forgetit 24.04.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 kupował ktoś z Was glebogryzarkę albo zgłębiał temat i może się podzielić przemyśleniami? Odradzam: strata czasu i pieniędzy. Jedyna sensowna to taka przy ciągniku. Lekkie glebogryzarki marketowe nadają się tylko na wcześniej spulchnioną ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.04.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 generalnie elektryczna glebogryzarka to wydane bez sensu pieniądze.natomiast przy spalinowych to wydatek rzedu 2tys zł - taniej jest wziąć ciągnik na godzine pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.04.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 ja już miałam jesienią orkę, ale ziemia jest b. ciężka - gliniasta. chcę ją jeszcze raz "przegryźć' przed ponownym wysianiem poplonu, bo na taką ubitą (deszczem!) glinę, to szkoda ziarenek rozważam jeszcze wypożyczenie dobrej spalinowej glebogryzarki. ciągnika już nie wpuszczę, bo mam sporo roślin powsadzanych i chodzi mi o to, żeby "skopać" obszary między tymi zalążkami rabatek. trawnika w tym roku jeszcze nie będę zakładać, bo muszę najpierw wygospodarować środki na wszystkie ścieżynki i taras - szkoda by go było potem niszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 24.04.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Wojgoc, materiał chyba Dolina Nidy (jutro zobacze fakturę)Tynków mam ok. 600 m2 Na stronei producenta pisza że zuzycie jest od 0,1 do 0,3 kg preparatu na m2. Czyli w wariancie pesymistycznym u mnie 600 m x 0,3 kg = 180180/15 kg (wiaderko) = 12 wiaderek12 wiaderek x +/- 180 zł = 2160 w wariancie optymistycznym tj 0,1 kg/m2600*0,1= 60 kg60 kg/15 kg = 4 waiderka czyli 720 zł hmm.. no nic, zobacze jutro na faktury. Ale jakby co to gruntować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.04.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 u mnie na 1000m2 poszło 5wiaderek gruntu - bardziej jako obmycie ścian niż inne przeznaczenie tego było, ale ja mam porotherm.gruntować tak, ale w wariancie optymistycznym - Nida ma swój grunt, niedrogi a dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 24.04.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 no mi wykonawca coś przez tel mówił ze kupił 3 wiaderka + jedno na sufity ale cos wspomniał ze wiaderko po 460 zł (!) no nic, moze to z jakąś domieszką metali szlachetnych Jutro sprawdzę, ważne że się doedukowałam w temacie wiec bede miała jakiś poglad na sprawę (cena katalogowa za wiaderko gruntu 15 KG NIDY to 175 ZŁ + VAT wiec nijak mi te 460 zł nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 24.04.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Hej, Gdzie we Wrocławiu znajdę największy sklep z panelami?Chodzi mi o to, żeby małżonka mogła w końcu się określić w jakim kolorze robimy podłogę. Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 24.04.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Tynki robi Rafał z Obornik Śl. Ktoś mi go tu polecil ale juz nie pamietam kto. On mi zaś polecił elektryka (bardzo fajny p. Zbyszek, tynkarz mówi ze tynkowanie po Zbyszku to przyjemnosć) i wylewkarza (też zrobił dobre wrazenie). Elektryka mogę polecić, jak mówi mój mąz o elektryku "widać ze myśli Tynkarza, wylewkarza to dobiero po robocie coś wiecej powiem bo na razie to tynki tylko widziałam u niego. Jak zrobi takie same to naprawdę fajne bedą. A wylewkarz na 1 spotkanie od razu przyjechał z miarką, wszystkie pom. pomierzył ile wylewki by trzeba, pogadał, no miło, sensownie. Rafał z obornik sl, robił u nas. Skończyli tydzień po świętach. Bardzo fajna ekipa, tynki równe, wykończenie narożników i listew przy oknach bardzo ładnie im wyszło. Rafał też mówił, że przy montowaniu parapetów, podeśle swoich chłopaków, którzy to ładnie obrobią, przy okazji uzupełnią ubytki, które mogą powstać przy następnych pracach. Też, rozmawiałem z chłopakami od wylewek polecanych przez Rafała, ciężko powiedzieć, wydają się być kumaci, myślę, że można brać. U nas po długim weekendzie zapowiadają się wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 24.04.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 wiedz, ze dużym kosztem w wylewkach jest nie tylko cement czy piasek, ale plastyfikator Wojgoc, wylewkarze podali nazwę " pozzolit" - 20l - koszt 123 zł. Chyba że jest jakiś inny/lepszy? Czy na 35 ton piasku oraz 6 ton cementy tych 20l wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 24.04.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Wojgoc, materiał chyba Dolina Nidy (jutro zobacze fakturę) Tynków mam ok. 600 m2 Na stronei producenta pisza że zuzycie jest od 0,1 do 0,3 kg preparatu na m2. Czyli w wariancie pesymistycznym u mnie 600 m x 0,3 kg = 180 180/15 kg (wiaderko) = 12 wiaderek 12 wiaderek x +/- 180 zł = 2160 w wariancie optymistycznym tj 0,1 kg/m2 600*0,1= 60 kg 60 kg/15 kg = 4 waiderka czyli 720 zł hmm.. no nic, zobacze jutro na faktury. Ale jakby co to gruntować? Mila, u nas na 650m2 poszło 2 wiaderka tego gruntu. Byłem po gruntowaniu, wszystkie ściany były przeleciane - bo daję żółty kolor i było widać, gdzie robione, gdzie nie. Koszt 1 szt - 170 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 24.04.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 ZIGGy - dzieki! Daj znac po wylewkach. A ile czasu po tynkach robiliscie wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 24.04.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 ZIGGy - dzieki! Daj znac po wylewkach. A ile czasu po tynkach robiliscie wylewki? Mila, wylewek jeszcze nie zrobiliśmy. Planujemy na poniedziałek po majówce. Akurat będzie miesiąc jak ekipa od tynków zeszła z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 24.04.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A, mamy pierwszą wycenę na DGP (do 4 pokoi rozprowadzenie) - 1800 zł ze zwykłą turbiną, i 2100 zł za jakąś by-passem.Czekamy jeszcze na oferte konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.04.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Wojgoc, wylewkarze podali nazwę " pozzolit" - 20l - koszt 123 zł. Chyba że jest jakiś inny/lepszy? Czy na 35 ton piasku oraz 6 ton cementy tych 20l wystarczy? u mnie było coś takiego - http://www.mega-market.com.pl/dodatki-do-betonu/623-wlokna-polipropylenowe.html poszło tego spoooro. miałem 370m2 wylewek, ale piachu zużyłem <30t, choć ważna jest też grubość wylewek dopilnuj jakości piachu - piach ma być płukany (Mietków lub z portu na Odrze) a nie kopany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 25.04.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 ja już miałam jesienią orkę, ale ziemia jest b. ciężka - gliniasta. chcę ją jeszcze raz "przegryźć' przed ponownym wysianiem poplonu, bo na taką ubitą (deszczem!) glinę, to szkoda ziarenek rozważam jeszcze wypożyczenie dobrej spalinowej glebogryzarki. ciągnika już nie wpuszczę, bo mam sporo roślin powsadzanych i chodzi mi o to, żeby "skopać" obszary między tymi zalążkami rabatek. trawnika w tym roku jeszcze nie będę zakładać, bo muszę najpierw wygospodarować środki na wszystkie ścieżynki i taras - szkoda by go było potem niszczyć. Jeżeli już to glebogryzarka spalinowa - elektrycznych nie polecam. Poza tym jeżeli masz ciężką gliniastą glebę samo spulchnienie nic nie da. Powinnaś ją rozluźnić czyli nawieźć piasku i przemieszać - i dopiero zakładać trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 25.04.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Pytanie o styro na ścianę z bloczków fundamentowych. Chcę kupić 10 ub 12 cm (na ścianie będzie 20). W zasięgu wzroku mam fabrykę Neotherm na Maslicach, wiecie może czy prowadzą sprzedaż detaliczną, jutro w południe muszę mieć 60 mkw styro na działce , ew kto takie materiały sprzedaje w dobrej cenie ? Jak to kleić do ściany pokrytej Dysperbitem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Hej, Gdzie we Wrocławiu znajdę największy sklep z panelami? Chodzi mi o to, żeby małżonka mogła w końcu się określić w jakim kolorze robimy podłogę. Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam Belpol na Bielanach (Quick Step, Egger, Kronopol i różne inne), Goliszek na Strzegomskiej (na pewno Witex). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.04.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Z***y - muszę ziemię spulchnić przed wysianiem poplonu, który będzie z nią potem przeorany... i tak do skutku trawnik to mam akurat na końcu listy zadań ogrodowych, gdyż trawnik to monokultura i ZUO. najchętniej w ogóle bym go nie robiła, ale mąż kupił nową wypasioną kosiarkę, to żeby mu się nie zmarnowała coś trzeba będzie zorganizować ") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.04.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Codi - ja kupowalam neotherm ale nie bezpośednio od producenta, tylko przez hurtownię z allegro (chociaż dostawa była bezp od producenta). styro na zaizolowane fundamenty kleiliśmy klejem do styro - takim z worka. nazwy nie pamiętam. może styrolep - jakaś taka była "zaskakująca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 26.04.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jak to kleić do ściany pokrytej Dysperbitem ? Izohan WL http://www.izohan.pl/pl_,oferta_izohanizobudw.php#IZOHAN_IZOBUD_WL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts