Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Ślężankaa, upewnij się jeszcze czy ekipa umie kłaść fugę epoksydową. To podobno coś bardziej skomplikowanego i wymagającego specjalnych narzędzi. Szczegółów nie znam.
U mnie niby ekipa była po kilku szkoleniach i robieniu już robót z epoksydową, ale i tak musiałem całą łazienkę przelecieć ze skrobakiem, aby zeszlifować miejscami kropki fugi z kafelek. Ale jak już to załatwiłem, do jest ok. Więc wprawa ekipy konieczna.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ślężankaa, upewnij się jeszcze czy ekipa umie kłaść fugę epoksydową. To podobno coś bardziej skomplikowanego i wymagającego specjalnych narzędzi. Szczegółów nie znam.

Skoro chcesz w pokoju ogrzewanie podłogowe pod drewnem, to w łazience pewnie tym bardziej. Są ludzie którzy dają epoksydowe na ogrzewanie podłogowe, ale... epoksydowe łączą płytki w jedną warstwę. Ponoć prędzej płytka pęknie niż fuga się odkształci lub rozwarstwi, więc przy większym lub nieforemnym pomieszczeniu - mogą być problemy. Przy białych płytkach, musi być jasna fuga, a wiadomo - epoksydowa się nie brudzi. Chyba musisz zaryzykować.

Frankai, tak to byla zageszczarka, jak sie okazalo, ale gumy chyba nie miala pod spodem.

Tato pytal czy to nie uszkodzi kostki. Pan powiedzial, ze nie.

To pan wierzył w garbate aniołki moim zdaniem. Bo nie uszkodzi, jeżeli byłoby idealnie równo i na idealnie równym podłożu. Jakiekolwiek odstępstwa to powód ukruszeń. IMHO Wyobraź sobie tłumaczenie po kostce wielkim młotem - wiadomo, że duża powierzchnia po części zabezpiecza, ale tylko wtedy jak będzie równy nacisk.

Skoro chcesz w pokoju ogrzewanie podłogowe pod drewnem, to w łazience pewnie tym bardziej. Są ludzie którzy dają epoksydowe na ogrzewanie podłogowe, ale... epoksydowe łączą płytki w jedną warstwę. Ponoć prędzej płytka pęknie niż fuga się odkształci lub rozwarstwi, więc przy większym lub nieforemnym pomieszczeniu - mogą być problemy. Przy białych płytkach, musi być jasna fuga, a wiadomo - epoksydowa się nie brudzi. Chyba musisz zaryzykować.

Na dole jest fuga epoksydowa i nic się nie dzieje. Nie mam obaw :-) Po zakończeniu prac oczywiście podzielę się wrażeniami ;-)

nie rozumiem co wynika z Waszych doświadczeń.

dam przykład taśm do folii w płynie - wszystkie są robione w jednej chińskiej fabryce, w zależności od zlecenia zmienia się nazwę i ewentualnie kolor tasmy. tak więc tasma no name z praktikera po 5zł/mb jest tak samo dobra jak Sopro czy Mapei po 12zł/mb

a do czego służą te taśmy do folii w płynie? wprowadź mnie proszę w temat.

Pierwsze co zrobiłam to zapytałam wykonawcę o doświadczenie w tym temacie bo taka fuga to niemały wydatek a jest kupiona na całą łazienkę :-) Tą fugę trzeba kłaść szybko i trzeba czyścić smugi bo jak zostaną na kaflach będzie problem. Można kupić odpowiedni środek który kosztuje powyżej 100 zł ale na jego zastosowanie jest też określona ilość czasu.

Jestem przygotowana na wszystko ;-)

Jeśli chodzi o narzędzia: mieszadło wolnoobrotowe (koszowe lub śrubowe), paca do epoksydów, gąbka poliestrowa, gąbka wiskozowa, zestaw do zmywania, kielnia zębata o odpowiedniej wielkości zębów (mozaika 3-4 mm)

bardzo ładnie jesteś przygotowana. normalnie "jak ja" :D :D :D

według jednego wykonawcy, z ktorym ostatnio "współpracujemy" przy ogrzewaniu: BEZWZGLĘDNA ;) ale raczej przesadza, skoro jeszcze się powstrzymuję, żeby mu łba nie urwać :mad:

Hehehe :-) Nie wiem czy moge się z Tobą równać :D Moje odczucie względem Twojej osoby (a to był jednorazowy kontakt ;-) ) = OSTRA :yes::D:D:D

Wy już mieszkacie, czy jeszcze wykańczacie?

Wstrzymaliśmy się z górną łazienką bo nie miałam koncepcji ;) a nie chciałam robić nic na siłę :) Nie ma nas w kraju ale jak przyjeżdżamy to tam pomieszkujemy. Dodatkowo moi rodzice tam grasują ;)

W salonie podłogę docelową - egzotyk położymy jak już będziemy się wprowadzać na stałe.

Nie chodzi mi o takie drobnostki jak taśma ale np. kafle, kleje, fugi itd. Ja uważam że warto zainwestować w lepszy materiał, ale to moje zdanie. Widzimy różnicę w jakości produktów tańszych i droższych (sposób nakładnia, czas np. schnięcia itd.) Każdy kupuje to co uważa za stosowne.

ja nie podważam Waszych decyzji zakupowych - każdy kupuje to, na co Go stać.

To pan wierzył w garbate aniołki moim zdaniem. Bo nie uszkodzi, jeżeli byłoby idealnie równo i na idealnie równym podłożu. Jakiekolwiek odstępstwa to powód ukruszeń. IMHO Wyobraź sobie tłumaczenie po kostce wielkim młotem - wiadomo, że duża powierzchnia po części zabezpiecza, ale tylko wtedy jak będzie równy nacisk.

Masz racje.

Gdyby podloze bylo rowne to nie trzeba by bylo nawet dobijac kostek zageszczarka, a ze nie bylo pan chcial je wyrownac juz lezaca na nim kostka.

Efekty, jak juz wspomnialam:(

Cos mi tatus mieknie na starosc.

Ja nadal stoje fachowcom nad glowa, dopoki nie opusza mojego terenu:)

Przypomne, ze wjazd byl robiony u rodzicow. Chcialam wziac pana do siebie, a teraz to juz nie wiem.

Czekam, w kazdym razie na zdjecia, zeby sie temu blizej przyjrzec.