Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Na początku tez byłem sceptyczny, ale wydaje mi się, że to była niegłupia decyzja. Wykonawca twierdził, że na WL wcale nie klei się tak rewelacyjnie. Fundament jest zasypywany ale przynajmniej u nas nie od razu i trochę tak postał. Pianka dobrze trzymała i zespoiła wszystkie szczeliny przez które mógłby wpadać piasek, ziemia, zaprawa itp. Nie był to wielki koszt, a z perspektywy czasu podobało mi się wykonanie.

Pytanie o styro na ścianę z bloczków fundamentowych. Chcę kupić 10 ub 12 cm (na ścianie będzie 20). W zasięgu wzroku mam fabrykę Neotherm na Maslicach, wiecie może czy prowadzą sprzedaż detaliczną, jutro w południe muszę mieć 60 mkw styro na działce :), ew kto takie materiały sprzedaje w dobrej cenie ?

Jak to kleić do ściany pokrytej Dysperbitem ?

Myśmy ostatnio kupowali od nich styro na podłogę, pojechaliśmy do nich, dostaliśmy wizytówkę do Pani która zajmuje się sprzedażą, bo zrozumieliśmy że u nich nie zamówisz ale odbierzesz :) Zadzwoniliśmy do tej Pani, zamówiliśmy ilość jaka potrzebowaliśmy (wysłaliśmy potwierdzenie i dane do faktury mailem) i po dwóch dniach pojechaliśmy na Maślice z wyliczoną kwotą odebrać styro.

Będziemy też pewno brać od nich na elewację.

U mnie majster pokleił styro i uzupełnił szczeliny pianką Izohan Fundamenty. Dodatkowo dał po 1 kołku w górnej części styro. Wszystko trzyma się jak trzeba. W przyszłym tygodniu kładziemy odwodnienie i rury spustowe, później dopiero zasypka i po tym uzupełnienie stanu zero piaskiem.

Juz myślę o krok dalej.

Zrezygnowałem z bloczków IZOMUR i postanowiłem pierwszą warstwę bloczka zasypać perlitem. Gdzie we Wrocławiu lub okolicach z dowozem kupię perlit w workach ? Szukałem w necie i najbliższa firma jest w Bełchatowie.

Jeżeli już to glebogryzarka spalinowa - elektrycznych nie polecam. Poza tym jeżeli masz ciężką gliniastą glebę samo spulchnienie nic nie da. Powinnaś ją rozluźnić czyli nawieźć piasku i przemieszać - i dopiero zakładać trawnik

A pod warzywa też piasek? A są inne metody? Ogrodnik zalecił nam 4 wiadra żwiru na około 30m2. Zastanawiam się czy jakaś pruchnica czy drobna kora by nie wystarczyła. Decyzję muszę podjąć w sumie jutro.

Aha - czy ktoś może doradzić co dałoby się wstawić w trójkątną donicę pod murem (po lewej stronie zdjęcia na początku podestu)?

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-tqNcD6C/0/S/DSCN0132-S.jpg

Front jest idealnie od południa, więc może tam być ciepło.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-mrV4g4D/0/S/DSCN0555-S.jpg

Frankai - ta roślina w donicy ma tam stać cały rok? czy będzie tylko wystawiana na sezon letni? bo jak ma być cały rok, to donica musi mieć możliwość odprowadzania nadmiaru wody, dobry drenaż na dnie i przede wszystkim musi być zabezpieczona przed przemarzaniem.

jeśli coś na cały rok, to ja bym szukała wśród roślin zimozielonych, ale że w słońcu, to raczej iglak niż np rododendron (temu grozi susza fizjologiczna w pierwszą zimę). jaka duża ta roślina ma być docelowo? jakiego pokroju? jak będziesz znać odpowiedź na te wszystkie pytania, to będzie łatwiej coś dobrać - nawet specjaliście w szkółce :)

bosz, jaką szkółkę znalazłam w Kątach! moje dziecko już nie mówi o niej inaczej jak "ulubione miejsce mamy" :)

Frankai - ta roślina w donicy ma tam stać cały rok? czy będzie tylko wystawiana na sezon letni?

Żona raczej myśli o donicy. Tylko nie wiem, gdzie toto chciałaby wystawiać... Bo raczej nie myśli o jednorocznej, a garaż nie ma nadmiaru miejsca.

bo jak ma być cały rok, to donica musi mieć możliwość odprowadzania nadmiaru wody, dobry drenaż na dnie i przede wszystkim musi być zabezpieczona przed przemarzaniem.

Wydaje mi się, że była dziura na odprowadzanie wody, a jeżeli nie - to da się zrobić. Zabezpieczona przed przemarzaniem? Czyli że co - ocieplić przez zaspaniem?

jeśli coś na cały rok, to ja bym szukała wśród roślin zimozielonych, ale że w słońcu, to raczej iglak niż np rododendron (temu grozi susza fizjologiczna w pierwszą zimę). jaka duża ta roślina ma być docelowo? jakiego pokroju?

Póki co to obglądała się za jakąś wycinanką - kilka "kul" na jednej łodydze - tak z 1.5 m wysokości i szerokości 1 m. Najbardziej jej się podobało coś w tej szkółce przy Domarze.

jak będziesz znać odpowiedź na te wszystkie pytania, to będzie łatwiej coś dobrać - nawet specjaliście w szkółce :)

Czy to wystarczy, czy mam posadzić żonę, żeby się wytłumaczyła? Zresztą i tak pewnie na koniec będzie, że myślała o czymś innym ;)

Witajcie,

Miał może ktoś styczność z firma Teamplast z Sycowa.

Dostałem atrakcyjna wycenę od nich na stolarkę okienna i szukam jakiś opinii.

Dzieki!

Mam dwoje znajomych którzy korzystali z ich usług i są zadowoleni. Skrupulatnie porównuj oferty - jakie okucia, szyby, profile itp. Natomiast 90% sukcesu to i tak właściwy montaż, a później obróbka.

A pod warzywa też piasek? A są inne metody? Ogrodnik zalecił nam 4 wiadra żwiru na około 30m2. Zastanawiam się czy jakaś pruchnica czy drobna kora by nie wystarczyła. Decyzję muszę podjąć w sumie jutro.

Aha - czy ktoś może doradzić co dałoby się wstawić w trójkątną donicę pod murem (po lewej stronie zdjęcia na początku podestu)?

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-tqNcD6C/0/S/DSCN0132-S.jpg

Front jest idealnie od południa, więc może tam być ciepło.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-mrV4g4D/0/S/DSCN0555-S.jpg

Ziemia gliniasta jest bardzo żyzna i urodzajna, na warzywnik możesz trochę rozluźnić ją piaskiem - nie żwirem i dodać kompost lub obornik (ale najlepiej jesienią). Lub dodać torfu.

Mówisz o tej wysokiej donicy przy drzwiach wejściowych? Jakie ma wymiary

Witam,

Jak się zabrać za wybór komika?

Moc powiedzmy znalazłem, podstawa pod kominek też. Obudowa? Wkład? hmm

są jakieś firmy, którzy w tym się specjalizują? Nie mówię o sklepy, bo te też znalazłem...

Może u was robiła jakaś ekipa?

Możecie kogoś polecić aby od A do Z , aby omówić z nimi temat?

z góry dzięki

Ziemia gliniasta jest bardzo żyzna i urodzajna, na warzywnik możesz trochę rozluźnić ją piaskiem - nie żwirem i dodać kompost lub obornik (ale najlepiej jesienią). Lub dodać torfu.

Na żyzność nie narzekam - klasa IIIB, ale zbitość i owszem. Jeszcze niedawno stała u mnie woda, a teraz gdy gdzie indziej susza - gleba ciągle wilgotna.

Ten ogrodnik mówił o żwirze do tynkowania - bez kamieni - i do tego suchy obornik. Na chłopski rozum piasek chyba lepszy niż żwir. Co do torfu - to coś mi świta, że on kwaśny jest, a ja już mam 4.5-5.

Rzuciłem okiem na pH gleby i zgłupiałem, bo niby gliniaste są zasadowe, a ja mam kwaśną:

Mówisz o tej wysokiej donicy przy drzwiach wejściowych? Jakie ma wymiary

Donice są trzy i chodzi o tą po lewej, pod ściętym narożnikiem. W tej wysokiej przy wejściu będzie podłużne korytko. Co będzie w tej przed filarem - jeszcze nie wiem.

Jak widać ze starego zdjęcia - na wszelki wypadek była zrobiona szczelina odwadniająca, tylko została lekko przytkana, bo tam dochodzi kostka. No ale tak czy owak - raczej będzie tam donica. Skoro przekątna ma około 1 m (4 cegły), to pewnie wejdzie mi donica max 40cm.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-4nnPFFd/0/S/Z1_Wejscie_3412-S.jpg