Spirea 05.01.2013 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Wojgoc, trudno powiedzieć. Sąd może wezwać o zaliczkę w okolicach 500-1000 zł. Biegły wycenia swoje prace wg stawek z rozporządzenia. Tam jest chyba stawka godzinowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.01.2013 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Taki pomysł też był, nawet miała być rura od podłogowki na niego nawinięta. Widziałem coś w wyglądem przypominające marmur, pewnie jakaś mieszanka żywiczna bo twarde to było niesamowicie. Są stiuki i inne tynki ozdobne. Nie wiem czy jeszcze, ale Oikos miał stoisko w Domarze. Ja mam 2 typy u siebie w łazience i wiatrołapie, oraz nad schodami. Zainteresowanych zapraszam A taki filar to można to można na miliony sposobów wykończyć. Ino wodze fantazji popuścić Przede wszystkim zależy od całości wnętrza i wyznaczonej mu roli - czy się go wstydzisz i ma zniknąć, czy wprost przeciwnie - każdy ma go podziwiać. Parę zwariowanych pomysłów: - obłożyć stalą i przyczepiać magnesiki, - obwiesić portretami przodków lub zamontować ramki elektroniczne, - zrobić z niego tablicę i zapisywać ważne sprawy lub złote myśli, - opleść go pnączem, - przerobić na fontannę/wodospad, - obłożyć drewnem i pozwolić artyście coś z tego wyrzeźbić i niekoniecznie mam na myśli tego co podpiera niebiosa w mitologii (Atlas?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 05.01.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Wojgoc, trudno powiedzieć. Sąd może wezwać o zaliczkę w okolicach 500-1000 zł. Biegły wycenia swoje prace wg stawek z rozporządzenia. Tam jest chyba stawka godzinowa. Spotkalem sie w necie z informacjami, ze rzeczoznawca budowlany bierze od 2000-3000zl w gore, a to juz zaczyna nie miec sensu, bo gra sie toczy o jakies 10000-15000, z czego wykonawca moze ugrac w najgorszym wypadku nawet polowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 05.01.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam grupe wrocławska Mam pytanie do Was, ile w waszych przypadkach trwało załatwienie wszystkich formalnosci niezbędnych do ruszenia z budowa domu? Oczywiście mam na mysli miasto Wrocław Z góry dziękuje za informacje Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 05.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam grupe wrocławska Mam pytanie do Was, ile w waszych przypadkach trwało załatwienie wszystkich formalnosci niezbędnych do ruszenia z budowa domu? Oczywiście mam na mysli miasto Wrocław Z góry dziękuje za informacje Pozdrawiam serdecznie decyzja o WZ - 9 m-cy zakup i adaptacja projektu - ok. 3-4 m-ce uzyskanie pozwolenia na budowę - 2 m-ce kredyt - ok. 3-4 m-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 05.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 decyzja o WZ - 9 m-cy zakup i adaptacja projektu - ok. 3-4 m-ce uzyskanie pozwolenia na budowę - 2 m-ce kredyt - ok. 3-4 m-ce Prosze napisz mi jeszcze w którym roku tyle to trwało? Rozumiem, ze jak na terenie gdzie mam swoja dzialke jest MPZP to nie potrzebuje decyzji o WZ?? czy cos mieszam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 06.01.2013 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 boruvva U nas był MPZP a i tak na decyzję czekaliśmy 2,5 m-ca + 1 miesiąc na uprawomocnienie (zaginęła jedna zwrotka z poczty a urząd nie potrafi sobie z tym poradzić). Moja rada, aby zacząć we wrocku na wiosnę, już powinno się składać papiery :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.01.2013 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Spotkalem sie w necie z informacjami, ze rzeczoznawca budowlany bierze od 2000-3000zl w gore, a to juz zaczyna nie miec sensu, bo gra sie toczy o jakies 10000-15000, z czego wykonawca moze ugrac w najgorszym wypadku nawet polowe. a czemu tylko połowe? nie zapomniałeś o odsetkach i kosztach sądowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.01.2013 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 boruvva U nas był MPZP a i tak na decyzję czekaliśmy 2,5 m-ca + 1 miesiąc na uprawomocnienie (zaginęła jedna zwrotka z poczty a urząd nie potrafi sobie z tym poradzić). Moja rada, aby zacząć we wrocku na wiosnę, już powinno się składać papiery :| przez decyzję rozumiesz pozwolenie na budowę? czy decyzja o WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 06.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 przez decyzję rozumiesz pozwolenie na budowę? czy decyzja o WZ? jak jest MPZP to WZ nie jest wydawana. Bacardi ma na mysli decyzję o pozwoleniu na budowę. a my nasze formalnosci załatwialismy 2009 - 2010. budowę zaczęlismy na wiosnę 2011. jesienią już mieliśmy pozwolenie na budowę ale brak ekipy itp więc zaczelismy dopiero od wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czantoria 06.01.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam serdecznie grupę wrocławską Mam do Was moi mili pytanie a mianowicie zamierzamy z małżonką wystartować z budową w okolicach Oleśnicy ichciałbym potpytać Was jakie hurtownie budowlane z tych okolic polecacie chodzi nam o dobre ceny na bloczki betonowe, stal, porotherm, dachówkę etc. oraz namiary na dobrą i tanią betoniarnie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 06.01.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 przez decyzję rozumiesz pozwolenie na budowę? czy decyzja o WZ? Nieuprawomocnioną decyzję pozwolenia na budowę. Jak napisała Czuszka przy MPZP nie potrzeba występować o WZ. Niestety urząd w samym mieście działa w mojej opinii tragicznie, czepiają się i są nieudolni... :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ale jak się ma chody.... mój przeklęty KB potrafił pozwolenie zamienne załatwić z dnia na dzień. mam w domu dokumenty z datami i pieczątkami, więc wiem, co mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 06.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ale jak się ma chody.... mój przeklęty KB potrafił pozwolenie zamienne załatwić z dnia na dzień. mam w domu dokumenty z datami i pieczątkami, więc wiem, co mówię No tak, ale to chyba było w starostwie powiatowym a nie samym wydziale architektury dla Wrocławia? Tutaj pomimo znajomości jest ciężko, wiem co mówię :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.01.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 jak jest MPZP to WZ nie jest wydawana. tyle to ja jeszcze wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ale jak się ma chody.... mój przeklęty KB potrafił pozwolenie zamienne załatwić z dnia na dzień. mam w domu dokumenty z datami i pieczątkami, więc wiem, co mówię Twój KB załatwiał w starostwie a nie w mieście - w starostwie często bez chodów można wiele załatwić w jeden dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.01.2013 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam serdecznie grupę wrocławską Mam do Was moi mili pytanie a mianowicie zamierzamy z małżonką wystartować z budową w okolicach Oleśnicy ichciałbym potpytać Was jakie hurtownie budowlane z tych okolic polecacie chodzi nam o dobre ceny na bloczki betonowe, stal, porotherm, dachówkę etc. oraz namiary na dobrą i tanią betoniarnie. Pozdrawiam serdecznie. Czantoria, co do betoniarni i bloczków, to chyba najbliżej będziesz miała Betard w Długołęce. Dachówka to Millenium Projekt tez Długołęka. Jeśli jednak chodzi o dachówkę, to szukaj po różnych sklepach, bo możesz mieć taką różnicę w cenie, że wróci się transport. W samej Oleśnicy jest Dolmat (składy PSB), pod Oleśnicą na ul. Dobroszyckiej - Tech-bud. Napisz może do Elwood'a bo budował też w okolicy i może będzie miał konkretniejsze namiary. U mnie materiał na SSO kupował wykonawca, a dachówkę brałam z Ostrzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.01.2013 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Spotkalem sie w necie z informacjami, ze rzeczoznawca budowlany bierze od 2000-3000zl w gore, a to juz zaczyna nie miec sensu, bo gra sie toczy o jakies 10000-15000, z czego wykonawca moze ugrac w najgorszym wypadku nawet polowe. Olleo, jeśli to mają być takie pieniądze za opinię, to lepiej zrób tak jak napisałam. Zapłacisz teraz tyle, a potem jak będzie trzeba sąd i tak weźmie biegłego, za którego, przynajmniej na początku, i tak Ty zapłacisz. Natomiast nie do końca rozumiem, to że wykonawca może ugrać w najgorszym wypadku nawet połowę. W najgorszym wypadku może ugrać wszystko, tzn. wtedy, kiedy Ty przegrasz w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 07.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 a czemu tylko połowe? nie zapomniałeś o odsetkach i kosztach sądowych? To raczej placi przegrany, a to ja zadam od wykonawcy pokrycia kosztow wykonawstwa zastepczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 07.01.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Olleo, jeśli to mają być takie pieniądze za opinię, to lepiej zrób tak jak napisałam. Zapłacisz teraz tyle, a potem jak będzie trzeba sąd i tak weźmie biegłego, za którego, przynajmniej na początku, i tak Ty zapłacisz. Natomiast nie do końca rozumiem, to że wykonawca może ugrać w najgorszym wypadku nawet połowę. W najgorszym wypadku może ugrać wszystko, tzn. wtedy, kiedy Ty przegrasz w całości. No to raczej nie wchodzi w gre, bo spaprana robota jest ewidentnie, umowa jest, wiec na czym moglby tak wygrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts