Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

witajcie,

chciałbym zapytać jak grubą warstwę styropianu miacie/będziecie mieli na poddaszu? coś mi się wydaje, że architekt niezbyt trafnie okreslił mi warstwy na poddaszu przy założeniu, że wszędzie podłogówka: wg projektu mam a) folia polietylenowa b) 2 cm styro c) 6 cm wylewka d) 2 cm płytki/parkiet. A przecież w czymś te rury wod-kan i odkurzacz muszę ukryć. Jak powinno być by było ok - dodać 5 cm styropianu?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

witajcie,

chciałbym zapytać jak grubą warstwę styropianu miacie/będziecie mieli na poddaszu? coś mi się wydaje, że architekt niezbyt trafnie okreslił mi warstwy na poddaszu przy założeniu, że wszędzie podłogówka: wg projektu mam a) folia polietylenowa b) 2 cm styro c) 6 cm wylewka d) 2 cm płytki/parkiet. A przecież w czymś te rury wod-kan i odkurzacz muszę ukryć. Jak powinno być by było ok - dodać 5 cm styropianu?

Nie wiem jak powinno być, ale ja mam jak w twoim projekcie. Rura odkurzacza jest więc w dużej mierze w wylewce. Nie miałem sytuacji w której przechodzi tam gdzie podłogówka. Jeżeli by tak było, to albo wejście z nią w ścianę, albo faktycznie więcej styro. Tak na marginesie - mi zależało na cienkiej podłodze, żeby nie walić głową po skosach.

witajcie,

wg mnie, styro w podłodze poddasza bardziej słuzy wygluszniu hałasów z parteru niz ociepleniu. Rury mozesz schować w wylewce, tak samo odkurzacz centralny.

Poza tym, im zmienisz grubośc styro sprawdź czy zlapiesz poziom ze schodami - by przypadkiem ostatni stopien nie mial innej wysokosci.

Witam Szanownych Forumowiczów.

Zaglądam na forum od 2004 roku, nieco później jako zarejestrowany użyszkodnik, od paru miesięcy czytam juz regularnie. Cały czas skupiałem się na szczegółach projektu (tysiące stron dyskusji o wyższości świąt .... ). I tak przespałem ostatnie miesiące i nie pomyślałem że czas rozejrzeć się po okolicy i poszukać kolejnych ekip i dostawców (wybrana ekipa jest niezła ale nie zna lokalnego rynku).

Więc, zaczynamy jak tylko zima odpuści budowę na Maślicach, domek w prostokącie, jakieś 145 mkw powierzchni mieszkalnej z poddaszem + garaż, ceramika na ścianach i dachu. Pozwolenie mam od 2012 roku, teraz robią sie projekty przyłącza wodnego i kanalizy (dlaczego nie zrobiłem tego od razu) :(. Ekipa do SSO, kierbud i geodeta wybrani. Szukam teraz materiałów i banku do kredytu :)

Mam do Was następujące pytania, szukam:

- pan/pani z koparką do zdjęcia humusu i innych robót okołoziemnych z zachodniej części Wrocławia (Maślice, Stabłowice, Kozanów, Leśnica),

- firma dostarczająca piasek do wypełnienia stanu zero (jw)

- polecana firma od betonu (sprawdzone póki co są Berger ze Szczecińskiej i Sanbet z Bielan gdzie mam znajomego ale jestem otwarty na propozycje)

- polecana hurtownia z ceramiką (raczej UniMax-y 220/250 + 120), cementem, kominami Schiedel, stropem teriva, bloczkami - hurtownia z Bystrzyckiej zarejestrowana, może gdzieś braliście ceramikę z Cerpol-u ostatnio lub jesienią i ceny były ok ? Póki co najlepsze ceny mam z firmy oddalonej 100 km od Wrocławia (szok).

- szukam blaszaka na budowę i pojemnika na wodę 1000l,

- firmy od wykonania przyłączeń wodnych i w przyszłości kanalizacyjnych,

- gdzie iść po kredyt hipoteczny z refinansowaniem kredytu na działkę (wiem do Pośrednika) ale może ktoś to przechodził ostatnio ?

Z góry dziękuję za pomoc !

Pozdrawiamy

Marcin, Ilonka, Maryśka i Piotruś :)

CODI

- beton: z Szczecińskiej korzystaliśmy tylko gdy trzeba było dowieźć małą ilość gotowej zaprawy, ceny mieli średnie... proponuje porozmawiać z cemex, drugi koniec wrocławia, ale nam zaopatrzyli praktycznie całą budowę i ceny były najkorzystniejsze...

- ceramika: czy po tak długiej lekturze na forum na pewno chcesz iść w ceramikę U220? Tam idzie spoina pionowa, ciekawi mnie na ile równo murarze to postawią... Nie wiem ile przewidujesz ocieplenia, ale jakbym się drugi raz budował to poważnie zastanowił bym się nad silką np. sil-pro

- hurtownia na Bystrzyckiej: potwierdzam po Tatarak, że trochę trzeba a nich uważać. Z drugiej strony są naprawdę bardzo wygodną "formą" zaopatrzenia budowy i jak na wrocław mają niezłe ceny... Rozliczenia bezgotówkowe + kilkudniowy okres płatności. Przy zamówieniach przez wykonawcę o każdym złożonym zamówieniu informują Cię mailem do autoryzacji, bezproblemowe dostawy i odbiór tego co zostało. Zaopatrywali nam większą część SSO poza betonem, stalą i dachem...

- komin: czy na pewno musi być z schiedla?

- gdzie iść po kredyt hipoteczny z refinansowaniem kredytu na działkę (wiem do Pośrednika) ale może ktoś to przechodził ostatnio ?

Spytaj tu to na pewno ktoś pomoże:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?32987-Wybrałem-kredyt-Ranking-kredytów-mieszkaniowych/page282&highlight=ranking+kredyt%C3%B3w

CODI

- beton: z Szczecińskiej korzystaliśmy tylko gdy trzeba było dowieźć małą ilość gotowej zaprawy, ceny mieli średnie... proponuje porozmawiać z cemex, drugi koniec wrocławia, ale nam zaopatrzyli praktycznie całą budowę i ceny były najkorzystniejsze...

Dzieki, sprawdzę. Póki co sprawdzony ABET, SANBET i Szczecinska i ci ostatni najtaniej.

- ceramika: czy po tak długiej lekturze na forum na pewno chcesz iść w ceramikę U220? Tam idzie spoina pionowa, ciekawi mnie na ile równo murarze to postawią... Nie wiem ile przewidujesz ocieplenia, ale jakbym się drugi raz budował to poważnie zastanowił bym się nad silką np. sil-pro

Na 100% nie silka, czytałem tysiąc postów o tym i zdecydowałem się na ceramikę. U220 nie koniecznie bo wchodzi w grę Mega-Max ew Porotherm. Co więcej UniMax wychodzi najdrożej za materiał i robociznę. Ocieplenie 15cm styro grafitowego i 10XPS-a na zero. Co do spoin pionowych nie mam zdania, zdaniem majstra konstrukcja będzie mocniejsza.

- hurtownia na Bystrzyckiej: potwierdzam po Tatarak, że trochę trzeba a nich uważać. Z drugiej strony są naprawdę bardzo wygodną "formą" zaopatrzenia budowy i jak na wrocław mają niezłe ceny... Rozliczenia bezgotówkowe + kilkudniowy okres płatności. Przy zamówieniach przez wykonawcę o każdym złożonym zamówieniu informują Cię mailem do autoryzacji, bezproblemowe dostawy i odbiór tego co zostało. Zaopatrywali nam większą część SSO poza betonem, stalą i dachem...

Ktoś inny z tej strony miasta, ew większe dostawy Środa śl, Oborniki ? Szczególnie szukam do drobnicy bo mam umowę z majstrem że w cenie sam jeździ po graty do 5 km.

A gdzie stal braliście ?

- komin: czy na pewno musi być z schiedla?

Nie musi być, taki mam w projekcie i jedną wycenę, jest drogo i rzeczywiście poszukałbym tu oszczędności. Co innego macie u siebie na gaz i kominek ?

Z góry dziekuję za pomoc !

CODI - do betonu tez polecm Cemex - ostatnio np. za B25 placiłam 170 zł/m3

Hurtownaia z Bystrzyckiej - do pilnowania, do negocjowania ale wychodzi b.ok. zwłaszcza tak jak pisze Bacardi do transakcji bezgotówkowyhc - wykonawca przyjeźdża, bierze "gwoździe" co potrzebuje, do Ciebie idzie mail, akceptacja itd.

Do kredytów polecam forumowego Bartosza Steczyka - z nami juz przerobił temat refinansowania działki wiec wszystko Ci powie co i jak, który bank da Wam na to a który nie (my wzielismy z DnB)

A, do operatu do banków polecam naszą forumową Czuszkę! Miło, profesionalnie i nie drogo :)

Piasek w sensownej cenie chyba był w http://www.jft.com.pl/

Z innych to więźbę na dach zamawiałam w Chrabiańskim (profesionalnie i sympatycznie), a dach w Extradachu.

Firmy od budowy przyłączy wod/kan tez mogę podać ale to jakoś jutro bo w notesie w pracy mam zapisane.

powodzenia!

..a, i pamietaj o dobrej umowie z wykonawcą :D

Na 100% nie silka, czytałem tysiąc postów o tym i zdecydowałem się na ceramikę. U220 nie koniecznie bo wchodzi w grę Mega-Max ew Porotherm. Co więcej UniMax wychodzi najdrożej za materiał i robociznę. Ocieplenie 15cm styro grafitowego i 10XPS-a na zero. Co do spoin pionowych nie mam zdania, zdaniem majstra konstrukcja będzie mocniejsza.

A tak z ciekawości w paru zdaniach dlaczego nie silka tylko ceramika? Przyznam że bardziej patrzę tu na porównanie porothermu na ścianach i silki na działówkach u siebie i przy dobrym ociepleniu budynku jakoś nie potrafię zbytnio wskazać zalet ceramiki poza ciężarem... Niektórzy mówią że kucie, ale elektryk ostatnio powiedział, że bruzdownicy nie robi to wielkiej różnicy...

Ktoś inny z tej strony miasta, ew większe dostawy Środa śl, Oborniki ? Szczególnie szukam do drobnicy bo mam umowę z majstrem że w cenie sam jeździ po graty do 5 km.

A gdzie stal braliście ?

Ostatnio po fakcie dzwoniła do mnie jakaś hurtownia budowlana z traktatowej i chwalili się, że mają dobre ceny - możesz sprawdzić... Poza tym to w tym rejonie nic lepszego niż M. nie znalazłem w trakcie budowy.

Nie musi być, taki mam w projekcie i jedną wycenę, jest drogo i rzeczywiście poszukałbym tu oszczędności. Co innego macie u siebie na gaz i kominek ?

Ja mam systemowy ceramiczny z manexu, ale u nas jest tylko kominek rekreacyjny więc uznałem że nie warto przepłacać... Pustaki w sumie jak pustaki, ceramika wyglądała ładnie - ale nie wiem co należałoby w niej sprawdzić, a cena niecałe 2tyś zdecydowała... Ale jest sporo bardziej markowych systemowych - najlepiej wysłać zapytania.. o ile pamiętam to np. Tona na żernickiej, kom-went itp...

Jeszcze co do kredytów, to mogę polecić Marcina Findzińskiego z DK Notus na Mikołaja, miałem do czynienia z kilkoma doradcami i P. Marcin zdecydowanie wygrywał.