Frankai 05.06.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 ZBROJENIE CHUDZIAKA Architekt sie upiera, ze ma być i to podwójne. Wykonawca oczywiście, ze nie ma potrzeby. A ja generalnie zgłupiałem, grunt do 7m to piach, zasypujemy również piachem. Przy dobrym zagęszczeniu wydaje mi sie, ze nie powinno być problemów. Jak robiliście u siebie? U mnie na glinie 40cm piachu i bez zbrojenia. Chudziak nie był taki chudy jak się okazało przy jego rozkuwaniu w łazience. Nic mi się nie wydarzyło złego mimo kominka czy punktowo opartych schodów. A to zbrojenie to jak - rzucone czy kotwione w ściany? To drugie to wersja "sufit na podłodze" i zabezpiecza przed złym zagęszczeniem i osiadaniem. To pierwsze to zabezpieczyłoby przed punktowym osiadaniem i kruszeniem. Jak na mój gust - słabe. Więc jak dla mnie: albo brak jak i większości zapewne, albo "sufit". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.06.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 ale jakie to zbrojenie? u nas KB i wykonawca zgodnie stwierdzili, że dobrze jest dać takie maty z drutu, nie pamiętam jak to się fachowo nazywa, ale w każdej hurtowni budowlanej mają. to i daliśmy, chociaż w projekcie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 05.06.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Witajcie, Temat, który mnie teraz męczy: ZBROJENIE CHUDZIAKA Architekt sie upiera, ze ma być i to podwójne. Wykonawca oczywiście, ze nie ma potrzeby. A ja generalnie zgłupiałem, grunt do 7m to piach, zasypujemy również piachem. Przy dobrym zagęszczeniu wydaje mi sie, ze nie powinno być problemów. Jak robiliście u siebie? Za pierwszym razem nie dałem, za drugim dałem. Jeśli miałbym pewność co do jakości piasku pod chudziakiem i dobrego zagęszczenia, to za trzecim razem bym nie dawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 05.06.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Dziękuję wszystkim za informacje, wyciągnę sobie średnią A tak poważnie to kierownik budowy zadecyduje, zaufam jemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.06.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 ale jakie to zbrojenie? u nas KB i wykonawca zgodnie stwierdzili, że dobrze jest dać takie maty z drutu, nie pamiętam jak to się fachowo nazywa, ale w każdej hurtowni budowlanej mają. to i daliśmy, chociaż w projekcie nie było. Tylko że one zostały wymyślone do wylewek, żeby te nie pękały. Może teraz podejście się zmieniło, ale kiedyś chudziak był warstwą, zapewniającą, że podłoże jest stabilne. Może z uwagi na fuszerkę budowlańców, lub zwiększenie wymogów poprzez instalacje w podłogach robi się inaczej. Nie będę się wymądrzał. Odniosę się tylko ogólnie do jednej kwestii. Dawania czegoś na wszelki wypadek, bo to jakaś mała kwota..., raptem 0,5 % kosztów ..., szkoda oszczędzać..., nie będzie później problemów... 0,5% dzisiaj, 0.5% jutro, 0,5% pojutrze...Nazbiera się tego na 10%, a to już dobry samochód lub piękny ogród. Nie żebym fachowców nie słuchał, ale zawsze musieli się wytłumaczyć dlaczego i mnie przekonać. Argumentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.06.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Odniosę się tylko ogólnie do jednej kwestii. Dawania czegoś na wszelki wypadek, bo to jakaś mała kwota..., raptem 0,5 % kosztów ..., szkoda oszczędzać..., nie będzie później problemów... 0,5% dzisiaj, 0.5% jutro, 0,5% pojutrze...Nazbiera się tego na 10%, a to już dobry samochód lub piękny ogród. Nie żebym fachowców nie słuchał, ale zawsze musieli się wytłumaczyć dlaczego i mnie przekonać. Argumentami. ja w projekcie mialem siatke zbrojeniową - fachowcy i kierbud smiali się z tego i mówili, że wystarczy sa beton. ja dla św. spokoju dałem zbrojenie rozproszone. a piękny ogród to kasa straszna - i 25% wartości budowy moze kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 09.06.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Architekt sie upiera, ze ma być i to podwójne. Wykonawca oczywiście, ze nie ma potrzeby. pewnie nie architekt sie upiera tylko konstruktor tak zaprojektowal. odpowiedz sobie sama na pytanie - jakie wyksztalcenie ma architekt/kontruktor - bez powodu Ci nie wsadzil tam tego zbrojenia. A jakie wyksztalcenie ma Twoj budowlaniec. Tak wiem wiem, ze doswiadczenie czasami jest bardziej cenne niz wyksztalcenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 09.06.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 niby tak, ale chudziak chyba służy do utwardzenia i wyrównania podłoża a nie jako element konstrukcyjny więc po co zbrojenie? poza tym aby ta siatka działała konstrukcyjnie, to powinna być osadzona na dnie, a gdzieś wyczytałem, że dla betonu na gruncie minimalna wielkość otuliny to 7,5cm, więc jakby to miało działać? Tak tylko głośno myślę, bo nie jestem z branży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.06.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 pewnie nie architekt sie upiera tylko konstruktor tak zaprojektowal. odpowiedz sobie sama na pytanie - jakie wyksztalcenie ma architekt/kontruktor - bez powodu Ci nie wsadzil tam tego zbrojenia. A jakie wyksztalcenie ma Twoj budowlaniec. Tak wiem wiem, ze doswiadczenie czasami jest bardziej cenne niz wyksztalcenie.jesli to projekt indywidualny i architekt/konstruktor uwzglednił warunki geologiczne działki to sie zgadzam. Jesli jest to projekt kupiony z jakiejs pracowni - podwójne zbrojenie chudziaka na to wskazuje - to bym się zastanowił czy wykształcenie jest cenniejsze od doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 11.06.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 szukam myślącego brukarza i podbitkarza - polecicie kogoś?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.06.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Wojgoc, mam namiar od Spirei na brukarza, był u nas na wycenę i ustalenie terminu, robi bardzo dobre wrażenie. Choć w sumie w porównaniu z poprzednim każdy by robił dobre wrażenie , ale serio mówiąc może po prostu zadzwoń, wysyłam Ci namiar na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 11.06.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 dzięki Moorela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.06.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 ten brukarz u nas wchodzi w połowie lipca na ogrodzenie, murek i może taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.06.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Moorela/Spirea - możecie i mi podesłać namiary na brukarza. Chodzi mi po głowie zrobienie wreszcie podjazdu i powoli zaczynam się rozglądać za fachowcem, bo na to nie znajdę już ani czasu ani sił. Wszystko inwestuję w ogród.Ile tak mniej więcej za robociznę z materiałem trzeba liczyć za podjazd. Orientuje się ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 11.06.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 ten brukarz u nas wchodzi w połowie lipca na ogrodzenie, murek i może tarasa nie wiesz jak potem ma roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.06.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 i bardzo proszę, jak ktoś bierze brukarza "od Spirei", który jest de facto brukarzem "ode mnie", to niech wspomni o p. Monice, bo mi ostatnio nie wierzył, jak mówiłam, że go polecam, też coś! u mnie kończy podjazd na przełomie czerwca/lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.06.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Tatarak, a On robi różne rzeczy z kostki czy tylko proste sprawy? bo ja musze coś pod kształt domu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.06.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 ostatnio robił w Sobótce (chyba) znak jing-jang (tak to się nazywa?) z jakiegoś kolorowego kamienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.06.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 ostatnio robił w Sobótce (chyba) znak jing-jang (tak to się nazywa?) z jakiegoś kolorowego kamienia a On ma swoją stronę www? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.06.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 a nie wiem. pewnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts