Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Blacha pewnie jest jednym z tańszych rozwiązań i łatwiejszych w dobraniu koloru, ale nie do każdej elewacji się nadaje (stylistycznie) i "tupop białych mew" (deszczu, gradu, gołębi, itp.) jest wkurzający.

Zapomniałaś o parapetowych płytkach glazurowanych czy klinkierowych.

U mnie jest murowany z cegieł klinkierowych i raz, że unikalny, a dwa że nic lepiej nie pasowało do naszego domku stylistycznie. Nic się nie brudzi, kurzu nie widać, nic nie odpada czy kruszy, nic nie stuka. Jedynie w cenie - nie podam dokładnie, bo to była część prac klinkierowych - jest dość kosztowny. Pewnie grubo ponad 300zł za szt 1.5m okna.

Dzięki Frankai, to faktycznie spora kwota :( U nas chyba jednak nie do końca klinkier pasuje, chyba, ze jest coś takiego jak "nowoczesny, kanciasty" klinkier ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Frankai, to faktycznie spora kwota :( U nas chyba jednak nie do końca klinkier pasuje, chyba, ze jest coś takiego jak "nowoczesny, kanciasty" klinkier ;)

Hmmm... a który nie jest kanciasty? Nowoczesny klinkier to mi się raczej by skojarzył z jakimś niestandardowym kolorem. Tak czy owak - u mnie wygląda to tak:

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/ZFront9111/454188789_XUGkp-S.jpg

Aha - zapomniałem o najważniejszym - jak parapet ma się trzymać !!!??? Takiego jak u mnie to na styropianie się nie da oprzeć ;)

Frankai, no jak jest kanciasty, jak jest zaokrąglony? ;)

U mnie właśnie na styropianie ma się trzymać, bo okna wystawione poza linię muru, to chyba wybór mi się zawęża...

Mój zaokrąglony? :o Przecież to jest ścięcie pod kątem 45 stopni !!!

Przy styropianie takiego parapetu się nie da zrobić, bo raz że trzeba by go mocno podeprzeć, a dwa że nie byłoby w tym miejscu ocieplenia.

z tym hałasem na blaszanych parapetach to bym nie przesadzała. przy naszych trzyszybowych oknach to właśnie dobrze, że czasem coś o blachę ciuchutko zabębni, bo inaczej byśmy nie zauważyli, że pada - a warto wiedzieć, że na przykład nie muszę na rano planować podlewania świeżo wsadzonego żywopłotu ;)

Ellaj - współczuję jazdy z dachowcem - ten pan mnie też wystawił, ale na dużo wcześniejszym etapie z niego zrezygnowałam (miał przyjechać zrobic wycenę i się ne pojawił). :(

Ja mam może jakieś dziwne wyobrażenie o swoim biznesie, ale naprawdę nie rozumiem, dlaczego ludzie tak robią. Zauważyłam, że to jakieś nagminne zjawisko, nie tylko u dachowców... Jeszcze jest drugi etap - przyjechanie na oględziny i nie wysłanie wyceny (taki sposób na przekazanie informacji "ja się tego nie podejmę")... :mad:

Współczuję ellaj... W ogóle dobrego dachowca to ze świecą...

W Mega1000 w Oławie.

Mnie wkurzyli w tym Mega1000, przyjęli zlecenie, obiecali termin (wcześniej niby sprawdzili w fabryce), wzięli kasę, a potem babka zadzwoniła, że styro będzie najwcześniej za 2 tygodnie bo teraz sezon jest... :mad: Potem babka nie odbierała telefonu, dopiero jak z innego numeru się dodzwoniliśmy, to łaskawie obiecała zwrócić pieniądze.

Witam,

chciałabym podpytać gdzie kupowaliście styro do ociepleń - dachu i ścian?

Przez allegro - jesbud z okolic Łodzi. http://allegro.pl/sklep/12098483_jesbud

Ze Swisspora byłam zadowolona. Z Termorganiki już nie, bo była powyginana, ale oczywiście wszystko w normie, więc reklamacji nie uwzględnili.

Witam,

czy możecie polecić sprawdzone sklepy z Wrocławia lub okolic, w których zamawialiście białe kuchnie robione na wymiar?

Zależy jaki przedział cenowy Cię interesuje i jak duża to ma być kuchnia.

Ostatnio robiliśmy rozeznanie w meblach i jak chce się taniej to niestety trzeba poza Wrocław uderzać.

z tym hałasem na blaszanych parapetach to bym nie przesadzała. przy naszych trzyszybowych oknach to właśnie dobrze, że czasem coś o blachę ciuchutko zabębni, bo inaczej byśmy nie zauważyli, że pada - a warto wiedzieć, że na przykład nie muszę na rano planować podlewania świeżo wsadzonego żywopłotu ;)

Jasny gwint - strasznie skomplikowane masz algorytmy przygotowania podlewania. A jak będzie padać tak, że nie zabębni?

Ja tam źle się czuję, jeżeli nie wyjdę na dwór. Oceny wilgotności podłoża wolę dokonać palcem wetkniętym w glebę.

Witam Grupę Wrocławską,

Przymierzam się do startu z budową na wiosnę przyszłego roku i w związku z tym szukam dobrego kierownika budowy. Czy możecie mi kogoś polecić? Podać stawki? Jeśli by się udało to chciałbym sprawę w miarę szybko załatwić, aby kierownik wpisał się do dziennika budowy już teraz co ułatwi staranie o kredyt. Aha, budowa w Długołęce, jeśli to ma znaczenie. Pozwolenie na budowę jest.

pozdrawiam

btheb

Witam Grupę Wrocławską,

Przymierzam się do startu z budową na wiosnę przyszłego roku i w związku z tym szukam dobrego kierownika budowy. Czy możecie mi kogoś polecić? Podać stawki? Jeśli by się udało to chciałbym sprawę w miarę szybko załatwić, aby kierownik wpisał się do dziennika budowy już teraz co ułatwi staranie o kredyt. Aha, budowa w Długołęce, jeśli to ma znaczenie. Pozwolenie na budowę jest.

pozdrawiam

btheb

A to wpis kierownika do dziennika coś daje? My składaliśmy wniosek z pustym dziennikiem podbitym tylko przez urząd...