Frankai 25.11.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 PC opłaca przy dużej powierzchni i kiepskiej izolacji. Sam koszt instalacji jest na tyle wysoki, że będzie się amortyzował latami. Przy coraz cieplejszych domach, okres ten się wydłuża. Coś mi tam świta, że nasz ekspert od "termosów" - Lakusz - chwalił się rachunkami za prąd na ogrzewanie poniżej 200zł. Jeżeli to prawda i założyć, że przez 6 miesięcy tak płaci, to 1 200zł na rok. Przez 50 lat zbierze się 60 tys. zł, a to pewnie tyle ile zabawy w pompę, która przecież do swojej pracy też coś będzie zżerać. Biorąc pod uwagę, że będą dofinansowania dla domów energooszczędnych, a zwłaszcza pasywnych, to nie bawiłbym się w PC, chyba że tak jak pisze Suspenser - powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.11.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Ja też planowałam/planuję fasadowe ale zastanowił mnie wczoraj temat mycia ich - czy nie będzie to bardzo kłopotliwe.. No i muszę zobaczyć jak to będzie wygladało na oknach o "standardowych wymiarch", bo na dużych przeszkleniach to na pewno ładnie wyglada. Przeszklenia są łade, ale drogie i boję się, że przy mojej konstrukcji, będę miał problemy z wykraplaniem się wody na konstrukcji, która jest ocieplona ciut-ciut tylko i obłożona drewnem. Teraz bym robił płaską, a nie połowę sześciokąta. Nie odpuściłbym jednak z uwagi na czyszczenie. A co do czyszczenia u mnie, to muszę pokombinować z jakimś wygodnym podestem do czyszczenia tego okna na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.11.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 hihi, do mnie wczoraj dzownili A nie ciekawi Cię skąd mieli telefon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 25.11.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 PC opłaca przy dużej powierzchni i kiepskiej izolacji. Sam koszt instalacji jest na tyle wysoki, że będzie się amortyzował latami. Przy coraz cieplejszych domach, okres ten się wydłuża. Coś mi tam świta, że nasz ekspert od "termosów" - Lakusz - chwalił się rachunkami za prąd na ogrzewanie poniżej 200zł. Jeżeli to prawda i założyć, że przez 6 miesięcy tak płaci, to 1 200zł na rok. Przez 50 lat zbierze się 60 tys. zł, a to pewnie tyle ile zabawy w pompę, która przecież do swojej pracy też coś będzie zżerać. Biorąc pod uwagę, że będą dofinansowania dla domów energooszczędnych, a zwłaszcza pasywnych, to nie bawiłbym się w PC, chyba że tak jak pisze Suspenser - powietrzną. Dla ciebie to zabawa, dla mnie konieczność. Przy takim zapisie MZP: 7) Zaopatrzenie w ciepło: Zaleca się ogrzewanie gazowe lub inne z ekologicznych źródeł zasilania, zgodnie z przepisami szczególnymi, () Przy braku gazu, co byś wybrał? Gaz z butli czy ON? Nie każdemu odpowiada dom pasywny z 40cm styropianu na ścianach. Do tego ograniczenia w wielkości okien, kształcie bryły. Przejrzyj wytyczne, nakładają raczej duże ograniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 25.11.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 FORGETIT , U nas gazu nie ma wogule i jak narazie sie nie zapowiada , w sumie robi mi siejuz metlik bo skoro mam wydac tyle kasy ima to byc awaryjne to sam juz nie wiem , wiadomo ze chodzi tu o koszty eksploatacji szcegulnie zima gdzie koszty wzrastaja !! Ale dzieki wielkie za te informacje . Co to jest ta powietrzna pompa jak ona dziala o tym systemie jeszce nie slyszalem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 25.11.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 FRANKAI Wiec co sugerujesz w co Ty bys sie zabawil jesli bys niemial gazu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 25.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 FRANKAI Wiec co sugerujesz w co Ty bys sie zabawil jesli bys niemial gazu ??? Przede wszystkim: http://www.sjp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 25.11.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 A nie ciekawi Cię skąd mieli telefon? Chyba z tablicy budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 25.11.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 SUSPENSER Wiesz cos wiecej na temat PPC ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 25.11.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Chyba z tablicy budowy... dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 SUSPENSER Wiesz cos wiecej na temat PPC ?? Więcej na ten temat w wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 25.11.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 BACARDI Gazu nie mamy i pewnie miec nie bedziemy , myslalemo pompie ciepla bo czytalem o tej powietrznej i w sumie nic sie nie dowiedzialem , tak ludzie tu pisza nie obrazajac nikogo ( czytalem na forum o ppc) .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 25.11.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Dzieki wszystkim za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.11.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Dla ciebie to zabawa, dla mnie konieczność. Przy takim zapisie MZP: 7) Zaopatrzenie w ciepło: Zaleca się ogrzewanie gazowe lub inne z ekologicznych źródeł zasilania, zgodnie z przepisami szczególnymi, () Przy braku gazu, co byś wybrał? Gaz z butli czy ON? Kilka spraw: 1. Czy ON jest "ekologiczne"? 2. Jeżeli jest szansa na gaz sieciowy w przyszłości, to warto pomyśleć o gazie z butli i przygotować tak by koniecznych zmian było jak najmniej. 3. Ja mam jako alternatywę kominek i to moim zdaniem też jest kwestia do rozważenia. Warto mieć dwa źródła ciepła, więc jedno może być droższe (prąd, gaz, ON, itp.) ale automatyczne, a kominek jako zmniejszacz kosztów. Drewno jest uznawane jako źródło odnawialne, więc chyba jest ekologiczne 4. "Zaleca się" to nie "nakazuje się" Poza tym - jeżeli nakazywałoby się, podejrzewam, że można by się odwoływać. Musiałby być mocny powód dla którego nakazywaliby jakiś konkretny typ ogrzewania. forgetit i luca32 - temat już od dawna mnie nie dotyczy, więc nie uznaję się za eksperta. Poza tym każdy dom jest inny i każdy ma inne wymagania. U mnie szczęśliwie większość się przynajmniej nie wykluczała. Nie mam czasu, żeby dla kogoś wgłębić się w temat nawet jakby chciał. Parę więc luźnych myśli i musicie drążyć dalej. 1. Czy chcecie zostać przy pojedynczym źródle ciepła, czy ma być alternatywa? Jeżeli tak to w jakim celu: kosztowym czy automatyzacyjnym. To pierwsze - wtedy kiedy człowiek poświęca wygodę na rzecz kosztów z racji pogorszenia się statusu (drewno/węgiel zamiast gazu/ON/prądu). To drugie - wtedy kiedy podstawowym jest drewno (ew. węgiel czy miał), a z racji wyjazdu trzeba zapewnić ciągłe grzanie. Dobrze będzie, jeżeli źródła będą miały wspólną charakterystykę (te same parametry pracy) jeżeli mają pracować na wspólne grzejniki. PC i kotły kondensacyjne wolą niskie temperatury wody. 2. Czy pełna automatyka jest wymogiem i ile dodatkowego zachodu się dopuszcza? Załadunek drewna/miału/węgla/itp., oraz wybieranie popiołu. 3. Jak duże jest zapotrzebowanie na ciepło? Do 150m2 ogrzewanej powierzchni w nowych domach PC raczej będzie za droga - instalator PC wprost powiedział koledze, że do tych 150m2 nie warto mu się w to bawić. 4. Jestem przeciwny "modowemu" podejściu do instalacji. Kończy się to bardzo szybką zmianą cen (ON pod koniec lat 90tych, miał na początku tego wieku, itp), lub brakiem surowca (obecny problem z kupnem drewna od leśniczego). 5. Czy ktoś lubi kominek (na marginesie - teraz mnie jeszcze bardziej fascynuje wpatrywanie się w płomienie niż jak się decydowałem na kominek )? 6. Czy jest możliwość uzyskania dofinansowania? 7. Czy żyje się od 1-go do 1-ego, czy ma się bufor, który w trudnych czasach pozwoli przetrwać? Przekonany o słuszności własnej decyzji i nie wgłębiając się w analizy co się aktualnie opłaca, oraz przyjmując, że należę do tej lepiej uposażonej połówki populacji, oraz że często mnie nie ma na kilka dni: - do 200m2 - gaz sieciowy+kominek, jak nie ma sieciowego to z butli lub prąd (szczególnie PPC) ale wówczas przy większym udziale kominka - powyżej 200m2 - gaz sieciowy, dobrej jakości węgiel (oczywiście kocioł z zasobnikiem) lub PC (niezbędna wnikliwa analiza). Do tego kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiljano 26.11.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Czy może ktoś polecić firmę do zrobienia balustrady szklanej na antresolę... i przy schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 26.11.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Kilka spraw: 1. Czy ON jest "ekologiczne"? 2. Jeżeli jest szansa na gaz sieciowy w przyszłości, to warto pomyśleć o gazie z butli i przygotować tak by koniecznych zmian było jak najmniej. 3. Ja mam jako alternatywę kominek i to moim zdaniem też jest kwestia do rozważenia. Warto mieć dwa źródła ciepła, więc jedno może być droższe (prąd, gaz, ON, itp.) ale automatyczne, a kominek jako zmniejszacz kosztów. Drewno jest uznawane jako źródło odnawialne, więc chyba jest ekologiczne 4. "Zaleca się" to nie "nakazuje się" Poza tym - jeżeli nakazywałoby się, podejrzewam, że można by się odwoływać. Musiałby być mocny powód dla którego nakazywaliby jakiś konkretny typ ogrzewania. 1. Tak 2. Nie ma i nie będzie gazu sieciowego 3. Kominek - tak, ale nie jako kotłownia w salonie. Miałem, wiem jak to wygląda po pewnym czasie. 4. Zaleca się = nakazuje się, tak to wygląda w prawodawstwie. Ja decyzję już podjąłem, przy założonych warunkach MPZP i jak to nazwałeś automatyzacji, pozostała na placu boju pompa. Ze względu na stabilność dolnego źródła będą odwierty pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 26.11.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 FRANKAI dzieki wielkie za pelne wyczerpanie tematu , tak jak piszesz bedziemy drazyc dalejaz dojdziemy do pewnych wnioskow i podejmiemy decyzje .. pozdrawiam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 26.11.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 FORGETIT widze ze decyzjajest , ja jestem w podobnej sytuacji gazu nie mai pewnie nie bedzie a butli nie mam zamiary stawiac w ogrodzie , czytalem dobry kawaleknaforum , facet postawil butle z certyfikatem wszystko pieknie i przy napelnianiu okazalo sie ze butla ma wyciek , straz , policja o malo nie zostali z dziura wbokrodzie... daje wiele do myslenia . Wiec przystaje z PC i kominek .. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 26.11.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Czy ktos moze mi powiedziec czy jesli ocieple dom welna czy bede mogl na to zrobic jeszce wykonczenie z kafli ozdobnych ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.11.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Poruszacie takie tematy, że nawet jak mam chwilę, to nie mam co napisać Wrócę jednak do tematu alarmów, który był parę stron temu, a wtedy nie miałam czasu pisać Całe okablowanie robił mi Pan Mietek. Pierwszą propozycję dostałam z Solidu na zasadzie centrala - 1 szt., czujki 4 szt. itd. Zero parametrów technicznych poszczególnych elementów. Potem wydzwaniałam, żeby podano mi konkretne nazwy i modele. Już teraz nie pamiętam na jakiej centrali proponowano mi system. W każdym razie przeczytałam wątek o alarmach na forum i raczej odradzali ten system, który mi proponowano. Polecano ogólnie Satel, a centralę w zależności od potrzeb. W rezultacie wzięliśmy Integrę jakąś tam, zwykłe czujki (chyba jedną tę bardziej czułą, a Solid proponował ich chyba 4) i pozostały osprzęt. Montaż i zaprogramowanie zrobił mi kolega, który ma firmę od alarmów. Odpłatnie oczywiście. Ceny miał wyższe niż w necie, stąd wszystko zamówiłam przez internet. Za sprzęt lepszej jakości, bardziej rozbudowany zapłaciłam tyle, co za podstawowe parametry w ofercie Solidu. Już dokładnie nie pamiętam, ale jeśli ktoś kupuje sprzęt w SOlidzie, to oni chyba wyliczali jakąś zniżkę, którą trzeba zwrócić proporcjonalnie, gdy rozwiąże się umowę (ale nie jestem pewna, czy dokładnie chodziło o sprzęt czy o zwrot za montaż - w Solidzie w cenie sprzętu). To, co pamiętam, to chyba właśnie radę Frankai, że lepiej nie brać tej samej ekipy od programowania i ochrony. Ochronę mamy już w Solidzie - ostatnio była jakaś podwyżka i wychodzi brutto 64 zł (wcześniej 50 zł netto). Uff, to się rozpisałam... ale dawno mnie nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts