Frankai 15.07.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Tam, gdzie nie ma fugi jest dylatacja. Przyjdzie tam silikon. Nie podoba mi się cięcie kafli, bo powinny być moim zdaniem położone od dylatacji jako całe kafle. No ale nie są. I co teraz zrobić? - skuwać całość i kłaść od dylatacji cały kafel - wykuć tylko kafle przecięte dylatacją i wstawić jeden kafel - tu jest ryzyko. Wykończeniowiec mówi, że będzie nam potem pękać - olać i zostawić (dla świętego spokoju, w myśl tego, co mówią, że po tygodniu nikt nie zwraca uwagi na takie rzeczy....) Optymalnym rozwiązaniem jest wycięcie i wymiana tych przeciętych dylatacją kafli. Szczególnie, że w sobotę będą kładzione w pokoju panele i nie poprawimy tego do tego czasu. Ale czy faktycznie może mi potem popękać? Nie wiem czy pamiętasz - miałem spore problemy z dylatacjami przez durnowaty podział pól podłogówki. Sprawę długo wyjaśniałem i... poddałem się, wybierając opcję "ryzyko". Drugi sezon i płytki nie pękły. Fachowcy oprócz elastycznego kleju włożyli jakąś siatkę, ale nie wierzę, że ona coś pomaga. Po prostu nie pękają i tyle. Dodam, że płytki są raczej wrażliwe. Jest to chińszczyzna, która pękła już w pobliżu dwóch drzwi (jedna wymieniona), gdzie było podcięcie - wycięto fragment o kształcie prostokąta. Myślę więc, że ta dylatacja aż tak im nie szkodzi. Jeżeli nie masz zapasu płytek (na wypadek pęknięcia) to dokup, a póki co wymień na nieprzecięte. Mam na myśli te 1.5 płytki, bo ten krótszy ogryzek musi zostać, inaczej pęknie jak u mnie. Jeżeli masz miejsce (w grubości otuliny nad rurkami) i ochotę się bawić, to zawsze możesz sfrezować beton i wkleić matę Schulstera (czy jakoś tak). Klej idzie pod i nad nią, co powoduje, że naprężenia tak naprawdę pozostają na macie i nie przenoszą się na płytkę. Wersja dla bojących się, to delikatne nacięcie płytki od spodu, żeby jak pęknie to po prostej, ale nie polecam. Aha - ja nawet nie mam silikonu na dylatacjach. Po prostu fuga zrobiła sobie ma minimalną szparkę. Jakby coś jeszcze to pisz na emalię, bo jestem na wczasach. Odczytam emalie w środę rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.07.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 1. Chciałabym kupić do łazienki włączniki dotykowe. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z takimi włącznikami? Ponieważ jestem TOTALNIE zielona w elektryce muszę zadać Wam pytanie bo nie chcę znowu władować kasy w coś co potem będzie leżało. Nie wiem czy taki włącznik a wlaściwie dwa włączniki zmieszczą mi się do osadzonych puszek podtynkowych bo nie wiem czy elektryk zainstalował je według norm europejskich Sprzedawca coś wpominał mi o tym że muszę wymierzyć oś symetrii puszek elektroinstalacyjnych... wynik ma wyjść w granicach 7 cm. Myślę myślę... Czy ta oś to odległość środka jednej puszki do środka drugiej puszki? Ja mam wyłącznik dotykowy z allegro za 36zł jak mnie pamięć nie myli, który nie mieści się do puszki. Być może są takie do puszek także. Mój załącza świetlówki przy lustrze i póki co jest wporzo. 7cm to odstęp między tymi samymi punktami, czyli np. środkami dziur. Wprawny elektryk zrobi Ci taką dziurkę nawet w pomalowanej ścianie. Ja robiłem i obyło się bez ofiar. Z ciekawostek łazienkowych, to u siebie w łazience zrobiłem jedną żarówkę z czterech sterowaną czujnikiem, żeby trafić do WC, bez macania po ścianie Normalny wyłącznik włącza resztę, a płytka z kwasówki naklejona na płytki jest sensorem dla tego podświetlenia lustra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.07.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Kurcze... to faktycznie tanio Cię wyniosło Masz drewniane drzwi? Drewniane, czerwony dąb bejcowane pod merbau na parterze i jasne na piętrze. Zresztą pooglądaj sobie tu (kliknąć) http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8542/795373997_PV9gn-S.jpg Klamki dokupowałem osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślężankaaa 15.07.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Ja mam wyłącznik dotykowy z allegro za 36zł jak mnie pamięć nie myli, który nie mieści się do puszki. Być może są takie do puszek także. Mój załącza świetlówki przy lustrze i póki co jest wporzo. 7cm to odstęp między tymi samymi punktami, czyli np. środkami dziur. Wprawny elektryk zrobi Ci taką dziurkę nawet w pomalowanej ścianie. Ja robiłem i obyło się bez ofiar. Z ciekawostek łazienkowych, to u siebie w łazience zrobiłem jedną żarówkę z czterech sterowaną czujnikiem, żeby trafić do WC, bez macania po ścianie Normalny wyłącznik włącza resztę, a płytka z kwasówki naklejona na płytki jest sensorem dla tego podświetlenia lustra. Dzięki za odpowiedź. Patrzyłam na włącznik za 150 zł. dlatego nie chcę ryzykować. Potrzebuję takie 4. Okazuje się, że jest to włącznik zbliżeniowy. Problem w tym że mam już otwory w kaflach i są osadzone puszki. Jak będę na miejscu tzn. na budowie to wszystko wymierzę. Zdolny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 15.07.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 przy okazji drzwi zapytam, jak mam otwory w scianach dzialowych 90 to jakie drzwi max tam wstawie? 80? To samo przy wejsciowych, w projekcie mam otwór 100cm, jak chce drzwi 100cm to otwor musi byc 110? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślężankaaa 15.07.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Drewniane, czerwony dąb bejcowane pod merbau na parterze i jasne na piętrze. Zresztą pooglądaj sobie tu (kliknąć) http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8542/795373997_PV9gn-S.jpg Klamki dokupowałem osobno Wszystko super sie prezentuje Mam pytanie odnośnie podłogi na górze. Masz klejoną czy pływajacą? Interesuje mnie łączenie schodka z podłogą na górze. My teraz wymieniamy podłogę na górze przed drzwiami i chcemy aby nie było żadnej listwy pomiędzy schodkiem a podłogą i zastanawiamy się jak to zrobić. Niby stolarz mi kazał czekać na siebie ale jakieś wyjście awaryjne byśmy chcieli mieć... Już zauważyłam - klejona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 15.07.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Wszystko zależy od definicji bankructwa. Mi wyszło jakoś średnio 2000zł za drzwi z zawiasami chowanymi i zamkami magnetycznymi, połowa miała pionowe szyby po całości, a jedne były nie tylko dostawiane do dwóch ścian, ale licowane z murem i otwierały się... do wnętrza. Mają przez to 6cm grubości. Za sztukę? Ja mam 13 drzwi wewnętrznych plus 1 przesuwane i 1 razem że ścianką przeszkloną do wiatrołapu do zrobienia. Przy takich cenach musiałbym wyłożyć ponad 30k... Ja celuję bardziej w okolice 500zł/szt. za drzwi sosnowe razem z ościeżnicą bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślężankaaa 15.07.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Za sztukę? Ja mam 13 drzwi wewnętrznych plus 1 przesuwane i 1 razem że ścianką przeszkloną do wiatrołapu do zrobienia. Przy takich cenach musiałbym wyłożyć ponad 30k... Ja celuję bardziej w okolice 500zł/szt. za drzwi sosnowe razem z ościeżnicą bez montażu. My za 9 sztuk drzwi wewnętrznych (1 szt. drzwi przesuwnych szklanych) zapłaciliśmy lekko ponad 25 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.07.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Okazuje się, że jest to włącznik zbliżeniowy. Ze zbliżeniowymi nie mam doświadczeń. Aha - zwykle wyłączniki elektroniczne mają ograniczenia na moc z rozróżnieniem mocy dla żarówek tradycyjnych i świetlówek, z uwagę na czysto rezystancyjną charakterystykę tych pierwszych i pojemnościową tych drugich. Problem w tym że mam już otwory w kaflach i są osadzone puszki. Jak będę na miejscu tzn. na budowie to wszystko wymierzę. Zdolny jesteś Oryginalna wypowiedź nie była dla mnie jasna. Rozumiem, że to co masz jest jednak do puszek podtynkowych (fi 60mm a odstęp 70mm). Gdyby nie, to sprawa ciut trudniejsza, ale nie beznadziejna Trochę artyzmu, dobrych narzędzi i nawet w płytkach można wyciąć dziurę pod puszki i je osadzić, lub wydłubać inny kształt. Aha - jeżeli masz dwa wyłączniki zbliżeniowe, to sprawdź czułość, żeby się nie okazało, że musisz rękę prowadzić od konkretnej strony i zatrzymać w konkretnym miejscu, bo obydwa zadziałają Ojciec elektroinstalator, więc trochę praktykowałem wakacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.07.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Mam pytanie odnośnie podłogi na górze. Masz klejoną czy pływajacą? Interesuje mnie łączenie schodka z podłogą na górze. My teraz wymieniamy podłogę na górze przed drzwiami i chcemy aby nie było żadnej listwy pomiędzy schodkiem a podłogą i zastanawiamy się jak to zrobić. Niby stolarz mi kazał czekać na siebie ale jakieś wyjście awaryjne byśmy chcieli mieć... Już zauważyłam - klejona Zdecydowanie klejona Schodziarz mi robił ramkę na otwór i kazał parkieciarzowi dojechać do brzegu i nasunął ramkę na parkiet. Rzekomo nie będzie problemów z cyklinowaniem. Twierdzili, też że lepszy jest taki mini próg, żeby to czy owo kulając się nie spadało na parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.07.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Za sztukę? Ja mam 13 drzwi wewnętrznych plus 1 przesuwane i 1 razem że ścianką przeszkloną do wiatrołapu do zrobienia. Przy takich cenach musiałbym wyłożyć ponad 30k... Ja celuję bardziej w okolice 500zł/szt. za drzwi sosnowe razem z ościeżnicą bez montażu. Rozwiązania na zamówienie siłą rzeczy są droższe od masowej produkcji. Nie można być zdrowym, pięknym i bogatym Nam się nie podobał design masówki, a już niemożliwością było dostanie przesuwnych w tej samej tonacji co reszty. O szafo-drzwiach nie wspomnę. Z masowej jeszcze najbliżej było mi do Forte, ale to ciągle wyższa strefa niż Twoje oczekiwania. Nie ile kosztują DRE, ale słyszałem parę pozytywnych - jak na ich półkę cenową - opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślężankaaa 15.07.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Zdecydowanie klejona Schodziarz mi robił ramkę na otwór i kazał parkieciarzowi dojechać do brzegu i nasunął ramkę na parkiet. Rzekomo nie będzie problemów z cyklinowaniem. Twierdzili, też że lepszy jest taki mini próg, żeby to czy owo kulając się nie spadało na parter. No nic... Poczekam do wtorku. Zobaczymy co powie stolarz. Jeśli chodzi o schody - mamy spocznik więc nikt nie wyląduje od razu na parterze Mini próg jakoś przeżyję ale będzie musiał być pod kolor schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślężankaaa 15.07.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Rozumiem, że to co masz jest jednak do puszek podtynkowych (fi 60mm a odstęp 70mm). Gdyby nie, to sprawa ciut trudniejsza, ale nie beznadziejna Trochę artyzmu, dobrych narzędzi i nawet w płytkach można wyciąć dziurę pod puszki i je osadzić, lub wydłubać inny kształt. Aha - jeżeli masz dwa wyłączniki zbliżeniowe, to sprawdź czułość, żeby się nie okazało, że musisz rękę prowadzić od konkretnej strony i zatrzymać w konkretnym miejscu, bo obydwa zadziałają Ojciec elektroinstalator, więc trochę praktykowałem wakacjami. Dzięki wielkie za pomoc Muszę dokładnie sprawdzić co i jak. Praktyki jak widać nie poszły na marne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 16.07.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 kto robił gładzie poleci ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 16.07.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Kaśka ja mam kumpla ze zgorzeliska, bardzo dokładny, ale terminy wczesnozimowe, na kiedy to potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 16.07.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 na już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 16.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 eeeee, to zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 16.07.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 ja Ci dam zapomnij;) mam jednego kandydata minusem jest że nie widziałam jego pracplusem z polecenia cena gładzi 15 mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 17.07.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Nam dla 2+1 osób wystarcza 120 l co miesiąc, ale segregujemy plastik, szkło, papier i odpadki organiczne na kompost. Ja też chciałam 120l na miesiąc, ale teraz wszystkie firmy chcą podpisywać umowy na wywóz co 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 17.07.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 przy okazji drzwi zapytam, jak mam otwory w scianach dzialowych 90 to jakie drzwi max tam wstawie? 80? To samo przy wejsciowych, w projekcie mam otwór 100cm, jak chce drzwi 100cm to otwor musi byc 110? Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts