Frankai 21.02.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 miło że ktoś chwali na ogół po uzyskaniu kredytu dany bank przestajemy postrzegać jako przyjazny A skąd taka teoria. Ja tam nie narzekam na swój bank, w którym wziąłem kredyt. Ba - mój bank nie dusi mnie (a miałby jeden pretekst), przypomni mi tylko jak nie mam czasu wpaść z nową polisą. Szanuje mnie za wcześniejszą i obecną współpracę, korzysta na obrocie generowanym przeze mnie. Obopólna korzyść. A może chodzi o to, że ktoś nie czyta umowy, nie analizuje zagrożenia, przeliczy się w swoich możliwościach i ... wini za to bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 21.02.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Jeszcze nie kupowałem, bo startuje jak tylko zima odpuści, ale póki co po kilku telefonach najniższe ceny zaproponował Centrostall http://www.centrostal.eu A może forumowicze polecą jeszcze jakąś firmę? K. rostal wrocław, nie ma www, ale telefon jest do odnalezienia w google. lepszych cen nie znalazlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 21.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 apropo stali: Staljan http://www.staljan.pl ANER http://www.aner.com.pl Centrostal http://www.centrostal.eu Konsorcjum Stali S.A. http://www.konsorcjumstali.com.pl i dobrze sprawdzać ile u kogo stal waży (na ogół najtańsza jest najcięższa i ile kosztuje transport. Ja dobrze centrostal wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 21.02.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 A może chodzi o to, że ktoś nie czyta umowy, nie analizuje zagrożenia, przeliczy się w swoich możliwościach i ... wini za to bank. Teoria wynika z długiej obserwacji ale to co niektórzy wyprawiają w banku a świat jest globalną wioską .... żeby nie było ludź nie z naszej grupy ale tak z FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 apropo stali: Staljan http://www.staljan.pl ANER http://www.aner.com.pl Centrostal http://www.centrostal.eu Konsorcjum Stali S.A. http://www.konsorcjumstali.com.pl i dobrze sprawdzać ile u kogo stal waży (na ogół najtańsza jest najcięższa i ile kosztuje transport. Ja dobrze centrostal wspominam. Warto sprawdzić także w Return - link: http://www.pkt.pl/b-s-k-return-s-a-wyroby-hutnicze-zlom-oddzial/1435216/5-1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 21.02.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Ja brałam w Detusch Banku.Obecnie przymierzamy się do kolejnej transzy, zobaczymy jak to pójdzie. Cod os tali - brałam i z Aneru i z Centrostalu. Obie fiirmy i ceny ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 22.02.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witajcie, Macie może godnego polecenia wykonawce do SSZ?Budowa na terenie Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 22.02.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 A tak z ciekawości w paru zdaniach dlaczego nie silka tylko ceramika? Przyznam że bardziej patrzę tu na porównanie porothermu na ścianach i silki na działówkach u siebie i przy dobrym ociepleniu budynku jakoś nie potrafię zbytnio wskazać zalet ceramiki poza ciężarem... Niektórzy mówią że kucie, ale elektryk ostatnio powiedział, że bruzdownicy nie robi to wielkiej różnicy... Co do silki i ceramiki. Nie chcę rozkręcać kolejnej wojny, po prostu zdecydowałem się na ceramikę. Wykończenie w dużej części zrobię sam i nie chcę się męczyć z kuciem i montowaniem różności w silce . Powalczyłem trochę u siostry z nowym mieszkaniem i ścianami w silce i nie chce tego więcej. U220 lansowała poprzednia ekipa, nowa poleca MegaMax-y. Oba są dla mnie akceptowalne, parametry się niewiele różnią a Mega jest tańszy w zakupie i murowaniu, porotherm jest teraz na końcu stawki. Jeszcze co do kredytów, to mogę polecić Marcina Findzińskiego z DK Notus na Mikołaja, miałem do czynienia z kilkoma doradcami i P. Marcin zdecydowanie wygrywał. Co do banku sytuacja jest ... lekko skomplikowana. Mam juz dwa kredyty hipoteczne (ale innych zobowiązań, kart czy kredytów brak). 1. Na Mieszkanie w Santander w CHF (porażka...nabiciwsantander_hekko_pl), mógłbym spłacić ale kurs CHF nie zachęca. 2. BZWBK na działkę w PLN. Nie chcę trzeciego a jedynie konsolidację kredytu z działki. Conieco się rozejrzałem np w BZWBK z niewiadomych przyczyn nie można zrobić konsolidacji tylko osobny kredyt albo słaba oferta jak mój bank "operacyjny" - MBank, inne banki również rozważam. Jest jeszcze inna możliwość mam fundusze na większosć SSO i mogę conieco sam zrobić więc mogę poczekać z rok na wzięcie kredytu....dobrze czy źle jest czekać nie wiem. Ostatnio po fakcie dzwoniła do mnie jakaś hurtownia budowlana z traktatowej i chwalili się, że mają dobre ceny - możesz sprawdzić... Poza tym to w tym rejonie nic lepszego niż M. nie znalazłem w trakcie budowy. Ja mam systemowy ceramiczny z manexu, ale u nas jest tylko kominek rekreacyjny więc uznałem że nie warto przepłacać... Pustaki w sumie jak pustaki, ceramika wyglądała ładnie - ale nie wiem co należałoby w niej sprawdzić, a cena niecałe 2tyś zdecydowała... Ale jest sporo bardziej markowych systemowych - najlepiej wysłać zapytania.. o ile pamiętam to np. Tona na żernickiej, kom-went itp... Zajrzę na Traktatową. Komin - Majster zaproponował mi 2 inne polskie firmy. Nazw nie pomnę, szukam własnie w hurtowniach. Stal - Co do hurtowni słyszałem o Staljan przy innej okazji dobre opinie. Dzięki za przypomnienie i za inne namiary - sprawdzę. Jutro wiozę projekt na Bystrzycką zobaczymy co zaproponują. Macie może godnego polecenia wykonawce do SSZ? Budowa na terenie Wrocławia Mojej ekipy jeszcze nie przetestowałem u siebie ale byłem na ich 3 budowach przed wybraniem. Podobał mi się porządek na budowie, wykonanie ścian i ocieplenia oraz wylewek (wszystko równo wymurowane, utrzymane poziomy), robią też podłogi, wykończenia klinkierem i płytki na dużych powierzchniach. Jeden z inwestorów nie mógł się ich nachwalić bo weszli jako 3 ekipa i wyprowadzili im wszystko na prostą. Jeśli masz ochotę mogę się podzielić kontaktem, ew około sierpnia opinią . Nie są z Wrocławia ale mają tu dzieś bazę (nocleg, miejsce na sprzęt) bo coraz więcej roboty u nas wykonują. Pozdrawiam CODI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 22.02.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Mojej ekipy jeszcze nie przetestowałem u siebie ale byłem na ich 3 budowach przed wybraniem. Podobał mi się porządek na budowie, wykonanie ścian i ocieplenia oraz wylewek (wszystko równo wymurowane, utrzymane poziomy), robią też podłogi, wykończenia klinkierem i płytki na dużych powierzchniach. Jeden z inwestorów nie mógł się ich nachwalić bo weszli jako 3 ekipa i wyprowadzili im wszystko na prostą. Jeśli masz ochotę mogę się podzielić kontaktem, ew około sierpnia opinią . Nie są z Wrocławia ale mają tu dzieś bazę (nocleg, miejsce na sprzęt) bo coraz więcej roboty u nas wykonują. Pozdrawiam CODI Okolo sierpnia to ja planuje juz mieć SSZ skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 22.02.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witajcie, Macie może godnego polecenia wykonawce do SSZ? Budowa na terenie Wrocławia ja tylko napiszę że NIE polecam wykonawcy w nazwisku którego jest nazwa pewnego polskiego zboża... Własnie zakończyłam z nim współpracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 22.02.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 No to niezłe tempo kolega chce narzucić. U mnie z przerwami technologicznymi w sierpniu to będą stały ściany i wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 22.02.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Boruva - a Ty nie masz jeszcze PnB? Bo na samo pozwolenie to się czeka 65 dni ;-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 22.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Boruva - a Ty nie masz jeszcze PnB? Bo na samo pozwolenie to się czeka 65 dni ;-/ W prawie zapisane jest 60 dni. Jeśli to działka w mieście dodaj sobie 2 tygodnie na weryfikację w Wydziale Architektury. Jesli będa jakiekolwiek błędy dodaj tydzień na każdą zwrotkę jak będziesz dzwonił do urzędu i biegał sam do 2 tygodni na obieg pocztowy. U nas w tamtym roku złożenie dokumentów było 10 maja pozwolenie odebrałem pod koniec lipca. W sumie zawaliłem sam 2 tygodnie bo pojechaliśmy w czerwcu na wakacje a nasza Pani architekt nie dopilnowała i urząd chciał wniosek odrzucić bo mijał czas i były błędy. Jedna uwaga, koniecznie złóż od razu wniosek o uwzględnienie pozwolenia na budowę przyłączy i zjazdu bo masz chyba ulicę obok działki (dokumenty ze ZDIUM juz masz, tylko projekt potrzeba). Po roku musiałem od nowa robić mapę do celów projektowych i biegać na zud. W tym przypadku ... poczekasz kolejne 3 tygodnie jak przyciśniesz projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 22.02.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 CODI to i tak niedługo czekaliście, bo my składaliśmy na początku maja a uprawomocnienie mieliśmy dopiero pod koniec sierpnia, do tego oczywiście jedna zwrotka z poczty zaginęła a urzędniczka potrafiła tylko powiedzieć trzeba czekać... boruvva Ja mogę polecić mojego wykonawcę do SSO w wrocku, Tonbud - Antoni Nowak - w dzienniku można pooglądać wyniki pracy, jak na razie jesteśmy zadowoleni, wszystko szło sprawnie, na budowie czysto, szanowali materiał...Jeśli chodzi o StalJan to braliśmy od nich pierwszą partię stali, bo mieli od ręki a potrzebowaliśmy na następny dzień, ale stal była cięższa i niby pręty 10cm dłuższe, trzeba było negocjować. Ale ogólnie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.02.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 No to niezłe tempo kolega chce narzucić. U mnie z przerwami technologicznymi w sierpniu to będą stały ściany i wylewki. Ja ruszając na początku maja, na koniec października miałem dach. Pilnowałem wszystkich przerw technologicznych i czasami parę dni czekałem na fachowców. Ruszając z końcem marca boruva będzie ciut szybszy, ale to ciągle jest technologicznie w porządku. Zamknąć można równolegle z dachem. Są tacy, co wprowadzali się do murowanych domów w tym samym roku!!! I to byłoby już przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.02.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Teoria wynika z długiej obserwacji ale to co niektórzy wyprawiają w banku a świat jest globalną wioską .... żeby nie było ludź nie z naszej grupy ale tak z FM Napisałem długiego posta i zeżarło mi go Napisz może co jest wg Ciebie przyczyną tej zmiany. Mam swoje teorie oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 23.02.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam Szanownych Forumowiczów. Zaglądam na forum od 2004 roku, nieco później jako zarejestrowany użyszkodnik, od paru miesięcy czytam juz regularnie. Cały czas skupiałem się na szczegółach projektu (tysiące stron dyskusji o wyższości świąt .... ). I tak przespałem ostatnie miesiące i nie pomyślałem że czas rozejrzeć się po okolicy i poszukać kolejnych ekip i dostawców (wybrana ekipa jest niezła ale nie zna lokalnego rynku). Więc, zaczynamy jak tylko zima odpuści budowę na Maślicach, domek w prostokącie, jakieś 145 mkw powierzchni mieszkalnej z poddaszem + garaż, ceramika na ścianach i dachu. Pozwolenie mam od 2012 roku, teraz robią sie projekty przyłącza wodnego i kanalizy (dlaczego nie zrobiłem tego od razu) . Ekipa do SSO, kierbud i geodeta wybrani. Szukam teraz materiałów i banku do kredytu Mam do Was następujące pytania, szukam: - pan/pani z koparką do zdjęcia humusu i innych robót okołoziemnych z zachodniej części Wrocławia (Maślice, Stabłowice, Kozanów, Leśnica), - firma dostarczająca piasek do wypełnienia stanu zero (jw) - polecana firma od betonu (sprawdzone póki co są Berger ze Szczecińskiej i Sanbet z Bielan gdzie mam znajomego ale jestem otwarty na propozycje) - polecana hurtownia z ceramiką (raczej UniMax-y 220/250 + 120), cementem, kominami Schiedel, stropem teriva, bloczkami - hurtownia z Bystrzyckiej zarejestrowana, może gdzieś braliście ceramikę z Cerpol-u ostatnio lub jesienią i ceny były ok ? Póki co najlepsze ceny mam z firmy oddalonej 100 km od Wrocławia (szok). - szukam blaszaka na budowę i pojemnika na wodę 1000l, - firmy od wykonania przyłączeń wodnych i w przyszłości kanalizacyjnych, - gdzie iść po kredyt hipoteczny z refinansowaniem kredytu na działkę (wiem do Pośrednika) ale może ktoś to przechodził ostatnio ? Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiamy Marcin, Ilonka, Maryśka i Piotruś Jeżeli chodzi o kredyt polecam Panią Anitę Z Assesori. Stal zamawialiśmy z Centrostalu, więźbę u Chrabańskiego, dachówkę i rynny w Dachy z blachy z Marcinkowic - mają spory wybór i dobre ceny. Beton z Sanbetu. A kominy z Mega 1000. Jeżeli chodzi o ekipę mogę polecić swoich górali. W porywach było ich nawet 12 Jesteśmy z nich zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 23.02.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Z racji parametrów (nie chcę kruchej ceramiki poryzowanej) juz miałem iść w kierunku MegaMax-ów a tu Manex i Kuma mówią że jest duża promocja na Porotherem, ceny jak poniżej. Ściana zewnętrzna i nośna - pustak Uni-Max 250/220 - 12 625,00 zł - pustak Mega Max 24 - 9727,00 zł - pustak Mega Max 25 - 10 087,00 zł - pustak Porotherm 25 - około 9500 zł (czekam na potwierdzenie). Ściany działowe - pustak Mini Max 120/220 - 5070,60 zł - pustak Porotherm 11,5 P+W - 4100,00 zł Majster potwierdza Porotherm problemów przy budowaniu nie sprawia, robota idzie szybciej niż Uni podobnie do Mega. Parę miesięcy czytania i rozmyślania idzie w łeb Pytania o Lki do stropu z terivy, w Manexie mówią że Keramzytowe z Betardu słabe są (nierówne i kruchsze), polecają betonowe droższe o 30%. Pozdrawiam CODI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 23.02.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 CODI tak to już jest, jeszcze trochę i na sil-pro skończysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 23.02.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 CODI tak to już jest, jeszcze trochę i na sil-pro skończysz Bacardi, co Ciebie przekonało do silikatów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts