Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Codi - a te ceny pustaków to sam sobie przeliczasz, czy hurtownia Ci liczy? bo ja np miałam wie oferty na robena, i jedna była dużo atrakcyjniejsza, ale jak zaczęłam drążyć temat, to okazuje się, że na pustaki o trochę innych wymiarach, tak że na m2 wchodziło (jeśli dobrze pamietam) ok 12 tych tańszych lub 10 sztuk tych droższych. czyli wyszło, że droższe pustaki były jednak tańsze ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Codi - a te ceny pustaków to sam sobie przeliczasz, czy hurtownia Ci liczy? bo ja np miałam wie oferty na robena, i jedna była dużo atrakcyjniejsza, ale jak zaczęłam drążyć temat, to okazuje się, że na pustaki o trochę innych wymiarach, tak że na m2 wchodziło (jeśli dobrze pamietam) ok 12 tych tańszych lub 10 sztuk tych droższych. czyli wyszło, że droższe pustaki były jednak tańsze ;)

Ceny są z hurtowni i wiem o różnych rozmiarach pustaków różnych firm i w ramach jednej firmy.

Boruva - a Ty nie masz jeszcze PnB? Bo na samo pozwolenie to się czeka 65 dni ;-/

nieprawda. Ja dostałam PnB po 2 tygodniach od złożenia dokumentów. Owszem, dzwoniłam i byłam z wizytą prosić o szybką decyzję. Zaczęliśmy 20 kwietnia, zamknęliśmy SSZ na początku lipca. 2,5 miesiąca. ALE: bez stropu nad parterem, to jest spora oszczędność czasu, i pogoda była jak drut.

Są tacy, co wprowadzali się do murowanych domów w tym samym roku!!! I to byłoby już przegięcie.
bo? ;)

Madeleine - we Wro tak szybko dostałeas PnB? Ja też pilnowałam, chodziłam, prosiłam, nie mieli w zasadzie uwag do projektu a zeszło im długo jednak.

Bo samo czekanie na odp sąsiadów to już ponad tydzień było..

Sprawdziałm - wniosek o PnB złożyłam 5 lipca a PnB dostałam 13 sierpnia, czyli nie tak długo.

Idealnie byłoby jak poniżej:

- wokół miejskie, gmine puste działki - nie trzeba nikogo informować o inwestycji (urząd sam do siebie wyśle wew notkę :),

- w obszarze/planie miejscowym gdzie nie jest konieczna weryfikacja proj w Wydziale Architektury (2 tygodnie minimum),

- nie w obszarze ochrony archeologicznej (bo musisz zdobyć ich opinię) - tydzień,

- żadnych błędów i poprawek do projektu.

Byłem ostatnio w urzędzie i zimą spadła ilość wniosków o pozwolenie może wówczas całkowity czas był krótszy.

Pozdrawiam

CODI

Idealnie byłoby jak poniżej:

- wokół miejskie, gmine puste działki - nie trzeba nikogo informować o inwestycji (urząd sam do siebie wyśle wew notkę :),

- w obszarze/planie miejscowym gdzie nie jest konieczna weryfikacja proj w Wydziale Architektury (2 tygodnie minimum),

- nie w obszarze ochrony archeologicznej (bo musisz zdobyć ich opinię) - tydzień,

- żadnych błędów i poprawek do projektu.

Byłem ostatnio w urzędzie i zimą spadła ilość wniosków o pozwolenie może wówczas całkowity czas był krótszy.

Pozdrawiam

CODI

Witam sąsiada,

Z tego co czytam wynika, ze budujemy koło siebie i w tym samym terminie :) (no może ja ruszę trochę później)

Niech zgadnę Lukowska?

Madeleine - we Wro tak szybko dostałeas PnB? Ja też pilnowałam, chodziłam, prosiłam, nie mieli w zasadzie uwag do projektu a zeszło im długo jednak.

Bo samo czekanie na odp sąsiadów to już ponad tydzień było..

Sprawdziałm - wniosek o PnB złożyłam 5 lipca a PnB dostałam 13 sierpnia, czyli nie tak długo.

O, ja tez bym tak chciał

Z tego co sie orientowałem statystycznie 60% wniosków rozpatrują w 1 miesiąc.

Oby z moim było podobnie.

Bacardi, co Ciebie przekonało do silikatów ?

Przede wszystkim podoba mi się to, że działówki w porównaniu do porothermu są takie równiutkie (wcześniej porotherm mi się taki wydawał) i nie trzeba się zastanawiać gdzie i jak można wiercić aby zawiesić coś cięższego. Poza tym dobra akumulacja cieplna co by mi się przydało przy podłogówce i izolacja akustyczna, pewnie potrzeba mniej tynku, zdrowy materiał...

Przede wszystkim podoba mi się to, że działówki w porównaniu do porothermu są takie równiutkie (wcześniej porotherm mi się taki wydawał) i nie trzeba się zastanawiać gdzie i jak można wiercić aby zawiesić coś cięższego. Poza tym dobra akumulacja cieplna co by mi się przydało przy podłogówce i izolacja akustyczna, pewnie potrzeba mniej tynku, zdrowy materiał...

Z podobnych powodów tez sie zdecydowałem na silikaty. Do tego robocizna tańsza.

Ale jak sobie pomyślę... 90% piasek, 7% wapno i 3% woda to jakbym w domku z piasku mieszkał :)

Majster potwierdza Porotherm problemów przy budowaniu nie sprawia, robota idzie szybciej niż Uni podobnie do Mega. Parę miesięcy czytania i rozmyślania idzie w łeb :)

Cena czyni cuda, ale w przypadku Porothermu najwazniejsze jest miejsce produkcji. Więc jesli jest promocja cenowa to popros o karte produktu i sprawdź miejsce wyrobu i poczytaj opinie o tej cegielni - dopiero wtedy podejmij decyzję co do zakupu.