Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

nie mogę wykluczyć, ale po 3 sezonach w mieszkaniu, gdzie zimą nie dało się zrobić więcej niż 20 stopni, czułam ochotę rozgrzewania wszystkiego do nieprzytomności. ;) W tym roku chyba wrócimy do normalności, bo mój mąż odmówi przebywania pod tym samym dachem.

I wcale bym mu się nie dziwił. Ja już dawno wszcząłbym akcję protestacyjną. Skończyłoby się na kompromisie: w gabinecie - robię sobie temperaturę jak mi wygodnie (pewnie wyłączony grzejnik), w sypialni podobnie i jak za zimno to ja robię jako grzejnik http://autokacik.pl/images/graemlins/devil.gif, a łazience mi by nie przeszkadzało, a w pozostałych pomieszczeniach bym się nie pojawiał (co zapewne skłoniłoby do obniżenia temperatury). Syn z pewnością stanąłby po mojej stronie ;)

Mówiąc poważniej - ze względów zdrowotnych, zwłaszcza dla syna, temperatura 24 stopnie jest nieakceptowalna.

Aha - podłogówka wzmacnia cieplne odczucia. W sumie to nie mam termometru, więc może nie mam nawet 20 stopni póki co.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Rozgryzał ktoś temat kominka ? Dokładnie chodzi mi o sam wkład, w miarę duży żeby nie zginął w salonie, myślałem o paronamicznym, ale wygląda że mają mało kW.

Oczywiście bez płaszcza wodnego, tylko dolot powietrza i szyba tylko od frontu.

Najpierw sobie odpowiedz, czy chodzi Ci o romantyczny wieczór, czy o ogrzewanie. Jeżeli to pierwsze - duża szyba wskazana. Jeżeli to drugie - a skoro szukasz kW - to chyba to drugie, to szyba nie powinna być wielka.

Dolot - mój kominkarz radził mi doprowadzić dodatkowe powietrze pod kominek i nie przejmować się, czy pójdzie na spalanie czy na pokoje. Co innego jak ktoś ma zintegrowaną wentylację mechniczną, bo to mogłoby chyba zaburzać mu sterowanie.

Kiedyś mało producentów miało dolot powietrza z zewnątrz. Praktycznie tylko Jotul i Spatherm. Teraz jest już sporo, a nie śledzę.

Dużo kW = duża masa i duże żebrowania na korpusie.

Mi kominkarz zainstalował Fonte Flemme czy jakoś tak. No ale to było daaaawno temu. Był jednym z nielicznych wykonawców, który wiedział co robi i którego szczerze polecam. Jedną z zalet była szyba pyrolityczna (zabrudzenia spopielają się).

...

Dolot - mój kominkarz radził mi doprowadzić dodatkowe powietrze pod kominek i nie przejmować się, czy pójdzie na spalanie czy na pokoje. Co innego jak ktoś ma zintegrowaną wentylację mechniczną, bo to mogłoby chyba zaburzać mu sterowanie.

...

Jeśli WM to tylko z zamkniętą komora spalania i dodatkowym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz...

Jeszcze mi napiszcie z Madaleine, że z OZC wychodzi 20cm w mury i w podłogę po równo, to mnie to tak osłupi, że chyba odszukam wzory i sam policzę. Jak za ścianą jest -20 a po podłogą +5 (przy ocieplonych fundamentach, bo przy nie ocieplonych, to z brzegu może być mały minus)

Też mnie to zdziwiło, że tyle samo w ściany co w podłogę, bo to bez sensu i z OZC nie może to wynikać.

Linki nie podam, bo nie zachowałem. Trzeba by wygooglać.

Zdziwiłbyś się ile daje wyniesienie wiatraczka ponad linię dachów i drzew.

Wiem jaka to różnica - czułem to wychodząc na dach oraz innym razem latając samolotem ultralekkim.

Ja tam mam akurat na podłodze nieco mniej niż na murach, ale pamiętajcie, że na podłodze ciężko będzie w przyszłości coś dołożyć...

Raczej słaby powód do przepłacania :p Co najwyżej wpływa na psychikę inwestora. Może tłumić wyrzuty sumienia inwestora, że przesadził w podłodze. Może też go wewnętrznie tłumaczyć, że robi już termosik, a na zewnątrz jeszcze zawsze zdąży dołożyć. Koszt wykończenia elewacji jest chyba na tyle duży, że tym bardziej nie będzie się opłacało dokładać czegoś - vide obliczenia Madaleine, że nie opłaca się jej dodawać 5cm więcej, bo się nie zwróci w założonym okresie. A co dopiero po dodaniu kosztu elewacji. Moim zdaniem albo-albo. Albo przeinwestować po całości równo, ale robić "na dziś" wszędzie.

I nie żebym był przeciwko domom pasywnym, ekologii, itd. Jestem jak najbardziej "ZA". I sam pewnie teraz bym dawał z 15cm pod podłogę, 30cm na ściany i 40 w dach, ale najpierw bym sobie to skalkulował.

Podrzuć link do tej elektrowni wiatrowej bo zainteresowałeś mnie tematem - często u mnie wieje i mam do wykorzystania niemalże płaski dach na sporej wiacie o solidnej konstrukcji.

Coś mi po głowie chodzi, że tamten link został wklejony przez SMOKa. Być może coś ciekawego znajdziesz na wątku o Przydomowej elektrowni wiatrowej lub Idei domu autonomicznego. To na początek, a potem cała sieć czeka ;)

PS. Zawodowo to ja po drugiej stronie stoję - jak taką energię odbierać od setek tysięcy wytwórców, żeby sieć nie klękała ;)

nie mogę wykluczyć, ale po 3 sezonach w mieszkaniu, gdzie zimą nie dało się zrobić więcej niż 20 stopni, czułam ochotę rozgrzewania wszystkiego do nieprzytomności. ;) W tym roku chyba wrócimy do normalności, bo mój mąż odmówi przebywania pod tym samym dachem.

rozumiem :) my w starym domu mieliśmy niesterowalne ogrzewanie - było albo gorąco albo zimno, więc jak teraz mam stałą temperaturę, to jestem przeszczęśliwa :)

u nas ogrzewanie włączamy raz na tydzień, bo jednak ciągle się dużo wietrzy (jak na przykład wpadną ślusarze lub drzwi się montują, to cały dzień dom otwarty). a poza tym czekam na nowy sterownik do WM, więc went nie uruchomiona, tylko otwieramy okna :(

Spokojnie - przecież oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Moim zdaniem wszystko zależy od danego projektu: jaki duży wiatrołap, jakie są w nim kąty i "kąty", jaki duży podest i jakie ma zadaszenie.

Tatarak - zapraszam do mnie na wizję.

ja mam wizję u siebie :) w mieszkaniu we wrocku miałam drzwi otwierane na zewn, w poprzednim domu - do środka i teraz znowu na zewnątrz. każdy ma swoje priorytety - dla mnie drzwi otwierane do środka są bez sensu od początku do końca :)

Frankai, odpowiem wieczorem.

A tymczasem - czy podzielicie się namiarem na taniego kominiarza, który dokona sprawdzenia przeglądów kominowych i je przeczyści? do kominka (vel kozy).

Jakie są stawki w ogóle? jeden kominiarz krzyknął mi 150, na stronie kominiarczyka widzę 120 - ale oni chyba raczej drodzy byli (?)

no niech mnie ktoś uszczypnie! a zrobiłbyś sobie teraz WM? :D

No bidulko - chyba będzie bolało :rolleyes: Pewnie tak. Problem jeden to style wnętrz i brak miejsc na kanały. Problem drugi to ta alergia syna i musiałbym się szkolić z filtrów i czyszczenia, coby kurze i pleśnie minimalizować. Aczkolwiek skoro drugie badanie - szersze - pokazało alergię na pyłki, to pewnie WM by mu raczej pomogła nie zaszkodziła. Ja przede wszystkim marzę o klimie ;)

Zaszokowaliście mnie tym reku, że odzysk idzie na prąd, czyli... centralka nikgdy się nie zwróci. Słabe to ;) No i ten GWC musiałby być.

W domku parterowym na starość będzie klima.

no niech mnie ktoś uszczypnie! a zrobiłbyś sobie teraz WM? :D

No bidulko - chyba będzie bolało :rolleyes: Pewnie tak. Problem jeden to style wnętrz i brak miejsc na kanały. Problem drugi to ta alergia syna i musiałbym się szkolić z filtrów i czyszczenia, coby kurze i pleśnie minimalizować. Aczkolwiek skoro drugie badanie - szersze - pokazało alergię na pyłki, to pewnie WM by mu raczej pomogła nie zaszkodziła. Ja przede wszystkim marzę o klimie ;)

Zaszokowaliście mnie tym reku, że odzysk idzie na prąd, czyli... centralka nikgdy się nie zwróci. Słabe to ;) No i ten GWC musiałby być.

W domku parterowym na starość będzie klima.

jeśli dasz papę, to pamiętaj że nie może mieć kontaktu z styro co jest nieco problematyczne w wykonaniu...

czyli lepiej plast papę?

Bo to papa i to papa (przynajmneij w nazwie) wiec juz sama nie wiem..

KierBud mówi że plast papę ale grubsza,

wykonawca ze tę termozgrzewalną by wolał

a ja nie wiem co wolę - co lepsze..

Ja tam mam akurat na podłodze nieco mniej niż na murach, ale pamiętajcie, że na podłodze ciężko będzie w przyszłości coś dołożyć...

Da się dołożyć podobnie jak na elewację tj. kosztownie, ale się da.

Można nawet podłogówkę dołożyć - link:

http://pl.capricorn.pl/catalog/products/1429

Coś mi po głowie chodzi, że tamten link został wklejony przez SMOKa. Być może coś ciekawego znajdziesz na wątku o Przydomowej elektrowni wiatrowej lub Idei domu autonomicznego. To na początek, a potem cała sieć czeka ;)

PS. Zawodowo to ja po drugiej stronie stoję - jak taką energię odbierać od setek tysięcy wytwórców, żeby sieć nie klękała ;)

Dzięki :)

Jak wytwórcy będą sprytni [a rząd nie wprowadzi nowych przepisów] to nie będą jej oddawać tylko sobie wykorzystają w oddzielnych obwodach do zasilania prądożernych urządzeń [lodówka, PC] lub podłączą źródło do grzałki w układzie CO bez kosztownych konwerterów, akumulatorów itp.

czyli lepiej plast papę?

Bo to papa i to papa (przynajmneij w nazwie) wiec juz sama nie wiem..

KierBud mówi że plast papę ale grubsza,

wykonawca ze tę termozgrzewalną by wolał

a ja nie wiem co wolę - co lepsze..

to byś najpierw musiala określić kryteria, wg których zdecydujesz, co jest lepsze :)

ja mam papę termozgrzewalną x 2 :)