Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Czy ktoś się orientuje na temat systemów kominowych z Mega1000? Podobno biorą kominy z Oławy, ale w ofercie nic nie dostałem o certyfikatach itp. Czy ktoś ich sprawdzał? Musze jutro gdzieś zamówić :)

Braliśmy pare dni temu komin do kominka w całkiem dobrej cenie - wykonawca nie narzekał (zamówiliśmy jednego dnia, przyjechał nastepnego - mamy taka ekipę że nie nadążaliśmy z materiałami :) - mial być z wentylacją, przyjechał bez, stwierdzono, że to nasza pomyłka, a my jesteśmy pewni że mówiliśmy o kominie z wentylacją.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Jakby ktoś szukał dachówki w dobrych cenach i rynien to polecam hurtownię Dachy z Blachy z Marcinkowic - dostaliśmy dobrą cenę na creatona balans

a jeżeli chodzi o więźbę to tartak Chrabański z Twardogóry - zamawialiśmy u nich strop i więźbę i byli tańsi od tartaku iskra o jakieś 3tyś (poza tym zamówiliśmy drewno w poniedziałek i na następny poniedziałek była dostawa)

Muratorzy !? Czy ktos mial stycznosc zfirma ANDRE-TECH POMPY CIEPLA ????? Jakies referencje na ich temat ??

Pozdrawiam!

Byli jednym z oferentów u mnie na budowę instalacji i pompy ciepła. Właściciel bardzo sympatyczny z dużą wiedzą, doradził kilka modyfikacji projektu. Niestety okazali się za drodzy. Porównywalna konkurencja była dużo tańsza.

Potwierdzam, właściciel andre-tech jest sympatyczny, wygadany i z sporą wiedzą ale tani nie są... warto też dokładnie przestudiować pełną wycenę, bo np. wydaje się, że odwierty są u ich tanie, ale w innej tabelce jest napełnienie czynnikiem, gdzie indziej podpięcie studzienki, jeszcze gdzie indziej podciągniecie do kotłowi i cena robi się nie mała...

Poza tym z moich obserwacji to generalna zasada, firmy oferujące kompleksowo PCi tanie nie są, a po dołożeniu górnego źródła i WM z rekuperacją ich cena na ogół zamyka się w okolicach 100tys...

FORGETIT - dzieki wielkie za odpowiedz, mozesz mi powiedziec ile krzykneli i na jaki duzy dom ?? Moj 120m2 ?? Czy znalazes konkurencyjna tansza?? Moglbys polecic gdyby co ?? Pozdrawiam

Rozmawiałem z firmą z Oleśnicy (InstalTechnik) i z Miejskiej Górki (Instal) ceny porównywalne w granicach 80tys. Porównywanie wyceny na podstawie powierzchni nie ma za bardzo sensu. U mnie jest ogrzewanie ścienne i podłogowe, dolne źródło to odwierty z projektem i wszystkimi formalnościami, ciepła i zimna woda, kanalizacja i dodatkowe zamówienie na wentylację, oczyszczalnię i stację uzdatniania wody (poza wyceną).

Widze ze ceny naprawde wysokie.

Ale chyba tez zalezy to od wielkosci domu , ja myslalem o wykopach poziomych podinstalacje dolna bez odwiertow , tyle ze niewiem odczego to zalezy .. dzieki wielkie za te info ..

FORGETIT mam rozumiec ze policzyli ci za wszystko nawet z kanalizacja czyli pelny servis ?? Czy jestes zadowlony z ich uslug jakich oceniasz ?? Pozdrawiam

BACARDI wiec masz na mysli ze ceny w cenniku uslug roznia sie od rzceczywistych , w podliczeniu za wszystkie uslugi wychodzi duzo wiecej , ja znalazlem firme ktora reklamowala sie podajac cene za dom 120m2. za 40 tys zl do 60 tys , wiec myslalem zze cena jest ok a tu 100 robi wielka roznice ..

Czy mozecie cos napisac jak dziala pompa i czy oplacalna jest tobinwestycja ??

Pozdrawiam

BACARDI wiec masz na mysli ze ceny w cenniku uslug roznia sie od rzceczywistych , w podliczeniu za wszystkie uslugi wychodzi duzo wiecej

To nie tak, po prostu elementy robót są rozbite na składowe i umieszczone w różnych częściach wyceny. Wychodzi potem, że 1m odwiertu to 60zł, ale napełnienie i podłączenie są ujęte w innym miejscu i w sumie 1m kompletnego dolnego źródła to 110zł. Podobnie z kotłownią, sama pompa 20tys,a zbiorniki,podłączenie itd kolejne 20tys.

Ten system ogrzewania podczas wykonywania faktycznie nie jest tani, ale ma zalety które zamortyzują poniesiony koszt, mam nadzieję. Weź pod uwagę, że ogrzewanie to nie tylko pompa ciepła (najtańsza kupisz za 10tys - tylko czy o odpowiedniej mocy?), to jeszcze dolne źródło, jego podłączenie, do tego rozprowadzenie po domu, zbiornik na ciepłą wodę, zbiornik buforowy, grupy pompowe i tak nazbiera się spora kwota. Podłogówki za 50zl też nie zrobisz.

luca32 jak masz w drodze gaz, to zwrot inwestycji w PCi jest dyskusyjny (zależy od awaryjności w czasie, różnicy w podwyżkach cen gazu i prądu itp.). Ale jak nie masz, to sprawa wygląda już inaczej... Na nas gazowania się wypięła (we wrocku a nie za granicam (sic!)), choć rurociąg kończy się na sąsiedniej ulicy i niedługo pewnie sami będą chcieli nam go wcisnąć....

BACARDI wiec masz na mysli ze ceny w cenniku uslug roznia sie od rzceczywistych , w podliczeniu za wszystkie uslugi wychodzi duzo wiecej , ja znalazlem firme ktora reklamowala sie podajac cene za dom 120m2. za 40 tys zl do 60 tys , wiec myslalem zze cena jest ok a tu 100 robi wielka roznice ..

Czy mozecie cos napisac jak dziala pompa i czy oplacalna jest tobinwestycja ??

Pozdrawiam

Weź pod uwagę powietrzne pompy ciepła - są dużo tańsze [nie potrzeba odwiertów] a działają też dobrze.