Mila_Wroc 18.10.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Spirea, a podeślesz mi namiar na priv? Moze teraz tez ma ten ktos niezła cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.10.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 ja w ub r płaciłam za projekt przyłączy wod i kan ok 600 z uzgodnieniami włącznie, ale nie mam namiarów na projektanta, bo pośredniczył w sprawie człowiek z zgk. może spytaj w swojej spółce komunalnej, czy nie mają kogoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 18.10.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 oj to widzę ze byłam o krok od przepłacenia :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 18.10.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Sprawdzcie, za ile zrobi projekt pan Bartek (nie pamietam nazwiska) pod nr 502355648. Projekty przylacza kanalizacji i gazu kosztowaly mnie bodajze 500zl. Ale blagam, dajcie mi jakis namiar na ekipe, ktora mi rowno polozy styrodur na scianie piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 18.10.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Sprawdzcie, za ile zrobi projekt pan Bartek (nie pamietam nazwiska) pod nr 502355648. Projekty przylacza kanalizacji i gazu kosztowaly mnie bodajze 500zl. Ale blagam, dajcie mi jakis namiar na ekipe, ktora mi rowno polozy styrodur na scianie piwnicy. Olleo, w której części Wrocławia/okolic budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 18.10.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 ogrzewanie na prąd? ale jakie - grzejniki konwektorowe, podlogowka elektryczna. a Ty jaki dom budujesz? parter - piętro - nieużytkowe poddasze? czy parter - uzytkowe poddasze? grunt 10cm to takie minimum welna na poddaszu to rozumiem jako ocieplenie dachu od wewnątrz? rozważam grzejniki akumulacyjne, dom to parterówka z możliwością adaptacji poddasza, wełna tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 18.10.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Olleo, w której części Wrocławia/okolic budujesz? Brochów. Mam do oblepienia zaledwie ok. 40m2, ale nierownej sciany z kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 18.10.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Z***y jak na mój gust to chyba zdecydowanie za słabe to ocieplenie do planowanego ogrzewania. Przy elektrycznym docieplenie raczej szybko się zwróci, poza tym dobrze by chyba było, aby dało się wykorzystać drugą taryfę, więc budynek musi trzymać ciepło. Ja bym proponował z 15-20cm w podłogę, z 20 a mury i 30 wełny w dach - ale to moja laicka opinia :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.10.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 znaczy się - dawno sie z nikim nie przekomarzałeś? No jasne Podejrzewam, że wiem o którą warstwę Ci chodzi i mam odmienne zdanie. Inna sprawa, że u siebie też nie dałem tak jak to planowałem, tylko posłuchałem kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 18.10.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 ile za projekt przyłacza wodno-kanalizacyjnego to dobra cena? Bo mam ofertę na 950 zł i nie wiem czy to niższa czy wyższa półka, czy szukać kogos jeszcze do tego projektu czy brać te 950 zł. ? Ile Wy płaciliście? Kogos polecacie? Ja płaciłem 500 za projekt wody w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 19.10.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Witajcie. Zauważyłem że kilka osób z forum korzystało z usług 'okiennych' firmy Bau-Man z Oleśnicy. Wszyscy zadowoleni? Czy coś trzeba dopilnować z większą starannością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.10.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Brochów. Mam do oblepienia zaledwie ok. 40m2, ale nierownej sciany z kamienia. no to trochę nie w rejonie, bo wykonawca, którego czasem proszę o tego typu drobne usługi jest z okolic Dobrzykowic, więc miałby troche daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.10.