Zy 07.01.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam serdecznie grupę wrocławską Mam do Was moi mili pytanie a mianowicie zamierzamy z małżonką wystartować z budową w okolicach Oleśnicy ichciałbym potpytać Was jakie hurtownie budowlane z tych okolic polecacie chodzi nam o dobre ceny na bloczki betonowe, stal, porotherm, dachówkę etc. oraz namiary na dobrą i tanią betoniarnie. Pozdrawiam serdecznie. Czantoria jeżeli chodzi o dachówkę i rynny to Dachy z Blachy z Marcinkowic (oni mają tylko dachówki i rynny)- dostaliśmy dobrą cenę na Creatona Balance, stal braliśmy z Centrostalu - w październiku byli najtańsi, beton braliśmy z Sanbetu, jeżeli chodzi o pustaki braliśmy Pichlera z Budinpolu z Psar - mieli wtedy dobrą cenę na nie. Ale polecam wysłanie zapytań do kilku hurtowni - choć są takie które nie odpisują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 07.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 żadanie pokrycia kosztów od wykonawcy nie oznacza wcale, że zostaną one zasądzone na Twoją korzyść, więc na tym etapie trudno prorokować czy masz sprawe wygraną. na wszystkim - poczawszy od tego, że Sędzia i obronca wykonawcy to kumple z czasów studenckich - co bardzo często się spotyka -, a skończywszy na np. brakach formalnych w Twojej dokumentacji do pozwu. Idziesz do sądu a nie do sprawiedliwości. a w którym sądzie masz sprawe? Na razie jeszcze nie mam. Mialem zamiar isc do sadu po poprawkach, jesli wykonawca nie bedzie chcial pokryc kosztow, ale piszecie, ze zabezpieczyc dowody trzeba juz teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Na razie jeszcze nie mam. Mialem zamiar isc do sadu po poprawkach, jesli wykonawca nie bedzie chcial pokryc kosztow, ale piszecie, ze zabezpieczyc dowody trzeba juz teraz. masz podpisaną umowę z Wykonawcą? wezwałeś Wykonawce listem poleconym za potwierdzeniem odbioru do usuniecia braków wykonawczych w wyznaczonym terminie? poinformowałeś Go o zastepstwie wykonawczym w przypadku niedotrzymania wyznaczonego w pismie terminu? płaciłeś jakieś zaliczki? masz pokwitowania wpłat, faktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czantoria 07.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Może ktoś jeszcze coś dorzuci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.01.2013 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 masz podpisaną umowę z Wykonawcą? wezwałeś Wykonawce listem poleconym za potwierdzeniem odbioru do usuniecia braków wykonawczych w wyznaczonym terminie? poinformowałeś Go o zastepstwie wykonawczym w przypadku niedotrzymania wyznaczonego w pismie terminu? płaciłeś jakieś zaliczki? masz pokwitowania wpłat, faktury? Niestety albo stety, żeby dochodzić swoich praw trzeba pewnych praw przestrzegać. O ile w kwestii umowy, można będzie uzyskać inne dowody zawarcia danej umowy (ustna to też umowa), o tyle obawiam się, że dowody o źle wykonanych pracach, począwszy od stwierdzenia tego faktu przez kierownika (zapis w dzienniku budowy?), poprzez dokumentację zdjęciową i wideo, a najlepiej opinię rzeczoznawcy/biegłego, po uruchomienie procedury naprawczej (jeżeli brak umowy, to zgodnie z zapisami k.c.) jest absolutnym wymogiem, by w sądzie sprawa miała szansę. Jeszcze jedna sprawa - jeżeli nie miałbyś umowy i domyślałbyś się, że gość unika płacenia podatków (zrobimy to bez faktury), to masz dodatkowego bata, żeby chciał wykonać poprawki. To nie Twój problem, że faktury nie wystawił, dopóki oczywiście gość nie ma dowodu, że go do tego nakłaniałeś. Tak więc jeżeli chcesz iść do sądu, to załóż sobie teczkę. Uporządkuj wszelkie dokumenty związane ze sprawą, przy braku umowy czy faktury i pokwitowań, wrzuć zdjęcia wykonawcy i zanotuj potencjalnych świadków zawierania umowy lub wykonywania prac. Spisz sobie swoje stanowisko, załącz kopię k.c. z podkreślonymi odpowiednimi artykułami i idź z tym do jakiegoś prawnika by ocenił. Na forum są - a przynajmniej były - wątki o sprawach sądowych. Kojarzę jeden o schrzanionym parkiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.01.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 masz podpisaną umowę z Wykonawcą? Tak wezwałeś Wykonawce listem poleconym za potwierdzeniem odbioru do usuniecia braków wykonawczych w wyznaczonym terminie? Tak, termin minal poinformowałeś Go o zastepstwie wykonawczym w przypadku niedotrzymania wyznaczonego w pismie terminu? Tak płaciłeś jakieś zaliczki? Tak masz pokwitowania wpłat, Tak faktury? Nie Wczoraj byl tynkarz polecony przez tynkarza od Madeleine. Obejrzal, stwierdzil, ze albo gladz cementowo-wapienna (ale bedzie gladkie, jak lustro), albo obrzutka i tynk 7-10mm. Laczny koszt ok. 20000zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Wczoraj byl tynkarz polecony przez tynkarza od Madeleine. Obejrzal, stwierdzil, ze albo gladz cementowo-wapienna (ale bedzie gladkie, jak lustro), albo obrzutka i tynk 7-10mm. Laczny koszt ok. 20000zl. Po tych wszystkich TAKach, to w sumie masz komfort. Czy już normy obcykałeś? Ile mm może być nierówności przy jak długiej łacie może być? Czy było wpisane w umowie w jakiej kategorii tynków masz mieć je wykonane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.01.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ano wlasnie nic nie ma w umowie o normach, czy kryteriach - jest jedynie ogolnikowe stwierdzenie, ze ma byc ladnie, pieknie i zgodnie ze sztuka budowlana. Ta umowa, to nie jest szczyt zabezpieczenia, ale i tak sie ciesze, ze w ogole cos mam na papierze i to z podpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.01.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Wczoraj byl tynkarz polecony przez tynkarza od Madeleine. Obejrzal, stwierdzil, ze albo gladz cementowo-wapienna (ale bedzie gladkie, jak lustro), albo obrzutka i tynk 7-10mm. Laczny koszt ok. 20000zl. ta ekipa od Madeleine podzieliła się na dwie,dla porównania opinii Bartek 785946801 wg mnie bardziej kumaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czy już wiecie jak ma u Was wyglądać odbiór śmieci?Ja właśnie dzisiaj przeczytałem założenia zbiórki w mojej okolicy i do teraz nie mogę się podnieść z fotela. Jest to mniej więcej tak:- pojemnik na szkło - odbiór raz w miesiącu- pojemnik na biomasę (ogródkowe, trawa, kuchenne) - odbiór raz w tygodniu- pojemnik na resztę - odbiór raz w tygodniu I po co:- mam kompostownik, w którym znika mi wszystko co organiczne- segreguję plastiki i papier, jak teraz mam to wszystko wyrzucać razem z ogółem- dotychczas 120l pojemnik starczał mi na miesiąc a teraz co tydzień będą mi go zabierać- i kurna jesienią przygotowałem porządny betonik pod stanowisko na śmieci ale tylko na 2 pojemniki a tutaj trzeci trzeba będzie dolać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.01.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ano wlasnie nic nie ma w umowie o normach, czy kryteriach - jest jedynie ogolnikowe stwierdzenie, ze ma byc ladnie, pieknie i zgodnie ze sztuka budowlana. Ta umowa, to nie jest szczyt zabezpieczenia, ale i tak sie ciesze, ze w ogole cos mam na papierze i to z podpisem. znam takich co każdą ścianę poziomicą laserową odbierali:wiggle: wg mnie wystarczy poprzykładać tu i tam łatę tynkarską 2m i widać czy równo czy nie, poza wczesniejszymi wzrokowymi doznaniami:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.01.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 znam takich co każdą ścianę poziomicą laserową odbierali:wiggle: wg mnie wystarczy poprzykładać tu i tam łatę tynkarską 2m i widać czy równo czy nie, poza wczesniejszymi wzrokowymi doznaniami:rolleyes: No i zamontowac przewidziany na tej scianie kinkiet, bo lata wykaze odchylke w granicach normy, a ta odchylka, to rowek po lacie po zbieraniu nadmiaru materialu, ktory z 5 metrow golym okiem widac. http://img824.imageshack.us/img824/5125/imgp0135f.jpg http://img195.imageshack.us/img195/2886/imgp0068b.jpg http://img339.imageshack.us/img339/5548/imgp0054z.jpg http://img824.imageshack.us/img824/3851/imgp0072m.jpg http://img832.imageshack.us/img832/5065/imgp0164r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.01.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 warto się skonsultować z prawnikiem, ale występować samemu w Sadzie A czemuz to tak? Szczerze powiedziawszy, to najbardziej mi by odpowiadala ugoda (moglbym nawet pare tysiecy odpuscic), bo nie dysponuje nadmiarem czasu, zeby jeszcze po sadach biegac. Najpierw chce, zeby mi prawnik w moim imieniu napisal pismo z zadaniami do goscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.01.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 No i zamontowac przewidziany na tej scianie kinkiet, bo lata wykaze odchylke w granicach normy, a ta odchylka, to rowek po lacie po zbieraniu nadmiaru materialu, ktory z 5 metrow golym okiem widac. fatalnie to wygląda:o - rozumiem, że wszystkie ściany tak wyglądają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.01.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Moje pisma wykonawca po prostu ignoruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.01.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 ignoruje czyli co? nie odbiera czy nie odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.01.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czy już wiecie jak ma u Was wyglądać odbiór śmieci? Ja właśnie dzisiaj przeczytałem założenia zbiórki w mojej okolicy i do teraz nie mogę się podnieść z fotela. Jest to mniej więcej tak: - pojemnik na szkło - odbiór raz w miesiącu - pojemnik na biomasę (ogródkowe, trawa, kuchenne) - odbiór raz w tygodniu - pojemnik na resztę - odbiór raz w tygodniu I po co: - mam kompostownik, w którym znika mi wszystko co organiczne - segreguję plastiki i papier, jak teraz mam to wszystko wyrzucać razem z ogółem - dotychczas 120l pojemnik starczał mi na miesiąc a teraz co tydzień będą mi go zabierać - i kurna jesienią przygotowałem porządny betonik pod stanowisko na śmieci ale tylko na 2 pojemniki a tutaj trzeci trzeba będzie dolać Nie wiem jeszcze jak będzie, ale wiem jak jest w mojej rodzinnej miejscowości: - szkło (z ograniczeniami) i butelki PET (zgniecione): raz na dwa miesiąc odbiór worka i zostawienie nowego. - śmieci ogólne. Papier ale wyłączywszy te foliowane (np. kartoniki) szedł na rozpałkę. Odpadki na kompostownik. A te biomasę to musisz mieć? Pojemnik schowaj, a kompostuj po staremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.01.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 jaki dowód masz na myśli? Są tacy co wszystko nagrywają, a że teraz prawie każdy telefon ma dyktafon... warto się skonsultować z prawnikiem, ale występować samemu w Sadzie Nie odważyłbym się. Przynajmniej na pierwszej rozprawie. Nawet będąc w KIO (taki niby sąd od przetargów), są utarte procedury, które trzeba znać i się stosować. Poza tym emocje. Z kolei w trakcie procedury są różne kruczki, które trzeba znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.01.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 znam takich co każdą ścianę poziomicą laserową odbierali:wiggle: wg mnie wystarczy poprzykładać tu i tam łatę tynkarską 2m i widać czy równo czy nie, poza wczesniejszymi wzrokowymi doznaniami:rolleyes: No i...? Przecież sąd nie będzie orzekał czy widać czy nie widać. Przykładowo co googlnąłem: Z poziomnicą w ręku Wygląd i jakość położonego tynku zależy w dużej mierze od umiejętności tynkarza. Odchyłki od pionu i poziomu oraz wszelkie zagłębienia nie powinny przekraczać dopuszczalnych wartości: Dla tynków III kategorii (zatarte niewygładzone) odchylenia od płaszczyzny nie mogą być większe niż 3 mm na odcinku 2 m. Zagłębień lub wybrzuszeń na tej długości nie powinno być więcej niż trzy. Odchył powierzchni tynku od pionu nie powinien przekraczać 2 mm na długości 1 m i 4 mm na powierzchni całej ściany. Dla tynku IV kategorii (zatarte i wygładzone) – odchylenia i płaszczyzny mogą wynieść najwyżej 2 mm na odcinku 2 m i nie może ich być więcej niż dwa. Dopuszcza się odchylenie od pionu nie większe niż 1,5 mm na długości 1 m i maksymalnie 3 mm na powierzchni całej ściany. Jeżeli chodzi o odchył od poziomu, wartości te wynoszą odpowiednio 2 i 3 mm. Edit: szwagierka w umowie na mieszkanie miała wpisane tynki III kategorii, a jak google pokazują ta III kategoria to jest raczej spód pod gładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.01.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 ignoruje czyli co? nie odbiera czy nie odpowiada? Odbiera co drugie, nie odpowiada. Wyznaczonymi terminami chyba sie w ogole nie przejmuje. Prawdopodobnie liczy na to, ze odpuszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts