Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Przygodę :) zaczynam w Gałowie

Jeżeli chodzi o beton to mogę polecić ABET - zalewali nam już fundamenty i płytę stanu zero - sprawnie i raczej na czas - no może z lekkim obsuwem, ale byli zaraz po telefonicznym pogonieniu. Dodatkowy plus- jeden z oddzialów jest na jerzmanowskiej - także wzglednie blisko do gałowa.

Kto poleci dobry system kominowy do kominka? W co warto zainwestować?

Generalnie masz na rynku dwie konkurujące firmy Schiedel i Leier. Oraz dziesiątki klonów.

Mówi się, że Schiedel najlepszy potem Leier (cenowo również) a potem zaczyna się zabawa w ciuciubabkę, czyli jak sie nie dać zrobić w ciula. Osobiście wyznaję zasadę ze komin chcę mieć najlepszy, a w zasadzie najwytrzymalszy na rynku (pożar sadzy itp.)

W hurtowni powiedzą Ci że mają extra kominy własniej produkcji. Co do pustaków to można brać niby jak leci, ale ceramika...

Myślę że wybiorę Schiedla Rondo Plus 200 (mam dobre upusty, bo biorę 4szt na dwa domy)

Myślę że wybiorę Schiedla Rondo Plus 200 (mam dobre upusty, bo biorę 4szt na dwa domy)

Pamietajcie tylko, że systemowy musi być zdylatowany od stropu. Z tego powodu wolałem robić tradycyjne i włożyć rurę. Regularne czyszczenie + używanie sezonowanego drewna zabezpieczy przed wybuchami i przesiąkaniem skroplin.

Dzięki za namiary będę dzwonił.

A wiecie może jaka średnia cena stali fi 12 i 6 (żebym się nie przejechał).

Z cenami bywa różnie ,ale sprawdź jeszcze jedną rzecz - w projekcie masz podaną ilość stali w kg/tonach czy ilości prętów?

Firmy stosują "dziwne" przeliczniki stosunku długości pręta do jego wagi t masz kalkulator:

http://www.metale.pl/kalkulator.php?w=p

Trzeba tego pilnować, bo potem waga się zgadza ale ilość prętów niekoniecznie. Ja robiłam przeliczenie jakieś 2 m-ce temu to mi najniższą cenę zaproponowali w Anerze.

Pamietajcie tylko, że systemowy musi być zdylatowany od stropu. Z tego powodu wolałem robić tradycyjne i włożyć rurę. Regularne czyszczenie + używanie sezonowanego drewna zabezpieczy przed wybuchami i przesiąkaniem skroplin.

mógłbyś mi podesłać jakieś informacje o tym dylatowaniu kominów od stropów? :) O tym jeszcze nie czytałam.

mógłbyś mi podesłać jakieś informacje o tym dylatowaniu kominów od stropów? :) O tym jeszcze nie czytałam.

To poczytaj swój projekt. Jeśli jest dobrze zrobiony, pomiędzy stropem a kominem systemowym masz 2cm szczelinę wypelnioną np. wełną niekiedy styropianem.

W moim projekcie, napisano wprost, cyt.:

"Wielkośći otworów w stropie pod przebicia kominami podano uwzględniając wykonanie 2cm dylatacji od stropu".

Regularne czyszczenie + używanie sezonowanego drewna zabezpieczy przed wybuchami i przesiąkaniem skroplin.

To, też nie tak do końca ;-) Kompletnie nie ma reguły i nie ma co ludzi straszyć.

Przed zapaleniem sadzy zabezpieczy Cię regularne sprawdzanie i czyszczenie komina, a od skroplin w systemowym masz odpowiednią kształtkę ceramiczną. Jak zaniedbasz komin, to czy systemowy czy klasyk czy 'z wkładką', jesli masz pecha to się zapali.

Z cenami bywa różnie ,ale sprawdź jeszcze jedną rzecz - w projekcie masz podaną ilość stali w kg/tonach czy ilości prętów?

Firmy stosują "dziwne" przeliczniki stosunku długości pręta do jego wagi t masz kalkulator:

http://www.metale.pl/kalkulator.php?w=p

Trzeba tego pilnować, bo potem waga się zgadza ale ilość prętów niekoniecznie. Ja robiłam przeliczenie jakieś 2 m-ce temu to mi najniższą cenę zaproponowali w Anerze.

W projekcie mam podaną stal w kg/tonac.

Kalkulator ekstra zaraz sobie policzę tylko jaką gęstośc przyjąć 7,85kg/dm

przykładowe ceny jakoś sprzed tygodnia:

beton ABET - B25-190/m3, B15-180/m3, B10-170/m3, transport 200 (choć do mnie powiedzieli że zejdą na 100), pompa 280/h, ceny netto

stal Aner - (BST500S) fi16 - 2,42/kg fi12 - 2,38/kg fi10 - 2,36/kg (S235JR) fi8 - 2,66/kg fi6 - 2,69/kg, ceny netto

podziękował

jest kryzys i inwestorzy muszą sami zapylać na budowie, robiąc to, co są w stanie. na przykład MŁA maluje ściany, bo mi wyszło, że nie zarobię przez miesiąc na malarzy i opiekunkę do dziecka, więc bardziej mi się kalkuluje malować samodzielnie :( jezu, jak mnie palce bolą od wałka...

Mamy duże zlecenie na CITO. Weźno dryndnij, włącz GG, lub napisz emalię.