Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Czy macie jakies certyfikaty zgodnosci czy jak im tam na swoja wieźbę? Że była impregnowana p/ogniowo itd?

Bo KierBud zwrócił mi na to uwagę, że to wazne bo w przypadku jakiegoś (tfu, tfu!) pożaru to ubezpieczycie moze chcieć miec takie coś.

Oczywiście, że nie mam.

Rozumiem, że kierbud kazał je zdeponować w banku, a najlepiej kopię potwierdzoną notarialnie w drugim. No bo taki certyfikat jak się spali w tymże pożarze to tak jakby go nie było. ;)

a namiar i wycenę na tynki gipsowo wapienne macie jakieś?

Widziałem wczoraj i 'dotykałem' tynków robionych przez firmę Pana Rafała Kościuka, no i podobało mi sie bardzo. Właściciel firmy nalegał żebym się z nim wybrał i pokazał mi dwie ekipy przy pracy. W jednym miejscu robili cementowo-wapienne w drugim gipsowe. Oba na materiale Dolina Nidy. Średni koszt 'na gotowo' (pod malowanie) tynków cementowo wapiennych to jakieś 33zł/m2 (materiał, robocizna, gruntowanie, narożniki itp.) a gipsowych jakieś 27zł/m2.

Namiar na faceta: tel.501-293-521; [email protected]

Pozdrawiam :)

Sluchajcie, co robimy z tymi naszymi radnymi?

A nie mowilem, ze Dutkiewicz i jego radni maja w d mieszkancow miasta?

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/7...obacz,id,t.html

Oto stawki opłat, gdy w budynku są więcej niż cztery mieszkania:

- za 1 mkw.: 0,85 zł, jeżeli odpady są zbierane i odbierane w sposób selektywny, 1,27 zł - jeżeli nie są segregowane;

- za każdą osobę: 19 zł - jeżeli odpady są zbierane i odbierane w sposób selektywny, 28,50 zł - jeżeli nie są segregowane.

Gdy w budynku są mniej niż cztery lokale:

- za 1 mkw.: 0,95 zł - jeżeli odpady komunalne są zbierane i odbierane w sposób selektywny, 1,42 zł - jeżeli nie są segregowane;

- za każdą osobę: 22 zł - jeżeli odpady komunalne są zbierane i odbierane w sposób selektywny, 33 zł - jeżeli nie są segregowane.

rozliczanie od osoby mozliwe bedzie dla mieszkan powyzej 27m2/glowe, czyli praktycznie kazdy domek jednorodzinny.

Co to ma teraz taki najpowszechniejszy odbior i dociera do najwiekszej mozliwej ilosci osob, poza tv i radio oczywiscie?

Tak sobie mysle, ze czas byloby obudzic Dutkiewicza (prezio Wroclawia) z jego fantasmagorii, bo za akcje z cenami za smieci pewnie pol Wroclawia ma na niego nerwa.

Do tego nawet bylbym sobie sklonny sie poddac i zalozyc konto "na fejsie", albo innej naszej klasie i nawolywac (co zawsze u mnie budzilo usmiech politowania) o "lajki". Media lubia takie glupoty i po przekroczeniu progu krytycznego same przyleza z pytaniami o szczegoly.

Warto sie w to bawic, czy nie ma najmniejszego sensu? Prywatnie jestem pozbawiony zludzen, ale juz nie takie hece odchodzily, a ja sie na tym nie znam.

Do tego nawet bylbym sobie sklonny sie poddac i zalozyc konto "na fejsie", albo innej naszej klasie i nawolywac (co zawsze u mnie budzilo usmiech politowania) o "lajki". Media lubia takie glupoty i po przekroczeniu progu krytycznego same przyleza z pytaniami o szczegoly.

Warto sie w to bawic, czy nie ma najmniejszego sensu? Prywatnie jestem pozbawiony zludzen, ale juz nie takie hece odchodzily, a ja sie na tym nie znam.

Szybciej Ci pójdzie jak zamówisz wywrotkę, zbierzesz trochę śmieci od znajomych i dasz znać do mediów, że jedziesz wyrzucić przed jego budynkiem - czy to służbowym, czy prywatnym. Otransparentować auto, ogłośnikować i jechać. Potem oczywiście możesz zrezygnować z wysypki, bo z pewnością naszykują "służby" i wywieźć to na wysypisko. O ile wysypisko u Was tak przyjmuje. W mojej rodzinniej mieścinie - i owszem. W Ostrowie już nie - chcą kartę odpadów.

Zapowiesz 3 dni przed, media nagłośnią i do Ciebie dołączy kilka tysięcy osób choćby z jednym woreczkiem. Oczywiście Fejzbukiem możesz się podpiąć. Nawet jak media nie podadzą tego, to wielu młodych profilaktycznie sprawdzi Fejzbuka i się dołączy.

Nie sprawdzałem jak i gdzie kształtują się przyszłe ceny, ale podejrzewam, że Dutkowski nie sam jeden wystrzelił w kosmos. To w końcu ustawa zatwierdzona przez parlament. A może chodzi tylko o to, żeby przed kolejnymi wyborami obniżyć (oczywiście tylko odrobinkę) maksymalne ceny i będzie jak z tą kozą w za ciasnym mieszkaniu. Tyle że oprócz ulgi, będą też wygrane wybory. Oprócz ceny za śmieci - postanowią też zmniejszyć liczbę fotoradarów o 5% (po cichu obniżając zapas z +20km/h do +5km/h).

Co do akcji o cennik - za dużo możesz nie ugrać. Bo powie, że taka cena im wyszła i nic z tym zrobić nie mogą, chociaż bardzo chcą, gdyż system ma się samofinansować i tak im wyszło z kalkulacji. A nawet gdyby miasto chciałoby coś dołożyć, aby ulżyć mieszkańcom, to nie może.

I jak pisał Frankai - za rok obniżą ceny z wielką pompą, gdyż wyjdzie z realizacji ceny były lekko nadszacowane i teraz można je urealnić. I wszyscy będą się cieszyć bez względu na poziom obniżki.

W gminie Kąty jeszcze nic nie wiadomo - w każdym razie do mieszkańca, czyli mnie, jeszcze cennik nie dotarł.

Dobrzy ludzie - macie jakąś sprawdzoną firmę od żaluzji poziomych wewnętrznych na wymiar? mam jakieś namiary z sieci, ale wolałabym znać opinię zadowolonego użytkownika, wiadomo :)

W sprawie śmieciowej moje nowa i stara miejscowość wybrały rozliczenia od głowy mieszkańca.

W miejscowości A jest to 8.00 zł/mc (segr.) i 12.00 (n-segr.), a w miejscowości B odpowiednio 13.50 i 20.00.

Teraz dalej jest mowa o tych samych miejscowościach, ale chwilowo nazwijmy je inaczej.

W miejscowości X składowisko odpadów przewidziane jest to zamknięcia. Śmieci będą wożone do miejscowości Y. Firmy wożące są z miejscowości Y. Zagęszczenie mieszkańców jest większe w miejscowości Y (więcej bloków i kamienic).

No i teraz pytanie z zakresu matematyki/fizyki/logiki: czy miejscowość A to miejscowość X czy Y?

Edit: tak się zastanawiam, czy za chwilę nie okaże się, że z Wrocławia wyprowadziło się ze 100 tys. mieszkańców. Zameldują się u swojej rodziny na wsi, gdzie śmieci są dużo tańsze. 300-800zł rocznie dla rodzin wielodzietnych piechotą nie chodzi. Do tego pewnie tańsze ubezpieczenie samochodu, a przy pracy we Wrocławiu - także podwyższone koszty uzyskania przychodu.

jeszcze niedawno straciliby wtedy miejsca w żłobkach i przedszkolach. Często było tak, że mieszkali już pod Wrocławiem, a tylko dzieci, z wcześniej wspomnianych powodów, zameldowane były u rodziny we Wro. Dlatego, chyba od ubiegłego roku, przy rekrutacji trzeba potwierdzić rozliczanie z US we Wrocławiu.

Wczoraj słuchałam audycji w Radio Wrocław - rozmowa polityków z regionu i przeciwnicy podnosili, że ponoć nikt dokładnie nie zna podstaw tych kalkulacji, które były podstawą takich a nie innych opłat. A ponadto, co istotne, stawki to sygnał dla firm startujących do przetargu, ile mogą żądać. Dlatego lepiej było dać na początek niższe stawki.