ElwoodWroclaw 19.08.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja z MANEXem mam średnie doświadczenia, jeśli już, to zawsze trzeba sprawdzać faktury vs. umówione ceny. A ja w ciemno polecam Pana Artura z Manexu. Bezproblemowa wspólpraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 19.08.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Przygodę zaczynam w Gałowie Jeżeli chodzi o beton to mogę polecić ABET - zalewali nam już fundamenty i płytę stanu zero - sprawnie i raczej na czas - no może z lekkim obsuwem, ale byli zaraz po telefonicznym pogonieniu. Dodatkowy plus- jeden z oddzialów jest na jerzmanowskiej - także wzglednie blisko do gałowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 19.08.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 A ja w ciemno polecam Pana Artura z Manexu. Bezproblemowa wspólpraca. Ja do tej pory korzystałam pomocy p. Jarka z Manexu - było ok - słownie i terminowo. Jednakże z reguły kupowałam "drobnicę" folie i masy izolacyjne, no plus paleta cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 19.08.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Kto poleci dobry system kominowy do kominka? W co warto zainwestować? Generalnie masz na rynku dwie konkurujące firmy Schiedel i Leier. Oraz dziesiątki klonów. Mówi się, że Schiedel najlepszy potem Leier (cenowo również) a potem zaczyna się zabawa w ciuciubabkę, czyli jak sie nie dać zrobić w ciula. Osobiście wyznaję zasadę ze komin chcę mieć najlepszy, a w zasadzie najwytrzymalszy na rynku (pożar sadzy itp.) W hurtowni powiedzą Ci że mają extra kominy własniej produkcji. Co do pustaków to można brać niby jak leci, ale ceramika... Myślę że wybiorę Schiedla Rondo Plus 200 (mam dobre upusty, bo biorę 4szt na dwa domy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 19.08.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam Państwa Gdzie znajdę na forum polecane hurtownie, betoniarnie i te mniej lubiane. Zaczynam właśnie swoją przygodę. Obecnie szukam stali na fundamenty oraz betonu. Za stalą możesz rozejrzeć się np. tutaj: Staljan, Aner, centrostal, konsorcjum stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Myślę że wybiorę Schiedla Rondo Plus 200 (mam dobre upusty, bo biorę 4szt na dwa domy) Pamietajcie tylko, że systemowy musi być zdylatowany od stropu. Z tego powodu wolałem robić tradycyjne i włożyć rurę. Regularne czyszczenie + używanie sezonowanego drewna zabezpieczy przed wybuchami i przesiąkaniem skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 19.08.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Dzięki za namiary będę dzwonił.A wiecie może jaka średnia cena stali fi 12 i 6 (żebym się nie przejechał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 19.08.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Dzięki za namiary będę dzwonił. A wiecie może jaka średnia cena stali fi 12 i 6 (żebym się nie przejechał). Z cenami bywa różnie ,ale sprawdź jeszcze jedną rzecz - w projekcie masz podaną ilość stali w kg/tonach czy ilości prętów? Firmy stosują "dziwne" przeliczniki stosunku długości pręta do jego wagi t masz kalkulator: http://www.metale.pl/kalkulator.php?w=p Trzeba tego pilnować, bo potem waga się zgadza ale ilość prętów niekoniecznie. Ja robiłam przeliczenie jakieś 2 m-ce temu to mi najniższą cenę zaproponowali w Anerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 19.08.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Pamietajcie tylko, że systemowy musi być zdylatowany od stropu. Z tego powodu wolałem robić tradycyjne i włożyć rurę. Regularne czyszczenie + używanie sezonowanego drewna zabezpieczy przed wybuchami i przesiąkaniem skroplin. mógłbyś mi podesłać jakieś informacje o tym dylatowaniu kominów od stropów? O tym jeszcze nie czytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 19.08.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 mógłbyś mi podesłać jakieś informacje o tym dylatowaniu kominów od stropów? O tym jeszcze nie czytałam. To poczytaj swój projekt. Jeśli jest dobrze zrobiony, pomiędzy stropem a kominem systemowym masz 2cm szczelinę wypelnioną np. wełną niekiedy styropianem. W moim projekcie, napisano wprost, cyt.: "Wielkośći otworów w stropie pod przebicia kominami podano uwzględniając wykonanie 2cm dylatacji od stropu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 19.08.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Regularne czyszczenie + używanie sezonowanego drewna zabezpieczy przed wybuchami i przesiąkaniem skroplin. To, też nie tak do końca Kompletnie nie ma reguły i nie ma co ludzi straszyć. Przed zapaleniem sadzy zabezpieczy Cię regularne sprawdzanie i czyszczenie komina, a od skroplin w systemowym masz odpowiednią kształtkę ceramiczną. Jak zaniedbasz komin, to czy systemowy czy klasyk czy 'z wkładką', jesli masz pecha to się zapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.08.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 czy ktos z grupowiczów korzystał z usług parkieciarskich firmy GLAZUREX z Karmelkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 19.08.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Z cenami bywa różnie ,ale sprawdź jeszcze jedną rzecz - w projekcie masz podaną ilość stali w kg/tonach czy ilości prętów? Firmy stosują "dziwne" przeliczniki stosunku długości pręta do jego wagi t masz kalkulator: http://www.metale.pl/kalkulator.php?w=p Trzeba tego pilnować, bo potem waga się zgadza ale ilość prętów niekoniecznie. Ja robiłam przeliczenie jakieś 2 m-ce temu to mi najniższą cenę zaproponowali w Anerze. W projekcie mam podaną stal w kg/tonac. Kalkulator ekstra zaraz sobie policzę tylko jaką gęstośc przyjąć 7,85kg/dm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 19.08.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 W projekcie mam podaną stal w kg/tonac. Kalkulator ekstra zaraz sobie policzę tylko jaką gęstośc przyjąć 7,85kg/dm Proponuję tą "standardową" tam chyba jest taka wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 19.08.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Przygodę zaczynam w Gałowie tez polecam ABET z Jerzmanowskiej. wcześniej braliśmy z Sanbetu a teraz na taras przyjechali z ABETu i b.dobrą cenę mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 19.08.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 przykładowe ceny jakoś sprzed tygodnia:beton ABET - B25-190/m3, B15-180/m3, B10-170/m3, transport 200 (choć do mnie powiedzieli że zejdą na 100), pompa 280/h, ceny nettostal Aner - (BST500S) fi16 - 2,42/kg fi12 - 2,38/kg fi10 - 2,36/kg (S235JR) fi8 - 2,66/kg fi6 - 2,69/kg, ceny netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 19.08.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 przykładowe ceny jakoś sprzed tygodnia: beton ABET - B25-190/m3, B15-180/m3, B10-170/m3, transport 200 (choć do mnie powiedzieli że zejdą na 100), pompa 280/h, ceny netto stal Aner - (BST500S) fi16 - 2,42/kg fi12 - 2,38/kg fi10 - 2,36/kg (S235JR) fi8 - 2,66/kg fi6 - 2,69/kg, ceny netto podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.08.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 podziękował A kto podziękował? Sorry, ale mimo że używam CB, to - jako konserwa - nie lubię jak się kaleczy język polski, wstydząc się wypowiadania w 1 osobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.08.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 jest kryzys i inwestorzy muszą sami zapylać na budowie, robiąc to, co są w stanie. na przykład MŁA maluje ściany, bo mi wyszło, że nie zarobię przez miesiąc na malarzy i opiekunkę do dziecka, więc bardziej mi się kalkuluje malować samodzielnie jezu, jak mnie palce bolą od wałka... Mamy duże zlecenie na CITO. Weźno dryndnij, włącz GG, lub napisz emalię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.08.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 mógłbyś mi podesłać jakieś informacje o tym dylatowaniu kominów od stropów? O tym jeszcze nie czytałam. W opisie montażu kominów systemowych musi to być opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts