Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Wojgoc, a nie wyjdą Ci taniej kręgi betonowe i zrobienie studni chłonnej?

może taniej, ale ja deszczowkę chce zbierać do dalszego uzytku.

Nie wiem jak Wojgoc, w moim przypadku studnia chlonna nie wchodzi w gre. Ja chce ta wade zmagazynowac do dlaszego uzycia. Mam 500 metrow ogrodu do podlewania. Na brzegu zbiornika bedzie przelew i z niego beda wychodzly rury aby woda mogla sie rozsaczyc. Zgodnie z obliczeniami to 12m3 powinno starczyc na spore kilkudniowe opady z mojego dachu 230 mkw.

zamysł z grubsza mamy podobny:yes::D

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak Wojgoc, w moim przypadku studnia chlonna nie wchodzi w gre. Ja chce ta wade zmagazynowac do dlaszego uzycia. Mam 500 metrow ogrodu do podlewania. Na brzegu zbiornika bedzie przelew i z niego beda wychodzly rury aby woda mogla sie rozsaczyc. Zgodnie z obliczeniami to 12m3 powinno starczyc na spore kilkudniowe opady z mojego dachu 230 mkw.

CODI a nie lepiej wiercić studnie? Ja na początku tez chciałem zakopać zbiornik ale okazało sie ze wiercenie studni + hydrofor wyjdzie taniej

To sa Maślice wody u nas pod dostatkiem :)

CODI a nie lepiej wiercić studnie? Ja na początku tez chciałem zakopać zbiornik ale okazało sie ze wiercenie studni + hydrofor wyjdzie taniej

Tez o tym myślałem ale z powodu wysokiej wody gruntowej i niechęci do zrzucania deszczówki do kanalizacji sanitarnej (co prędziej czy później zakończy się słonym rachunkiem) postanowiłem postawić na działce zbiornik. Do abisynki nie spuszczę deszczówki, do studni betonowej mogę ale tutaj koszt będzie równie wysoki jeśli nie wyższy a jakość wody (do podlewania) może być różna (u mojego kolegi jest tyle żelaza że nie może podlewać roślin bo brązowieją).

Sumarycznie zbiornik z transportem to 2400 PL, 3h kopania to 300 zł, doprowadzenie wody i rozsączenie nadmiaru drugie tyle.

PS. Boruwa ja też dziś zdjąłem humus, w sumie zebrano od 30 to 40 cm na obszarze 12 x 16 metrów razem 6h kopania i 600 zł.

Goscia polecam, dla chętnych namiary na PRV.

Piszesz o wodzie ze studni?

Tak o wodzie ze studni, studnia ma głębokość 9m i woda z niej ma strasznie dużo żelaza...z tego powodu do niczego się nie nadaje a już szczególnie do podlewania kwiatów i zieleni.

Chłopak nie mieszka na Maślicach więc u nas warunki na pewno są inne, jakie nie mam pojęcia, spróbuj chętnie się przekonam jak jest :)

Nie wiem jak Wojgoc, w moim przypadku studnia chlonna nie wchodzi w gre. Ja chce ta wode zmagazynowac do dalszego uzycia. Mam 500 metrow kw ogrodu do podlewania. Na brzegu zbiornika bedzie przelew i z niego beda wychodzily rury aby woda mogla sie rozsaczyc. Zgodnie z obliczeniami to 12m3 powinno wystarczyc na spore kilkudniowe opady z mojego dachu o wielkości 230 mkw.

a nie chcesz zrobic sopbie zwykłej studni do podlewania i mycia samochodu?

U mnie jest zrobiona taka zwykła studnia (10 m) a oddzielnie będzie studnia chłonna na deszczówkę bo muszę ją zagospodarowac u siebie, bo na osiedlu nie ma kanalizacji deszczowej.

Tak o wodzie ze studni, studnia ma głębokość 9m i woda z niej ma strasznie dużo żelaza...z tego powodu do niczego się nie nadaje a już szczególnie do podlewania kwiatów i zieleni.

Chłopak nie mieszka na Maślicach więc u nas warunki na pewno są inne, jakie nie mam pojęcia, spróbuj chętnie się przekonam jak jest :)

Uff już myślałem ze kolega z Maslic ma taka wodę. W sumie przed zrobieniem odwiertu, dobrze byłoby się popytać miejscowych jaka jest jakość wody na Maslicach

Czasem nie wiadomo jak głęboko przyszłoby wiercić. Znajomy zapłacić 6 tysięcy. Do tego oprzyrządowanie, badanie wody, może uzdatnianie. Z deszczówką można oszacować koszty. Trzeba tylko pamiętać o pompie, prądzie do niej, przelewie i czyszczeniu (o tym się zwykle zapomina). Dużym plusem jest miękość wody.

Ja ze względu na to, że nie zakopałem rur we właściwym kierunku (gdzie byłoby miejsce na duży zbiornik), mam do 400m2 i teren gliniasty (nie potrzebujący dużej ilości wody), odpuściłem dwa powyższe rozwiązania i zdecydowałem się na "zieloną wodę". Muszę sprawdzić ile zapłaciłem za nią w zeszłym roku, ale chyba poniżej 400zł.

Czasem nie wiadomo jak głęboko przyszłoby wiercić. Znajomy zapłacić 6 tysięcy. Do tego oprzyrządowanie, badanie wody, może uzdatnianie. Z deszczówką można oszacować koszty. Trzeba tylko pamiętać o pompie, prądzie do niej, przelewie i czyszczeniu (o tym się zwykle zapomina). Dużym plusem jest miękość wody.

Ja ze względu na to, że nie zakopałem rur we właściwym kierunku (gdzie byłoby miejsce na duży zbiornik), mam do 400m2 i teren gliniasty (nie potrzebujący dużej ilości wody), odpuściłem dwa powyższe rozwiązania i zdecydowałem się na "zieloną wodę". Muszę sprawdzić ile zapłaciłem za nią w zeszłym roku, ale chyba poniżej 400zł.

Ja mam glinę piaszczystą więc przepuszczalnośc jest lepsza niż u ciebie. Co do ceny wody, pamietaj że za chwilę zapłacisz również za deszczówkę spuszczaną do kanalizacji. Sumarycznie w kilka lat wszystko się powinno się zwrócić (przy założeniu 50-70 zł miesięcznie za odprowadzenie deszczówki).

Hmmm....może to chodziło o rok i 80 zł :) dzięki za zwrócenie uwagi. Opłata na tym poziomie na pewno nie zostanie ale nie spodziewam się zmiany 10-krotnej Tak czy inaczej miesięcznie przez więcej niż połowę roku jest to nieduże kilkadziesiąt złotych z wodą do podlewania. Pewnie jeszcze raz przemyślę całą sprawę. Co do rozsączania, planuję pętle GWC na ogrodzie w 3 rzędach na głębokości około 1,5-2m. W czasie kopania poniżej poziomu zamarzania dodatkowo wrzucę na środku wykopu rury które rozprowadzą nadmiar wody..

PS. Jutro tyczymy w czwartek fundamenty ze zbrojeniem. W piątek zalewamy :)

Jutro tyczymy w czwartek fundamenty ze zbrojeniem. W piątek zalewamy :)

dopilnuj, aby zbrojenie bylo ułożone na grzybkach zarówno w płaszczyźnie pionowej jak i poziomej - chodzi o to, by zbrojenie było równo otulone betonem z każdej strony.

Również pilnuj porządnego zawibrowania betonu - by nie pospadało zbrojenie z grzybków a jednocześnie był beton dobrze zawibrowany.

Dobrze zawibrowany beton to taki, który nie ma dziurek po wyschnięciu.

O polewaniu wodą to pewnie wiesz:yes:

dopilnuj, aby zbrojenie bylo ułożone na grzybkach zarówno w płaszczyźnie pionowej jak i poziomej - chodzi o to, by zbrojenie było równo otulone betonem z każdej strony.

Również pilnuj porządnego zawibrowania betonu - by nie pospadało zbrojenie z grzybków a jednocześnie był beton dobrze zawibrowany.

Dobrze zawibrowany beton to taki, który nie ma dziurek po wyschnięciu.

O polewaniu wodą to pewnie wiesz:yes:

A mnie każdy mówił: Panie po co wibrować ławy, a podłożyć to kamienie pod spód. Co? podlewać? Po co, to tylko ławy :)

Oczywiście wibrowałem, kupiłem specjalne podkładki dystansowe i podlewałem :)