bacardi 19.09.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Czasem jest ciężej.... U mnie akurat blat kuchenny ma być od razu parapetem w kuchni i jest bodajże zaprojektowany na +0.85 względem 0.00. Mila_Wroc poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.09.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ja tez mam blat kuchenny z parapetem.wysokość szafek kuchennych powinno się dostosowywac do wzrostu domowników, glównie tych starszych, zwlaszcza zeńskiej części - przy wzroście 160cm szafka 85cm bedzie ok, przy wzroście 170cm bedzie zza nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 19.09.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ja tez mam blat kuchenny z parapetem. wysokość szafek kuchennych powinno się dostosowywac do wzrostu domowników, glównie tych starszych, zwlaszcza zeńskiej części - przy wzroście 160cm szafka 85cm bedzie ok, przy wzroście 170cm bedzie zza nisko To że trzeba dopasować do siebie to inna sprawa... My mamy obecnie w kuchni górę blatu na 86cm i osobiście przy 180wzrostu nie widzę żadnego dyskomfortu, powiedziałbym że jest idealnie, więc pewnie kwestia gustu... Natomiast 85 jest u mnie w projekcie oznaczone jako dół parapetu, więc to tez pewna wartość umowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.09.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ja przy wzroście 180cm mam górę blatu na 92cm i jest dla mnie ok.dla Malzy przy wzroscie 167 jest idealnie jak sama mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 19.09.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 prawdę mówiąc, to myślę że 92 też by mi nie robiło większej różnicy...Dlatego też w nowym domu przyjęliśmy sobie wstępnie te projektowe 85 + 4 na blat i mam nadzieję że też będzie OK :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 19.09.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 274cm na gotowo? po otynkowaniu bedziesz mial >270, wiec bedzie ok. okien nie robisz na 86,89 - musisz sobie wytyczyc tzw. P100 ja mam na gotowo w kuchni do parapetu 90cm chyba się trochę zakęciłem tymi wymiarami Pierwsza sprawa - ok robię 12 warst solbetu, po odjęciu tynkowania wyjdzie okolo 272 - mi pasi. Druga sprawa - jeśli pasuje mi blat a 86, to okno mam zrobić na jakieś 81 od podłogi, czyli wychodzi 100 od chudziaka? To jest właśnie to P100? :| Biorąc to pod uwagę jutro muszę się zdeklarować czy chcę 15cm czy 10cm styro w podłodze :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 19.09.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 miloszk P100, to jak podejrzewam po prostu 0 budynku, czyli poziom podłogi na parterze względem którego podaje się wszystkie wymiary.Styro w podłodze zależy chyba głównie od tego czy robisz podłogówkę, jeśli tak to dobrze by chyba dać min. 15 i odpowiednio grubą wylewkę... U mnie jest przewidziane tak 2cm okładzina podłogi7cm posadzka15cm styro czyli chudziak i wieniec ławy fundamentowej jest na -24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 20.09.2012 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 To jest właśnie to P100? Też się zastanawiam kto to wymyślił. Zawsze podawano poziom 0, awykle to rzędna wykończonej podłogi. Uwzględnij jeszcze wysokość wieńca, jeśli jest innej wysokości niż strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.09.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Mam pytanie odnośnie progu. Drzwi zewn. otwierają się nam na zewnątrz. Próg to jest taka metalowa listwa. Montażyści zostawili pod nią miejsce na kafel podłogowy. I teraz tak - załóżmy, że ten próg ma 5 cm szerokości (nie mierzyłam, na oko mówię). Kafelkując wiatrołap, wykończeniowiec podsunął kafel na głębokość ok. 2,5 cm od strony domu. A od strony zewnętrznej próg nadal wisi w powietrzu i boję się, że w końcu ktoś na nim stanie i go złamie lub wygnie. Jak to powinno być wykończone? Kazać wykończeniowcowi dociąć paski z kafli i podkleić od strony zewn? Czy jakiś silikon tam wcisnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.09.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 I jeszcze jedno pytanie: potrzebuję kupić kątowniki ze stali nierdzewnej takie 20x40 mm o gr. 2 mm. W Obi, Casto i LM akurat ten wymiar jest wykupiony do zera Gdzie są jakieś sklepy z takim asortymentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.09.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Pierwsza sprawa - ok robię 12 warst solbetu, po odjęciu tynkowania wyjdzie okolo 272 - mi pasi. Pod wieńcem powinieneś mieć pełną cegłę - 3 warstwy. Na klej musisz liczyć po 3-5mm na warstwę. Przy 10-11 warstwach - zastąpi Ci grubość tynku z naddatkiem. Generalnie nie bałbym się wysokości pomieszczeń 275 a moje 262-264 to jest takie minimum. Jeżeli masz gdziekolwiek jakieś większe naciski - rozważ słupek żelbetowy w tym miejscu. Ja mam problem w łazience, gdzie niedaleko okna oparty jest HEB. Sam HEB ważył około 600kg, a do tego przenosi część obciążenia stropu. Skutkowało to zarysowaniem ściany i niestety płytki pękły, co skończyło się wymianą 1 kolumny płytek. Druga sprawa - jeśli pasuje mi blat a 86, to okno mam zrobić na jakieś 81 od podłogi, czyli wychodzi 100 od chudziaka? To jest właśnie to P100? :| Biorąc to pod uwagę jutro muszę się zdeklarować czy chcę 15cm czy 10cm styro w podłodze :| Ja mam blat na 90cm i to sporo za mało. Przy moim 188cm i blacie 86cm u teściów, próba zmywania kończy się szybkim zmęczeniem, a czasem bólem kręgosłupa, choć w innych przypadkach - nie mam problemów. Są fanatycy styro, którzy dają w podłogę 20cm - tyle co na mury. Po jakiego grzyba, skoro pod podłogą jest +5 stopni a nie -20 jak za murem? Ja wychodziłem z założenia, że 8cm styro pod podłogę zwykłą i 10cm + folia AL pod ogrzewaną. 10cm styro + 6cm betonu (w tym ew. rurki) + 2cm płytki z klejem = 18cm na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.09.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 I jeszcze jedno pytanie: potrzebuję kupić kątowniki ze stali nierdzewnej takie 20x40 mm o gr. 2 mm. W Obi, Casto i LM akurat ten wymiar jest wykupiony do zera Gdzie są jakieś sklepy z takim asortymentem? Zamawiałem kiedyś na Allegro. Chyba we Wrocławiu Jest gdzieś na Śląsku firma, która wysyła dowolne ilości w dowolnych wymiarach. Coś mi tam świta Cromo Stal. Jak nie wygooglasz, to się odezwij i pogrzebię w archiwum, ale spróbuj sama, bo ostatnio nie mam na nic czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.09.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam Szukam kominiarza z uprawnieniami, który zrobi mi odbiór kominiarski w Żórawinie. poproszę o kontakt bo mam telefon do człowieka który już raz u mnie był ale nie odbiera telefonu, a niestety poprzedni odbiór mi się przedawnił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 20.09.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Są fanatycy styro, którzy dają w podłogę 20cm - tyle co na mury. Po jakiego grzyba, skoro pod podłogą jest +5 stopni a nie -20 jak za murem? Ja wychodziłem z założenia, że 8cm styro pod podłogę zwykłą i 10cm + folia AL pod ogrzewaną. 10cm styro + 6cm betonu (w tym ew. rurki) + 2cm płytki z klejem = 18cm na podłogę. głównie chyba dlatego, że jeśli na podłodze jest ogrzewanie to chcemy aby szło tylko w jedną stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.09.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 głównie chyba dlatego, że jeśli na podłodze jest ogrzewanie to chcemy aby szło tylko w jedną stronę... temu kladziesz folie aluminiową - grubośc styro powyzej 10cm jest wg mnie bezsensowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 20.09.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 temu kladziesz folie aluminiową - grubośc styro powyzej 10cm jest wg mnie bezsensowna powiem inaczej, ja bym się zdał tutaj na audyt OZC, skoro z obliczeń wychodzi że warto to trudno mówić inaczej... oczywiście wszystko może być kwestią indywidualną dla danego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.09.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Bacardi, jest parę takich kwestii budowlanych, co do których nie będzie na grupie konsensusu jak już ktoś "uwierzył w jedynie słuszne" rozwiązanie, ktore u siebie zastosował, to przy tej wierze pozostanie i szkoda się bawić w argumentowanie. my wierzymy w pompę ciepła, gruby styropian i wentylację mechaniczną - i nasza racja jest najższa niż ichsza na szczęście forum póki co zapewnia wolność poglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.09.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Bacardi, jest parę takich kwestii budowlanych, co do których nie będzie na grupie konsensusu jak już ktoś "uwierzył w jedynie słuszne" rozwiązanie, ktore u siebie zastosował, to przy tej wierze pozostanie i szkoda się bawić w argumentowanie. my wierzymy w pompę ciepła, gruby styropian i wentylację mechaniczną - i nasza racja jest najższa niż ichsza na szczęście forum póki co zapewnia wolność poglądów. czy ktos Cię z grupowiczów odżegnywał od pompy ciepla, WM??? Masz kase na to rób sobie co chcesz. Robienie z ludzi twardoglowych i nieprzejednanych w swoich pogladach jest chwytem ponizej pasa. nie kazdy dom musi byc z zalożenia pasywny - bo inaczej nie rozumiem np. 30cm styro w podlodze i na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 20.09.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 jak pisałem w kwestii ocieplenia wszystko zależy IMHO od budynku, założeń i wyników obliczeń. Ale nie można powiedzieć, że ponad 10cm to przesada, gdyż dla większości nowych dobrze ocieplonych budynków tak raczej nie będzie,a nikt za pare lat nie będzie skuwał podłogówki aby dołożyć ocieplenia...w tematach PCi i WM nie podejmuję się dyskusji, bo są to bardzo indywidualne i złożone wybory :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 20.09.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Zadzwonić o tej godzinie nie zadzwonie ale może wiecie. Jak jest z betonem w sobotę ??? Czy można zamówić na godzinę np 15?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts