynie (i to musiało swoje odstać), montaż odpływu, potem kafelkowanie (tu akurat była cała łazienka i małe kafle), potem montaż. EKipy mają różne tempo. Upewnij się może tylko, jak wygląda sprawa z tą folią w płynie do zaizolowania "mokrych" rejonów.

Da się w 3 dni - jasne że tak :)

Cytat ze strony jednego producenta (wygooglany na szybko) kleju:

Fugować dopiero po wyschnięciu kleju. Chodzenie po płytkach oraz fugowanie: najwcześniej po 2 dniach.
Jeżeli jednego dnia ułożą płytki, drugiego będą patrzyli jak schnie klej i na koniec trzeciego wyfugują i zamontują wannę, to OK ;)

Spirea ma też rację z folią w płynie. Ja już nie pamiętam gdzie kładli, ale na 100% w okolicach prysznica. Może nawet cała podłoga lub okolice wanny też.

EDIT: kolejny tekst

Do spoinowania okładziny można przystąpić dopiero po wyschnięciu masy klejowej, to znaczy po okresie od 1 do 2 dni, a w przypadku płytek ułożonych na mało nasiąkliwym "trudnym" podłożu (np. na istniejącej starej wykładzinie z płytek ceramicznych) nawet do 3 dni. Czas ten uzależniony jest od temperatury i wilgotności otoczenia. Zbyt wczesne zamknięcie spoin utrudnia oddanie nadmiaru wody z zaprawy klejowej, która nie osiągnęła odpowiedniej wytrzymałości i płytki mogą się przesuwać. Efektem jest spękana spoina. Problem ten dotyczy głównie posadzek, które narażone są na obciążenia mechaniczne.