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Z***y jak na mój gust to chyba zdecydowanie za słabe to ocieplenie do planowanego ogrzewania. Przy elektrycznym docieplenie raczej szybko się zwróci, poza tym dobrze by chyba było, aby dało się wykorzystać drugą taryfę, więc budynek musi trzymać ciepło. Ja bym proponował z 15-20cm w podłogę, z 20 a mury i 30 wełny w dach - ale to moja laicka opinia :] Też mi się tak wydaje, ale w dach dałbym z 40-50 cm jeśli jest taka możliwość bo tamtędy ucieka najwięcej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.10.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Też mi się tak wydaje, ale w dach dałbym z 40-50 cm jeśli jest taka możliwość bo tamtędy ucieka najwięcej ciepła. a jakie k wełny masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.10.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Też mi się tak wydaje, ale w dach dałbym z 40-50 cm jeśli jest taka możliwość bo tamtędy ucieka najwięcej ciepła. SUSPENSER - czy Ty nie zmieniłeś pracy na sprzedawcę ociepleń? Ludzie wkładają 20cm (15+5) nie patrząc co wpychają. Bardziej światli dają tyle dobrej wełny lub 25 cm pierwszej lepszej. Wrażliwi 30cm. Skąd pomysł na 40-50cm? Dobrze wiesz jak wygląda wykres rezystancji cieplnej i że każdy dodatkowy cm na początku daje spore oszczędności, ale im grubsza przegroda, tym mniej oszczędności na tym cm, a jego koszt rośnie (dodatkowe stelaże). To mi już trochę pachnie paranoją. Nie studiowałem domów pasywnych, ale pierwszy raz czytam o takich parametrach. Nawet Lakusz, który póki co jako jedyny robił termos z naszej grupy, nie podawał takich liczb. Inwestując tyle w dach, trzeba by znaleźć jeszcze inne elementy równie oszczędne, a takich okien to chyba nie ma. Nie wiem jak skuteczny jest odzysk przy pomocy WM+PC. Moim zdaniem - wszystko do siebie musi pasować. Swego czasu na forum, podawał ktoś sposób jak za jakieś śmieszne pieniądze zrobić elektrownię wiatrową. Było to na zasadzie sklejki, drutu miedzianego, kleju i kątownika ze złomowiska. Wiatraczek choć niewielki dawał 500-1000W. Nie lepiej zainwestować ciut więcej i wrzucić sobie grzałkę w obwód c.o.? Jak sobie wyobrażę moje pomieszczenia na poddaszu, jeżeli doczepiłbym 30cm (mam 20 cm bardzo ciepłej wełny)... Brrrrrr... Klitki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 19.10.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Frankai ale skoro to parterówka, to można spokojnie zasypać 40-50cm granulatu :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.10.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Frankai ale skoro to parterówka, to można spokojnie zasypać 40-50cm granulatu :] Trochę nie bardzo: dom to parterówka z możliwością adaptacji poddasza bo po zasypaniu granulatu nie będzie już możliwości adaptacji. Zresztą po zainstalowaniu 50cm wełny - też sobie nie wyobrażam. No chyba że jeden pokoik, bo jak mniemam - "parterówka z możliwością", nie ma zbyt wysokiego dachu. Tak na marginesie - jak będę na emeryturze, to może sobie pobuduję jaką pasywną parterówkę dla dwojga staruszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Niektórzy nie planują adaptacji poddasza :] Ja mam 40cm wełny ułożonej w dwóch warstwach (nad parterem, na stelażu sufitu podwieszanego i na wiązarach). Reszta domu odpowiednio. Rachunek za gaz w zimie 300 złotych na miesiąc przy 24 stopniach w domu. Nie studiowałem domów pasywnych, ale pierwszy raz czytam o takich parametrach. Nawet Lakusz, który póki co jako jedyny robił termos z naszej grupy, nie podawał takich liczb.. no to poczytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 19.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 no to trochę nie w rejonie, bo wykonawca, którego czasem proszę o tego typu drobne usługi jest z okolic Dobrzykowic, więc miałby troche daleko bez przesady, az tak daleko nie jest. To nie Karpacz, jeno poludnie Wroclawia. A dobrze robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.10.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Niektórzy nie planują adaptacji poddasza :] Ja mam 40cm wełny ułożonej w dwóch warstwach (nad parterem, na stelażu sufitu podwieszanego i na wiązarach). masz łącznie 40cm czy nad parterem 40cm i na wiązarach 40cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts