Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ale jaja - kolejny dowód na to, że na ufaniu fachowcom i autorytetom ludzie bezkrytycznie łykający propagandę mainstreamu wychodzą na frajerów.

Walka z emisją CO2 to globalny przekręt na miarę ptasiej, świńskiej grypy itp.

Ja o tym słyszałem już wcześniej, ale miło że człowiek z ministerstwa potrafi powiedzieć prawdę.

Swego czasu dość dobre opinie zbierał p. Darek z firmy Jakar (o ile dobrze pamiętam) - +48793009200

Mnie nie udało się z nim dogadać.

Finalnie w tym roku sam zainstalowałem kominek wraz z dodatkowym odzyskiem ciepła ze spalin. Na przyszły rok planowana jest obudowa (chociażby stan developerski) i rozprowadzenie na pokoje.

Coś mi po głowie chodzi, że tamten link został wklejony przez SMOKa. Być może coś ciekawego znajdziesz na wątku o Przydomowej elektrowni wiatrowej lub Idei domu autonomicznego. To na początek, a potem cała sieć czeka ;)

PS. Zawodowo to ja po drugiej stronie stoję - jak taką energię odbierać od setek tysięcy wytwórców, żeby sieć nie klękała ;)

Fakt, swego czasu interesowałem się tym zagadnieniem, ale po głębszej analizie stwierdziłem, że ogrom problemów do rozwiązania nie jest współmierny do korzyści. Taka elektrownia jest tak niestabilna jak wiatr ;) , trzeba stosować hamulce, by śmigło się nie urwało przy wichurze, stabilizatory napięcia no i jakieś akumulatory do gromadzenia nadwyżek energii, bo o wpuszczeniu tego prądu do sieci zapomnijcie. Jedynym sensownym zastosowaniem wydaje mi się zasilanie akumulacyjnego ogrzewania podłogowego i przełącznik wiatrak-sieć. Nota bene znam przypadki że takie wiatraki przewrócił wiatr.

Próbować można jeśli ktoś jest dobrym mechanikiem- ślusarzem i elektrykiem w jednym ;)

Czy możecie mi polecić jakiś dobry odkurzacz centralny? Na razie mam rozprowadzone rury, jednostkę centralną planuję kupić w przyszłym roku, ale już teraz muszę wybrać model, bo trzeba w cokole kuchennym zainstalować szufelkę. Na forum z odkurzaczami mam wrażenie, że więcej jest sprzedawców niż rzeczywistych użytkowników. Jakie odkurzacze macie? Słyszeliście może coś o firmie Venton, bo takie rozwiązanie mi proponuje instalator, ale coś mało o nich w sieci. Najwięcej chyba jest Beama.

ale już teraz muszę wybrać model, bo trzeba w cokole kuchennym zainstalować szufelkę.

A co ma szufelka do jednostki centralnej? Podobnie gniazda moim zdaniem nic nie mają. Jedyna kwestia którą na tym etapie musisz wiedzieć, jest taka czy wyłącznik ma być w klapce gniazda, czy na wężu. W przypadku szufelki i tak chyba jest w klapce. Ja tam jeszcze długo nie kupię jednostki centralnej, a szufelka podstawy gniazd - są.

A co ma szufelka do jednostki centralnej?

A to nie jest tak, że każda firma ma swoje szufelki? Nam instalator przywiózł właśnie szufelkę z wyłącznikiem w klapce firmy Venton, ale najpierw wolałabym się upewnić, czy to dobra firma. Ja jednostki centralnej też pewnie długo nie kupię...

Co sądzicie o zalewaniu stropu, gdy w nocy jest około -2 stopni?

Za pomocą odpowiedniego dodatku do -5 stopni nie powinno być problemu. Są takie inwestycje, gdzie nie ma innej opcji i podejrzewam, że są i środki na niższe temperatury, jeno że drogie.

Zapytaj w betoniarni.