Moorela 03.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 a jak okna montowałaś, skoro nie miałaś określonego poziomu 100? jak masz w projekcie zrobioną wylewkę - ile cm styro, ile cm jastrychu? 4 warstwy to lekka przesada, ale 3 to tak:) Wojgoc, w projekcie oryginalnie było 12cm styropianu+5cm wylewki, potem zdecydowaliśmy, że chcemy więcej styropianu i więcej wylewki ze względu na podłogówkę, a potem przyszła ekipa murarzy i spierniczyła schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.09.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Wojgoc, w projekcie oryginalnie było 12cm styropianu+5cm wylewki, potem zdecydowaliśmy, że chcemy więcej styropianu i więcej wylewki ze względu na podłogówkę, a potem przyszła ekipa murarzy i spierniczyła schody a kierbud gdzie był? ekipa murarska wiedziala, ze zdecydowaliscie o grubszym styro i grubszej wylewce? czy do okien mialas ustalone P100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.09.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Możecie polecić gdzie można zamówić dobrą i nie za drogą więźbę pod płaską dachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.09.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Bacardi, pod płaską dachówkę musisz mieć więźbę IDEALNĄ. nam krokwie itp kupował wykonawca w sprawdzonym tartaku. natomiast łaty i kontrłaty były sprowadzane z zagramanicy, bo zdaniem tegoż wykonawcy muszą być doskonale przycięte na wymiar. i wtedy jest ładny efekt (jak nie chwaląc się na naszym dachu). jak jestem oszczędna, to przy drewnie nie szukałam oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.09.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Tatarakpodejrzewam, że wykonawca nie zdradził gdzie jest ten sprawdzony tartak?Właśnie tak słyszałem, że więźba musi być idealna, dlatego staram się już coś załatwiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.09.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 bacardi,napisz do Madeleine - Ona tez ma na dachu płaską dachowkę, więc i więźbę musiała gdzieś zamawiać.mi swita, ze powinna to być więźba 4-stronie strugana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.09.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Tatarakpodejrzewam, że wykonawca nie zdradził gdzie jest ten sprawdzony tartak? Właśnie tak słyszałem, że więźba musi być idealna, dlatego staram się już coś załatwiać... nawet nie pytałam, ale możesz się z nim skontaktować i dopytac lub kupić przez niego? oni generalnie sprzedają też dachówki itp. na przykład dostałam od nich najlepszą cenę na rynny Lindab. http://www.dachy-mczekaj.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 04.09.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Ka*sia dzięki, właśnie o takiej rurze myślałem. Dzwoniłem do potencjalnego wykonawcy przyłącza (zapożyczony z dziennika Mooreli) i powiedział, że żadne rury PCV, peszle kanalizacyjne itp. tylko własnie niebieski przewód flex arota (rura osłonowa do kabli elektrycznych) o średnicy 75mm. Wychodzą ładne łuki, jest gładki w środku i nie ma problemu z przeprowadzeniem rurek. Te same rury o średnicy 100mm polecił zastosować do przejść PCi. wojgoc, Tatarak dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.09.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 jakoś mi się to wkładanie docelowej rury i zakopywanie jej zwiniętej słabo widzi... jak chcesz robić przyłącza, a boisz się zimy, to może dogadaj się z zgk, żeby Ci na zimę zakręcili zawór w drodze - wtedy sobie w domu spuścisz wodę z kranika (opróżnisz wodomierz), i nic w nim nie zamarznie? w mojej gminie takie odkręcenie i zakręcenie kosztuje po 50 zł, ale jak masz gdzieś w sąsiedztwie hydraulika, to pewnie będzie dysponował takim kluczem i może zakręcić/odkręcić we własnym zakresie mój miał taki kluczyk. Ewentualnie własna zasówa już po przyłączu do rury zbiorczej. Ja taką mam w połowie drogi między domem a rurą w drodze. Wtedy możesz sobie oficjalnie zakręcać i odkręcać kiedy tylko chcesz. A i kluczyk warto sobie sprawić by nie wołać potem hydraulika. Ja mogę zakręcać francuzem, bo końcówka od zasuwy wystaje lekko ponad grunt (na długiej szprycy była). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 04.09.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Tatarak dzięki za pomysł z zamknięciem wodociągu, że też wcześniej na to nie wpadłem :] Jutro będę rozmawiał z specem od wykonywania przyłącza jak to najlepiej rozwiązać... A mój wykonawca ma się zastanowić czy uda mu się zrobić przepusty pod PCi z wyjściem na prostopadła ścianę 2m dalej... coś mówił że zrobić może, ale powątpiewa czy uda się w to rurę wprowadzić... tylko zakręcajcie po cichu bo nie wolno chyba ze się załatwi ale coś mi swita ze jest z tym problem we Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.09.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 tylko zakręcajcie po cichu bo nie wolno chyba ze się załatwi ale coś mi swita ze jest z tym problem we Wrocławiu. A jak urwie albu przekręci zasuwę, to po cichu schować sie do szafy? Właśnie miedzy innymi z tych dwóch powodów nie można samemu kręcić sobie zasuwami na wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.09.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Forgetit, co racja to racja... ale życie sobie. mnie w tym roku w zimie licznik zamarzł, mimo że był teoretycznie tak opatulony, że nie miał prawa (30 cm warstwa pianki na całej długości części przyłącza ponad ziemią). na szczęście cieknąć zaczęło właśnie na liczniku. gdyby jednak strzelił zawór przed licznikiem, to zanim by przyjechało pogotowie, domek by nam pływał... ja nie namawiam do samowolnego kręcenia bez powodu, ale warto wiedzieć co i gdzie sie zakręca, żeby w razie czego jakoś się ratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 04.09.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Rozmawiałem dzisiaj z wykonawcą przyłącza i powiedział, że najlepiej wstrzymać się z przyłączem do wiosny, a jeśli mnie bardzo "ciśnie", to lepiej zrobić dodatkową studzienkę - oczywiście drożej... W sumie muszę się zastanowić, wodę będę potrzebował w najbliższym czasie głównie do podlewania monolitu po zalaniu, a sąsiad nie ma nic przeciwko aby pożyczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 04.09.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 a kierbud gdzie był? ekipa murarska wiedziala, ze zdecydowaliscie o grubszym styro i grubszej wylewce? czy do okien mialas ustalone P100? Kierbud się chyba cieszył, że ma chwilowo luz, bo ja z moim byliśmy wtedy w szpitalu, po fakcie zapytany jak on te schody odebrał powiedział, że on się skupił na zbrojeniu :/ Ekipa murarska wiedziała, że ma być więcej, ale i tak źle przeliczyi schody i pierwszy stopień jest za wysoko, więc znowu musieliśmy podnieść poziom 100, ale tym samym zaczęło się robić ciasno dla drzwi wewnętrznych Do okien miałam ustalony poziom 100, ale już po tych wszystkich perturbacjach i chyba mieliśmy więcej szczęścia niż rozumu, że wylewki "jakoś" da się zrobić. "Jakos", bo naprawdę trzeba będzie kombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.09.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Czy ma ktoś orientację, jakie są stawki brukarzy? Dostałam wycenę osobno na położenie kostki (30zł), korytowanie i niwelacja (10zł), wykonanie podbudowy (10zł), obrzeża (30zł/mb), krawęzniki (30zł/mb). Z tego, co posprawdzałam, to cena za kostkę ok, ale te obrzeża i krawęzniki trochę za dużo. Nie wiem jednak jak ze stawkami za te pozostałe. Czy w ogóle zwykle je się tak rozdziela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.09.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Forgetit, co racja to racja... ale życie sobie. mnie w tym roku w zimie licznik zamarzł, mimo że był teoretycznie tak opatulony, że nie miał prawa (30 cm warstwa pianki na całej długości części przyłącza ponad ziemią). na szczęście cieknąć zaczęło właśnie na liczniku. gdyby jednak strzelił zawór przed licznikiem, to zanim by przyjechało pogotowie, domek by nam pływał. Strzela tam gdzie nie mu się stawia opór. Zawór miałaś pewnie odkręcony. Mi strzelił licznik i zawór przed wyjściem na zewnętrz. Przedlicznikowy był otwarty, więc mu się upiekło. A jakiego ciekawego miałem stalagmita w wiadrze w garażu, gdzie wcześniej sobie kapała woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.09.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Czy ma ktoś orientację, jakie są stawki brukarzy? Dostałam wycenę osobno na położenie kostki (30zł), korytowanie i niwelacja (10zł), wykonanie podbudowy (10zł), obrzeża (30zł/mb), krawęzniki (30zł/mb). Z tego, co posprawdzałam, to cena za kostkę ok, ale te obrzeża i krawęzniki trochę za dużo. Nie wiem jednak jak ze stawkami za te pozostałe. Czy w ogóle zwykle je się tak rozdziela? Się rozdziela. Pana Zenek mi wyceniał za ułożenie 22 zł/m2, obrzeża czyli krawężniki 6cm - 6zł/mb, krawężniki drogowe 15zł/mb, podbudowę 10zł (nie mam rachunków za piasek i cement a więc chyba on dawał ), palisadę 1.70 zł/szt., wybranie i wywóz ziemi sprzed bramy (tylko tam musieli się wgłębiać) 17zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 05.09.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Rozmawiałem dzisiaj z wykonawcą przyłącza i powiedział, że najlepiej wstrzymać się z przyłączem do wiosny, a jeśli mnie bardzo "ciśnie", to lepiej zrobić dodatkową studzienkę - oczywiście drożej... W sumie muszę się zastanowić, wodę będę potrzebował w najbliższym czasie głównie do podlewania monolitu po zalaniu, a sąsiad nie ma nic przeciwko aby pożyczyć... dowiedz się w wodociągach czy ty tej dodatkowej studzienki nie musisz mieć na swoim terenie zrobionej, bo u mnie tak sobie zażyczyli i musiałam ją zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.09.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Zawór miałaś pewnie odkręcony. miałam odkręcony i do dziś sie zastanawiam, który orzeł go odkręcił - murarze, dekarze czy elektrycy. no ale to już nieistotne na szczęście Spirea - to straszna kasa za robocizne wychodzi za podjazd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.09.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Dostałam wycenę osobno na położenie kostki (30zł), korytowanie i niwelacja (10zł), wykonanie podbudowy (10zł), obrzeża (30zł/mb), krawęzniki (30zł/mb). a czym się różnią obrzeża od krawężników? czy 18zł/m2 za układanie paneli bez listew to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts