Wojtek62 05.08.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 kapelusik poleca swoje usługi?to moze jakis basenik przydomowy ktoś ma do przetestowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.08.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 wojtek, widzę że ci co zbudowali już domek z satysfakcją wyłapują jak u tych co zaczynają coś nie idzie - pomaga? co za bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.08.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 BK,jakbym chciał Ci dogryźć to zrobilbym to w bardziej dosadny sposób - wierz mi,niech później idzie wszystko dobrze - nie doczytałaś tych słów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.08.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 cóż to za cisza na grupie nastała?w ciągu 5dni zapełniliśmy 6stron i nagle psst..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 05.08.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 tartak od więźby zaproponował mi podbitkę modrzewiową - za 30 zm za metr - to dobrze czy źle (czyli tanio czy drogo?) i czy macie modrzewiowe, sosnowe czy PCV? PCV chyba odpada - co macie u siebie? Bo mi ta podbitka wyszła za ok. 2300 PLN i zastanawiam się czyby nie zamówić już tam podłóg - może jak wezmę z więźbą to może będzie taniej BK, jestem pod wrażeniem tempa prac i planowania. My mamy juz dach ale o podbitce jeszcze nie myśleliśmy (maaamy czaaas... ). Mam nadzieje ze jakos dokumentujecie postępy na budowie i wkrotce pochwalicie sie jakimis zdjęciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.08.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 sezon wakacyjny nastał po żniwach ludziska wrócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.08.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 aka,skomplikowany masz dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.08.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Z tego co widać na obrazku to raczej prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 06.08.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 tartak od więźby zaproponował mi podbitkę modrzewiową - za 30 zm za metr - to dobrze czy źle (czyli tanio czy drogo?) i czy macie modrzewiowe, sosnowe czy PCV? PCV chyba odpada - co macie u siebie? Bo mi ta podbitka wyszła za ok. 2300 PLN i zastanawiam się czyby nie zamówić już tam podłóg - może jak wezmę z więźbą to może będzie taniej BK - ja mam sosnową po 21 zł, cena też zależy od grubości tych desek - nie pamiętam jaką mam, ale mogę to sprawdzić. Nam wyszło na podbitkę ok. 60m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.08.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Witam. BK.Jakiej grubości będziesz miała podbitkę modrzewiową.Ja również będę miał modrzewiową.Na razie nie mam czasu na dokończenie zakładania,mam pilniejsze pracę w wewnątrz(osadzanie drzwi,grzejników,dokończenie ocieplenia z montażem ścianek działowych)Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.08.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Wiech,nie mam pojęcia jakiej grubości podbitka - a chcę zamówić już teraz żeby przyszło razem z transporterm więźby Czy jesteś zadowolony z wykonania instalacji przez pana O? Czy nie było jakichś wpadek? Bo my go poprosiliśmy o przygotowanie bardzo wstępnej oferty - to sobie zapomniał - widocznie jak się budowlańcom nie da zaliczki albo umowy to uważają że nie ma sobie co głowy zawracaćokna daliśmy w dwóch firmach do wyceny też zapomnieli Czy może instalacje robił ci ktoś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.08.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 BK.Pan O ,jak Ci pisałem dopiero będzie mi podłączał kominek jak będę miał wodę (myślę że za miesiąc).Instalacje wykonywałem sam 2 lata temu.Rury doprowadzające i odprowadzające z kominka zakryłem przed tynkami .Naczynie wzbiorcze z przelewem będzie w kotłowni oddalonej od kominka ok. 3m.(za ścianą).Doprowadzenie powietrza pod podłogą.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.08.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 dzięki - jeszcze jedno pytanie - wczoraj szukaliśmy na forum wszystkiego o tym jak doprowadzić poweitrze do reku i kominkaczy POD ławami czy przebijać się między bloczkami fundamentowymi? Czy wypuścić rurę i "obłożyć" ją bloczkami? Wykonawca coś oczywiście zaptroponował ale chcemy najpierw wiedzieć jak robią inniNiewykluczone że fundament będzie lany z gruchy do wysokości gruntu a bloczki nad gruntem - jak wtedy wyprowadzić przepusty na kanalizę, wodę, powietrze do kominka etc?Jak wy zrobiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 06.08.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 ja mam fundament z bloczków, trochę zostawili miejsca, trochę się przebijali tak czy inaczej doprowadzenie powietrza i rury kanalizacyjne musza przechodzić przez fundament w osłonie jeżeli masz fundament lany to każ im zalać tą osłonę od razu albo zostawić otwór na jej umiejscowienie (to drugie chyba lepsze bo i tak dopiero jak kładą kanalizę to zaczynają dokładne pomiar (np. spadków). Nie daj sobie wcisnąć instalacji bez tej rury osłonowej - to jest poważy błąd . Aha wszystkie rury kanalizacyjne, które są zakopane w ziemi czyli to co w podsypce też muszą być pomarańczowe (tylko te mają atest na zastosowanie podziemne zmiany temp. itp.)pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.08.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 BK.Rury doprowadzające do reku i kominka robią i pod fundamentem i w warstwie ocieplenia w podłodze.Do jednych i drugich nie będziesz miała dostępu(chyba że planujesz w szachcie went).Do reku możesz w ścianie o ile nie planujesz wymiennika gruntowego.Doprowadzenie rur i schemat instalacji jest opisany w muratorze nr. 9 z 2000rstr.147.Jeżeli nie masz to mogę Ci go pożyczyć.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 06.08.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Wiech, a może jakiś skan z tego zrobisz i podeślesz? Bo my wczoraj myśleliśmy nad tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 06.08.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 widocznie jak się budowlańcom nie da zaliczki albo umowy to uważają że nie ma sobie co głowy zawracać Mam takie samo wrażenie! Nasze 2 wyceny dachu będą dopiero na jutro! Czekamy już tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 06.08.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 widocznie jak się budowlańcom nie da zaliczki albo umowy to uważają że nie ma sobie co głowy zawracać Mam takie samo wrażenie! Nasze 2 wyceny dachu będą dopiero na jutro! Czekamy już tydzień. nie dalej jak 2 strony temu omawiany był problem wycen jednym się chce innym nie ale prawda jest też taka, że o ile wycena 1m3 cegły jest prosta o tyle zrobienie dobrej wyceny dachu wymaga trochę czasu - nie zapominajcie że jest szczyt sezonu - zwłaszcza wtedy kiedy się podpisuje, że za tyle to a tyle zamierza się ten dach wykonać. Dach to nie je bajka . A jak ktoś ma oddech 10 konkurentów na plecach to czasami odpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.08.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 no właśnie mi wycenę dachu robili 2 dni a okna już 2 tygodnie i ani widu ani słychu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.08.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Kapelusik.Szkice i opis podłączenia reku nie umiem wpisać do komputera.Jestem noga komp.Pracuje na pl Grunwaldzkim i jeżeli jest ktoś zainteresowany tym numerem muratora może odebrać z portierni w godż 8-22.a gdy nie będzie już potrzebny to zwrócić.Kapelusik czy dużo się pomylę jeśli wycenę Twojego dachu zrobiono na 40-50 tyś zł.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts