Frankai 13.10.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 tak, a mnie jeszcze "tanie państwo" odbierze koszty uzyskania i ... :bash:dobrze, że już mam kredyt, bo chyba lada moment stracę zdolność kredytową Słyszałem fragment przemówienia naszego "kochanego" premiera. Może mi się coś wydawało, ale odebrałem pewne słowa, jako chęć podniesienia składek samozatrudnionym, żeby płacili takie składki jak etatowcy. Nie myślałem, że z niego taki związkowiec. Po jaką cholerę człowiek ma się męczyć z prowadzeniem działalności, jak i tak go ograbią. Lepiej być biernym pracownikiem etatowym. Obawiam się jednak, że nasze społeczeństwo dalej nie przejrzy na oczy i będzie wybierało między samymi tajnymi komunistami i co najwyżej jawnymi socjalistami, mimo że dużo osób deklaruje poglądy kapitalistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.10.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 kontrakty np lekarzy na poziomie 10tys miesięcznie to tez jest forma samozatrudnienia. Jednoczesnie kazdy z nich płaci minimalną składkę ZUS, na poziomie składki odprowadzanej przez pracodawcę za salową czy pielęgniarza - i to jest chore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 13.10.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Mam pytanie: czy stosowaliście/planujecie zastosować listwy przyokienne przy robieniu elewacji? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 13.10.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 kontrakty np lekarzy na poziomie 10tys miesięcznie to tez jest forma samozatrudnienia. Jednoczesnie kazdy z nich płaci minimalną składkę ZUS, na poziomie składki odprowadzanej przez pracodawcę za salową czy pielęgniarza - i to jest chore. Do tego dolicz podatek, VAT, brak urlopu płatnego i tym podobne atrakcje i z 10tys. robi się dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.10.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Do tego dolicz podatek, VAT, brak urlopu płatnego i tym podobne atrakcje i z 10tys. robi się dużo mniej. jestem przekonany, że 98% osób na umowach smieciowych:bye:, chętnie poszłoby na kontrakty:), mimo tych wszystkich atrakcji - daj po 5tys kontrakt:)y zamiast 1000zł na umowe o dzieło.. Przegięcie to zatrudnianie sprzataczki na jednodniowych umowach-zleceniach:jawdrop: poza tym nie słyszałem o kontraktach na Vacie, ale ja juz długo poza polskimi przepisami:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 13.10.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 jestem przekonany, że 98% osób na umowach smieciowych:bye:, chętnie poszłoby na kontrakty:), mimo tych wszystkich atrakcji - daj po 5tys kontrakt:)y zamiast 1000zł na umowe o dzieło.. Przegięcie to zatrudnianie sprzataczki na jednodniowych umowach-zleceniach:jawdrop: poza tym nie słyszałem o kontraktach na Vacie, ale ja juz długo poza polskimi przepisami:rolleyes: A ja słyszałem, bo na takim jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.10.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 A ja słyszałem, bo na takim jestem... to z vat-u rozliczasz z różnicy między należnym a naliczonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 13.10.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 to z vat-u rozliczasz z różnicy między należnym a naliczonym tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.10.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Obawiam się jednak, że nasze społeczeństwo dalej nie przejrzy na oczy i będzie wybierało między samymi tajnymi komunistami i co najwyżej jawnymi socjalistami, mimo że dużo osób deklaruje poglądy kapitalistyczne. Niestety trzeba wybierać pośród już wybranych - taką mamy chorą ordynację Pojawiło się jednak światełko w tym tunelu: http://www.zmieleni.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.10.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 kontrakty np lekarzy na poziomie 10tys miesięcznie to tez jest forma samozatrudnienia. Jednoczesnie kazdy z nich płaci minimalną składkę ZUS, na poziomie składki odprowadzanej przez pracodawcę za salową czy pielęgniarza - i to jest chore. Kolega ma wadę "wzroku", że nie widzi gdzie jest problem? To małe audiotele - na Twojej ulicy pojawia się złodziej. Co robisz? a) Pilnujesz by kradł równo. b) Pilnujesz by kradł proporcjonalnie. c) Starasz mu się przeszkodzić. Ta składka ZUS... Wspaniałe konta emerytalne na życie pod palmami... Miało być fifty-fity... Nie było... W imię Twojego dobra - zabrano większość tego, bo niby trzeba płacić odsetki od zadłużenia. A po co się wysilać, jak można powiedzieć, że rząd (ZUS) potrzyma Twoją kasę. Jasne że potrzyma. Podniesie wiek emerytalny, bo tak długo żyjesz, że zanudziłbyś się na emeryturze, a poza tym - nie masz 10 dzieci, więc Twoja wina. Potem zmniejszą współczynniki, znowu podniosą wiek. I zobaczysz kasę z ZUS jak świnia niebo. No chyba, że Ci tramwaj utnie obie nogi, to po czwartej próbie otrzymania renty stałej, jak lekarz napisze (zdarzenie z Krakowa), że "u...o ci obie nogi i już k...a nie odrosną", może coś dostaniesz. Ja jestem na samozatrudnieniu. Płacę minimalną, więc wylegiwać się nie będę, bo nikt mi nie zapłaci chorobowego na odpowiednio wysokim poziomie. Aha - siedzę w biurze. Przyjechałem tu po 3-dniowej delegacji wczoraj!!! Przespałem się 3 godziny na krześle i dziobię ofertę. Dziecko do mnie dzwoni i pyta, kiedy przyjadę, żona obrażona, a w tym czasie jakieś cwaniaczki obracają kolejną flaszkę, a 3 miliony etatowców ogląda sobie kolejny odcinek "M jak mafia" czy innych bzdur. Jako że ja oglądam TV około 0.5 dziennie, to ktoś za mnie te pozostałe 4 godziny musi odbębnić (razem bidulek musi siedzieć 8.5 godziny, więc to nie będzie nikt samozatrudniony). A tak na marginesie - to ja tu siedzę przez etatowców, których trzeba pilnować i za rączkę prowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 13.10.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 mawiają, że jeśli manager się nie wyrabia i siedzi po godzinach, to jest źle zorganizowany:-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.10.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 mawiają, że jeśli manager się nie wyrabia i siedzi po godzinach, to jest źle zorganizowany:-? Nie ma jak mądrości ludowe i wiara, że są prawdziwe Tudzież przekonanie o łatwości bycia sędzią. Nie chce mi się tłumaczyć i wdawać w szczegóły, ale na dzisiaj szef zapowiedział jatkę. Na szczęście sam nie tylko bierze udział w procesie, ale wręcz wymagał ode mnie podzielenia się robotą z innymi. Doskonale więc jest w stanie ocenić działania i zaniedbania. Jak na ironię - to akurat było w miarę proste zadanie w odróżnieniu od wcześniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.10.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Mam pytanie: czy stosowaliście/planujecie zastosować listwy przyokienne przy robieniu elewacji? Warto? tak, taką podobną do tej,którą masz od środka przy tynkach wewnętrznych, tyle że z siatką. i żeby podsycić naszą fajną dysksuję - ja mieszkam na wsi, więc mało rzeczy mnie tak wkurza, jak rolnicy, którzy nie płacą podatku dochodowego, VATu, ZUS na poziomie śmiechu wartym itp. a dodatkowo trafia mnie szlag, że są to "rolnicy", którzy mają gospodarstwa na setki hektarów i dzierżawią od agencjji mienia rolnego poniemiecki pałac, nad dachu którego pod ich "opieką" wyrosły już piękne brzozy. de facto nie są to gospodarstwa, tylko ogromne, doskonale zorganizowane i prosperujące przedsiębiorstwa. też bym prosperowała, jakbym miała takie udogodnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 15.10.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Tatarak, a te listwy łączą się z klejem do siatki czy ze strukturą? Bo u mnie to będą 2 osobne etapy i nie wiem, czy już teraz to montować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.10.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 mawiają, że jeśli manager się nie wyrabia i siedzi po godzinach, to jest źle zorganizowany:-? Frankai nalezy do tych, co wychodzą z zalożenia, ze tylko On potrafi wszystko zrobić tak jak nalezy:). więc woli zrobic wszystko od początku niz później 2x tyle czasu poświęcić na poprawianie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 15.10.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Frankai nalezy do tych, co wychodzą z zalożenia, ze tylko On potrafi wszystko zrobić tak jak nalezy:). więc woli zrobic wszystko od początku niz później 2x tyle czasu poświęcić na poprawianie;) To najkrótsza droga do pracoholizmu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.10.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 To najkrótsza droga do pracoholizmu... taka natura pedanta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 15.10.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Ja jestem na samozatrudnieniu. Płacę minimalną, więc wylegiwać się nie będę, bo nikt mi nie zapłaci chorobowego na odpowiednio wysokim poziomie. Aha - siedzę w biurze. Przyjechałem tu po 3-dniowej delegacji wczoraj!!! Przespałem się 3 godziny na krześle i dziobię ofertę. Dziecko do mnie dzwoni i pyta, kiedy przyjadę, żona obrażona, a w tym czasie jakieś cwaniaczki obracają kolejną flaszkę, a 3 miliony etatowców ogląda sobie kolejny odcinek "M jak mafia" czy innych bzdur. Jako że ja oglądam TV około 0.5 dziennie, to ktoś za mnie te pozostałe 4 godziny musi odbębnić (razem bidulek musi siedzieć 8.5 godziny, więc to nie będzie nikt samozatrudniony). Wiem o czym piszesz. Niech to będzie wytłumaczenie mojego ostatniego zapomnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.10.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Frankai nalezy do tych, co wychodzą z zalożenia, ze tylko On potrafi wszystko zrobić tak jak nalezy:). więc woli zrobic wszystko od początku niz później 2x tyle czasu poświęcić na poprawianie;) Najgorsze, że to się potwierdza Co ciekawe - pewne rzeczy wydają mi się proste i oczywiste, ale okazuje się, że takie nie są - na szczęście dla nas - nawet dla firm większych i potencjalnie bardziej doświadczonych. W szoku byłem jak 3 naszych największych konkurentów wyleciało z przetargu na etapie wniosku (papierków). Pracoholikiem to niestety już jestem. Tylko leczenie ma słabe rokowanie, kiedy nie ma wsparcia Kolejna próba będzie. Na podstawie tabelki, którą opracowałem już ponad rok. Temu. Teraz będzie wpisana odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 15.10.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Ja pracuje na pełnym etacie wcześniej przez 2 lata prowadziłam własną działalność bez szczególnego sukcesu). Może to kwestia branży, ale czasem nie mam czasu herbaty sobie zrobić w pracy. Przy zakończeniu roku zdarzało się, że wracałam do domu o 22.00 wcześniej wysłuchując płaczu córki w telefonie. Nie wiem nawet, że "M jak mafia" jeszcze leci w TV. Nie cierpię na nadmiar czasu, nie czuję "że spijam śmietankę" tym, którzy pracują na samozatrudnieniu. Taki rodzaj zatrudnienia wybrałam tak samo jak Ci, którzy się prowadzą własną działalność, w każdej chwili przy odrobinie wysiłku można to zmienić, nie wiem czemu ma służyć gloryfikowanie jednej formy zatrudnienia lub drugiej Czy ktoś jeszcze stosował listwy przyokienne zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts