Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Słuchajcie, tak się zastanawiam, mam domek z gazobetonu 24cm + styro, na dole mało działówkek, ale na gorze 3-4 pomieszczenia, warto zrobic te dzialowki z silki zamiast 12cm solbet? Chodzi mi glownie o nierozprzestrzenianie się dzwięku po górze - łazienka, sypialnia :) Znajomy mnie też namawia na ścianki z KG z wełną w środku. Co myślicie?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, tak się zastanawiam, mam domek z gazobetonu 24cm + styro, na dole mało działówkek, ale na gorze 3-4 pomieszczenia, warto zrobic te dzialowki z silki zamiast 12cm solbet? Chodzi mi glownie o nierozprzestrzenianie się dzwięku po górze - łazienka, sypialnia Znajomy mnie też namawia na ścianki z KG z wełną w środku. Co myślicie?
Miałem w projekcie ścianki z KG z wełną, ale wolałem dać suporeks 12 cm bo KG to słaby materiał - jak przyjdzie coś na nim powiesić [np. lampkę] lub przypadkiem kiedyś dziecko kopnie w ścianę to będzie kiepsko.

Słuchajcie, tak się zastanawiam, mam domek z gazobetonu 24cm + styro, na dole mało działówkek, ale na gorze 3-4 pomieszczenia, warto zrobic te dzialowki z silki zamiast 12cm solbet? Chodzi mi glownie o nierozprzestrzenianie się dzwięku po górze - łazienka, sypialnia :) Znajomy mnie też namawia na ścianki z KG z wełną w środku. Co myślicie?

ja miałam w projekcie wszystkie górne działówki z kg, ale ostatecznie tam, gdzie ściany są na wieńcu postawiliśmy z silki, a reszta jest z podwójnej płyty kg z wełną w środku.

trudno mi powiedzieć o rozprzestrzenianiu się dźwięku, bo raz, że nie mamy jeszcze wszędzie drzwi, a dwa że przy antresoli jest jednak spory pogłos.

nie obawiałabym się natomiast "braku solidności" ścianek z kg - my w nich mamy osadzone drzwi (z zastosowaniem specjalnych wzmocnionych profili ościeżnicowych w ściankach) i nic się nie dzieje, nawet jak młody nimi czasami zdrowo rypnie ;)

Po pierwsze kwestie technologiczne. Nie wolno Ci i nie odradzam, zmiany na własną rękę. Ciężar poszczególnych typów ściana bardzo się od siebie różni. I jeżeli masz bk to możesz zrobić z g-k, ale nie z silki, która jest cięższa.

Co się tyczy walorów użytkowych, to należę do przeciwników g-k. To że drzwi Tatarak się trzymają wynika z faktu iż wypadły w miejscu... które było zaplanowane i odpowiednio przygotowane. Powieszenie czegoś cięższego wymaga odpowiedniego wzmocnienia, którego - zgodnie z prawem Murphy'ego - tam nie będzie. Bardzo dokłądnie trzeba ją wygłuszać, bo inaczej po kilku latach wełna siądzie i odgłosy będą przechodzić. Jak ładnie brzmi echo przy ścianami z gładziami to chyba wiesz.

EDIT: no i czym innym jest stuknięcie drzwiami w miejsce gdzie one mają wejść, a czym innym w drugą, że nie wspomnę (no ale w zasadzie to właśnie robię) o stuknięciu, meblem przy wnoszeniu, czy czymś takim.

G-K - tak

Bk - tak, zwłaszcza jak masz w projekcie

Silka - tak, ale tylko jeżeli potwierdzi Ci konstruktor lub przynajmniej architekt.

Po pierwsze kwestie technologiczne. Nie wolno Ci i nie odradzam, zmiany na własną rękę. Ciężar poszczególnych typów ściana bardzo się od siebie różni. I jeżeli masz bk to możesz zrobić z g-k, ale nie z silki, która jest cięższa.

Co się tyczy walorów użytkowych, to należę do przeciwników g-k. To że drzwi Tatarak się trzymają wynika z faktu iż wypadły w miejscu... które było zaplanowane i odpowiednio przygotowane. Powieszenie czegoś cięższego wymaga odpowiedniego wzmocnienia, którego - zgodnie z prawem Murphy'ego - tam nie będzie. Bardzo dokłądnie trzeba ją wygłuszać, bo inaczej po kilku latach wełna siądzie i odgłosy będą przechodzić. Jak ładnie brzmi echo przy ścianami z gładziami to chyba wiesz.

EDIT: no i czym innym jest stuknięcie drzwiami w miejsce gdzie one mają wejść, a czym innym w drugą, że nie wspomnę (no ale w zasadzie to właśnie robię) o stuknięciu, meblem przy wnoszeniu, czy czymś takim.

G-K - tak

Bk - tak, zwłaszcza jak masz w projekcie

Silka - tak, ale tylko jeżeli potwierdzi Ci konstruktor lub przynajmniej architekt.

Oryginalnie mam poroterm i adaptację na bk bez jakichkolwiek zmian konstrukcji. Strop mam nawet mocniej zrobiony niż w projekcie.

Poroterm czy silka chyba wagowo to wszystko jedno, ale oczywiście taką zmianę musi mi klepnąć kierbud i jeśli się uda, to przymierzam się raczej do silki, szukam przeciwników, co by mnie zniechęcili :) bk fajny i nie obawiam się niczego poza zbyt dużym przenoszeniem dźwięków.

Poroterm czy silka chyba wagowo to wszystko jedno, ale oczywiście taką zmianę musi mi klepnąć kierbud i jeśli się uda, to przymierzam się raczej do silki, szukam przeciwników, co by mnie zniechęcili :) bk fajny i nie obawiam się niczego poza zbyt dużym przenoszeniem dźwięków.

Gęstości:

bk - 350-600 kg/m3

poroterm - 1200 kg/m3

silka - 1400-1800 kg/m3

Potwierdzam to co napisał wojgoc - robienie bruzd jest upierdliwe w silce. Oczywiście przy dobrej bruzdownicy, dobrych tarczach i odsysaniu pyłu - wszystko można. O ile na ściany konstrukcyjne odradzałbym bk (bo sam miałem parę problemów), o tyle na działowe - nie widzę przeszkód, a obróbka - miodzio.

Jeśli masz strop monolit to pewnie można dać silkę bez problemu, jeśli nie to raczej do konsultacji z konstruktorem jak już ktoś wcześniej napisał... My u nas daliśmy silkę na działówki własnie ze względu na lepszą "dziękoszczelność" oraz aby bez problemu można było powiesić coś cięższego.

Z instalacjami w silce też miałem obawy, ale wyleczyli mnie z tego nasi elektrycy, którzy powiedzieli że dla bruzdownicy nie stanowi różnicy czy to silka czy GB i tak też mniej więcej było. Hydraulik który najprawdopodobniej u nas teraz będzie robił, pooglądał i stwierdziłże też sobie bruzdownice zafunduje... Co do gazobetonu to akustycznie na papierze wygląda dużo gorzej, poza tym w wątku o praktycznym był przypadek, gdzie okazało się, że ścianka 12cm z GB jest niby za słaba aby powiesić na niej szafkę z podwójną umywalką (od razu mówię że nie sprawdzałem jak to wygląda w rzeczywistości).

W GK, zaskoczyło mnie kiedyś, że na papierze typowa ściana GK z podwójnej płyty i gęstej wełny 12,5 lub 15 ma lepszą izolację akustyczną niż silka (sic!)

przykładowe zestawienie

http://www.budujemydom.pl/sciany-wewnetrzne/9529-izolacyjnosc-akustyczna-scian-dzialowych

Mój wykonczeniowiec robi też ocieplenia. Nam robił szpachlowanie już po płytach i sufity podwieszane na dole. Jestem zadowolona. Po mnie robił u Tatarak i tam ocieplał też poddasze. Spytaj więc Jej, czy było ok z tymi pracami. Nr puszczę na priv.

u nas też wykończeniowiec. a Mila chcesz to robić przed tynkami i wylewkami?

Czuszka tak, bo mówią ze mi potem tynki poniszcza robiac ten sufit.

mam pytanie - jak robiłas przyłacze to kto i jak i za ile robil Ci ten projekt ruchui zastępczego i tę cała kwestię zwiaaną z "wbiciem się w drogę"?

U nas wod ajest po naszej stronie wiec tylko trochę rozryć kostkę musimy, a kanaliza jest w działce wiec luz, no ale porodno do ZDiUM trzeba dac znać..

u nas z kolei mówili ze niedobrze aby wilgoć (wody jest dużo przy tynkach i wylewkach) wsiąkała w wełne i płyty...ale widac różne sa szkoły :-)

projekt ruchu zastepczego robiła nam pani-miła i niedroga. nie wiem czy teraz dokopię się do kontaktu, mogłam wyrzucić notatki. ale zadzowniłam wtedy do zdium do pani która zajmuje sie naszym rejonem i ona mi dała dwa namiary, na jedna z tych pań się zdecydiwaliśmy.

nasze skosy są ok - po zaleganiu śniegu widać, że ocieplenie jest dobrze ułożone. regipsy ładnie wyszlifowane. niestety popękała większość łączeń między płytami a murowanymi ścianami, ale nie wiem, czy tego się da uniknąć - relatywnie świeża więźba jeszcze pewnie pracuje.

chyba urok K-G. w naszym miesszkaniu, tu gdzie teraz mieszkamy, mamy 3 ścianki dostawiane z karton-gips, tez sa pekniecia na łaczeniu ściany murowanje z k-g....budynek nowy, pracował..